Záleží na tom, či nie sú horké. Uhorky sú občas zákerné.
Použitie?
I. Šalát. Na spôsob tzatziky.
II. Naši na SK ich krájajú na kocky. Zavaria klasicky sladkokyslo. Na zemiakový šalát.
III. Dužinu, semienka vyberieš lyžičkou. Naplníš. Recepty tu sú.
Mozete mat uhorkovy tyzden? Tu na Vareche je vela receptov na salaty a dokonca aj na polievky.
Pozri recepty od @2010 , ma tam uhorkovu čínu a aj sambal.
Ak chces zavarat, tak napr. Uhorkovy salat s vegetou (na Vareche asi nie je, ale najdes inde) - osupat, nastruhat, namiesto vegety davam viac soli... Tento rok som robila solene uhorky v sudku, uvidime ake budu.
Otvor YouTube a inšpiruj sa ruskými receptmi, je ich tam neúrekom a i z velkých uhorok,. Niekedy až sliny tečú, ako by som si zahryzla do nejakej. Alebo obdaruj susedov a známých.
Ja hlasujem za @Ancickin recept, ktorý spomenula Nadia vyššie.
» varecha.pravda.sk/recepty/uhorkovy-salat-sterilizovany-fo...
Kým nás bolo doma šesť, 150 pohárov kyslých uhoriek bolo málo. Tak som z prerastkov robievala tento šalát a naozaj bol výborný.
Skúšala som zavárať kocky, nevedela som odhadnúť čas sterilizácie, vždy boli mäkké, robila som rusle, nikto za ne naďakoval, skúsila som mraziť, len raz, nikdy viac.
Ale tento šalát mizol ako sneh na slnku.
Ja robím z prerastených uhoriek šťavu na pitie. Buď uhorky odšťavujem na odšťavovači, alebo nastrúham a vyžmýkam. V lete je to veľmi osviežujúci nápoj a je aj veľmi zdravý. Práve dnes som robila šťavy pre mamku ktorej veľmi opúchajú nohy. V jednej fľaši mám čistú uhorkovú šťavu, v druhej jablká + uhorky 1:1. Poznámka: uhorky šúpem aj strúham alebo odšťavujem od stopky ku koncu, ktorý buď odrežem, alebo nechám. Vtedy uhorky nezhorknú. Aspoň mne sa to osvedčilo.
@Finczi (30.7.2019 11:09)
Rusle sú záhorácky spôsob nakladania uhoriek. Dôležité je ich ošúpať, uložiť na stojáka do fľaše a zaliať sladkokyslým nálevom s kopou korenia, bobkového listu, chrenu a kôpru. V zime chutili viac ako obyčajné uhorky, boli jemnejšie a ako píše záhoráčka @evanaaa - dali sa vcucnúť.............
Všetkým ďakujem veľmi pekne za inšpiráciu a rady...Zavarila som šalát, naložila kvašáky, do sýta som sa najedla taratoru/bulharská studená polievka/ a ešte sa potešili aj sliepky. Budúci rok už nebudem toľko sadiť ! Prajem Vám peknú nedeľu. Na obed bude pečená krkovička s ryžou a samozrejme uhorkový šalát chi chi chi...
Fúha kopec pekných receptov - mne tento rok odpadla starosť, urodilo sa nám až 5 kusov uhoriek, a aj tie boli horké ako fras. Ešteže so, minulý rok zavarila do zásoby.
Rusle, aj ja sa chystám robiť. Uhorky ošúpané bez jadierok a pokrajané tak asi ako ukazovák s cibulou na polkruhy posolím na noc. Ráno vytlačím šťavu, natlačím do pohárov a zalejem nálevom na uhorky a cca 10 minút sterilizujem. Pozor ruky sú " cítiť " ešte na druhý deň.
Použitie?
I. Šalát. Na spôsob tzatziky.
II. Naši na SK ich krájajú na kocky. Zavaria klasicky sladkokyslo. Na zemiakový šalát.
III. Dužinu, semienka vyberieš lyžičkou. Naplníš. Recepty tu sú.
Pozri recepty od @2010 , ma tam uhorkovu čínu a aj sambal.
tento uhorkovy salat je velmi dobry, mam ho odskusany, robime ho kazdorocne :-)
Výraz rusle bol pre mňa neznámy. Pozrela som na nete a už viem čo znamená. Zas som o niečo múdrejšia...
Nuž mne známy nebol. Tak ako iným niesú známe iné výrazy... Teším sa, že také množstvo ľudí tomu rozumie. Teraz už aj ja. Želám pekný deň!
www.recepty.cz/recept/rusle-recept-z-prerostlych-okure...
» varecha.pravda.sk/recepty/uhorkovy-salat-sterilizovany-fo...
Kým nás bolo doma šesť, 150 pohárov kyslých uhoriek bolo málo. Tak som z prerastkov robievala tento šalát a naozaj bol výborný.
Skúšala som zavárať kocky, nevedela som odhadnúť čas sterilizácie, vždy boli mäkké, robila som rusle, nikto za ne naďakoval, skúsila som mraziť, len raz, nikdy viac.
Ale tento šalát mizol ako sneh na slnku.
Skúsila som skopírovať a varecha mi odkázala,že recept je vymazaný,ale...našla som ho,ak je to tento:
varecha.pravda.sk/recepty/uhorkovy-salat-sterilizovany-fo...
Rusle sú záhorácky spôsob nakladania uhoriek. Dôležité je ich ošúpať, uložiť na stojáka do fľaše a zaliať sladkokyslým nálevom s kopou korenia, bobkového listu, chrenu a kôpru. V zime chutili viac ako obyčajné uhorky, boli jemnejšie a ako píše záhoráčka @evanaaa - dali sa vcucnúť.............
Ďakujem...aj som si myslela, že záhorácky. V Košiciach tento výraz nieje známy. Už viem. Varecha je super. Všeličo sa naučím. Pekný deň!
sú ako chlieb bez kôrky