Rôzne

Popálenina-zaujímavé

jerica - fotkajerica, 20. júna 2011

Nedá mi to nepridať čo som dostala e-mailom.Určite sa nám stalo pri varení alebo pri pečení že sme neopatrnosťou sa dotkli horúcej rúry a tá jemná koža na ruke nám ostala ako balónik s vodou, je zaujímavé čo som si prečítala .
Možno to už niektorá pozná,ale je to dobre si pripomenúť ako a čo máme v kuchyni najbližšie pre ošetrenie popáleniny pri varení.Pridávam celý nezmenený popis.



Proč jsme o tom ještě neslyšeli??!!
Já si vždycky pustím na spáleninu studenou vodu z kohoutku.
Zkušenost jedné ženy se spáleninami.....
Před nějakou dobou jsem vařila kukuřičné klasy a píchla jsem vidličkou do
vařící vody, abych zjistila jestli je kukuřice hotova.
Minula jsem ale kukuřici a má ruka se ponořila do vařící vody...
Můj kamarád, který je vietnamský veterán, k nám přišel právě v okamžiku kdy
jsem skučela bolestí.
Zeptal se jestli někde nemám trochu obyčejné staré mouky...
Vytáhla jsem ze spíže pytlík mouky a on mi do něj strčil popálenou ruku.
Řekl abych ruku v mouce nechala deset minut, což jsem udělala.
Řekl že ve Vietnamu, jeden voják začal hořet a oni, v panice, na něj
vysypali pytel mouky, aby uhasili plameny...
Jenomže se jim podařilo nejen uhasit plameny, ale ten chlapík na sobě pak
neměl ani jediný puchýř!!!!
Ve zkratce, konec tohoto příběhu - nechala jsem ruku v mouce deset minut,
pak jsem ji vytáhla a ruka nebyla červená, nebyl na ní puchýř a já jsem necítila žádnou bolest.
Po této zkušenosti mám v ledničce stále pytlík mouky a kdykoli se popálím,
studená mouka je ještě lepší, než mouka v pokojové teplotě.
Od té doby jsem neměla ani jednou puchýř a dokonce ani červenou skvrnu!
Zkus to... Vyzkoušej zázrak! Měj stále v ledničce pytlík mouky a jednou tomu budeš ráda!
Mimochodem, nedávej ruku pod kohoutek s tekoucí studenou vodou, strč na
deset minut přímo do mouky.


