Varenie

Sauerteig - čo som to vlastne kúpila ?

babidka - fotkababidka, 3. apríla 2011

Prednedávnom som kúpila v drogérii /v kútiku s bio produktami/ prípravok na kysnuté cesto . Vraj je to akýsi druh droždia a používa sa na pečenie chleba . Jeho zloženie: celozrná ražná múka, štartovacie kultúry vyprodukované v ekologickom poľnohospodárstve . Iný návod v slovenčine nebol , nemecky neviem :-( a recept na zadnej strane obalu bol v nemčine a mne pripadal ako recept na pečenie chleba ...Tak som ho použila ako normálne suché droždie . Recept na chlieb mám snáď 100x odskúšaný - v tom problém nebol. Ale cesto nekyslo a nekyslo ...už je to 25 hodín a nepomohol mu ani chlad ani teplo :-)))) Vlastne keď som cesto pozerala "zvnútra" tak akýsi náznak kysnutia tam je , ale cesto je ťažké, hutné , je ho asi o 1/5 viac ....ale nevyzerá to na pečenie :-(((
Takže sa pýtam : čo som to kúpila ? Máte s tým niekto skúsenosti ? Ako sa s tým pracuje ? Kde som urobila chybu a ako sa jej nabudúce vyvarovať?

@zareaguj


Diskusia k téme

dorisa
@babidka , NABUDUCE SI DAJ TEXT DO VYHLADÁVAČA- TRANSLATE NA GOOGLI, TO TI SAMÉ PRELOŽÍ. JA TO TAK VŠETKO PREKLADÁM. a NAPÍŠ ASPON,AKO SA TO VOLÁ, MOŽNO POZNÁME.
hubata
Ježišmárja babidka ...... ani pekný názov to nemá. Keby sa tá potvora volala napr. marihuana, alebo dva deci červeného - tak to ti poradím, v tom sa ja vyznááám !!! Ale Sauerteig - tak to nie je moja parketa.
janger
Po anglicky sa vola 'Sourdough'. Aj tak to mozes hladat....
sandratamer
Sauerteig je podľa wikipedie skôr prípravok na zjemnenie ťažkého cesta, na dlhšiu trvanlivosť pečiva, lepšiu arómu a zvýraznenie chuti. po nemecky sa droždie najčastejšie označuje ako backpulver alebo hefe...
marianne69
sour-kysly skysnuty
dough-cesto ale na kysnutie to asi nebude,lebo kvasnice su yeast,chvilu vydrz opytam sa povolaneho
honestka
@babidka : u nas sa tomu hovorilo "naocesto" a je to len pomocka ku kysnutiu chleba, ktora vlastne doda dobru chut hlavne raznym a celozrnnym chlebom. /asi preto sa dnes pri rychlom peceni chleba toto nahradzuje octom, alebo kyslymi produktami/ . Ja si ho vsak nechavam aj z bieleho chleba ale vzdy je potrebne pridat aj drozdie. Podobne ako ked rzarobis kvasok, ktory chovas par dni.
marianne69
....ze vraj je to nejaka kultura, ktora sa pridava do pecenia spolu s kvasnicami,povedal mi to anglan,ktory studuje za kuchara,tak neviem:-))))
janger
@babidka , napis znacku, aku to mas. Rada by som si to tiez kupila. Nebude problem najst vhodny recept, myslim...Alebo napis nemecky text, tak to spolocnymi silami prelozime ;-))). Takyto chlebik mam velmi rada (tu sa vola zuurdesembrood, dostat ho hotovy, aj v niektorych restauraciach ho podavaju napr. s cesnakovym maslom...), ale este som ho nepiekla.
babidka
dakujem ! ja som si uz aj zacala mysliet , ze to moze byt to ten zitny kvasok ako pouzivala niekedy este moja babka a vie ho spominat aj svagrina . Nastastie som to nevyhodila :-) a uvazujem , ze ci by sa nedalo pouzit aspon cast z toho na zarobenie cesta na chlieb ...dam to do chladnicky , nastudujem si vsetky doporucene stranky od vas a uvidim , aka bude zo mna alchymistka :-)
marianne69
@Babidka bude to tak,lebo mi povedal,ze to pouzivaju v skole,ked pecu kysnute...sourdough+kvasnice.....hadam pravdu vravi,inak na Slovensko nepojde:-)))
babidka
@janger , vola sa to :"Sauerteig extrakt " znacky Alnatura a kupila som to v DM drogerii . Obal je uz trosku poniceny lebo som ho vytiahla z odpadkov :-)Ale neskor si najdem cas , a skusim odpisat zo zadnej strany co sa bude dat .
