Rôzne

Poliaci sa zasa vyznamenali.......

mariaklara - fotkamariaklara, 21. januára 2013

Diskusia k téme

abdul
A nájazdy na potraviny do Poľska pokračujú.....
kuchticka
Dnes mi to manzel oznamil ked si cital noviny "idnes" (mlada fronta) na internet.
Mame taktiez zle skusenosti s potravinami s Polska. Pred casom sme boli na navsteve pri Ostrave a tak sme si spravili vylet do Polska. Na trhu si manzel kupil nalozene mini-zavinace v pohari a velmi sa na netesil. Ked sme sa vratili z vyletu otvoril pohar a tesil sa ako si pochutna, ponoril vidlicku do pohara ze si napichne a vtom momente sa vsetko rozpadlo na hustu kasu, ktora iska samo - do ....
ancicka
Ja mám strach kúpiť už všetko,čo je vyrobené v Poľsku.Ved včera v správach bolo aj prevážanie mäsa z Poľska.Ved to je strašné.
alexdidi
Ja už veľmi dlho tvrdím:poľský ani toaletný papier nechcem:-)
marianne
Mne je len cudne,ze vo vsetkych tychto pripadoch a tych je pozehnane za to nikto nenesie ziadnu zodpovednost.Vzdy len citam,co zase pustili do obehu,jeden pripad lepsi od druheho,ale nikde sa uz nedocitam,kto bol za to zodpovedny a ako ich pokutovali...Ved to je ublizenie na zdravi.Jed pre potkany v sladkostiach,kupi to mamka decku na desiatu a otravi ho....presne ako pise @alexdidi...nikdy som ku polskym vyrobkom nemala doveru ani som ich nekupovala,mam od nich jednu 20 rocnu zaclonu,ale je toto je vrchol: embargo by som na nich uvalila....
marianne
potravinovy skandal za skandalom a veselo sa obchoduje dalej az kym naozaj jedneho dna nedojde k nestastiu..
bubaya
Ja keď vidím v tom ováliku PL tak tiež nekupujem. Minule som tak natrafila na tvaroh Koliba, myslela som si ,že Hriňová, obrátim balenie a vzadu PL. Je to smutné, kedysi boli potraviny z Poľska veľmi dobré. Teraz sú len veľmi lacné.
evanaaa
Ja tiež pozerám, či je to poľská výroba - v Lídli som raz kúpila škoricu a po prvom použití som ju vyhodila - nemalo to ani vôňu, ani chuť škorice, pripadalo mi to ako naškrabaná tehla. Len mi je ľúto tých poctivých Poliakov, ktorí takto doplatia na tých nepoctivých, lebo asi ich nik ani u nás nebude rozlišovať. Aj ma trochu pobúrilo, že sa nezastaví dovoz poľských výrobkov, radšej sa budú míňať peniaze na laboratórne skúšky, ale ani tie nezistia všetky nešváry. Jedine, ak by sme my, zákazníci úplne ignorovali tie výrobky a potom, ak by sa nemíňali, by uvážili, čo je lepšie, či ďalej dovážať alebo zastaviť dovoz.
eria255
...my poľské nekupujeme nič a kebyže sa tohoto drží každý,tak dovoz by sa obmädzil,alebo úplne zastavil. Nám najviac chutia horalky a tie nemajú konkurenciu.
afptrans
Nie je to také jednoduché, minule som chcela kúpiť tvrdý syr (Goudu, alebo Eidam) a asi 7 syrov bolo PL, iba jediný SK. Aj ten nebol balený klasicky od výrobcu, ale "tesco".
Ja som človek, ktorý v obchode trávi veľa času čítaním etikiet, ale je to čoraz náročnejší "koníček"
medulienka122
Poliaci zaplavili náš trh na každom fronte - asi by to niekto mal regulovať, nie? Čo robí zahraničný obchod, keď Poliaci svojimi výrobkami vytlačili, dokonca zlikvidovali našich domácich ! Rozum mi ostane stáť, keď vidím, že tí by nám predali aj vlastnú mater, a naši tam "hore"dajú prednosť cudziemu pred vlastným:-((
milad
Ja už neviem, z jednej strany mi to príde ako zámerné- nech neunikajú peniaze do PL, veď veeeľa slovače tam chodí na nákupy. Na druhej strane, viem, čoho sú niektorí príslušníci onoho národa schopní....žijem v pohraničí. Mňa by zaujímalo niekoľko vecí...prečo sa všetky škandály spravidla dejú len na našom území a vždy so snahou odstaviť Poliakov(...okrem kauzy alkohol/, prečo nedovážame potraviny napr. z Rakúska- veď sú kvalitnejšie a lacnejšie, prečo nemôžeme produkovať a predávať naše výrobky vďaka legislatíve, nemáte pocit, že je to akási psychologická vojna?
