Zaujimave ,nie len pre tych co o tom nevedeli.
Vsetci pozname styri zakladne chute jadla:horke,sladke ,kysele
a slane.Len jedna z nich obsahuje pre zivot nevyhnutnu mineralnu vyzivnu latku ,sol(NaCl).Je pravdepodobne ,ze ludske telo je na nu geneticky naprogramovane.
Pri dietach s nizkym obsahom soli creva pracuju naplno, aby absorbovali potrebny sodik a ladviny ho vylucuju menej. Ludia ,ktori musia uzivat diuretika ( ich funkciou je znizit hladinu sodika v krvi )by mali byt pod lekarskou kontrolou, pretoze ak hladina klesne prilis,mozu upadnut az do komy. Atleti ,sportovci, napr .maratonci ,ak sa prilis potia a nedoplnaju pocas vykonu potrebnu sol vo forme sportovych drinkov (cista voda nestaci)
si tiez mozu uskodit na zdravi.
Rozpravka "Sol nad zlato" sa zrejme zaklada na pravde;-) .
moj otec mal 52 r. keď dostal mozgovú príhodu , našťastie sa dostal z toho , ale veru od toho času sa u nás veľmi málo solilo, preto keď navarím , každý si dosáľa, ja som si tak zvykla na málo slané , že až sa mi chute k slanému "zaštupľovali"
Dobrá téma k diskusii, určite by bolo dobre , keby sa pridali do diskusie so svojimi skúsenosťami so slaným , alebo sladkým:-)
a prisalaju ;-)
Je skodlivy ? pre vacsinu ludi nie ale su ludia ktori su nan alergicky tak isto ako celiatici maju problem s mukou a diabetici s cukrom .
V azii na stoloch najdete namiesto soli na stole aj solnicku s -magic powder-( glutamant ) .
www.cf.ac.uk/biosi/staffinfo/jacob/teaching/sensory/...
a japonskej kuchyni.Pre jeho alergicke ucinky uz takmer v kazdej cinskej restauracii uvadzaju na jedalnom listku,ze MSG do jedla nepridavaju.U nas sa predava pod nazvom" Accent" ,pouziva sa na prichutovanie jedla takmer tak casto ako vegeta v EU ;-)
1- cajova lyzicka je 2300 mg soli = doporucena denna davka.
1- cajova lyzicka MSG je 700mg soli = ta ista chut
len tak pre informáciu:
pre kardiakov je najlvhodnejšia neslaná diéta - označovaná ako D 10
je možné povoliť D 10 + 3 g soli /myslí sa na 24 hodín/
pričom 1 malý náprstok soli = 7 g /tiež sa myslí za 24 hodín/
pre zdravú populáciu
ak si uvedomíš, že len chlieb a pečivo daleko presahuje toto množstvo,
tak naše obyvateľstvo konzumuje výrazne presolené potraviny, pričom túto presolenú chuť už ani vôbec nevníma.
a to nehovorím o klobásach, salámach, údenom mäse, údenej slanine, pagáčikoch, slaných tyčinkách, syroch, o obsahu NACl v minerálkach a iných potravinách a nápojoch...
to je zo zdravotného hľadiska je samozrejme fakt na vážne zamyslenie.