Varenie

PREČO SA MI ZRAZÍ POLIEVKA NA SLADKOKYSLO?

vlasatka - fotkavlasatka, 13. júna 2012

Práve som dorobila tzv. šalátovicu- šalátovú polievku. Je to mliečna polievka zo šalátu. Do týchto sladkokyslých polievok rada používam kyslú smotanu, ale takmer vždy sa mi takáto polievka "zrazí".
Používa niekto kyslú smotanu do takýchto polievok? Ako postupujete pri varení, aby sa to nezrazilo? Už som skúšala rozmiešať smotanu vo vode, pridala som tam múku, vliala do vriacej polievky, ale keď som ju ochutila octom, tak sa sekla. Niekde som čítala, že treba dať cukor pred octom. Aj to som vyskúšala, nepomohlo. Kolegyňa mi radila dať ocot do vychladenej polievky, ani to však nepomohlo. Polievka bola síce menej zrazená, ale bola. Som z toho nešťastná, pretože mám vždy z toho adrenalín, ako sa mi to podarí. Teraz v lete dosť často robievam takéto polievky, či už zo šalátu, kôpru, fazuľových strukov, ale jediná čo sa mi vydarí bez zrazenia je vtedy, keď použijem 33% smotanu. Nechcem ju veľmi používať, ale neviem ako na to. Verím, že sú tu skúsené kuchárky, čo majú na to gríf. Budem rada za každú radu. Vopred ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

njdevil
@vlasatka , smotana sa zraza, lebo ju davas do variacej sa polievky, musis vyrovnat teplotu, do misky so smotanou pomaly pridavaj polievku a miesaj a sup, naspat do hrnca tym istym sposobom, pomaly primiesavat do polievky. To iste s octom, primiesat polievku do misky, alebo poharika s octom a naspat do polievky, ale uz stiahnutej z ohna. Este jeden tip, pridavaj lyzicku sody bikarbony, ale pomaly, bude penit ako diva! Miesaj, a polievka bude opat konzistentna.
jarca
Ja som čítala, že sa má do smotany pridať z tej horúcej polievky a premiešaťaby sa oohriala, pretože sa to stane vtedy keď smotana je studena a pridá sa do horúceho pokrmu. Ja to robím tak a zatiaľ to vyšlo, nezrazilo sa mi. A aj ten cukor a ocot pridávam po vypnutí plynu, @vlasatka takto to varím ja, skus.
alena45
smotanu vyberiem z chladničky už keď idem variť. Pred použitím odstavím polievku z plynu, nechám zastaviť var, chvíľu ju premiešavam a pomaly vlievam mlieko alebo smotanu. Niektoré smotany sa zrazia aj tak, preto radšej kúpim kvalitnú a vtedy sa mi to nestáva. Ale vlastne to isté Ti poradili aj iné varecháčky. Inak do šalátovej polievky dávam len mlieko a nálev z uhoriek.
 www.labuznik.com/recipe.php?ID=31321...

evanaaa
Stalo sa mi, že sa mi smotana zrazila, ale nie často, ja spravím zátrepku , je dobré dať do nej štipku cukru a vlievam ju do vriacej polievky-omáčky. Na omáčku si väčšinou večer vopred zmiešam sladkú(várovú) a kyslú smotanu dokopy a nechám do rána vonku, no môže sa dať aj do chladničky. Neoddelujem si to zvlášť, takže neviem poradiť ináč, ale skús podľa rád ktoré ti dávajú a prídeš na tú fintu aj sama. Ocot dávam nakoniec, dá sa aj do vypnutej polievky, nemusí sa variť, ale najprv len za malú lyžičku, pomiešam a po ochutnaní pridám podľa potreby viac.
zdenca
Ja pridávam do sladkokyslých mliečnych pokrmov, či už fazule, fazuľky, či šalátu len mlieko a ocot. Zásadu mám takú, že vždy do pokrmu prilejem buď mlieko - to sa musí v pokrme chvíľu prevariť a až potom ocot a tiež zavariť. Alebo naopak najprv ocot a zavariť a potom priliať mlieko a tiež prevariť. Smotanu veľmi nepoužívam, je oproti mlieku dosť tuková a kalorická.
