Rôzne

Prečo toľká reklama?

tinca - fotkatinca, 4. februára 2013

Kedysi na stránke "Varecha" nebolo toľko reklamy ako je tomu dnes. Myslím,že jej máme všetci požehnane, či zapneme telku, alebo otvoríme časopis, poštovú schránku, no proste hrôza. Neviem ako vám ostatným,ale mne to tu veľmi vadí najmä z dôvodu, že pomaly už lupou budem prezerať recepty,lebo z každej strany samá reklama. Preto mám dotaz na @redakcia prečo nás tým na tejto oddychovej stránke zahlcujete? Ja chápem, že vy ste malí páni na to,aby ste rozhodovali,ale treba trošku rešpektovať aj naše názory. Keby sa to aspoň odrazilo v tom,že sa peniaze použijú napr. na súťaže, ale pomaly aj tie vymizli.Asi niekto v redakcii absentuje,kto sa o to staral. A ešte jedna poznámka,keby tie reklamy sa týkali kulinárstva, ale sú tak zcestné,že sa musím niekedy pousmiať, čo tu tá reklame vôbec hľadá.

@zareaguj


Diskusia k téme

ethanel
Je to zdroj penazi na prevadzku stranky... Ja viem uz mame toho dost Tv, noviny, magaziny ale uvedom me si ze bez toho sa fungovat neda, prevadzky na udrzanie registrovanych web stranok su niekedy naozaj nakladne, nie su to steanky ktore si mozete vytvorit samia pohodlua domov, pracuju na mich programatori, redaktori a grafici, ty tiez nieco stoja ;)... Ak sa mylim tak sa ospravedlnujem.
nazarboncuk
len si myslím, že je zbytočné sa rozculovat milá @tinca , aj tak tu tie reklamy budu. a žiadna diskusia to nezmení. aspon nie zo strany užívatelov stránky...
2010
@tinca , sorry ale to je realita kapitalizmu 2013, mas 3 moznosti.
1- mas vela reklamy a neplatis nic.
2- nemas reklamu a platis - podobne ako piano
3-nemas reklamu a neplatis ... stranka skrachuje .
mijaita
@2010 moznos je tu jeste čtvta, kterou používám já. Ad-block ! :-) nemam reklamy, mam krasne stranky!
vierkadoktorka
V podstate su 2 moznosti:
a/ naklady uhradzat z reklam
b/ spoplatnit web varecha
Treba si uvedomit ze prevadzka webov nie je zadarmo a čim navstevovanejsi web a z narocnymi aplikaciami,tým drahšia prevádzka-treba platit prevadzkové naklady servera,elektrinu,prenájom priestorov , administratorov,odvody a iné náklady.
Reklamy pribúda,lebo kým náklady na prevádzku stúpaju cena internetovej reklamy stagnuje a kým v iných mediách je mnohonásobne drahšia,na nete je najlacnejšia reklama v silne konkurenčnom prostredí za naročnejších podmienok,napr etrget a adsense platia za kliknutia na reklamu,nie ako v tv a iných mediach kde idú velké peniaze a nik sa nestará o to kolko ludí si reklamu aj pozrelo.
marcy
našťastie sa viem odizolovať od reklamy :-))
sovka62
Ja tú reklamu ani nevnímam (na mne teba zadávatelia iste nezbohatnú), mňa zaujímajú recepty, diskusie, zážitky a vpravo, ani vľavo vôbec nepozerám.
katkat
presne ako @mijaita pise, ad-block:) odkedy ho mam, uz ani neviem, ze nejaka reklama na internete existuje:) skuste si to hodit do googlu, ak vas uz poraza zo vsetkych tych vyskakovacich okien a pohyblivych blbosti, tak ako porazalo mna
evanaaa
Ani ja nevnímam nejak tú reklamu, aj keď sa stane, že ma občas niečo zaujme, ale málo, viem, že v tejto dobe nič bez nej nejde. Aj na FB je jej neúrekom, ale tam sú aj zaujímavé veci, tiež si pozriem. Ale ináč, ak sa mám vyjadriť, nejak mi nevadí, čo už.
micanela
reklamu ani nevnímam - proste tu je /a aj na všetkých ostatných stránkach, ktoré pravidelne navštevujem/ ... tu je to ešte celkom dobré, aspoň nebliká a netreba ju stále mazať lebo nie je cez celé články
helca103
bohužiaľ reklama je teraz všade a bude jej stále viac a viac. Veľakrát je viac reklamy ako nejakého reálneho obsahu napr. v televízii, kde je viac reklamy ako filmu.Časopisy som prestala kupovať práve kôli tomu,že je tam viac reklamy ako obsahu ktorý by ma zaujímal.
Práve som vyskúšala ten ad-block a už to mám čisté bez reklamy..... @mijaita , @katkat veľmi pekne ďakujem za tip.
marikafil
mňa na webe reklamy nerušia, pokiaľ teda nie sú cez celú stránku, ktorú si chcem pozrieť. a reklamu v televízii som vylúčila tak, že "naživo" priamo pozeráme len to, čo je v štátnych televíziách, teda povinne bez reklám - marfízu a hnojku, ak tam dávajú niečo, bez čoho by som sa nezaobišla, nahrávame a potom reklamy "preskakujeme"
margaretka28
@marikafil , ten preklep Ti fakt vyšiel, myslím tú "hnojku" a ani si neni daleko od pravdy, podľa toho čo tam v poslednom čase vysielajú...:-))))))
kuchticka
Reklamu - akukolvek "nevidim", proste ignorujem a vsade: v telke, v novinach a casopisoch. V telke ma natolko rozculovaly, ze som si zvykla mat po ruke nieco na citanie a jakmile zacne reklama, citam si.
tomas
mijaita štvrtá možnosť by bola "Stránka je celá spoplatnená, ako HBO a podobne"

