Varenie

Prášková želatína

domci4 - fotkadomci4, 31. júla 2011

Ahojte kuchárky, veľmi sa bojím s ňou pracovať...Keď si upečiem
korpus, nechám vychladnúť a pridám nejaký krém (ešte neviem
aký)...Podľa návodu je napísané, že sa má priviesť k varu len 1
minútu a potom vlažnú naliať, ale raz sa mi to nepodarilo a odvtedy
sa bojím pracovať so želatínou. :)

@zareaguj


Diskusia k téme

vavan
@domci4 práveže želatína sa nemá variť má mať teplotu max60°C,ak ju
privedieš k varu tak ti nestuhne.Najlepšie pre teba keď sa bojíš ju bude rozpustiť
vo vodnom kúpeľi tak sa ti určite podarí.Aj ja som sa zo začiatku bála a teraz robím zo želatínou každú chvíľu.
Mám tu viacero receptov zo želatíny s postupom aj bez postupu pozri v mojich rcp
 varecha.pravda.sk/recepty/torticky-s-coko-a-ribezlami-fot...

 varecha.pravda.sk/recepty/zele-torta-fotorecept/18321-rec...

 varecha.pravda.sk/recepty/ribezlove-tortickyfotorecept/17...

pozri si ich určite ti pomôžu prekonať strach zo želatíny.Ak niečomu nebudeš rozumieť kľudne sa pýtaj.
evanaaa
Domci4, možno záleží aj od želatíny ( druh) aj od spôsobu použitia - želé-želatína, niektoré idú do krémov, nátierok a druhými sa zalieva vrch-ovocie, ap. Treba si pozrieť dopredu návod. Dokponca najnovšia od dr. Oetkera sa používa na studeno, bez varenia, len neviem, či je len na zaliatie, alebo aj do plnky.
alexdidi
Želatínu používam často, či už do plnky alebbo na zaliatie ovocia na torte. V prvom rade si musíš uvedomiť, že želatína (prášková, granule, plátky) sa nevarí, je to nakoniec v návode a môžeš ju dávať do náplní (šľahačka, tvaroh...). Kdežto tortové želé, ktoré sa varí, opäť podľa návodu sa používa LEN na zalievanie či už ovocia alebo aj bez neho. Zalieva sa totiž ešte teplým želé a okamžite tuhne, takže v plnkách by nám len narobilo hrudky. Mám tu tiež recepty s použitím oboch. Keď si uvedomíš tento rozdiel, práca so želatínami už bude hračkou, uvidíš.
sandratamer
Včera som robila s oboma, a konečne som na to prišla ako s nimi pracovať. Želatína sa len nechá nabobtnať, rozpustí sa - nevarí, a primieša ku krému. Ak chceš len poliať povrch, na to treba tortovú želatínu, a tá sa varí, a potom nechá trochu vychladnúť, a potom sa nalieva na povrch torty alebo koláča. Mudrujem, lebo sa mi prvý krát podaril krém so želatínou!!! :-DDDD
1x zifi
yanah
robievam zákusky so želatinou často a dodržiavam všetko to, čo ti už napísala @vavan , @alexdidi , a @sandratamer ...

obyčajná prášková želatína - dať nabobtnať, len zohriať, NEVARIŤ
tortové želé a podobné veci - robím podľa návodu (zvyčajne sa musia chvíľu prevariť)

