Varenie

Pomalý hrniec - varenie

luda4 - bez fotkyluda4, 28. apríla 2011

Ahojte všetky gazdinky,

chcem sa Vás opýtat´, či máte nejaké skúsenosti s varením v pomalom hrnci ? Láka ma si ho kúpiť,ale chcem získať informácie, či je skutočne taký úžasný ako ho prezentujú predávajúce firmy.
Vopred Vám ďakujem za informácie. Luda4

@zareaguj


Diskusia k téme

hubata
Ííííha - pomalý hrniec ja nepoznám: tak si tu počkám na mienku varecháčov ..............
perla61
tak na to som zvedavá aj ja.Už sa neviem dočkať čo na to ostatní varecháči...........
nadia56
pomaly hrniec je moja srdcovka, najskor som dostala do daru kucharsku knihu na varenie v pomalom hrnci a nakoniec sme ho kupili a potom este jeden, varim v nom velmi rada, nalozim vsetky suroviny, pomiesam zapnem na pozadovany stupen varenia a cas, ked hrniec vari vobec mu nevenujem pozornost, mnohokrat odideme aj z domu-na nakup, prechadzky, nic nevykypi, neprihori, hrniec sa sam vypne a potom este hodinku udrziava jedlo teple, ked varim veceru zapnem ho dopoludnia a ked obed tak varim v noci, pred polnocou nalozim a dopoludnia mam bez roboty chutne jedlo, kto ma rad dusene masko si pride na svoje, kuriatko sa krasne spravi, chuti ako pecene v trube, kapustnica aj segedin, francuzske zemiaky, uz som v nom robila aj kolacik, aj chlebik, pouzivam ho na varenie marmelady, kecupu, jednoducho vsetkeho, na internete je mnozstvo vybornych receptov na varenie v pomalom hrnci , pridavam aspon jeden link  diskuse.dama.cz/komunita.php?d=5745...

