Parený šalát fotorecept

pacik - fotkapacik, 30. mája 2011
Parený šalát (fotorecept)
Foto: pacik

Jedlo, ktoré sa varí hádam na celom Slovensku. Aj na Vareche je už viackrát uverejnené, teraz ale pridávam ten náš postup.

3
porcie
30 minút
príprava
30 - 40 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 ks
4 polievkové lyžice
cca 40 g
0,5 litra
1 kelímok
2 na osobu ks




Postup

  1. 1

    Z hlávkového šalátu (ja len z vlastnoručne dopestovaného) odstránime vrchné listy, ostatné rozoberieme, dôkladne umyjeme a necháme odkvapkať z vody. Do hrnca dáme maslo, dve lyžice múky a urobíme bledučko ružovú zápražku.

    Parený šalát (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď začne pekne voňať, zalejeme studenou vodou, mliekom a rozvaríme.

    Parený šalát (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vo vhodnej nádobe si rozmiešame kyslú smotanu s vodou alebo mliekom a cca dvomi lyžicami múky.

    Parený šalát (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vlejeme do hrnca a necháme dobre prevariť. Počas varenia osolíme.

    Parený šalát (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Uvaríme si trošku vody s octom a vriacim dokyslíme omáčku podľa vlastnej chuti (takýmto spôsobom sa nám nezhrčkavie).

    Parený šalát (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Medzitým si šalát nakrájame na primerané kúsky, aby sme nemali v omáčke dlhé "vechte", vložíme do vhodného hrnca, zalejeme vriacou vodou a prikryjeme, šalát paríme.

    Parený šalát (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Omáčku necháme dostatočne prevariť, aby sa stratila chuť múky a ku konci varenia pridáme nakrájaný kôpor. Netreba s ním šetriť.

    Parený šalát (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Šalát scedíme, pridáme do omáčky a po zovretí hneď vypneme ohrev. Na záver dochutíme troškou cukru (príp. okyslíme alebo dosolíme podľa chuti). Omáčku je dobre uvariť hustejšiu, po pridaní šalátu trochu zredne.

    Parený šalát (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Podávame s varenými zemiakmi a vareným vajíčkom, prípadne volským okom.

Diskusia k receptu

marianne69
....ako deti sme ho jedavali casto,mnam,len mama pokrajany salat hodila do hrnca na zaver,ked bola uz omacka uvarena,neparila ho zvlast,on tam zmakol..
francoise
Toto bolo oblubene jedlo mojej maminky, ale okrem mna tuto omacku v rodine nikto neje. Na rozdiel k Tvojemu receptu robim zaprazku s cesnakom a miesto mlieka pouzivam kefir alebo kysle mlieko. Ako priloha sa velmi hodi oprazena slaninka-hrebene a
cerstvy tmavy chlebik. Dakujem za pripomenutie, uz si som toto velmi chutne letne jedlo dlho neuvarila. :)
sovka62
K bodu 7. Aby si omáčku so zátrepkou nemusela dlho miešať, priprav si zátrepku najmenej 15 minút predtým, ako ju budeš pridávať do omáčky. Múka napučí a v omáčke sa múková chuť stratí za 2-3 minúty.
Ja si zátrepku robím ešte skôr ako začnem omáčku variť, zvlášť do takých rýchlych, ako je šalátová, kôprová, chrenová a pod.
evilauri
Mnam, dobry napad, my mame omacky velmi radi, a vajicka k tomu. Vdaka za chutny receptik :-)
jamarlen
k zátrepke - my dávame kyslú smotanu až do taniera, surovú, bez varenia, alebo rovno do hrnca s mliečnym základom, ale vtedy ju vopred rozmiešame s trochou základu, šalát až nakoniec
janadelfi
Pamätám si ju z detstva, nebohá babička ju varievala, ale nemohla ju do mňa dostať. Omáčky mám rada všetky, ale tú šalátovú som nejedla, lebo šalát len chrumkavý je najlepší.... Nedávno som ju spomínala mojim dievčatám - len pozerali, že omáčka zo šalátu??? Ale iste bola dobrá...
sjuz
mňam, veľmi osviežujúce. ja šalát dávam už do hotovej uvarenej omáčky. Tam zädne tak akurát, aby zostal ešte chrumkavý, a nie ako handra....tak mám rada ja:)
hubata
Ja urobím zvlášť omáčku len s kôprom a šalát nadrobno pokrájam do misy. Ten si každý vhodí do horúcej omáčky a je ešte taký chrupkavý. Tak nám to viac šmakuje.
pacik
Vďaka za komentáre, mama hovorievala, že tiež túto omáčku zalievali kyslým mliekom (z kyslej smotanky sa robilo maslo) a ona to neľúbila, plával tam tvaroh, tak som ju začala varievať až ja, ako vydatá a s kyslou smotanou a tú už mala rada. Omáčku najradšej varím z ľadového letného šalátu, ten je taký fajn chrumkavý@sovka vďaka za radu, vyskúšam.
lucylee
šalátový prívarok milujeme, najlepší je z bio šalátiku zo záhradky
julica
Jéj, také dobré tipy: to zovretie octovej vody, sovkin so zátrepkou... milujem varechu :)
janger
Taka starodavna omacka. Pripomenula mi detstvo :-).
evanaaa
U nás si ju tiež robievala mama, my sme ju nechceli ako deti jesť, ale ona na rozdiel od ostatných nekrájala šalát na malé kúsky, ale dávala listy, ako tie vechte, jej to tak chutilo práveže, keď ich z tej omáčky ťahala.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia