Nápady

Prekliate mušky

elixir - fotkaelixir, 17. júla 2013

Videla som tu diskusiu prekliate marhule a slovo "prekliate" pasuje perfektne aj k situácii mojich byliniek.
Kúpila som si šalviu pred časom, zrejme v pôde boli vajíčka mušiek a teraz vyjedajú už aj šťavu z petržlenu a mäty...
Toto sa mi nestalo teraz prvý raz, predtým to bol petržlen a predtým čosi podobné s mätou.
Čo sa dá proti takýmto potvorám robiť?
Myslím, že zrejme už keď ich kúpim, mala by som niečo spraviť s pôdou aby potenciálne budúce mušky nemali šancu sa vyvinúť.
Skúšala som mydlovú vodu a dúfala som, že to mušky odradí, ale asi už bolo príliš neskoro a aj chúdence rastlinky už nemám nádej že sa z toho spamätajú.

Viete poradiť niečo, čím ošetriť novú rastlinku, keď si ju prinesiete domov? Najlepšie niečo "prírodné", čo ešte naše prababičky robievali vo svojich záhradkách, aby im mušky a iný hmyz nezožrali celoročnú úrodu.

@zareaguj


Diskusia k téme

rea1
dnes som to videla v "Nápadoch" a spomenula som si, že sme to proti rôznej hávedi veľmi úspešne používali aj v záhrade. hŕbu žihľavy zalej vodou, nechaj dobre odstáť a precedeným striekaj. voda je divnej farby, nepríjemne smrdí ale funguje. za pokus nič nedáš. :-)
elixir
To som si nevšimla... prišlo mi to práve vhod, vďaka. :) Už len sa poobzerať po nejakej žihľave :)
lusinkab
No ten isty problem som mala aj ja. Nasadila som si bylinky a o par tyzdnov na to vsade same musky. Takze co sa da robit skusala som zastrcit strucik cesnaku (ten akurat tak pustil klicky ale musky este boli). Takze som bludila dalej a zistila,ze hlavne tie bio hliny su najhorsie lebo v nich su najviac larvy a ako nahle sa zacne poda polievat tak oni sa udrzuju na povrchu,vyliahnu a lietaju kade tade (kedze oni maju radi vlhkost). Takze co mozes urobit stale ak zacnes nieco sadit tak dat hlinu na plech a na vysokej teplote dat do rury upiect (cim dlshie tym lepsie) tym padom zabijes tie larvy, Potom uz len do crepnikov,dat semienka a mozes sadit.
kimlo
Ak sú čierne tak sú to smútivky, pomáhajú proti nim žlté plastové doštičky s lepom, dajú sa kúpiť v záhradkárskych potrebách. Ak sú tie mušky biele, sú to molice, na tie zaberá len chemický postrek.
elixir
Sú čierne... vďaka vám za ďalšie tipy.
matata1
Mne na tie čierne mušky (na rozdiel od @lusinkab ) zabral strúčik cesnaku strčený do zeme. Chvíľu to trvalo, ale doteraz mám o tých potvor pokoj.
ubka
tiež používam cesnak do zeme...
ajuschka
... k tej zihlave - ano ten roztok naozaj funguje, ale tak priserne to smrdi, ze v byte ozaj neodporucam...to nevyvetrate.
Inak este skus poliat acylpirinovou vodou
elixir
Ďakujem vám všetkým za rady :) Zídu sa.
havino
žihlava namočená funguje,aj týžden nechať lúhovať niekde v kúte, do rozprašovača a striekať a ked budete chcieť sadiť, @lusinkab aj pre teba, stačí hlinu zaliať vriacou vodou, nechať vychladnúť a sadiť , nemusíš elektrinu míňať v rúre
helanka
aby bylinky nemali pachut cesnaku mamicka sadila k nim korienok MARIGOLD ktory bol aj pekny aj ucelovy. Ziadne musky nikdy neboli iba ak sa preniesli bylinky dnu zo zahrady, to sa neoplati iba ak rastli v extra crepnikoch.
tieto kvetinky ktore viacej smrdia ako maju vone pouzivala aj v zahrade.
paploska
ahojte, tak okrem žihľavy odporúčam ešte použiť mydlovú vodu, tá ich ničí. Na kvety dávam, žiaľ, chemický postrek, mám ich veľa. na to čo jeme mydlový, ten sa zmýva .-) a účinkuje. tento rok je háveď premnožená, včera som striekala odušu...
aroooo
a ak je to aj v pôde, počula som napichať do zeme pár zápaliek hlavičkou do zeme. Ak tieto všetky rady skombinuješ, sú prakticky 3 možnosti:1/ prežije to rastlinka,háveď zmizne-najlepšia možnosť, 2/ prežije háveď,rastlinka nie-zlá možnosť, 3/ prežije rastlinka aj háveď a ty od toho smradu a otravných mušiek budeš musieť opustiť ich okolie= najhoršia možnosť ===::::)))))
evkalibka
mne tak pošla stévia, aj som ju pár krát presadila a nič nepomohlo
hubata
Nekupujem žiadne "bio" rastliny, odkopnem si kus u jednej alebo druhej susedy, kolegyne..... Tieto potvory sú už rezistentné na všelijaké chemické prípravky, naučili sa pred nimi schovávať a žiť s nimi. Ja pridávam rozpučený slovenský cesnak preventívne takmer do každého polievania. A podľa mňa ste aj trošku hysterické, veď všelijaká háveď je súčasťou prírody a hoci sú nám nepríjemné napr. chrústy, komáre, mravce - nesiahajte hneď po chémii, krémoch, ale vezmite na nich packu. Mimochodom je aj strašne veľa malých žabiek teraz v lete, veď tie bývajú na jar .....
afataga
ak fajcite alebo mas inu moznost zohnat si cigaretove spaky, namoc ich do vody, nechal vyluhovat par dni a tu vodu potom nalej do kvetinaca, neviem, ci to zabera na kazdu haved, ale treba vyskusat, cim budes mat ten nikotinovy sirup hustejsi, tym lepsie :-)
arasidka
práve som si kúpila augustové vydanie časopisu o záhradke. Píšu tam, že najlepšie je nazbierať asi kilo žihľavy, zaliat 10 litrami vody, nechať stáť 12 - 24 hodín, scediť a polievať. CHcem to aj ja vyskúšať, lebo vošky sa stali na našej záhradke folklórom.
elixir
@arasidka my sme skúsili tento rok žihľavu, lebo sa nám vošky nasťahovali do ruží, ale veľmi to nepomohlo.
@kimlo , zohnala som si tie žlté lepivé doštičky, čierne mušky sa na ne pekne chytajú a rastlinkám sa darí. Ďakujem za užitočný tip. :)