honestka
nie som si ista babidka, ale sa mi zda, ze to tu niekto uz spominal, ze sa vo vasich Bio predajniach predavaju aj tieto "zive" kvasky, ktore sa ku chlebu uz iba pridaju - mozno si klikni na nejaku ich stranku, ci sa aj tam nieco nove nedozvies.
janger
@babidka , aha, tak to je extrakt, taky praskovy! Myslela som, ze 'zivy'... Dakujem ti. Ked pojdem do Nemecka, tak si to iste kupim :-)! Nasla som teraz nieco na internete: 300g psenicnej muky, 300g raznej muky, 410ml vody, 12g soli, 15g kvasnic (len neviem, ci cerstvych, alebo susenych-to tam nie je uvedene, ale myslim, ze by to malo byt cerstvych), 8g toho extraktu. A ten extrakt sa jednoducho zamiesa do muky. Ale ak by sa to nepodarilo, tak sa na mna nehnevaj, ja som to neskusala :-)))!
tizian1cat
@babidka : to je vlastne susený razný kvások, susená varianta toho kvásku, co pouzívam pri mojich chlebíkoch. Más viac mozností:1.pouzit to podla návodu rovno v susenej forme do pecenia*nemám s tým dobré skúsenosti, zle sa rozpústa v ceste), 2. mozes ho reaktivovat na riadny kvások:rozmiesas prások s vlaznou vodou na konzistenciu palacinkového cesta a nechas v teple. po 2 hodinách pridás 50g raznej múky a 50ml teplej vody a nechás fermentovat prikryté mikroténovým sáckom 24 hodín. Potom pouzijes ako riadny razný kvások, alebo dás do chladnicky v uzavretom zaváraninovom pohári a pred dalsím pouzitím vyberies a nechás aktivovat pri izbovej teplote.Podla mojich skúseností treba cca 3 dni na reaktivovanie práskového kvásku -t.j.kazdých 24 hodín znovu "prikrmit" vodou a raznou múkou. Ja si myslím, pouzi to rovno na pecenie v suchej forme a urob si svoj vlastný kvások podla mojho návodu a drz si ho v chladnicke,ty si tak sikovná kuchárka, ze to zvládnej lavou zadnou. Mne sa podaril len podla internetového návodu na prvýkrát a odvtedy ho mam v chladnicke ako zivú kultúru a vzdy si ho trochu refreshem, lebo chlieb peciem aspon raz do týzdna.
babidka
dakujem za rady, velmi si to cenim . Pozrela som si tie doporucene stranky na nete a teraz uz viem , ze som urobila par chyb aj ja .Ale na druhej strane - slovensky preklad na baleni je taky minimalisticky a este je "vycapeny" presne uprostred nemeckeho navodu tak , ze sa ten precitat ani neda .Takze kto ten vyrobok nepozna -prakticky ani nema moznost pouzit ho tak aby mal z toho aj uzitok ...Este dobre , ze sa mam moznost spytat vas :-)Este raz vam vsetkym dakujem za rady:-)
aja1616
@babidka , ja som si vyrobila kvások podľa tohto receptu  domacipekarny.dama.cz/recept.php?r=3483...
a už ho mám 1 rok. Nie je to také zložité ako to vyzerá na prvý pohľad. Ja som si ho vyrobila z tmavej chlebovej ražnej múky, už som ho z neho aj rozdala a po tomto akte som vždy tŕpla, aby sa mi nepokazil - to vieš, zákon schválnosti, ale všetko dobre dopadlo. Kvások dodá chlebíku tú pravú chuť. Ja ho pridávam do chlebového, sendvičového, rožkového a žemľového cesta pre lepšiu chuť, tak 2 -3 PL a dávam len časť droždia. Inak, dá sa piecť aj len so samotným kváskom, teda bez droždia, ale kvások musí byť zrelý a cesto dlhšie kysne, na toto som si ešte netrúfla.
cinkla
