Rôzne

Preco vsetko slane chuti lepsie.....

babav - fotkababav, 13. októbra 2012

Zaujimave ,nie len pre tych co o tom nevedeli.

Vsetci pozname styri zakladne chute jadla:horke,sladke ,kysele
a slane.Len jedna z nich obsahuje pre zivot nevyhnutnu mineralnu vyzivnu latku ,sol(NaCl).Je pravdepodobne ,ze ludske telo je na nu geneticky naprogramovane.
Pri dietach s nizkym obsahom soli creva pracuju naplno, aby absorbovali potrebny sodik a ladviny ho vylucuju menej. Ludia ,ktori musia uzivat diuretika ( ich funkciou je znizit hladinu sodika v krvi )by mali byt pod lekarskou kontrolou, pretoze ak hladina klesne prilis,mozu upadnut az do komy. Atleti ,sportovci, napr .maratonci ,ak sa prilis potia a nedoplnaju pocas vykonu potrebnu sol vo forme sportovych drinkov (cista voda nestaci)
si tiez mozu uskodit na zdravi.

Rozpravka "Sol nad zlato" sa zrejme zaklada na pravde;-) .

@zareaguj


Diskusia k téme

jerica
@babav , určite je pravda soľ nad zlato, ale keď ti doktor povie nesoliť.
moj otec mal 52 r. keď dostal mozgovú príhodu , našťastie sa dostal z toho , ale veru od toho času sa u nás veľmi málo solilo, preto keď navarím , každý si dosáľa, ja som si tak zvykla na málo slané , že až sa mi chute k slanému "zaštupľovali"
Dobrá téma k diskusii, určite by bolo dobre , keby sa pridali do diskusie so svojimi skúsenosťami so slaným , alebo sladkým:-)
babav
@jerica , ja tiez solim iba malo...dochutim korenim,ale poznam zopar priatelov,ktori pred ochutnanim jedla siahnu naskor po solnicke
a prisalaju ;-)
2010
Mnam, tie bryndzove halusky boli vyborne, slaninka aj bryndza , no super:) , preco? no na nasom jazyku okrem ,sladkej, slanej, kyslej a horkej su este aj take menej zname chutove bunky dobrej chuti , tzv. umami v preklade glutamantove ...a ten sprosty glutamat je vsade , ci v paradajkach alebo v syre ci slanine.
Je skodlivy ? pre vacsinu ludi nie ale su ludia ktori su nan alergicky tak isto ako celiatici maju problem s mukou a diabetici s cukrom .
V azii na stoloch najdete namiesto soli na stole aj solnicku s -magic powder-( glutamant ) .
 www.cf.ac.uk/biosi/staffinfo/jacob/teaching/sensory/...
babav
@2010 , vyborny link. Umami ,alebo "savory (meaty)taste " je obsiahnuty aj v soy sauce . Velmi popularna prisada do jedal v cinskej
a japonskej kuchyni.Pre jeho alergicke ucinky uz takmer v kazdej cinskej restauracii uvadzaju na jedalnom listku,ze MSG do jedla nepridavaju.U nas sa predava pod nazvom" Accent" ,pouziva sa na prichutovanie jedla takmer tak casto ako vegeta v EU ;-)
palokuchki
Priznavam sa, ze ja som si v poslednej dobe zvykla na trochu viacej slane jedla. Je to zllozvyk, musim s tym solenim trochu spomalit. Tiez ma to ale rozculuje, ked si navsteva este pred ochutnanim jedla sype hned na to sol. Vegetu pouzivam, ale veeelmi malo. No ale ten glutam sodny sam o sebe je nieco ine. Na mojich poslednych potulkach po svete som stravila jednu noc v Guangzhou, v Chine. Po veceri v hoteli som sa nevedela dopit vody, stale som bola smadna a mala som silnu migrenu. No neviem ake ma este ine priznaky hned po pouziti ale tiez mozno aj dlhodobe nasledky po castom pouzivani.
afataga
sol ma taku zvlastnu funkciu, ze zvyrazni kazdu chut, dajte si maso uplne bez soli, je to hnusne, alebo zemiak, alebo hocico ine, az sol da ucitit chut toho co jete, ved aj preto sa dava stipka aj do kolacov
irenaw
práve včera som sa dopočula, že sa máme snažiť osoliť jedlo akurát počas varenia, že vraj povarená soľ je ok (samozrejme s mierou) a pridávať soľ do jedla na tanieri a priamo ju konzumovať nepovarenú je horšie. počuli ste o tom? celkom by ma zaujímalo vysvetlenie, ak to tak naozaj je.
evanaaa
Aj u nás sa málo solí a mne aj napriek tomu trochu chýba slanšia chuť, aj keď zasa moc slané rada nemám, ale aj sodík je súčasťou života a mne by možno viac vyhovela morská soľ s jódom aj keď sa jodiduje aj tá obyčajná, stolová, mám totiž hypothyerózu, asi preto, lebo som málo soli a tým aj jódu používala. A tú glutamátovú soľ som kedysi mala, predávali ju dávno a potom jej už nebolo. Bola biela ako soľ a mala takú príjemnejšiu chuť. A je pravda, že sú ľudia citliví a alergickí na glutasoli, mali by sa jej vyhýbať tí, čo majú dnu a migrény, aj keď vlastne glutaman je ich spúšťačom. No možno v malom množstve nezaškodí.
2010
@babav , taka mala poznamka s odstupom casu, za ten rok pouzivame viac glutamatu a nesolime
1- cajova lyzicka je 2300 mg soli = doporucena denna davka.
1- cajova lyzicka MSG je 700mg soli = ta ista chut
pusta
@2010 , mhmm..
len tak pre informáciu:
pre kardiakov je najlvhodnejšia neslaná diéta - označovaná ako D 10
je možné povoliť D 10 + 3 g soli /myslí sa na 24 hodín/
pričom 1 malý náprstok soli = 7 g /tiež sa myslí za 24 hodín/
pre zdravú populáciu
ak si uvedomíš, že len chlieb a pečivo daleko presahuje toto množstvo,
tak naše obyvateľstvo konzumuje výrazne presolené potraviny, pričom túto presolenú chuť už ani vôbec nevníma.
a to nehovorím o klobásach, salámach, údenom mäse, údenej slanine, pagáčikoch, slaných tyčinkách, syroch, o obsahu NACl v minerálkach a iných potravinách a nápojoch...
to je zo zdravotného hľadiska je samozrejme fakt na vážne zamyslenie.