Rôzne

Príliš negatívne....

soncya - fotkasoncya, 13. apríla 2012

Dlho som váhala, či začať túto diskusiu - no predsa ju začínam.
Nezdajú sa Vám niekedy komenty k receptom príliš negatívne,
prípadne príliš kritické? Iste, sú tu varecháčky, hlavne tie od
počiatku, ktoré pochvália aj vodu odfotenú v pohári, ako krásne
láme svetlo.. :), ale stúpa počet tých, ktoré si na receptoch zgustnú
inak! Nepatrím k pravidelným prispievateľom, ale patrím k verným
užívateľom, ktorí pravidelne čítajú diskusie, zážitky a samozrejme
komenty k receptom.
Uvediem príklad: varecháčka uverejní recept, ktorý sa jej podľa jej
úsudku podaril. V komentároch si nájde na 100% jeden, ktorý
"dobromyseľne" poukazuje na ten istý recept od inej užívateľky
(vždy od tej, ktorá koment pridala), alebo koment, ktorý už menej
dobromyseľne pochybuje o význame zverejnenia receptu,
samozrejme nájdeme vždy "zdravé" komenty typu "nie rastlinný
tuk, ale maslo", "bože, toľko cukru nie..... apod.
Veď každá má svoj zdravý rozum, a ak potrebuje nahradiť menej
zdravšiu surovinu za bio, tak to urobí aj bez komentu, či nie?
Neodrádzame niekedy varecháčky svojou prehnanou kritikou?

@zareaguj


Diskusia k téme

evusik
ja som tu od samého začiatku a skutočne sa mi nezdá, že by som chválila aj vodu v pohári :-) dokonca si myslím, na rozdiel od teba, že tu na Vareche sa kritizuje minimálne, ba takmer vôbec... už som si zvykla a keď sa mi nepáči radšej nenapíšem nič...
k tomu pridávaniu linkov, ako píšeš: "varecháčka uverejní recept, ktorý sa jej podľa jej úsudku podaril. V komentároch si nájde na 100% jeden, ktorý "dobromyseľne" poukazuje na ten istý recept od inej užívateľky (vždy od tej, ktorá koment pridala)". Ja som už v niekoľkých debatách písala, že sa mi nesmierne páči keď niekto pod môj recept zavesí link na recept ako to robí on, prípadne foto ako uvaril. Mne sa to páči, pretože človek môže porovnávať a vybrať si z viacerých receptov to čo mu najviac nevyhovuje. Ak niekto takýto postup považuje za chválenkárstvo, alebo znevažovanie daného receptu, tak mi je ho úprimne ľúto. Ale snáď sme tu na Vareche aj preto, aby sme sa jedna od druhej niečo naučili, alebo nie???