robievam krémy aj so želatinovým stužovačom za studena, ktorý spomínala @evanaaa , ale pri jeho použití odporúčam dodržať návod napísaný na obale ...
3sandra3
ja mám tiež voči želatine rešpekt,,, tiež sa ju "strojím" vyskúšať už dlhší čas,,, ale čas sa už naplní a vyskúšam
hubarka35
no konečne som a ja vdaka vám varecháčky niečo pochopila-rozdiel želé a želatina,bo ked som s tým robila raz bolo ok,inokedy ma trafial šlak že sa mi to nepodarilo,nestuhlo či zhrčavelo....a vždy podla návodu som robila...asi moc zohriala....
puntodadino
Zelatina/zivocisny cisty glej/-neplette si to z agarom/morske riasy/.Ak zelatinu,tak iba platkovu-nabobtnat a iba trocha ohriat,max 40st.
Agar sa moze varit.Pouzivaju ju profesionali.Rozdiel pozna aj laik.Agar-agar/ako sa vola/ pod zubami trochu "vrzga",zelazin aj ejemna a hned sa v ustach rozplynie
janaja
No teda, to som nevedela, že agar je z morských rias. Používala som ho na jednu skvelú tortu, ale teraz už dávnejšie som agar nezohnala. Škoda.
kucharronald
Zvyknem robiť aj želatínu do krémov, aj želé navrch torty. želatínu nechám najprv napučať, podľa toho koľko času mám a pomaličky zohrievam. A želé nalievam na vrch torty ešte horúci...
verka1
Ja používam tortové želé na rýchlu tvarohovo ovocnú tortu, ale asi robím nejakú chybu, lebo po vychladnutí, je korpus úpne rozmočený. Kupujem taký ten nízky korpus v Billa, dám tvarohovú plnku, na to ovocie a potom želé. Dík za radu, ako to nespackať.
dorisa
@domci4 , píše, že prášková želatina. Nie plátkoá a ani tortové, či cukrárske želé. Mám doma také,nikde som s takoutonželatinou nerobila, ale aj na tomto výrobku sa píše- zamiešať do vody a nechať stáť.Potom po 10 minútach zahrejeme na 60 stupńov, za stáleho miešania až do rospustenia a potom nechať vychladnúť. Tak ja neviem, akú to máš želatinu práškovú, keď ti ju kázali variť. Raz som robila aj z plátkovej želatiny, to je len za studena, namočiť, vyžmýkať a pridať do plnky. @verka1 , ja používam to tortové veľmi často, nikdy sa mi to nerozmočilo.Tu je obrázok tej práškovej želatiny. S ňou som ešte nerobila.  www.facebook.com/photo.php?fbid=239787049388677&set=...

verka1
Sandri a Dorisa, ja to želé robím zo šťavy z ovocia, ktoré tam ukladám. Ten korpus má taký zvýšený okraj a ja vlasne ten stred vyplním a potom podľa návodu na sáčku ovocie zalejem, ale vlastne až po výšku okraja. Cesto je krehké a pije ako divé, kým želatína stuhne na koláči.
vavan
@verka1 ja som si zo začiatku robila test uvarila som želé podľa návodu a dala do chladničky či stuhne,keď stuhlo tak som to roztopila nad vodným kúpeľom a zaliala a keď nestuhlo tak som uvarila druhé a tiež otestovala síce my to trvalo trochu dlhšie ale nevadilo:-)))aspoň som si bola istá že to nerozmočím. A teraz sa my to už podarí naprvý šup.
alexdidi
Tortové želé nie je vhodné liať priamo na piškótový korpus. Takže buď je na celom korpuse náplň, napr. jogurtová, tvarohová a pod., potom ovocie a to je zaliate tortovým želé alebo ak dávame priamo na korpus (piškóta, krehké cesto...) ovocie a zalievame ho týmto želé, tak korpus potrieme džemom, aby sa želé nevpíjalo hneď do korpusu(nalieva sa totiž teplé) a tým ho aj nerozmočilo.
verka1
ano podobný, len ten kupovaný korpus je tenučký a všetko to ide cez okraje. Ja som niekde videla recept na motýľa a ten sa mi tiež tak napil ,ale bol krásny. Svokra sa potešila.
merylas
Dlouho jsem se s želatinou nekamarádila. Pak jsem s ní začala pracovat a už se jí nebojím. Bylo i pár neúspěchů, prostě udělala jsem chyby. Používám jen obyčejnou, sypkou, živočišného původu. Rozpouští se kolem 55°C. Maximálně 60°C, někde jsem vyčetla že i 65°C, ale já raději méně.. Když je tekutina teplejší, tak pak netuhne.