Možnosť Ad-block = to isté ako tretia možnost - "nemáš reklamy, stránka skrachuje". Čím viac ľudí bude mať Ad-Block tým skôr a tým viac stránok skrachuje...
tomas
@tinca

1. stránka "Varecha" nemôže za to, že iné média (TV, časopisy, poštové schránky) obsahujú reklamy.
2. Lupou hľadať recepty nie je nutné, recepty sú stále rovnako veľké, nezmenšujú sa na úkor reklamy. Občas tu je reklama navyše, občas nie je (keď nie je žiadna objednaná)

3. A preto k dotazu, že "prečo na oddychovej stránke zahlcujete"?
Aj "oddychové stránky" musia z niečoho žiť. Kvázi sú dve možnosti šírenia obsahu na internete:

a) obsah je buď platený (prémiový)
b) alebo je sponzorovaný reklamou.

Reklama je sponzoring. Tak ako športovci majú na dresoch logá sponzorov, tak webové stránky majú na sebe reklamy "sponzorov".

4. Čo sa týka súťaží. Peniaze z reklám sa používajú na prevádzku stránky. Tak ako športovec použije peniaze od sponzorov na svoje tréningy, výstroj. Športovec tak isto nebude peniaze od športovcov používať napr. na to, aby rozdal letenky svojim fanúšikom, aby s ním šli na zápasy.
Súťaže sú menej časté preto, lebo jednak to kapacitne (ľudský faktor) nezvládame, tak ako dakedy, a jednak so súťažmi sme mali celú dobu problém, lebo síce sme žrebovali víťazov náhodne, tak sme "vraj nadŕžali ľuďom". Každý týždeň je súťaž v papierovej Vareche (v piatkovom vydaní Denníka Pravda) + sporadicky sú súťaže aj na webe.

5. k vašej poznámke "Asi niekto v redakcii absentuje, kto sa o to staral," áno ako som písal "kapacitne to nezvládame", aby sme stíhali pri aktuálnom počte receptov a všetkých vecí robiť toľko súťaží ako dakedy (s vedomým kritiky, že žrebovanie nie je férové), tak by sa na to musel zamestnať ďalší človek, a ako iste viete zamestnávať ľudí (skrz dane a odvody) je v tejto krajine stále drahšie.

6. "Keby sa reklamy týkali len kulinárstva..."
Keby sme boli v amerike a mali by sme milióny návštevníkov, tak by sme možno mohli odmietať sponzorov a vyberať si len relevantných, to však v slovenských podmienkach možné nie je na žiadnom webe.

tomas
@abdul keď prídete do potravín a predavačka chce za tovar peniaze (aby sa zaplatil materiál, výroba tovaru a platy predavačiek), tak tiež zareagujete, že "ich zaujímajú len peniaze"?)

naopak nás zaujíma názor návštevníkov, preto sa pýtam (všetkých)


ANKETA:
Privítali by ste možnosť, aby boli DVE VARECHY, jedna verzia byby bola zadarmo s reklamami a druhá by bola s mesačným poplatkom (bez viazanosti) bez akýchkoľvek reklám?