Mňa včera skoro pri správach vystrelo, keď Tribula ako hlas zo záhrobia sústrastne oznamoval svetu, čo zas zistili, no neukázali jediný výrobok, pred ktorým sa máme mať na pozore....alibizmus ako vyšitý. Fakt neviem, komu a čomu veriť. Pred pár dňami tu boli informácie o prasacej chrípke, tuším v okolí Nového Targu Bialsko- Bialej. Ale veď tá chrípka spolu s vtáčou a hong- kongskou tu bola vždy, prečo je to podsúvané takto? Ide o pandémiu, keď boli zaznamenané dva!!! prípady? Treba robiť protiopatrenia? Má niekto informáciu, koľko ľudí podľahlo v ostatných dvoch- troch mesiacoch obyčajnej chrípke u nás? Myslím, že ako informácia o prípadoch, ok. Ľudia, myslite na to a preverte si, od koho kupujete to, alebo ono, ale nie nekupujte v PL lacnejšie, my vám to isté od Poliakov predáme u nás za viac peňazí....lebo i tak, /nemajte mi to za zlé /,si myslím, že to bude len a len horšie, pokiaľ sa u nás konečne nespamätáme a dovolíme médiám a horným desaťtisíc, aby si z nás robili smetisko a srandu. Nezastávam sa Poliakov, no musím uznať, že čo sa týka potravín sú veľmoc a hlavne sú sebestační. Že sú medzi nimi šmelinári, to tu bolo už od nepamäti. Nech mi niekto vysvetlí, z čoho žijú Poliaci? Nejedia to isté? Im to nevadí? Či ako je to? My máme všetko kóšer? Nemáme problémy takéhoto typu? Jasné, že nie, veď my už nič nevyrábame, nepestujeme, nechováme. Nás živí únia...a vymýva mozgy, diktuje, nedovolí, zakazuje, prikazuje, nariaďuje a trestá. Vyliala som si srdce, ak sa vám to nepáči, nemusíte súhlasiť. Toto je môj názor. Je mi zo všetkého smutno. Len som uvažovala. Ďakujem za pochopenie.
miare
Kupujem hlavne slovenské výrobky, potom české a čítam, pokiaľ sa to dá, odkiaľ potravina pochádza. Ani vajcia nekupujem poľské. Myslím, že by sme mali trvať na tom, aby bolo naše poľnohospodárstvo tak silne dotované, aby sme boli sebestační v hovädzom, bravčovom a hydinovom mäse. Mohlo by sa zas zjaviť aj teľacie, jahňacie a kozľacie mäsko a to cudzokrajné ovocie nakupovať len to, o čo je veľký záujem.
miare
Ešte som chcela pripomenúť, že cukrárske výrobky od nás sú nepomerne chutnejšie, tak neviem, prečo dovážame z Poľska, ktoré sa bojíme kúpiť, lebo nevieme, čo je v nich primiešané zdraviu škodlivé.O syroch ani nehovorím, veď Slovenské syry sú známe, kvalitné a nie sme odkázaní nakupovať syry poľské.
jozefj
Neverím tomu.Média nám vymývajú mozgy. Poliaci sú takí isti ľudia ako my.Oni majú potravinárstvo oveľa vyspelejšie ako u nás.Ten humbug robia naší ŠMELINÁRI(Obchodníci).Troška sa nad tým zamyslime.
leninkq
Môj starý otec hovoril- od poliaka ani čiapka nie je dobrá, aj tú bi- vedel o čom hovorí, lebo dávno, dávno navštevoval Poľsko, chodil tam predavať kravy... nuž čo, ani po rokoch sa poliaci nezmenili,
viera1
Včera bolo v správach,že chytili dovozcu mäsa,ktorý mal nahádzané mäso na podlahe a bez chladenia.Majiteľ zaplatil 160+650 € pokutu.A viezol ho firme do Popradu.Keď Tribula povedal "A",mal povedať aj "B":komu ho viezol !? Ty si myslíš @miare že kupuješ slovenské výrobky...Neostáva,len súhlasiť s @milad a @jozefj
@miare cukrárenské výrobky u nás sú chutnejšie ?Neviem,koľko máš rokov,ale len generácia spred roka 1989 vie ako chutí dobrý zákusok (kúpený).Šľahačka bola šľahačkou,mlieko mliekom,orechy orechami,syr syrom,bryndza detto a dalo by sa pokračovať.A tiež ma môžte ukameňovať.
