Práve som dorobila tzv. šalátovicu- šalátovú polievku. Je to mliečna polievka zo šalátu. Do týchto sladkokyslých polievok rada používam kyslú smotanu, ale takmer vždy sa mi takáto polievka "zrazí".
Používa niekto kyslú smotanu do takýchto polievok? Ako postupujete pri varení, aby sa to nezrazilo? Už som skúšala rozmiešať smotanu vo vode, pridala som tam múku, vliala do vriacej polievky, ale keď som ju ochutila octom, tak sa sekla. Niekde som čítala, že treba dať cukor pred octom. Aj to som vyskúšala, nepomohlo. Kolegyňa mi radila dať ocot do vychladenej polievky, ani to však nepomohlo. Polievka bola síce menej zrazená, ale bola. Som z toho nešťastná, pretože mám vždy z toho adrenalín, ako sa mi to podarí. Teraz v lete dosť často robievam takéto polievky, či už zo šalátu, kôpru, fazuľových strukov, ale jediná čo sa mi vydarí bez zrazenia je vtedy, keď použijem 33% smotanu. Nechcem ju veľmi používať, ale neviem ako na to. Verím, že sú tu skúsené kuchárky, čo majú na to gríf. Budem rada za každú radu. Vopred ďakujem.
www.labuznik.com/recipe.php?ID=31321...
Ak v miske rozmiešaš smotanu s troškou múky a kvapkou studenej vody, určite sa ti nezrazí a bude pekná hladká. Zrazí sa ti preto že nie je poriadne rozbitý tuk čo smotana obsahuje. Ak ju rozmiešaš tyčovým mixérom (alebo keď máš ten menší stolový) tak sa stane zátrepka hladkou. Povaríš, odstavíš a potom okyslíš octom alebo citr. šťavou. A je to.