soncya
vidíš @evusik , o tomto hovorím, vysvetli mi prosím, ako pomôže novej varecháčke koment typu: "odkaz na link" ale to je predsa môj recept len z pol dávky. Nehnevaj sa, ale neverím, že všetky kopírujú recepty aby si mohli privlastniť za ne chválu! veď uverejňujeme aby sme recepty podali ďalej, a nie aby sme sa chválili. nemýlim sa? ja preto radšej komentujem veľmi striedmo, prečítam, uložím to ano, ale načo mám vypisovať kritiky? keď upečiem uložený recept a nie je dobrý, vtedy je kritika OK, ale načo kritizovať vopred?
babidka
Chodievam aj na ine stranky o vareni a hlavne na zahranicnych strankach vidim naozaj negativne kometare . Ostre , nevyberave ale casto presne vystihuju slabiny receptu :-)A nikto sa tym nezaobera . Nemyslim si vsak , ze takouto cestou ide Varecha. Myslim si , ze komentare su tu aj na to aby nielen pochvalili ale aby sme mohli slusnou formou vyjadrit svoj nazor :-) A nezda sa mi na tom nic zle, ak niekto prida link na podobny /alebo takmer identicky/ recept . Kazdy nemoze vediet vsetko :-)No a mnohi si ani nedaju tu namahu a nepohladaju si na Vareche ci uz niekto taky isty recept nedal - tak preco ho na to neupozornit ?-samozrejme bez hanenia a urazok .Nuz a preco dava ten link ten , kto ma podobny recept na Vareche ? Asi preto , lebo iba on si pamata na presne znenie receptu:-) No a tiez nevidim nic zle na tom , ak niekto napise ze podla jeho nazoru by to jedlo /hlavne dezerty/ boli lepsie keby bolo v nom klasicke maslo a nie nejaka umela nahrada ktora sa na maslo ani nepodoba ...
No a kto sa boji , ze nebude mat jeho recept iba 100% chvalu - nech si rozmysli , ci ho vobec uverejni .
Mne viac vadia komety typu "vyzera to ako psie zradlo" , "fuj, ako mozete jest pecienku?", "nebudem to varit , minule mi bolo z tvojho receptu zle"...a podobne hlbohomyselne taraniny .Toto je negativny komentar :-(((
irenaw
opodstatnená kritika má význam, či už pre autora receptu, ale aj pre tých, čo chcú recept skúsiť, aby vedeli na čo si dať pozor. kritika sa dá podať rôzne a to vypovedá o kultúre autora kritiky. keď si niekto odreagúva svoje zlé nálady alebo komplexy, prečo by to malo niekoho odradiť? pomyslím si, že má asi iný problém a pustím to z hlavy. načo sa k tomu vyjadrovať, jeho problémy aj tak nevyriešim. niektorí sú ale aj na dobre mienenú kritiku precitlivení a potom tu vznikajú rôzne "naťahovačky". nuž, je tu široký záber, tak aj veľa názorov, niekedy sa možno stačí párkrát zhlboka nadýchnuť :-) pekný víkend všetkým.
evusik
@soncya ja zas nechápem teba ak odkaz na link chápeš ako kritiku.... vôbec tomu nerozumiem.... nikto predsa nehovorí o kritizovaní, ale o porovnaní často krát veľmi podobných receptov... predstav si kamarátky ktoré sa stretnú na kávičke a jedna hovorí: Ja som dnes varila segedín. A druhá hovorí: Áno, a ako si ho varila? ja ho varím takto. A ďalej sa bavia o tom ako ktorá varí a čo dáva a čo nedáva do segedínu. Skrátka si vymieňajú informácie. A o tom je život, či?
To akože keď pod recept niekto napíše, že by nepoužil vegetu, to je kritika? podľa mňa je to konštatovanie a je na každom nech si spraví podľa seba.... ja v tom problém nevidím, iné je ak je niekto vulgárny, to neuznávam za žiadnych okolností...
tatranocka
@soncya ,myslíš,že je správne,ak vieš,že niečo v tom recepte nesedí (postup alebo suroviny) a ty to nekritizuješ "lebo načo máš vypisovať kritiky"?Posunie sa kvalita receptu ?Niekedy môže prispievateľ zabudnúť pridať surovinu,tak sa mu to pripomenie,ale reagovať ako malé deti,to fakt už sem nepatrí.
bozulka
Súhlasím s @evusik , @babidkou , majú pravdu aj s link-om,lebo niektorí skutočne nepozerajú či ten recept tu náhodou nieje.A dobre mienená rada nieje kritikou,ale doporučením...vyskúšaj aj toto...ja sama som sa viac krát poučila a bolo to na prospech pe mňa.
Samozrejme neuznávam hrubosti typu : fúj..hnus..ako aj to sa už vyskytlo.Keď mi to nebude chutiť tak radšej mlčím,možno inému to chutiť bude,tak prečo mu kaziť chuť.Takéto kritiky sú mienené v dobrom,nie aby "zabili" niekomu chuť pridávať svoje recepty.