margaretka28
Ked nechceš používať 33% smotanu tak použi smotanu na varenie,tá má obsah tuku ako kyslá,ale je sladká ako šľahačková,ja ju používam a robím tak ako @evanaaa ,a polievka sa vždy podarí,jeden krát som skúšala kyslú,ked som nemala doma inú a tiež sa mi zrazila,tak od vtedy len tú na varenie.:-)
mariaklara
Mňa svokra naučila dať ocot hneď na začiatku, keď urobím zápražku, nalejem vodu s octom. Jej sa nikdy nezrazila, ale mne sa zrazí skoro vždy. Vyskúšala som to zrazené, pred tým, ako tam dám šalát, rozšľahať ponorným mixerom, no a akosi mi to funguje. V mobile ju mám nachystanú - nafotenú, keď budem mať čas, vložím ju. Vyskúšaj a uvidíš. Do ostatných mliečnych polievok nepoužívam - nedávam ocot, zvykli sme si na to, nechýba nám to tam.
hubata
Veľa rád, lebo ako si @vlasatka sama povedala každá má svoj gríf. A čím ju rozmiešavaš? Tyčovým mixérom, metličkou alebo len-tak vidličkou?
Ak v miske rozmiešaš smotanu s troškou múky a kvapkou studenej vody, určite sa ti nezrazí a bude pekná hladká. Zrazí sa ti preto že nie je poriadne rozbitý tuk čo smotana obsahuje. Ak ju rozmiešaš tyčovým mixérom (alebo keď máš ten menší stolový) tak sa stane zátrepka hladkou. Povaríš, odstavíš a potom okyslíš octom alebo citr. šťavou. A je to.
mariana33
čítala som dakde, že treba dať štipku sódy bikarbóny do smotany...ja dávam ale skoro všade buď smotanu na varenie, alebo mlieko...
mariaklara
Ešte raz po poriadku, šalát pokrájam alebo natrhám na menšie kúsky, zasolím, šalát pustí šťavu. Potom urobím zápražku, nalejem vodu s octom, nechám zovrieť, potom prilejem mlieko, tiež nechám zovrieť a tu sa mi to zvykne zraziť, vtedy to rozmixujem. Potom šalát pred vložením do polievky vyžmýkam, chvíľku povarím. Ja túto polievku vôbec nejem. Robím ju presne podľa receptu mojej svokry.
lammonika
Ahoj ja tiez,ked robim polievky na sladkokyslo odoberiem pred varenim trochu polievkovej stavy do misky tam habarkou rozmiesam smotanu a pomaly lejem naspet do polievky......A ja davam, ked mam doma citrony trochu citronovej stavy- miesto octu.Ahoj.
enge149
smotana podľa skúsenosti je najlepšia a najkvalitnejšia/aj síce najviac tukov/šľahačková pridať nakoniec s trochou múky,variť pomaly alebo tak ako bolo písané aj smotana na varenie,ale kyslá poch.smotana má iné zloženie a môže sa zraziť,ocot sa pridá až na koniec pred ukončením tepelnej úpravy,zmiešaný s trochou vody alebo citr.šťava s vodou a vtedy sa nezrazí ani polievka ani omáčka, je tam len rozdiel teploty,mala by byť teplota rovnaká,ale môže sa to stať aj naj...lepšej kuchárke a musí sa to napraviť ako pri zákuskoch..