@zareaguj


Diskusia k téme

evusik
kdesi som čítala, že popálenina nesmie ísť pod tečúcu vodu, ale sa má napustiť studená voda do umývadla a do nej sa má napr. obarená ruka ponoriť a môže sa pridať ľad.
Nám mama potierala popálené, obarené miesta bielkom.
O múke počujem prvý krát, zrejme to funguje pri slabších popáleninách, pretože pri popáleninách vyššieho stupňa by sa tá múka prilepila na ranu.
jody
Na popáleniny používame Jánsky olej (z ľubovníka bodkovaného, po česky třezalky tečkované).
sovka62
Ja popáleniu chladím vo vode (napustenej) najmenej dve minúty, radšej viac a potom natriem masťou na popáleniny (tú držím v zásuvke rovno vedľa drezu). Ale červené to ostane, aj keď pľuzgier sa nespraví. Tak idem strčiť do chladničky múku, nech je pripravená na skúšku.
hubata
Aj ja som to dostala e-mailom do roboty: tiež to počujem prvý krát, dobré je si to zapamätať lebo v tej rýchlosti a šoku človek nevie hneď reagovať. Tiež lekári radili len studenú vodu, o múke žiadny nevravel. Bolo by zaujímavé vedieť odborný názor napr. z popáleninového oddelenia v Košiciach-Šaci. Ak by to bolo také jednoduché vyliečiť múkou, tak by ju už dávno používali sami lekári. Takže veľmi tomu neverím .............
evusik
na popáleniny ale aj na štípance od hmyzu je dobré použiť aloe vera. Z rastlinky urežem jeden dužinatý list a šťavou z neho si potriem boľavé miesto. Tá šťava je taká lepkavá a vytvorí na pokožke film. Alebo ten list rozrežem po dĺžke a tak si ho prikladám. Ja to mám odskúšané aj na pupáky, aj na štípance aj na drobné popáleniny.
babav
Dobra rada nad zlato!O muke som este nepocula, moja mama zvykla cerstu popaleninu posypat solou.Stipalo to,ale pluzgier sa neurobil.
Tiez bielok, ako pise evusik, pomohol.Mne sa najlepsie osvedcil lad.
jody
Dobrá je aj skalná ruža, čiže slovenské aloe :-)
hanka111
...u nas mame vzdy doma skrob v prasku a v pripade popalenin alebo obarenia ho treba dat do studenej vody, vziat najlepsie konopny uterak (zostal mi z vybavy mojej mamky), vyzmykat - iba malo a prikladat obklady na poranene miesto. Zmiernuje to bolest a zarucene nebudu ziadne pluzgieriky...
jerica
Ako dobre že sa pridávajú skúsenosti s ošetrením popálenín,každá rada je dobrá,niekedy sú situácie že v rýchlosti ťa nič nevie nakopnúť ako máš zareagovať.@hanka111 zaujímavé,nepočula som o škrobe.
duschko
Ci uz verite, alebo nie, ale ozaj to funguje. Pocitil som to na vlasntej kozi. Od teraz uz ziadna voda, ziadne maste ani vajicko, len muka. Ja som mal po ruke hladku, tak som ju pouzil. Precitaj moj zazitok.
sovka62
vjody, to je pre mňa novinka. Skalnú ružu odjakživa pestovala mama a ja som to po nej prevzala, lebo je to výborný prostriedok na boľavé uši. Ako decká sme večne boli vo vode a ak sa nám voda dostala do ucha, noci boli bolestivé. Ale stačili 1-2 kvapky šťavy skalnej ruže (mama zabalila kúsok lístka do gázy, stisla a kvapla priamo do ucha), bolesť prešla a ráno sme o ničom nevedeli. Používala som ju takto vždy, keď sa deti začali sťažovať na uši a veru jeden jediný raz sme liečili zápal stredného ucha antibiotikami, inak stačila ruža.
hannah22
dobré rady sú na nezaplatenie, ďakujem všetkým ,ja používam na popáleniny svätojánsky olej z ľubovníka bodkovaného, naučili ma to v práci zlievači a zvárači, tam o popáleniny nebola núdza a ozaj to veľmi pomáha, takže držím ho v kuchyni ako prvú pomoc a dostať ho aj v lekárni, ale rada je to zaujímavá....:))
rybarik2
Ja som v sobotu na vlastnej ruke vyskúšala Koloidné striebro- gel.
Obarila som si všetky prsty na ľavej ruke vriacou vodou.Bolesť hrozná ako už asi každá pozná. Kedže som bola pri drese, prvé čo bolo studená voda, lebo som sa skoro zbláznila od bolesti a potom som ruku natrela gelom. Na ruke nebol ani jeden pluzgier. Zostal mi len jeden malý ružový fliačik medzi prstami.
tornadolue
Strašné, neviem, ako by dopadol niekto , koho sa snažia uhasiť múkou. Múčny prach je totiž výbušný a horľavý!!! Manželov bratranec sa o tom presvedčil na vlastnej koži, keď pri upratovaní starých harabúrd a ich pálení hodil do ohňa vrece múky...mal šťastie, že prišiel len o obočie. Takže pre istotu nebudem veriť ani tomu zvyšku a nikdy nebudem popáleninu ošetrovať múkou.
papajka
Tá správa je hoax - reťazový mail - hlúposť- pozrite si stránku hoax.cz
vladkaku