Aj takúto diskusiu beriem pozitívne.
evanaaa
Aj za mňa to povedali @evusik , @babidka a aj @bozulka. A ak sa niekomu či niekedy zdá, že je menej kritiky a viacej chvály, tak si maslím, že je to tým, že ak chcem chváliť niečo, čo sa mi páči, tak to urobí, ale zlú kritiku radšej nedám, nanajvýš taktne nadhodím, čo by som ináč alebo čo ja ináč robím, preto sa zdá, že je tu veľa pozitívnych komentov, lebo tie negatívne si každý radšej nechá pre seba, ak by to malo niekomu ublížiť, alebo ho odradiť od pridávania ďalších receptov. A tie nemiestne kritiky si odpustiť, tie tu ozaj nemajú čo robiť. Zažila som to ja pri jednom mojom recepte, ak keď ja vlastne ani nedávam sem, a aj tak som sa s tým stretla pri tom mojom malom množstve pridaných rcp.
klaura
tiež som za dobre mienenú kritiku ... sama som kritizovala jeden recept, ktorý som práve robila ... dotyčná varecháčka sa neurazila a vzájomnou diskusiou som koláčiky dokončila a chutili vynikajúco ... aj keď začiatok tomu vôbec nenasvedčoval ... na Vareche sa veľmi málo kritizuje ... takmer minimálne a to je fajn ... vytvára to takú príjemnú atmosféru tu ...keď sa nejaký recept nepáči ... jednoducho má málo komentárov ... a link, odkaz na môj recept som tiež udala ... ostatní užívatelia majú možnosť recept porovnať, vybrať si z oboch to, čo mu najlepšie vyhovuje a pripomínajú sa tým staré, prachom zapadnuté recepty ... :) prajem pekný zvyšok večera ...
marcy
@babidka ,ďakujem aj za mňa si napísala....negatívny bol dnešný diel Bez servítky :-(...nemyslím,že bodovanie bolo spravodlivé aj komentáre dobrodruha,ktorý zažil horšie veci ako pes pod stolom,hostiteľ by sa rozdal a skvelo navaril,prepleskli ho riadne ....
wegar
"Kde sa veľa chváli, tam sa veľa šáli." Mnoho ľudí nerozozná vecnú pripomienku od osobného útoku a každý vyslovene nechváliaci názor je hneď zlý a útočný. Niektorí sú schopní sa uraziť napr. aj za pripomienku, že klasický recept by mal byť z klasických surovín a žiadnych náhrad. Ale keby si objednali klobásu a dostali by trebars sójový granulát v čreve, tak by bol oheň na streche...
afataga
ja si tiez nemyslim ze treba chvalit vsetko, ja ked sa mi to nepaci, ked by napr niekdto dal rcp uz na spominany segedin a napise, ze ho robi na oleji a ja napisem, ze ho robim na masti, je to kritika? ked sa mi nieco paci, pochvalim, ked nie tak to vacsinou nekomentujem, ale obcas mi neda, ked napr. vidim nieco "velmi" zdrave ako spekacky, tak ma az nadvihne a vyjadrim svoj nazor, co je na tom zle? a to, ze mnohe rcp su podobne, to je asi normalne, nastvalo by ma iba to, ak by niekto presne opisal moj rcp a vydaval by ho za svoj, ale ked ho poznemi a napise preco, napr. zo zdravotnych dovodov, tak mi to vobec nevadi, ja sa tiez inspirujem niekotrymi rcp a poznemim alebo zamenim nejaku surovinu, ale do uvodu napisem, ktory rcp ma inspiroval
2010
@wegar , donenadavna som bol jeden z tych ktoremu vadili fantasmagorie medzinarodnych receptov ktore mali priradenu priponu ...prave, originalne atd. bolo mi jasne povedane ze toto je stranka amaterov a ziadne principy a zasady a hlavne medzinarodne uznavane mena tu neplatia ( jedine ked je to gulas kde dakdo da olej na miesto masti a este aj zeleninu! a vsetci sa idu zblaznit ), pritom daktore medzinarodne recepty vyzeraju ako keby som robil bryndzove halusky z ryze a navrch dal tofu a volal to Slovenske narodne jedlo , takze teraz sa len pousmejem ale nekomentujem strata casu.
evusik
mňa zo začiatku vytáčalo keď niekto napísal: "Čo na tom záleží ako sa to volá, hlavne že to chutí" a pritom jedlo pomenoval Stroganov.... ale už sa ani nevytáčam a ani nekomentujem, načo?
moja mama hovorila: "Kto sa nechce učiť, zomrie sprostý."
2010
@evusik , mas pravdu a okrem toho potom nema zmysel pridavat originalne recepty , lebo bude odpoved ... ze sa to robi inak lebo suseda to mala v Slovenke z 1981 a tak je to je spravne !... a pritom napriklad ako tento recept na africke kura je do poslednej prilohy s chlebovou plackou Injere presne ako sa robi v Ethiopii.
 varecha.pravda.sk/recepty/etiopske-kura-doro-wat/24592-re...

