Foto: ancicka
Robila som a aj robím rôzné šaláty a čalamády,ale tento šalátik máme veľmi radi.V zime je náhradou za čerstvý uhorkový šalát. Skúšala som aj uhorky Zobraziť celý popisRobila som a aj robím rôzné šaláty a čalamády,ale tento šalátik máme veľmi radi.V zime je náhradou za čerstvý uhorkový šalát. Skúšala som aj uhorky na šalát mraziť,ale to není ono!(pre nás "starších"). Rozmýšľala som ako si letné uhorky v zime pripomenúť,tak po opakovanom závarani nám tento spôsob najlepšie chutí.
príprava
tepelná úprava
Suroviny
3 kg čerstvé,strednej veľkosti |
|
4-5 ks väčšia |
|
Nálev: | |
3 dl |
|
15 dkg |
|
1 dl |
|
2 PL kopcovité alebo zelko |
|
Postup
-
1
Uhorky som umyla , olúpala a nakrájala na strúhadle. Tak isto aj cibuľu.
-
2
Medzi tým som dala variť nálev. Podľa návodu dáme prevariť,...
-
3
a ked zovrie, tak sa ocot vyleje na uhorky cez sitko. Ja to robím tak,lebo nemám rada semienka v šaláte. To sa premieša a nechá sa stáť 1 hodinu.Uhorky pustia vodu. Potom ich kladiem do pohárov a podolievam šťavu,(tej šťavy sa zvyší,ostatok vylejem),sterilizujem.
-
4
Sterilizujem 10 minút pri 90°C. Takto vyzerajú sterilizované.
-
5
Po sterilizovaní ja väčšinou všetký fľaše prevraciam hore dnom,lebo prevážne používam už použité vička.Takto nechám vychladnúť. Z jednej dávky mi vyšli 12 fľaštičky od tatarky.
Teraz mi prišlo na um,že pred pár rokmi som zavarala tekvicu na kyslo,ked sme mali nenej uhoriek.
K tým cuketam by som dala viac cibule,tak o dva-tri.A vieš ,že si mi dala chrobáka do hlavy,asi vyskúšam aj tak.
verím,že bure chutiť,zdravím Ta .
DAKUJEM ;-)
Pravdu povediac mi všetko v recepte jasné nebolo,ani z komentárov-ale asi aj preto,že takýmto spôsobom nie som zvyknutá zavárať :-)
Ja som urobila takto..
Nálev ocot 20%ný 1dl,zelko a cukor 250g-tak to bolo presne podla našej chuti.Nálev som vlažný zmiešala s uhorkami a nechala stát 1h.Naplnila do fliaš a dala do rúry vyhriatej na 90C a nechala tam presne 15min.Mne sa zdalo 10málo,lebo tie vrchnáky ešte neboli podla mňa dostatočne horúce.Takže 15 je akurát :-) Flaše po vybratí neotáčam hore dnom,lebo obsah flaše nieje teplý a ked ho otočím,tak hned ochladí hrdlo flaše a vrchnák (toto som si všimla pri prvej várke).Takže neotočené nechám len tak,aby ešte nejaký čas sa samé zatesnilo počas chladnutia :-) Hotové si nechám na kontrolu ešte 2-3dni v kuchyni,každú flašu denne 2x pomykám nech sa obsah popohýna.A ak je krásny čistý obsah flaše,odložím do špajze :-)
Vďaka @Ancicka za super recept!