...múka funguje, včera si muž pri grilovačke vylial hrúci olej na ruku, v momente mu odišla koža,okolie samý pľuzgier a čirne okolie, rýchlo sme to ošetrili vodou a mydlom, potom zaliali dezinfekciou, vysušili a šup do múky. Iná možnosť nebola, lekár 20 kilákov. Nič ho nebolelo a ani nebolí, dnes po 24 - hodinách začal močiťruku v repíku, zatiaľ sa to veľmi pekne hojí, tak neviem, niekedy keď nie je iná možnosť,...
aroooo
@vladkaku neviem si predstaviť ako sa môže otvorená rana-/zišla mu koža a pľuzgiere/ ošetrovať múkou,veď to sa tam musí do rany nalepiť,nezapálilo sa to tou nečistotou,nemokvá? O použití múky na popáleniny som počula ale aj to, že je to znečistenie rany, ešte by som súhlasila s menšou popáleninou bez narušenia pokožky, no je to len môj názor. A repík je na hojenie rán vynikajúci.
havino
ved si nepredstavujte hned obhoreného človeka, zlúpaného z kože, to je rada do domácnosti, ženám pri hrncoch a žehličkách, múka funguje, ale nie preboha na popáleniny 2, 3 tieho stupna, samozrejme, ja ju mám na sebe odskúšanú, ked som sa popálila na žehličke,dala ruku do múky,ale len začervenané bolo, z čoho sa neskôr urobí pľuzgier,ani ma nepálilo,ani neštípalo,ani pluzgier nebol , tak isto ked som si miesto cedenia do dresu , naliala vriacu vodu na ruku, tak to isté som urobila, ide o to,že aj to len obyčajné nepríjemné pálenie ztiahne z kože
havino
bože, napíšem ztiahne, samozrejme, že stiahne, myslela som,že to pálenie utlmí
mariadra
Ja mám na popáleniny už roky vyskúšaný tento olej - naložím kvet vtáčieho zobu do ľanového oleja. Nechám to 2 týždne na slnku a potom precedím cez gázu a zvyšok vytlačím. Nechám usadnúť a prelejem do fľaštičky s kvapátko. Mám to vždy poruke a keď si popálené miesto hneď potriem, tak nikdy nemám žiadny pľuzgier ani začervenanie. Ale musí sa to potrieť hneď !
azriel
... ako zdravotnik upozornujem, ze laicka prva pomoc pri popaleninach 1. a 2. st. je chladenie (20 min) a sterilne prekrytie - ziadnu kontaminaciu ci znecistenie popaleniny (mukou, bielkom, a pod.)
radsej neskusajte!!!
turistka
Milá@Jerica , keď sme sa učili spoznávať svet a niekedy sa popálili a plakali na raty, tak bola prvá pomoc - mama, rozbila vajíčko a tesne pod škrupinkou, čo je ten biely ochranný obal odobrala a priložila mokrou časťou na popáleninu. Samozrejme, boli to tie menšie popáleniny, na veľké treba pomoc u lekárov. A ktohovie, ako je to s múkou, občas sa mi stane, tak skúsim, kým to bude malé. Na pľuzgiere by som nemala odvahu, najskôr by som musela vidieť na druhom a to neprajem nikomu.
milad
...len prepánajána nie tú múku!!! Chladiť a potom dermo CHLOROphyL gél, nahrubo, sterilne zakryť a opakovať do vyliečenia-osvedčené pri takmer zuhoľnatených popáleninách . Bez jaziev.
silvapokorna
tak ja mám osvedčenú klasickú horčicu. keď sa to potrie hneď poriadnou vrstvou a nechá niekoľko minút, tak žiaden pľuzgier nevznikne, max. mierne začervenanie, ale musí sa to hneď. ak to nestihnem a pľuzgier sa vytvorí, tak prelepujem náplasťou. zvykla som si na zn. Cosmos, majú aj primo na pľuzgiere a popáleniny.
ewulka27
Na popáleninu horúcim v domácnosti používam plnotučnú horčicu a kyslú smotanu ;) zatiaľ pomohlo vždy :)
nelajsia
mne sa osvedčilo hneď potrieť propolisovou tinktúrou a potom aplikovať ten Jánsky olej - sama si ho vyrábam už roky
marianne
....mam osvedcene,ale na spalenie od slnka supy s uhoriek.Dceru mam taku bledulu,odmalicka ked na dovolenkach na nu ostrejsie zasvietilo slnko uz bola spalena a to som jej kupovala ochranny factor od 35-50.vzdy som ju oblepila supami s uhoriek a kolieskami z nich a vzdy pekne ustupilo..krasne stiahli palavu z tela...ked pozerame fotky ako vyzerala......:-)) Zaujimave,ze z toho vyrastla,teraz ju hned opaluje pekne do hneda...
janko67
Práve som dočítal celú diskusiu k popáleninám, a vychádza mi s toho všetkého iba jedno. Ako prvú pomoc popáleninu treba čím skôr schladiť či už studenou múkou, bielkom, horčicou, jogurtom , smotanou, pretože všetko toto držíme v chladničke, tým popáleninám odoberme teplo.
Ale čo sa týka hygieny tak to bude asi studený prúd vody.
Po schladení aplikovať už spomímané oleje a maste.
liba68
..o muke mi veru raz jedna osobka hovorila, dnes som si polozila ruku na este horucu elektricku keramicku platnu, nakolko som piekla, mala som muku po ruke a spomenula som si na jej radu a mozem napisat, ze muka 100% funguje. Ziaden pluzgier, nic cervene. Budete urcite prekvapeny ako ja. Mam na mysli bezne popaleniny, nie extremy.
1x jerica