alena45
mne sa naopak zdá, že sa tu chváli až príliš, aj keď niet veľmi čo. Kritika mi vôbec nevadí, pokiaľ je v medziach slušnosti, a to mám na mysli nevyberané slová. Keď sa niekomu recept nepáči a má potrebu to napísať, nech napíše, tiež nemám vždy najlepšiu náladu. Naopak, párkrát sa stalo, že niekto niečo skritizoval a potom sa prihnalo hejno ...., ktoré ho napomínali ako zlé decko a samotný autor vôbec nereagoval, zrejme to vôbec nepovažoval za znevažujúce. Už som veľa krát písala, každý by mal písať za seba.
A to že niekto začína a nepozrie si v tých tisícoch receptoch, že tu už je niekoľko rovnakých receptov - no mal by ho na to niekto upozorniť.
wegar
Súhlasím s názormi 2010, evusika aj aleny45. Pretože to prznenie originálnych receptov "nevadí" len potiaľ, kým my przníme recpety zahraničných kuchýň. Ale keby cudzinci začali vydávať pod našimi názvami nejaké svoje matlaniny, beda, to už by tu nadvihlo aj tých miešačov a nahrádzateľov.
Mne sa napríklad prieči chváliť recepty z kečupu, hotovej koreniacej zmesi, vegety, majolky a podobne. Radšej som ale rezignovala, lebo kto nechváli, je triedny nepriateľ. Práve naopak, mám pocit, že sa tu chváli veľa podivností - čo vedie napr. k nedávnemu zverejneniu "receptu" na zákusok - necháme rozmraziť a polejeme čokoládou. ???
katarina2511
Odvtedy, ked som raz podotkla v jednom mojom komentari k receptu na dietne jedlo, ze tri lyzice oleja na jednu porciu sa mi nezda, dietne, viac uz nekomentujem. Ohlas sa zvrhol na to, ze moje zakusky su kaloricke bomby - vlastnim totiz sukromnu pekaren a aby moj biznis fungoval musim piect to, co zakaznici ziadaju. Proste bola som napadnuta komentarom pana 2010. Skusala som presadit slovenske recepty, ale ked niekto si ziada krem do torty kde na jednu kocku masla ide 8 hrncekov cukru co je asi 1 kilogram, tak som so slovenskym lahkym maslovym kremom nepochodila. Aj som to vysvetlila ale som nebola pochopena. Odvtedy nekomentujem a ani neprispievam, iba obcas pozriem, co je nove.
js9mxd
Kritika slušnou formou ťa môže posunú dopredu, lebo ak ťa nikto neupozorní na chybu v recepte, tak to budeš stále opakovať a skutočnosti ani nevieš, že to jedlo môže byť aj chutnejšie. Já mam jedného kolegu, ktorí kritizuje už zo zásady všetko. Jeden jeho výrok hovori za všetko "tú paštétu som neochutnal, ale mi ju robíme lepšiu".To bolo pri jednej príležitosti, keď druhý kolega doniesol po zabíjačke domácu pečeňovú paštétu ochutnať. Táto jeho veta zľudovela a keď začne niečo kritizovať okamžite ju používame.
evusik
v bežnom živote sa rozprávame, debatujeme, diskutujeme, vymieňame si názory a skúsenosti a tým sa vlastne učíme nové veci.... na Vareche sa ale toto všetko volá kritika!!!! čiže ak ma nechváliš si zlá/zlý :-(
našťastie by som tu mohla vymenovať dosť veľa varecháčok a varecháčov s ktorými sa príjemne diskutuje, debatuje, vymieňa názory a skúsenosti, ktorí sa neurážajú, nerobia zo všetkého vedu, naopak radi poradia, pomôžu a to je fajn... ja sama som sa tak naučila kopec nových vecí za ktoré som Vareche vďačná :-)
2010
