Varenie

Ražný kvások

teresa21 - fotkateresa21, 20. novembra 2011

Poradíte mi niekto ako sa používa ražný kvások pri pečení chleba?
Myslím tým, či stačí samotný kvások na vykysnutie cesta, alebo čo
som tiež už niekde medzi receptami videla, je potrebné pridať aj
prášok do pečiva, alebo droždie. Tiež ma zaujíma aké množstvo
kvásku je potrebné na cesto z pol kila múky a či sa ražný kvások
používa len na ražné, prípadne pšenično-ražné chlebíky, alebo i iné
druhy chleba.

@zareaguj


Diskusia k téme

julica
@teresa , odporúčam ti prehrabať sa všetkými receptami a diskusiami k nim od tizian1cat. nájdeš tam všetky odpovede
1x lola
2010
Tu hore je take okienko a ma napisane Hladaj .
Tak tam napis ,razny kvasok a stac tu lupu na pravo .... a napis co sa stalo.
gabi58
Ja si robím ražný kvások sama /z ražnej múky Penam/. Na pol kila múky dávam 4-5 lyžíc /kopcovitých/. Cesto vykysne aj bez droždia. Pozor, cesto kysne 4-5 hodín, niekedy aj viac, podľa teploty prostredia.
puntodadino
Razny kvasok. Ak vies nemecky,vygoogli si SAUERTEIG je tam jedno forum,kt.vedia profesionalny pekar.Je tam vsetko o kvasku- razna muka sa neda skvasit pekarenskym drozdim,ale iba tzv.kvaskom.Toto sa da vyrobit aj doma.Chce to trpezlivost,mesiac casu,raznu muku a vodu.Kazdy den kontrolovat a pridavat muku atd.
Potom staci kusok tohto kvasku si nachat na buduce pecenie a chlieb kysne rychlo.Kvasok sa da aj kupit- kazda pekaren ma svoj.Kvasok niesu kvasinky,ale zmes bakterii a hub/plessni/.
evanaaa
Irenaw, prečítala som si, ako odporúčaš, nám, čo sme to neskúsili, je to hotové umenie. Škoda, že sa to nedá uložoť do našich KK tu na Vareche, musela by si to dať do receptov, samozrejme že nie celé, ako je to na mimibazare, ale aspoň ten základný návod. Iste by sa to zišlo mnohým, aj skúseným pekárkam chleba.
irenaw
@evanaaa , vložím postup do receptov. Začala som ale chvíľu to potrvá kým to skrátim a upravím :O).
teresa21
ďakujem všetkým, čo prispeli do diskusie, ražným kváskom som myslela kvások pripravovaný z ražnej múky a vody a vďaka irenaw a jej podrobného postupu som sa myslím dozvedela všetko, čo som potrebovala vedieť...ešte raz ďakujem všetkým za vaše rady...