Rôzne

Pre @sovka

letisia - fotkaletisia, 7. mája 2014

@sovka v recepte o zelených orechoch od @eldina si písala o "medicíne" Jakamarus. Zaujalo ma to, tak som "guglila" a pozri čo som našla. Tak si objednám, alebo dám doniesť. Ďakujem za tip.
 ekonomika.idnes.cz/hanacka-palenice-vzkrisila-liker-jakama...

 zlinsky.denik.cz/podnikani/hanacka-palenice20071007.html...

 eshop.flveknapoje.cz/Likery/750-Jakamarus...

 www.eshop.tavlisa.cz/store/goods-...
$000002D1$00000001-3493-jakamarus-bylinny-liker-40-05l-original.html

@zareaguj


Diskusia k téme

hanka56
Tak tenhle likér jsme pily, když jsem byla mladá a to už je delší dobu :-)) a když jsme to trochu přehnaly tak jsem ráno měla pocit, že jsem obrostlá všemi bylinkami, které jsou v tom pití :-))) a hořko v puse.
radost
@letisia
výborne
ešte sme mali radi bylinný likér..tuším sa volal Kláštorné tajomstvo..ktovie-či aj ten nemá obrodu..??
bylinkové..to je naše..
radost
vdaka..dievčatko šikovné..to už povedať nedá sa o mne..:-)
nuž čo..lenivá..pohodlná som babka..ešteže je tu moja potecha-naša VARECHA..:-)
sovka62
Veľmi pekne ďakujem, @letisia , ani som netušila, že sa vyrábal u nás. Fľaša, v ktorej bol ten náš, bola hlinená, alebo kameninová, tmavšia hnedá, asi nejaká špeciálna darčeková edícia, veľmi sa mi páčila. Nemala nalepenú etiketu, len štítok priviazaný povrázkom na hrdlo. Nebolo do nej vidieť, názov nám tiež nič nehovoril. Otvorili sme ju až po čase, keď prišla vzácna návšteva. Už keď sme nalievali do pohárikov bolo vidieť, že to nie je bežná pálenka a keď sme všetci odpili, zhodli sme sa, že piť sa to nedá, fľašu sme odložili a ponúkli Hanácku vodku, to bol vtedajší hit. Takto to dopadne, keď nemáš príručku "Sedlák v meste".
Postupne som ju vypila sama, asi za pol roka, po lyžiciach, ako liek a viac som sa s Jakamarusom nestretla.
Teším sa, že je opäť na svete a keď budeme na Morave, skúsim ho pohľadať. Ešte raz vďaka.
ela77
na Jakamarus si pamätám a hlavne vďaka za to spomenutie, pretože teraz chodia meily o nakladaní zelených orechov do pálenky a pod. a ja som si nevedela spomenúť práve na ten názov Jakamarus a tak mi to zostalo stále ako chrobák v hlave. Pamätám si presne na tú hranatú fľašku, ktorá je v poradí obrázkov štvrtá ak si zadám obrázky pre jakamarus na google.
andreass
Jaka-marus sme si veľmi cenili, lebo to bol neskutočne účinný liečivý prostriedok na problémy so žalúdkom, a to dokonca na nervózny a a roztrasený žalúdok pred skúškami alebo rôznymi verejnými či spoločenskými udalosťami a vystúpeniami.
V čase, keď sa prestal vyrábať a zmizol z trhu, sme si ho vyrábali náhradnými metódami buď z hotových lekárenských tinktúr alebo macerovaním ešte i dnes dostupnej hotovej sypanej žalúdočnej čajovej zmesi "Stomach" v kvalitnom alkohole (min. vodka 40 %) a jej miernou doúpravou - jemným prisladenim a dodaním patiny dubových sudov macerovaním kúska dubového drievka s listom.