@katarina 2511, ospravedlnujem sa ked som ta dotkol , tym ze som dlho vonku dakedy moje slovne zvraty su ovela ostrejsie ako to myslim.
Je dost na skodu na Vareche ze sa nedaju poslat sukromne spravy ako na inych internetovych strankach kde sa daju vysvetlit nedorozumenia , upozornenia. Takze este raz sorry, a len pridavaj a nestahuj sa povedz ako si myslis. Cheers
cistinka
Tiež som tu skoro od začiatku a zažila som aj kritiky, aj hádky. Myslím, že teraz je na vareche relatívny kľud :-) Mňa skôr iritujú pod receptami komentáre väčšinou tých istých varecháčok, aké je to super jedlo, že to ide hneď vyskúšať, alebo cez víkend....a keď mám niekedy čas a som tu viac, len zírám, čo tieto žienky zvládnu za mesiac všetko navariť a napiecť podľa receptov z varechy. 1, musí mať doma milionára... 2, musí mať na to čas....a 3, nesmie sedieť od rána do večera na týchto stránkach......inak je to superman :-)))
marianne69
Mam zakodovane skor spory urovnavat ako vyvolavat.Jedneho casu som ako 24-rocna zaba "sefovala" 15-im chlapom a tam som sa naucila diplomacie,ked som nechcela,aby sa medzi sebou pozabijali slovne:-)a bolo co riesit a urovnavat.Za vyse dvoch rokov co som na vareche,tiez som tu videla par hadok,mazani diskusii a urazani sa..Ale ako napisala @cistinka je tu relativny klud,preto aj rada chodim.Radsej pochvalim ako pohanim,mam to v nature,zabijem sa?To co sa mi nepaci bud nekomentujem,alebo sa to snazim naznacit,takym sposobom,aby som niekoho neodpalila...Je prirodzena reakcia kazdeho cloveka,ked ho napadnu ci uz verbalne alebo fyzicky, brani sa....Tak ma to ucili na psychologii v CR...
mimitje
Podľa mňa treba komentáre brať ako vyjadrenie názoru. Vieme, že každý z nás môže mať na veci rôzny názor a je len potom na nás, či komentár berieme/ dávame ako formu spätnej väzby, alebo ako slovo do diskusie, ktoré vyjadruje vlastný názor, respektíve skúsenosť. Podľa mňa netreba byť zbytočne vzťahovačný a každý iný názor brať ako potencionálny útok. Veď si tu predsa vymieňame vlastné skúsenosti a vieme, že "koľko ľudí, toľko chutí".
afataga
@cistinka si ma rozosmiala, ale tu Tvoju citronovu babovku som naozaj skusala :-) obcas skusim nejaky rcp, ked mam v plane vyskusat, napisem, ze niekedy skusim a skusim vtedy, ked sa mi to hodi, co fakt niekedy moze byt aj na druhy den
marianne69
@mimitje presne tak,kazdy ma svoj uhol pohladu,ako to treba robit a pokial vylozene na toho cloveka neutocim alebo sa nevyjadrujem dehonestujuco o jeho podani jedla,treba to brat s nadhladom.Sme vseliaky,niekto sa zavzdusni,urazi,niekto sa pusti do ostrej vymeny nazorov,niekto sa stiahne...Ale netreba vsetko brat ako utok na svoju osobu.
soncya
Nooo, pekná debata sa vyvinula! Nie som chuderka skritizovaná, ktorá plače, že jej nevychválili bábovku, ale chcela som touto debatou poukázať na celospoločenský problém. Kedysi Slovákom chýbala zdravá asertivita, dnes mám niekedy pocit, že Slovač skĺzla až ku hrubosti a necitlivosti. Pracujem s ľuďmi 12 rokov, a viem, že koľko ľudí - toľko chutí. Vlastním obchodík a zamestnávam aj krajčírky a viem, ako sa vedia niekedy zákazníčky protivne správať! Keď si otvorím akúkoľvek stránku, či spravodajstvo, módu .... v komentoch nájdem vždy rasovú neznášanlivosť, nafúkanosť a samozrejme nekonečný problém východ - západ (Bratislava). Je mi smutno, že sa v ľuďoch postupne stráca láskavosť, tolerancia.