Koľko by ste teoreticky mesačne chceli platiť za Varechu bez reklám? Samozrejme stále by ste mali na výber, či chcete buď bezplatnú Varechu s reklamami alebo platenú Varechu bez reklám. Ako keby ste mali v novinovom stánku na výber ten istý časopis s reklamami zadarmo, alebo ten istý časopis za peniaze ale bez reklám.
Koľko by ste chceli mesačne za takú Varechu bez reklám platiť?

(pýtam sa inšpiratívne, neodpovedajte, že si zapnete adblock a tým si reklamy vypnete, lebo ono teoreticky nie je až taký problém, aby sa napr. "kuchárska kniha" technicky chovala ako reklama (a ad-block si bude myslieť, že je to reklama a schová ju)).
hahaias
nuž rozmýšľala som či sa pridať - môj názor je, že keď kúpim časopis alebo noviny tiež je samá reklama /aj v odborných/ a stránku spoplatniť no ja neviem nemali by sme myslieť aj na tých čo majú pomenej financií. Reklama ma tiež rozčuľuje, ale snažím sa ju prehliadať a hľadám dobré veci na tejto stránke a veru je ich dosť
rybarkuchar
Trvalo mi niekoľko rokov rozčuľovania, kým som pochopil, že bez reklamy sa už žiť nedá – Tomáš vie o čom hovorí. Našiel som si však jednoduchý, ale 100% účinný systém ako si šetriť zdravie a nerozčuľovať sa nad reklamami – totálne ich ignorujem. S potešením prepínam kanál, keď beží reklama, v printových médiách ich už ani nevidím a billboardy prehliadam. A vôbec sú nejaké reklamy na Vareche? Ja ich nevidím.
vierutt
@tomas , páči sa mi tvoja obšírna odpoveď. Asi som šťastný človek, ale reklamu vôbec nevnímam, dokonca by som možno aj tvrdila, že na Vareche nie je žiadna :-D
evusik
tiež som rozmýšľala ako mnohí varecháči, že toto je vlastne zbytočná diskusia... bohužiaľ aj keď je reklama otravná, patrí k nášmu životu či sa nám to páči alebo nie, televíziu nepozerám. Pozerať reklamu prerušovanú filmom ma nebaví, sú aj iné možnosti ako si pozrieť dobrý film, v časopisoch reklamu preskočím a na webe si ju nevšímam...
súhlasím s @tomas napokon na Vareche nie je až tak veľa reklám, sú aj horšie stránky a pokiaľ nebude na mňa reklama vyskakovať z každého rohu som ochotná ju tolerovať....
kimlo
Ja to robím presne tak isto ako @rybarkuchar , ignorujem všetky reklamy a bojkotujem propagovaný výrobok, veď to, čo je dobré, žiadnu reklamu nepotrebuje...
dodo46
ja v tom nevidím žiaden problém : Dajte si ZOOM na 130% a reklamu
neuvidíte . Platí to aj pri čítaní novín , denníkov - nechcem uvádzať názvy, ale toto je najjednoduchšie riešenie a staršie ročníky nebudú potrebovať brýle.

margaretka28
Na vareche mi reklamy nevadia, nevšímam si ich, pozriem si čo chcem a hotovo, no a ked sledujem tv tak reklamy ignorujem asi tak, že ked je prvá, idem vyložiť umývačku, druhá idem do sprchy a vždy si niečo nájdem, takže vlastne aj počas sledovania filmu sa dá veľa stihnúť "vdaka reklamám".:-)))
sovka62
Všetko jasné, žiadne médium bez reklamy neprežije, lebo nič nie je zadarmo. Moja rada, naučte sa ich ignorovať a nebudú vám vadiť. Neviem si predstaviť, že by Varecha bola bez reklamy, ale spoplatnená. Koľko ľudí by si mohlo dovoliť platiť poplatky? Iste by sme prišli o veľa dobrých receptov a to si hádam neprajeme?
abdul
@tomas : Porovnanie s potravinami trochu mimo. Ste súčasťou PEREXu a mrknite sa na výročnú správu spoločnosti. Viac vyjadrovať sa je zbytočné. Vy nemôžete radiť zamestnávateľovi a ja to nezmením.
abdul
IMHO nevyjadril ste sa k cenníku reklamy. Návštevnosť robia Vareškári, pridávajú recepty tiež, alebo redakcia ? Takže tak.
evanaaa
Len žiadne zmeny na Vareche, mne až tak tá reklama nevadí, možno niekomu aj pomôže, treba si nevšímať, a v TV ak je reklama, prepnem na TV Paprika ( ak ovšem nejde aj tam), alebo na Šláger TV, a chvíľu počúvam muziku, alebo....idem si spraviť jedenie. Hotovo. Aj toto je reklama, čo som ja sem dala-:)))
klaura
tiež mi reklama nevadí ... akoby tu ani nebola ... veď všetky médiá sú reklamou presýtené ... varecha je na tom podľa mňa ešte dobre ... prajem všetkým pekný deň ...
tomas
@abdul nevyjadril som sa, lebo ste žiadnu otázku nepoložili :)
A ani neviem k čomu sa mám vyjadrovať :)

