Rôzne

Prosím o radu.

fany1602 - bez fotkyfany1602, 20. augusta 2012

ahoj varešáci!vedel by mi niekto poradiť prečo sa mi pri pečení
pyškote bublina a potom ked na hotové vychladnute cesto natieram
krém,tak sa mi odlepuje od cesta.nie vždy ale parkrát sa mi to stane
čo je príčinou?vopred dakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

soncya
vyrozumela som že sa ti pri pečení urobí v strede bublina? ak je to tak, potom pečieš veľmi prudko (veľmi vysoká teplota), ja pečiem pri 175* tak 20 minút a je to OK. Pod krém dávam na cesto džem, vtedy sa neodlepuje. Ja mám takú skúsenosť, že ak je v kréme veľa masla, po stuhnutí sa zvykne odlepovať od korpusu.
1x rajlud
sovka62
@fany1602 , ľahké piškótové cesto, hlavne také, do ktorého sa nepridáva voda a tuk, má na po upečení na hornej strane tzv. šupu. Je to taká lesklá vrstva. Pri chladnutí piškóty sa trochu uvoľní a ak na ňu natrieš krém, to je príčina, že ti krém nedrží a zákusok sa oddeľuje.
Takže: po vychladnutej piškóte prejdi opatrne prstami a dlaňou. Veľmi netlač, len toľko, aby sa ti z tej vrchnej vrstvy začali tvoriť žmolky. V strede to pôjde ľahko, tak začni tam a pri krajoch horšie, daj pozor, aby si si piškótový plát neroztrhla. Ak na takú zlúpanú piškótu natrieš krém, určite sa ti neoddelí, ručím za to. A piškótu zlúp, aj keď na ňu budeš dávať džem, aj ten takto lepšie drží.
evanaaa
Tak,ako radí @sovka , buď zlúpať, alebo ešte si myslím, že stačí prevrátiť plát, ale treba vyskúšať. Ja som síce zatiaľ nezlupovala, tak neviem.
fany1602
dakujem pekne!vedela som že tu my určite dobre poradíte ako vždy!!!dobré rady nad zlato!!!!dakujem:):):)
nikol156
Aj mne sa to stáva, keď pečiem moje piškótové cesto ľahké ako vánok. Aj ja to zvykne zlupovať, postačí jednoduchý príborový nožík, s ktorým ľahko oddeľujem vrchnú časť od piškóty. Niekedy len obrátim piškótu a mám po probléme, ale keď robím roládu, tak jednoducho musím, inak by mi rozpadla.
fialka49
helenka2307 - možno nebolo kedy, lebo mamička odišla skôr, ako FANY1602 začala kucháriť (piecť a variť). Aj mne moja mamička chýba už 43 rokov a musela som sa učiť v útlom veku často na vlastnej škode možno práve tak ako FANY1602. Ak ti je ťažko jej dať radu, tak sa jej nevysmievaj takouto "radou". Nevieš, ako takáto odpoveď strašne bolí. Zažila som to na vlastnej koži.
FANY1602 prajem ti v živote všetko najlepšie bez irónie a uštipačných tiet
mata3636
@helenka2307 - strašne blbá poznámka. máš na vareche tri diskusie, kde prosíš o pomoc, prečo sa ty neopýtaš mamičky? nikto ti tam nenapísal niečo také, ale diskutujúci sa ti snažili poradiť. máš 12 rokov, že sa takto "zabávaš"? lebo normálny, slušný a hlavne dospelý človek takúto sprostosť z úst nevypustí
lusinkab
 varecha.pravda.sk/diskusie/pekarnicka/3562-forum.html...


 varecha.pravda.sk/diskusie/pernicky/3421-forum.html...


 varecha.pravda.sk/diskusie/kozi-syr/3197-forum.html...


 varecha.pravda.sk/diskusie/domaca-vyroba-kozieho-syra/309...


 varecha.pravda.sk/diskusie/grilazove-dorticky/2798-forum....


@helenka2307 ty asi velmi rychlo zabudas :-) najprv si pohrab na svojom piesocku az potom ryp do druhych :-) nikto uceny z neba nespadol a ani ty ako vidno podla tvojich prispevkov do diskusii (mas ich 5 co tebe mamicka nevedela poradit,ze si sa obratila na varechu???????).......no tak potom neviem o co ti ide,normalna otazka v diskusii na ktoru @fany1602 ocakavala normalnu odpoved a nie to co si napisala ty :-(
ancicka
Až dnes som si všimla Tvojú prozbu o radu.Ja som tiež niekedy zlúpala s piškotového cesta vrch,no a aj to niekedy robím,ked sa ti vyduje.Vtedy treba zobrať dolé iba to,čo je vyduté.Ostatné iba jemne narež a natri nejakým redším lekvátom-džemem.
V poslednej dobe už iba piškotu jemne narežem a natriem jemne.Ked dáš nejaký pikantnejší ,tak zákusok má aj lepšiu chuť.
Pozri si tento môj rcp: varecha.pravda.sk/recepty/orechove-rezy-so-slahackou-foto...
ancicka
@lusinkab ,Vieš takí,ako je @helenka2307 ,tak si to asi môžu dovoliť.Ja takýchto uživateľov nemám rada,lebo v profile si nedokáže nič iné uviesť,iba uživateľ t.j.zatajený.