to je moja skusenost, nie kazdemu musi takyto sposob varenia vyhovovat, niekto sa rad naskace okolo sporaka, tento hrniec vsak moze byt vybornym pomocnikom chorym ludom, napr. s obmedzenym pohybom,
mozno som niekomu poradila,
vsetkym zelam pekny den:-)
dick
Výborná vec. Jedlo sa pri varení nedá zničiť. Večer naložím a ráno je obed hotový. Veľmi malá spotreba energie. Pri výbere veľkosti nešetrite, hrniec sa neplní až po horný okraj.
janaja
Tiež som o tom ešte nepočula. Ale na varenie na plyne asi nie je vhodný, alebo áno?
letisia
Keď do neho nahádžem všetko naraz, napr. mäso, huby, zeleninu, kým bude mäsko udusené do mäkka, nerozvaria sa huby a zelenina?
nadia56
letisia, vyhoda pomaleho hrnca je v tom, ze zelenina a zemiaky sa vobec nerozvaria, ked varim masovu polievku zelenina je aj po 5-6 hodinach v celku a nie je blatova, aj huby maju spravnu konzistenciu, varim na nom uz 4 roky, :-)
janqua
Ja som vyskúšala pomaliť v tlakovom hrnci - polievky, základ na segedín ap. Všetky suroviny som dala naraz, doliala tekutinu najviac však do dvoch tretín, nechala som to na najmenšom plynovom horáku, na malom plyne. Keď to už riadne vyfúklo, dosť nahlas a silno, plyn som vypla a potom sa to už samé pomalilo. Jedlo bolo bombové. Varím tak aj mäsko na šťave, sviečkovú na smotane a iné dobroty. Chcem len poradiť gazdinkám, ktoré majú tlakový hrniec a veľmi ho nevyužívajú, pretože pomalovarný kvalitný hrniec je dosť náročná finančná záležitosť.
kuchticka
@janaja , pomaly hrniec nedas na plyn. Zapnes ho do siete el. prudu - ma pripojenu snoru. Je velmi vyhodny pre toho, kto sa nechce stale zdrziavat v kuchini. Bezstarosne varenie. Vecer si vsetko nachystas, rano nalozis do hrnca a zapnes na pomale alebo rychlejsie varenie a mozes ist do prace. Ked sa vratis mas navarene. Mozes tam nalozit kura, k tomu zeleninu, zemiaky atp. Nic neprihori. Nie je maso tak chutne ako ked ho upecies, ale ovela zdravsie!!! Setri prud. Mam ho uz velmi dlho.
evanaaa
Janqua, tlakový hrniec mám, ale nemôže sa porovnávať s pomalým, celkom iná " technológia", pretože ak by si varila 6-8 hod. ( a aj menej ), tak tam budeš mať kašu. A v pomalom sa varí niekoľko hodín, preto je pomalý a ako píše aj Kuchticka, je na šnúru do zásuvky. To je úplne na inom princípe, aj keď tlakový hrniec je tiež dobrý pomocník.
janqua
Mám aj pomalovarný hrniec CROCPOT SCRI500 Saute, kúpila som ho cez internet, dlho som hľadala, vyberala, ale smola hrniec až keď prišiel domov som zistila, že bol vyrobený v Číne, núkali ho ako keby bol z Nemecka. Najprv som bola rozčarovaná, ale som sa časom ako som v ňom varila uspokojila. Už to vyzeralo, že to bola dobrá kúpa, ale len dobrá. Čierna kameninová nádoba, ktorá sa môže umývať v umývačke riadu, dávať do chladničky, jedlo aj v nej servírovať začala púšťať čiernu farbu. Zistila som to keď som varila hydinové mäsko a to bolo čierne. A ináč aj o tom pomalom varení je podľa mňa diskutabilné. Vrie v ňom ako keď sa varí v kotli kotlíkový guľáš. No a v tom tlakovom hrnci sa to pomalí maximálne 1,5 a tých 6 až 8 hodín je to vypnuté a využíva sa energia zo sendvičového dna. Ja nemám hliníkové tlakové hrnce. Evanaaa treba vyskúšať aj v tom tlakovom hrnci. Ja v ňom varím ryžu aj cestoviny. No ale všetko je to vec názoru.
1x 45678
hubata
Ja som varievala v kuchtách čo sme za socíka vozili z Maďarska a veľmi som si ju chválila. Samozrejme ako na všetko treba si na to varenie zvyknúť. Napríklad hovädzia polievka mala úplne inú chuť ako z obyčajného hrnca, kde sa muselo hovädzie mäso variť 3-4 hodiny a tu som to mala tak za 1 hodinu. Najprv sa robili hliníkové, tie časom zašli, na oko boli škaredé a tak som si kúpila smaltovanú a mám ju dodnes.
honestka
Mlade a zacinajuce kucharky by namiesto hrncovych suprav ktore s radostou ponukaju vsetky obchody by mali vlozit peniaze do dobrych jednotlivych hrncov, medzi ktore bezprostredne patri aj tento "slow cooker", kuchta, parny hrniec, stoneware, ci kvalitna panvica. Naviac mozno do 3 kusov dobrych kuchynskych nozov, ktore aj preziju jednu kucharku.
hubata
Keď sme už pri tých nožoch: poraďte ktoré sú najlepšie, vyskúšala som už všelijaké značky, ale chcem jeden šikovný, univerzálny, strednej veľkosti ktorý nemusím často ostriť.
kuchticka
@janqua , presne ti to napisala @evanaaa. Tlakovy hrniec a pomaly hrniec je velmi, velmi rozdielny. Kazdy pracuje inym sposobom. Mavala som kedysi i tlakovy hrniec, teraz po nom netuzim.
mariach46
Pomaly hrniec som dostala pribalený pri prvom nákupe na prezentácii zaťovi sa veľmi páčil, tak som mu ho darovala ešte nepoužitý. Hneď ho šiel vyskúšať u nich doma(((na moje šťastie))).Potom veťký výbuch a bolo po hrnci.
luda4
Ďakujem všetkým varechárkám za informácie o PH. Zdravím Vás zo Žatca luda4
jali
zitra se chystam poprve varit v PH a tak jsem zvedava, jak se mi to povede...myslim, ze mi muze usetrit dost casu, kdyz mam dve male miminka. tatinek se vecer vrati hladovy, tak snad bude mit hotovou dobrou veceri :)
dodo46
asi som už moc stará generácia, keď nechápem výdobytky novej doby.Nepovažujem za veľkú výhodu , že večer nahádžem všetko do hrnca a na obed je to hotové. Alebo ráno to tam nahádžem a mám večer čo jesť. A odísť do práce, alebo na prechádzku pri zapnutom hrnci to už vôbec nepripadá do úvahy. Všetko sa môže raz pokaziť aj
nepokaziteľné. A že chuť nieje taká ako pri pečení , to je už veľké
mínus. Doma používam liatinový pekáč a kuchtu Tefal klipso 8l
a uvarím a upečiem všetko na svete a hlavne rýchlo. Takže pre mňa to nebude žiadna výhra. Nechcem však mojim zastaralým názorom
ovplyvniť mladé gazdinky , ktoré túžia mať novinky v kuchyni.
Keď pozeráte na tie blbosti čo dávajú v tv reklamách - kúpte rýchlo
dáme aj 2kusy , len rýchlo zavolajte , však obanujete. Poraďte sa ozaj
so spoľahlivou osobou , či je to naozaj také terno mať ten hrniec.
Ale aby to nedopadlo tak, že keď som sa oblbla ja, nech aj ona.
rulik
už domáca pekárnička nemá moju veľkú dôveru tak neviem ako pomalý hrniec,vygooglim nech aspoň vidím ako to čudo vyzerá...
2010
Vidis @dodo46 ani sme to nemali cas prediskutovat to cudo - pomaly hrniec co si tu vacsina pletie s kuchtou, v 2011 ma @nadia56 presvedcila a od vtedy aspon raz do tyzdna sa v noci do nho nalozi a rano je to hotove. Tu je vzorka po 7 hodinach nakrajana mlada mrkva nerozvarena, kapia , kusky klobasy a lacne hovadzie predne sa da jest lyzickou :-)


