Varenie

Recept na orechové rožky

bubaya - fotkabubaya, 14. júla 2012

Raz som si v Rakúsku na pumpe kúpila orechový rožok. Mal taký normálny rožkový tvar aj veľkosť, žiadna miniatúra. V podstate to bola čistá orechová plnka, obalená asi 1 cm hrubým cestom, vyzeralo ako kysnuté, ale také jemné, bez pórov. Bolo to strašne dobré, a ja by som to chcela upiecť, mám ešte veľa vlaňajších orechov. Neviete niekto recept? A na takú božskú orechovú plnku tiež? Ďakujem vopred.

@zareaguj


Diskusia k téme

45678
ja tuším o oké rožky ide, nepoznám presný recept, ale improvizovala som, cesto lístkové a orechy som pomiešala s marhuľovým džemom, u nás mali úspech
sovka62
@bubaya , podľa popisu to asi bude bratislavský rožok, taký pravý neoklamaný. Skús si vyhľadať recepty, je ich tu viac, myslíš že medzi nimi nájdeš aj ten, ktorý hľadáš.
notak
A čo tak použiť cesto na pajgle? No dúfam, že budeš vedieť o aké cesto ide :)
bubaya
Ďakujem vám krásne, milé dámy. Páči sa mi varianta s lístkovým cestom, ako blesková verzia. Našla som niekoľko nádherných receptov, identifikovala som aj podľa obrázkov. Nevedela som, že sú to bratislavské rožky. Videla a jedla som párkrát niečo pod týmto menom, taký zatočený kus tvrdého cesta, posypaný práškovým cukrom a s mikroskopickou dávkou plnky v strede. Vydávalo sa to za bratislavské rožky, ale bola to len taká nechutnosť - škoda práce a materiálu. Zajtra upečiem. Alebo žeby som teraz začala? K raňajkám by boli akurát teplé. Dobrú noc a krásnu nedeľu.
sovka62
@bubaya , veď práve preto som písala, že pravý neoklamaný.... Lebo tie pravé sú také ako píšeš, hrubý valček orechovej plnky v strede a cesta len tak dookola, aby to malo čo držať. Keď ich pečiem, tak si tie valčeky plnky vopred našúľam, aby boli všetky rožky rovnaké a hlavne, aby jej tam bolo naozaj dosť,
bubaya
Moja múdra sovka, ďakujem za pomoc. Napíšem, ako sa mi vydarili. Idem po droždie, lebo nemám. Taká som ja gazdiná.
honestka
na taketo jemne rozky ci kolace potrebujes zamiesit cesto bohate na zltky a najlepsie, ked kysne na studeno pomaly a dlhsie ako pri obycajnom postupe s kysnutym cestom.
Mozes potom naplnat cimkolvek, malokedy puknu aj ked sa pecu ako veke zaviny.
evanaaa
Ak sú rožky sypané prášk. cukrom, nie sú pravé, tie majú lesklý, akoby mramorovaný, popukaný povrch, to sú bratislavské pajgle.
marikafil
Rozhodne netreba ani skúšať lístkové cesto, škoda roboty. Má to byť presne to cesto, z ktorého sa robia pajgle, teda kysnuté. U nás je zvykom robiť ich také malé, ale ja som v Rakúsku tiež ochutnala taký maxi rožok (hovoria im "kipferle"). Jeden rozhodne stačil.