A este nieco k tomu @SANDRA TAMER drozdie sa povie po nemecky naozaj hefe, alebo GERM, ale nie Backpulver- toj totiz prasok do peciva. Ak sa pecie chieb len so Sauerteig, musi sa chlebik nechat kysnut najmenej od vecera do rana a este je dobre k tomu pridat trochu drozdia ( asi polovicnu davku z tej, ktoru by sme do chlebika na jeho kysnutie dali bez Sauerteigu. Sauerteig si mözes na dalsie pecenie nechat tak, ze si zo zvysku nakysnuteho chleboveho cesta urobis gulku ( asi 3-4 cm v priemere ), nechas ju vysusit - mozno v muke, ktoru bezne pouzivas, a pri dalsiom peceni ju jednoducho das rozmocit do kvasku. Pomaha to chlebikovemu cestu pracovat. Ak mas pri peceni chleba naponahlo pouzi radsej len drozdie (Germ, Hefe po nem. ), ide to rychlejsie. Ale Sauerteig ma pri peceni chleba svoje opodstatnenie.
babidka
dakujem , skusim to urobit najprv z toho mojho "nepodareneho" cesta . Dnes som vobec nemala na to cas , ale snad sa k tomu dostanem vecer ci rano . Takze predsa sme sa dopracovali nielen k tomu co som to vlastne kupila , ale aj ako s tym zaobchadzat a ziskala som nove vedomosti o chlebe :-)
babidka
tak som vcera piekla chlieb a pridala som kusok toho "nepodareneho" cesta z minuleho tyzdna :-) Chlebik sa vydaril , mne sa zda este lepsi ako obvykle a tak sa potvrdilo "vsetko zle je na nieco dobre " :-))))) Idem kupit novy balicek to certovskeho Sauerteig-u a podla vasich rad si urobim kvasok ...
feinschmecker
Ahojte!
Hladala som na slovens.strankach recept na chlieb na nasla som v googli tuto stranku. Precitala som si uplne vsetko o tom ako ste skumali co je to "Sauerteig" a pretoze presne viem co to je, tak som sa prihlasila, aby som vam to mohla napisat.
Pouziva sa to v Nemecku ako nahrada za drozdie. Vela ludi ma alergie na drozdie a preto sa tu v Reformhaus to predava ( tam sa predavaju vsetky "zdrave" veci) , ako nahrada na kvasenie cesta. Su to pravotocive bakterie, specialne vyslachtene, ktore sposobuju kvasenie ( sauer) cesta ( Teig). Podla presneho navodu na pouzitie je to velka babracka a radsej si to vsetci nemci kupuju uz z toho rovno upeceny chlieb v pekarni, ktory sa potom vola "Sauerteigbrot". Musi sa to niekolkokrat zuslachtovat, co znamena, ze sa bakterie odeberu a zase nasadia to noveho cesta, asi trikrat po sebe. Aj mne sa to nechcelo, preto som hladala, ci to slovenky nerobia sikovnejsie. Pravda je, ze chlieb z toho je velmi zdravy, najma pre crevnu floru. Nemci to cez dm-markt skusaju predavat na slovensku, kvoli lepsiemu odbytu. Tu len malo ludi ma na to cas si to robit doma, tak skusaju odbyt vonku. Preto sa vzdycky! dobre pozerajte u nemec.produktov na dobu trvanlivosti ( casto sa s tym vonku svindluje, aby este predali to, co to tu nikto uz nechce)
Dufam, ze som pomohla objasnit zahadu :-))
babidka
samozrejme , ze si pomohla! je to sice dost zlozite a hlavne zdlhave ked sa to pouzije namiesto drozdia , ale chlieb ma predsa lien inu chut . Nie je taky "drozdovy" a viac mi chuti . Ked vsak nemam dost casu a chlieb doma nemame , tak siahnem jednoducho po obycajnom drozdi a urobim taky obycajny chlebik:-)
astheart
Sauerteig či sourdough = chlebový kvásek. Když se s ním peče, droždí se nepoužívá. Spotřebovává se ho asi polovina, druhá se "nakrmí" vodou a moukou a nechá na příště. Až budu mít trochu času, dám tady recept, jak si vyrobit kvásek i bez toho přípravku (jde vlastně o mléčné kvašení) a taky recept na kváskový chleba, který je mnohem chutnější, než ty, které pečeme doma s droždím. Zajímavé je, že je mám z těch australských stránek. Přivezli je tam totiž osadníci z Evropy a pořád tak doma pečou chleba. Dlouho jsem tu přípravu kvásku všudemožně hledala!
astheart
Mimochodem, v pekárnách se droždí taky nedává, používají chlebový kvásek. A kdysi tak pekli i v našich chalupách.....
dzouzi
na návode je napísanéže treba k tomu použiť ešte alnatura kvasnice ....:)