nelajsia
hrniec má asi dva týždne, zatiaľ som veľmi spokojná, dnes by som v nom chcela robiť kačku,,, poradíte?
nadia56
Recept na kacicu v pomalom hrnci najdes na diskusie
nadia56
Na diskuse.dama.cz/komunita, popozeraj a daj vediet ci sa vydarila a chutila
babcia
@Luda4

Tak v pondelok som prvý krát varila v pomalom hrnci. Na hrubom strúhadle som nakrájala mrkvu,petržlen a zeler,na panvičke som si opražila cibuľku,zmiešala so zeleninou.Celé som to šupla do pomalého hrnca,navrch som uložila narýchlo osmahnuté,nasolené a nakorenené plátky hovädzieho mäsa,zakryla a nechala v hrnci 6 hodín na 2. stupni. Potom som urobila zátrepku z múky a smotany na varenie,zaliala ňou zmes a nechala v hrnci ešte hoďku.Výsledok bol super.
Hrniec so mnou pocestuje do práce.Robím a bývam cez týždeň v zahraničí a nemám čas stáť pri šporáku.Stravovala som sa katastrofálne ale teraz sa konečne budem môcť normálne najesť bez straty času a to čo mi chutí a nie to čo ponúka najbližšia reštika.
agness399
Tiež by som ho chcela kúpiť, verím že by mi ušetril mnoho času i energie možno, ale neviem sa stále nejak rozhodnúť.