Varenie

Recept na marcipán?

ilse1 - fotkailse1, 25. marca 2014

Zdravím všetkých prítomných čo to práve čítajú. Prosím viete niekto o nejakom fakt zaručene dobrom recepte na marcipán? Vyskúšala som už všetko, no už ma chytá úplné zúfalstvo keď sa ho snažím zrobiť, môžem sa aj postaviť na hlavu no nikdy sa mi nevydarí vždy je buď ako keby sypký alebo keď ho dám na tortu tak ako keby sa trhal alebo pomaly zlieza z torty. Veľmi chcem vo veľkom piecť a darí sa mi v tom no keď nastane „čas na marcipán“ tak je to úplná katastrofa a potom musím vymýšľať niečo iné....Prosím pomôžte...

@zareaguj


Diskusia k téme

tonulka
Ja rada a veľa pečiem, ale s marcipánom sa už netrápim-kúpim hotový od Dr.Oetkera, vyváľkam medzi potr.fóliou,prenesiem valčekom na rezy alebo vykrajujem ozdôbky na koláčiky.
hanka56
Mléčný marcipán
200g sušeného polotučného mléka (prosít),
200g moučkového cukru (prosít),
3-4 lžičky oleje (nebo 100% tuku),
3-4 lžíce pšeničného sirupu (lžíce nestírat prstem, ale nechat volně stéct a znovu nabrat).
Dá se použít i jiný sirup např. kukuřičný nebo ječný. Dá se použít i med, ale už není tak elastický. Pak má tendenci vysychat a praskat
Můžeš přidat nějaké aroma podle chuti
trochu vlažné vody ( asi 30-50ml ) ale přidávej opatrně
Já jiný nedělám. Tedy dělám, ale tam přidávám fondán, ten by sis musela objednat
Vše si smíchej, pomasti si trochu ruce, nebude se ti tolik lepit na ruce. Pak ho nech v mikrovlném sáčku chvíli odpočinout. Můžeš si ho i barvit, jde to dobře, akorát musíš počítat s tím, že je nažloutlý a může ti barvu změnit.
evanaaa
@ilse1 , podobná prosba ako tvoja tu už v diskusii bola niekoľkokrát, aj odpovede na ňu, s linkami na postupy, treba si len nájsť alebo si zadaj do hľadáčika, možno aj tam nájdeš. Škoda je opakovať, čo tu bolo niekoľko ráz.
stefik
je vela receptov na potahové hmoty, marcipán je inak z cukru a mandlý ale podla mňa by si mala sa pokúsiť zistiť čo konkrétne robíš zle v konkrétnom recepte. ak je potahovka sypká tak to môže byť nedostakom tekutín, tuku alebo nejakého pojidla med, glukóza a pod. to že sa ti trhá môže mať tiež viacero príčin moc tenko vyvalkany, zlá hustota a pod. to že pomaly zlieza može byť aj tým že je použiťý nevhodný krém pod poťahovku. skús sa pozrieť na toto  tortyodmamy.sme.sk/pomoc-pre-zaciatocnika...
camembert
Zober 0.5 Kg mandlí nasyp ich do vriacej vody, povar pár minút. Nechaj ich vychladnúť a zbav ich šupky. Mandle zomeľ na mlynčeku na orechy alebo ak máš dobrý food processor tak ich rozmixuj v ňom (ale nie úplne na kašu). Potom do mandlí nasyp 0.25 Kg práškového cukru. Miešaj to spolu kým sa to nespojí do pevnej hmoty. Pozri napr. toto  thegracefulkitchen.net/2013/03/23/homemade-marzipan/...
ja ale do marcipánu dávam len cukor a mandle.
ilse1
jeeeejjj ďakujem vám všetkým za linky recepty a rady!!! začnem všetko skúšať a pokúsim sa už ten marcipán nejako dať dokopy :) ste super! pekný deň prajem :)