Aj občas v niektorých komentoch na vareche. Neútočila som, nie je to v mojej povahe, len rada analyzujem veci a snažím sa byť citlivá a spravodlivá k iným.
No keď som si teraz celý môj príspevok prečítala tak znie ako sci-fi. Ale nech! Krásnu nedeľu prajem!
cistinka
:-) mne bábovku pochválili, aj ju upiekli....ale ja som mala na mysli všetky uverejnené recepty, nielen moje....Len čo redakcia zverejní recepty, hneď sú pod nimi komenty dotyčných supermanov :-)))
Ja na to čas nemám, komentujem len recepty, ktoré ma oslovili. Tie menej zaujímavé jednoducho nekomentujem. A neverím tomu, že sa každému páčia všetky uverejnené recepty - ani mne. Usmejem sa a kliknem na ďalší. Vyprovokovať som sa nechala len raz a napísala som negatívny názor pri recepte na pečené morča....ale aj tomu dnes už smejem. Lebo to bola provokácia - dotyčný sa zaregistroval, hodil sem toho odporného hlodavca a vyparil sa ako smrad :-))) neverím, že to zjedol!
viera1
@cistinka ,ešte si zabudla za 4.,musí mať doma regiment pubertiakov,čo to všetko pojedia...
janger
Tak je kritika a kritika.... Je taka, z ktorej sa mozeme nieco naucit, kde nam druhi poradia, daju nejaky dobry tip. To beriem s radostou... A je taka 'rypacia' kritika, ktora ma za ucel podpichnut. Aby sa niekto musel bat vo svojom vlastnom recepte pouzit suroviny, ake chce a bude za to uplne zvozeny, tak to ide trosku daleko (podla mna). Aby sa napriklad niekto musel bat dat do svojej vlastnej cokoladvej polevy trosku Cery? Hoci ja osobne ju nepouzivam, tak nebudem kvoli tomu vyvolavat takmer hadky a nacisto sa pohorsovat...Ak niekto chce pouzit lyzicu Vegety, tak prosim...Je to jeho vlastny recept, ten clovek sa chce s nami on podelit. Tak za to ho nemusime uplne zvozit...A potom este taka kritika 'brrr, fuj, hnus', tak to povie dost o urovni kritika a jeho IQ.... Co sa tyka tych pre niekoho nic nehovoriacich komentarov....Tak o tom si myslim toto: Kazdy, kto sem recept prida, tak ho to stalo dost namahy s fotografovanim, pisanim, robil to pre nas, zasluzi si povsimnutie...Tak preco by som nemohla napisat, ze sa mi recept paci? Ja ked to niekomu napisem, tak to myslim vzdy uprimne. Nehovorim, ze vsetko budem skusat. Ale povedzme si uprimne, ak by sa pri vasich receptoch nikto nezastavil, nikto by si ich nevsimol, nenapisal by vam 'pekny recept' a pod., tak ako dlho by vas to bavilo nieco sem pridavat? Ved ludia nechcu mat pocit, ze to robia pre nikoho. Nebola by tu ani stvrtina prispievatelov...A ked sa tu recepty aj opakuju, ani to mi nevadi, samozrejme, ak nie su doslova odkopirovane. V kazdom je mozno nieco nove, trosku ine...
katarina2511
@2010 vsetko je Ok, nie som urazena, beriem, co si napisal. Ak chces kontakt tu je, moje meno je ...camilla

Katarina “Camilla“ Somos

...magic of baking*
…camilla

Cell: (780) 655-5646
E-mail: cathy_somos@yahoo.com
Web: www.magicofbaking.com
Flickr: www.flickr.com/photos/cathy_somos/