Foto: vavan
na 180 °C
Postup
-
1
Najprv si pripravíme broskyňové želé ale len so 400ml vody (podľa návodu je 500ml ale mám vyskúšané že so 400ml lepšie drží tvar.Broskyňové si rozdelíme do dvoch misiek,do jednej dáme na spodok alobal s tej budeme vykrajovať na vrch ozdoby.Jahodové si pripravíme len s pol dávky,ďalšiu polovičku budeme potrebovať na zaliatie vrchu torty. POZOR:ŽELÉ NESMIETE NECHAŤ ZOVRIEŤ MUSÍ OSTAŤ LEN VLAŽNÉ max 60°C LEBO VÁM NESTUHNE.
-
2
Upečieme si cesto: 6 vajec, 140 g kryšt.cukru , 80 g hladkej mouky. Ušľaháme bielky dotuha postupne pridávame cukor, pridáme žľtky a nakoniec zľahka primiešame preosiatu múku. Pečieme na plytkom plechu vyloženom papierom na pečenie
-
3
Pečieme na180°C 10 minut. Horúce stiahneme i s papierom z plechu na studenú podložku a necháme vychladnúť.Vychladnutý plát natrieme džemom podľa chuti kto má akú príchuť rád.Narežeme si 2 cm pásy
-
4
Na dno tortovej formy s priemerom 24 cm obtáčame pásy cesta a to tak že prvý pás si stočíme do rolády uložíme do prostriedku tortovej formy a postupne prilepujeme ďalšie pásy,tak dostaneme podobu špirály.Nevíde to cez celú formu ale to potrebujeme pre konečný efekt.
-
5
Želatínu si dáme napučať do 4PL vody .Vyšľaháme šľahačku s prašk.cukrom dotuha,primiešame jogurt,napučanú želatínu rozpustíme nad parou vmiešame 5PL šľahačkovojogurtovej zmesi musí to byť hladké až by ste to mali hrčkavé chvíľu topiť nad parou a potom vmiešame do ostatnej zmesi.Nakoniec pridáme na väčšie kocky nakrájane želé
-
6
Plnku nalejeme na pripravené cesto dáme stuhnúť asi na 5 hodín do chladničky.
-
7
Z broskyňového želé si vykrojíme formičkou ktorú si máčame do horúcej vody tvar aký chceme na povrch torty
-
8
Stuhnutú vyberieme s chladničky,poukladáme vykrojené tvary a zalejeme druhou polovicou jahodového želé z 200ml vody Znovu dáme stuhnúť do chladničky.Po stuhnutí opatrne príborovym nožíkom uvolníme okraje a môžeme podávať.
-
9
Dobrú chuť
-
10
alebo bez želé s ovocím zaliata broskyňovým želé
Diskusia k receptu