Rôzne

Prečo je bravčova pečen horka?

pn - fotkapn, 13. januára 2012

Dusila som k obedu bravčovu pečen ale ked sme ju išli jest bola horka.Kto mi poradi čo mam s nou spravit ešte ked je surova?Viem,že je čerstva(dostali sme ju na zabijačke)Mam ešte v mrazaku tri sačky a nechcela by som ju vyhodit,pretože ju lubime.Dakujem za radu!!!

@zareaguj


Diskusia k téme

majo51
niekomu kdo zabíjal,tak mu mohla prasknúť žlč keď ju vyberal z pečienky a niekedy nepomôže ani keď ju umyje.
frkacule
pn daj ju do toho mlieka na celu noc, ja to tak robim aj s kuracou a je potom super, ale predtym ju umy
evanaaa
Mnohokrát je aj kupovaná nahorklá, tým sa líši od hovädzej, tá je aspoň jemnejšia a na chuť mierne nasládla, inú ani nekupujem, tobôž nie bravčovú, ale ak je zo zabíjačky, treba ju "schosnovať", ako by povedala moja nebohá mama.Ináč, to mlieko som chcela aj ja navrhnúť, len či to pomôže?
babidka
pecen byva horka naozaj hlavne vtedy ak masiar nesikovne zaobchadza so zlcou a "podari " sa ju kontaminovat trochou zlce alebo nebola dobre poumyvana a zlc v zlcovych kanalikoch ostala . Tu pomoze iba mlieko alebo octova voda . Ale mlieko je ovela prijemnejsie - treba ho vsak niekolkokrat vymenit . No a samozrejme dokladne povykrajovat zlcove kanaliky. Este sa na nu dobre pozri ci nie je trosku flakata - prasiatko mohlo trpiet nejakou skrytou chorobou pecene a ta moze byt horkava aj preto .
hubata
Ak si doteraz mäso kupovala v obchode a nie ste zvyknutí na domácu bravčovú pečeň tak ti bude aj inak voňať, by som povedala že smrdieť. Domáce prasa sa iným kŕmi a rozdiel je nielen v kvalite ale aj v chuti mäsa a vnútorností. Inak si myslím že bravčová pečeň sa zo zabíjačky len-tak nerozdáva, patrí k najhodnotnejším surovinám pri zabíjačkových dobrotách a ide do jelítok, tlačenky - takže ak si to nedostala zo zaručeného zdroja je mi divné prečo ti dali pečienku a nie výrobky........
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
Dakujem!!!vyskusam to s tym mliekom.@hubata ,pecienku som dostala ked som bola u svagra a oni zabijali,oni nelubia pečienku a tu sa vyrobky nerobia z nej(ako na slovensku)tak som si ju zobrala domov aby ju oni nevyhodili.lebo ja ju lubim restovanu. :)
evas13
Ja dávam do pečienky kukuricu, mrazenú, tá je lepšia ako v konzerve.
hubata
@pn - prepáč, nevšimla som si že žiješ v cudzine, takže od rodiny je to samozrejme ok. Je teda možné že ak pečienku nepoužívajú, pri spracovaní sa dostala do kontaktu so žlčou. Keď ju vytiahneš z mrazáka tak ju skús poriadne prezrieť či niekde nie je zvrchu fľak od žlče. A tak ako ti už vyššie radili vyrež ten kúsok pečienky ako aj kanáliky, vyumývaj v octovej vode. Ešte možno by som ju dala rýchlo oblanšírovať do horúcej vody (ale len rýchlo, aby ti nestvrdla) a tak potom použiť.

Ale môže to byť aj psychická záležitosť - keď už vieš že pečienka bola horká, už ti bude chutiť ako horká. Tak ju v mrazničke nechaj ešte tak pol roka a skús potom či sa ti chuť nezmenila.
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
dakujem!!!
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
a mozno by sommohla z nej a z bociku spravit pastetu??? :)
rybarkuchar
Ak si kupovala pečienku v serioznom mäsiarstve, tak tomu že je to od žlči moc neverím. Ako dlho si ju dusila? Ak necháš pečienku pridlho tepelne spracovávať - tvrdne a horkne.
hubata
@pn : vidíš to je dobrý nápad: skús urobiť nejaký mäsový výrobok napr. tú paštétu na plech na jeden obed. Ak ostatní nebudú frflať že je horká tak ju využi aj na ostatné varenie: knedličky do polievky, žobrácku kašu na plechu...... Ide tam cesnak, cibuľa, korenie takže by to malo pachuť preraziť. Aj ostatní sa sťažujú že je horká?
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
@hubata ,dakujem,vyskusam.aj muzovi bola trochu horka,aj mamina mi dala neaky recept na pastetu do ktorej ide aj bocik,tak ja uz nieco s tym poriesim,Dakujem este raz!!! :)
viera1
@pn ,,,ja by som už s tou pečeňou nič neriešila,tú horkosť nezakryješ ničím,škoda ďalších potravín.Ak tí,ktorí ti ju dali,pečeň nejedia,tak asi pri rozoberaní prasiatka aj s ňou zaobchádzali.Jednoznačne je kontaminovaná zo žlče.Vyhoď ju.
sovka62
Mne je každá bravčová pečeň horká, preto som vždy radšej kupovala hovädziu. Dnes je to problém, tak už len kuraciu, alebo žiadnu.
jody
Mne sa najviac pri odstraňovaní horkosti z pečene osvedčil jeden starý recept - pečeň sa namočí do studenej , takmer ľadovej vody a poriadne posolí. Takmer až presolí. Treba to tam nechať najmenej pol hodiny. Tiež ma to prekvapilo, ale funguje to! Soľ v tej studenej vode tú horkosť z pečienky vytiahne. Rýchlejšie to bude fungovať, ak tú pečeň nakrájaš na plátky. Mám to vyskúšané, odteraz pečeň zjedia u nás aj tí, ktorí ju nemali pre horkosť radi (a to ani hydinovú).