julica
Casto mam rovnaky problem, niekedy sa zrazi, inokedy nie. Pouzivam len kyslu smotanu - je ovela lahsie stravitelna ako sladka, ta je pre mna bolava. Co mi pomaha proti zrazaniu, je: poriadne vmiesat do kyslej smotany lyzicu muky a nechat stat. Predtym, ako ju vlejem do polievky, postupne do nej naberackou pridavam z polievky, kludne aj kusky zeleniny alebo strukovin, vzdy postupne rozmeisavam. Ked uz sa mi zda dost tepla, vlejem ju do polievky. Ocot ci citron si pridavame az do taniera. Ked sa velmi ponahlam a nechce sa mi cakat na odstatie muky alebo trpezlivo vyrovnavat teploty, zrazi sa. Nuz ale tie vlocky v polievke su skor esteticka zalezitost :)
rimanka3
už SOM TO TU PíSALA, ALE ZOPAKUJEM, LEBO VIDíM, žE KAžDY POSTUP JE INý. pOLIEVKU NAJSKôR ZASMAží, LEN S MLIEKOM A Až PO ZHUSTNUTí ZATREPEM SMOTANOU, TO JE JEDNO, AKOU ,. nAJPRV SI V HRNčEKU VYMIEšAM LYžIčKU - DVE MúKY S MLIEKOM ALEBO VODOU, PRIDáM TROCHU SOLI, TO SOM NIEKDE POčULA, A DO TOHO Dá SMOTANU , PREMIEšAM A ZA STáLEHO MIEšANIA VLEJEM DO VARIACEJ SA POLIEVKY. hRNčEK EšTE VYPLáCHNEM, UPRAVíM KONEčNý POMER MIEKA A VODY A CHVíľU POVARíM. tAKTO ROBíM VšETKY KYSLé POLIEVKY A ROBíM ICH čASTO A EšTE NIKDY SA MI NIč NEZRAZILO. tAK NEVIEM. oZAJ, OCOT DáVAM Až DO ODSTAVENEJ POLIEVKY, NIKDY NEVARíM S OCTOM, TO SA PREDSA MUSí ZRAZIť, NIE?
kuchticka
Ja dam kyslu smotanu az do hotovej polievky a nevarim. Ked vypnem plyn, dam smotanu a iba rozmiesam, necham chvilu postat, zasa dobre rozmiesam a je hotovo. Nikdy sa mi nezrazi.
mracik9
vlasatka,njdevil má pravdu,musíš vyrovnať teplotu,ja to robím tak že do smotany v ktorej som rozmiešala múku,prilejem za varechu vriaceho vývaru a za stáleho miešania to pridám do polievky,nikdy sa mi to nezrazilo,ja zásmažku nerobím, držím palce.
hviezdickaz
Tak si trosku zohrej ocot,a nakoniec z neho pridaj do polievky. Este sa mi nikdy nestalo,aby sa mi takto polievka zrazila. :-)
amelie
@vlasatka , postupujem presne ako @kuchticka , smotanu pridávam až do hotovej polievky a zásmažku alebo zátrepku používam iba výnimočne, múka jedlu pridá kalórie.
irenaw
finta od mojej svokry: smotana z chladničky, 1čl hladkej múky, 1 čl cukru, metličkou rozmiešam do hladka, vlejem do pomaly vriacej polievky/omáčky. po prevretí šplechnem octu ak treba.
seanka
S týmto som mala problém aj ja, ale len keď som použila 10%-nú kyslú smotanu. Ak použijem kyslú smotanu s vyšším obsahom tuku 14-16% , tak sa nezrazí. Kyslá smotana v kyslých polievkach dáva fajnú chuť, preto nedávam sladkú smotanu.
mojack
Je jedno či je sladka alebo kysla smotana...pridávam ju do polievky a nikdy sa nezrazí. Smotanu / hoci aj priamo z chladničky/si prelejem do pohára pridám trochu- 1-2 PL-studenej vody zamiešam popripade ak potrebujem zahustiť tak pridam aj muku.Vlejem do polievky a zamiešam.
rybarkuchar
@vlasatka , po radách čo sú tu napísané sa Ti už určite zatrepaná polievka nezrazí. Každá rada je dobrá. Podstatné je neliať smotanu do vriaceho základu - je jedno či robíš polievku alebo omáčku, a hlavne miešať, miešať, miešať. To isté pletí aj pre ocot.
monika29875
Vždy používam lahacku a nikdy sa mi nezrazila a na koniec pridam ocot, ked je polievka už skoto studena
vlasatka
Ďakujem všetkým za vaše rady. Budem musieť z toho niečo skombinovať, dúfam, že sa mi bude dariť. . Pravda je, ako niekto spomínal, že keď sa použije kyslá smotana s vyšším obsahom tuku, je menšia pravdepodobnosť, že sa polievka zrazí. Kedysi som dala aj 1O% sladkú smotanu na varenie, aj tá sa mi zrazila. Ale asi vyskúšam aj to, že pridám do smotany trocha vody/ mlieka/, pridám múku a dolejem tou horúcou polievkou, aby sa vyrovnali teploty. Mne tiež chutia polievky s kyslou smotanou, zdajú sa mi akési lahodnejšie. Včera som ale použila iba plnotučné mlieko. Poradila mi kolegyňa, že keď urobím na začiatok bešamel, ten rozriedi iba mliekom. Nedolieva do neho už vodu. Tak som aj ja postupovala a polievka bola krásna. Lebo je fakt, že keď sa rozriedi tučnejšia smotana vodou, je to na tuky porovnateľné, ako keď sa použije iba mlieko. Ja kyslú smotanu mám takmer vždy v chladničke a veľakrát idem rýchlo niečo navariť, tak tú mám poruke vždy. Ale sladkú tučnú smotanu mám málokedy v zásobe a do obchodu sa mi iba kvôli nej nechce ísť.