Áno, vydavateľstvo P E R E X prevádzkuje portál Varecha.sk. Ľudia (čiže aj vy) ho môžu používať ZADARMO, všetky funkcie pre ľudí sú ZADARMO, dokonca ani Piano ani nič také tu nie je. Áno, všetky naše média majú poctivo zverejnené cenníky. Áno našim cieľom je, aby bola Varecha zaujímavá (aby sa ľuďom páčila, aby ju zadarmo používali), a zároveň predávame reklamu, aby Varecha nebola stratová...

Nechápem, akú reakciu odomňa čakáte...
2010
@abdul a ty skor narodeni v socializme , sorry ale @tomas ma pravdu a anglictina ma take pekne prislovie :
There ain t no such thing as a free lunch
( priblizny preklad ... nemozes dostat daco za nic ).
abdul
@tomas + @2010 : ZADARMO ? Vyplácate honoráre za zverejnené fotografie + diskusie + zážitky ? Recepty a príspevky od Varecháčov robia Varechu.sk zaujímavou. A vy to predávate. Takže rozprávkami na tému ZADARMO kŕmte niekoho iného. Nemá cenu sa o tomto baviť.
tomas
Pán @abdul služba Varecha.sk je Vám poskytovaná ZADARMO. Môžete si ju otvoriť, čítať, používať, ukladať si recepty, vytláčať si ich, zdielať. A toto všetko Vám je poskytované ZADARMO.
kikili
morenajea@
nemusíme si zvyknúť. Ja už telku skoro nepozerám, kvôli reklamám..Film, ktorí sa nedá dopozerať, pretože každých 10-15 min dávajú 5-10min reklamy, tak si radšej domyslím koniec, alebo si pustím kanál,kde reklamy nie sú, DVD alebo si idem čítať.
Aj Varechu používam čoraz menej, bolia ma od toho oči a hlavne od tých skákajúcich obrázkov a reklam, -nie len tu na Vareche.
kikili
tomas@
možno keby tie reklamy aspoň neskákali..))
Varecha je fajn web stránka, keď si členovia neskočia po krku..))
- keď je tu pohoda.
tinca
@tomas pekne si to obšírne vysvetlil, len zabúdaš na jednu vec. Varechu tvoríme my so svojimi receptami,čo nám zaberá dosť času a tiež ich pridávame ZADARMO! Ak nebude našich rcp,nebude ani stránka môžete mať reklamy koľko chcete. Čo sa týka spoplatnenia stránky, je nás tu dosť dôchodcov,určite by som na ňu nechodila,lebo na to nemáme,ak budeš raz žiť z dôchodku,tak sa zbadáš, to ti píšem v dobrom a bez urážky. Pridávanie rcp je naše hobby, ale nezabudni na dvojsečnú zbraň,my prídeme o záľubu,ale vy o prácu, zo stránky bez rcp a s reklamou nevyžijete. Stále si trvám na svojom i keď tvojim argumentom rozumiem nemám tri ľudové triedy, ale aby na mňa vybehla reklama poštovej banky o úrokoch,nehnevaj sa tú si vygooglim dokonca aj s porovnaním všetkých bánk.Bodka,viac sa na túto tému ani na iné témy nemienim tu baviť aspoň budem kľudnejšia.
cuker
:-) prepacte.. ale neda mi nezareagovat.. :-)
Ved ked sa vam tato webstranka nepaci, a mate tolko receptov, zalozte si svoju webstranku.. bez reklamy.. :-) To je take reptanie ako ked kazdy zavidi zivnostnikom ze: "ty si podnikatel, ty sa mas.." .. ale ved budte aj vy podnikatelia, prejdite si tie "radosti".. takisto aj webstranka.. ved si zalozte.. preco ci nezalozite? Nemate skusenosti? Naucte sa. Nie ste technicky typ? zaplatte si. Nemate z coho? Koho to zaujima? :-) Reptanie mam najradsej.. destruktivna kritika.. ved si to skuste.. pod sa bude frajerit :-)