alexdidi
Vždy používam na zátrepku kyslú smotanu(niekedy aj zmiešam so sladkou alebo pridám trochu mlieka,to podľa druhu jedla).Je to chutnejšie ako iba zo sladkej smotany.Ešte nikdy sa mi nezrazila.A ten grif(od mojej mamky) je ten,že do zátrepky pridám jeden vaječný žĺtok, omáčku alebo polievku pred pridaním zátrepky odstavím z tepelného zdroja,potom už s primiešanou zátrepkou pomaly ešte prevarím.
mery8658
@vlasatka , ja kyslú smotanu vyklopím do kompotovej fľaše - pridám par lyžíc studenej vody trocha muky ponorným mixérom premixujem a pridávam do vriacej polievky za stáleho miešania keď to prevrie tak smelo dám ocot a ešte tiež prevrieť, polievka sa mi nikdy nezrazí. Máš pravdu že polievky sú chutnejšie s kyslou smotanou. Nikdy som nevyrovnávala teploty a stále to funguje ale každá kuchárka ma svoje odskúšané triky - uvidíš, že aj ty si najdeš ten správny.
vlasatka
ďakujem, musím niečo vyskúšať, pretože tieto polievky často robievame. a teraz, keď je sezóna šalátu, mladej fazuľky, treba využiť. tie mi chutia veľmi v lete
lumilka1
@vlasatka ,ja tiež používam len kyslú smotanu do ktorej dám múku,lyžičku horčice a mlieko,všetko to vyšľahám a vlejem do polievky a stále miešam.Na dochutenie pridám prevarený ocot a tiež sa mi ešte (zatiaľ?) nezrazila :O)))
jokin
vlasatka ja používam iba pochúťkovú 16 percentnú smotanu do ktorej pridám trochu múky a vody dobre vyšľahám , vlejem do vriacej polievky a ešte sa mi nezrazila. Možno mám šťastie.
aankaa
no tak ja zahusťujem takéto polievočky vždy len sladkou smotanou na varenie,lepšie povedané,robím zátrepku,poprípade dolejem mliekom,zatiaľ sa mi nikdy nezrazila....a aby bola polievka napr.sladko-kyslá,dochutím po odstavení,keď prestane vrieť cukrom a octom,alebo citrónovou šťavou....:-)
vlasatka
ešte sa chcem spýtať tých, čo používajú kyslú smotanu. píšete, že dobre vyšľaháte. ako? napr. ponorným mixérom? alebo iba tak, metličkou? má to nejaký význam, že vyšľahať? pretože ja to iba tak metličkou pomiešam, nemôžem povedať, že vyšľahám
njdevil
@vlasatka , setri sa dievca, ja pouzivam mixer s metlickami, vazim si svoje rucicky :), technologiu treba vyuzit v nas prospech. Slahanim sa smotana prevzdusni, polievka je potom taka " nadychana " a z estetickeho hladiska, je bez hrudiek a chyti ten zamatovy vzhlad... Ja osobne nahradzam kyslu smotanu greckym jogurtom, ten moj mi na to este neprisiel...:-)
elicirka
skúste aj z kyslé mlieko namiesto smotany bude chutná polievka aj omáčka nezrazí sa kyslé mlieko a muka a tým zahustíš.
martina0812
síce s krížom po funuse, ako sa vraví, ale mala som rovnaký problém a odpoveď naň mi poskytla @svetlana9 . Je to celkom jednoduché. Ocot v polievke musí prevrieť, skôr, než pridám mlieko, či smotanu. Odkedy to tak robím, nikdy sa mi nič nezrazilo. Stačí, keď polievka s pridaným octom vrie nejakých 5 minút a potom môžem veselo pridávať mlieko a smotanu.