radost
@viera1..aj výhodu má moja staroba: nepoznala som pred nežnou čo je to totálna chudoba...a poznala som mnohých jedál poctivú chuť..
ked teraz naj sú peniaze..biznis=many...aj pánboh často už nie je s nami /:-)/ a vládne podvod v zlatej pozlátke...
marianne
Preco by sa tu mal niekto kamenovat:-).Kazdy nech si napise,svoj nazor,ze vraj zijeme uz 20 rokov v demokracii.Ale vysvetlite mi prosim:
Ved predsa je proti rozumu,aby si niekto vymyslel,ze firma Magnolia ma v doboskach a keksikoch potkani jed.Vsak na to musel niekto prist,dokazat to a informovat o tom.Ze vraj bolo kontaminovane mlieko.To nejde len tak hodit kacicu do eteru.Ak by si to niekto vymyslel,tak ta firma by vysudila obrovske prachy za poskodenie dobreho mena...alebo sa mylim? To je ako by u nas niekto napisal,ze nase tatranky,horalky,kavenky obsahuju jed a pritom to nebola pravda....ved na to musi byt dokaz...Uverila by som tomu,ze naozaj ludia chodia na nakupy do Polska lebo je tam lacnejsie a oni dovazaju tu lacnejsie a niekto potrebuje vyvolat skandal,aby ludi odradili od nakupov v Polsku a kupovali drahsie u nas.To ma logiku.Ale nemozu poskodzovat meno firmy,(Magnolie)pokial na to nie su dokazy,to je trestne...
viera1
@marianne ja osobne si nemyslím,že to nie je pravda,ale tiež si nemyslím,že je to výlučne preto,že je to poľské.Ja som riešila hlavne to,že myslieť si,že kupuješ slov. výrobky je naivita najvyššieho stupňa.Keby sa povedalo v TV,komu viezli mäso do Popradu,predpokladám,že by si obchodníci (výrobcovia ?) sakra rozmysleli,či sa nejakou náhodou (ako bola táto) nestanú samozničiteľnou jednotkou.A o tomto celé je - o dôvere v poctivosť.
marianne
@viera1 ved jasne,to nejde len o to,ze su to Poliaci a niekedy to preferovanie slovenskych vyrobkov sa mi zda ako apelovanie na narodne citenie Slovakov,tiez som sa uz na slovenskych vyrobkoch dobre vybabrala.Ja mam Polsko za rohom a moc tam nechodim ,lebo cokolada zalostna,kava brecka a kecup zachran sa kto mozes,teraz prosim neukamenujte mna:-)))) Ak som tam nieco kupila,tak nejaky doplnok do bytu,darcek,svietidla a pod..ale potraviny nerada..a mam pekny vylet,ked predsa sa dam ukecat,uvazujem tam kupit vianocny stromcek,ze tam maju velmi pekne a svietidla...len tie potravinove skandaly co sa sypu v poslednej dobe na ich hlavu,aj keby boli umelo vytvorene,musia byt aj dokazane...
Poviem ti priklad:ja lubim morcacinu.Moj chap nevedel a kupil kde ho nohy zaviedli.Urobila som,no hruza.Pytam sa ,kde si to kupil,povedal kde a bola som doma.Rozdiel medzi morcacinou dovazanou z Polska a Madarska je nebe a dudy.Sa neda porovnat ,v prospech Madarov.Polievka z madarskych morc.krkov je uuuzasna a polskych ako by Kysucania povedali luta.Bez chuti.To nie je o tom ,ze su Poliaci,ale mne sa nechce verit,ze by to bol iba utok na nich,len pre to, aby tam slovaci nenechavali svoje tazko zarobene mizerne platy...aj ked tu je vsetko mozne..ak sa im krivdi,mrzi ma to dvojnasobne.
marianne
...ze vraj aj nase uplne najuzasnejsie kysucke kedysi bezkonkurencne svrcinovske smotanove jogurty,suroviny sa tam vyvazaju a dovazaju naspat...pevne verim,ze je to len kacica...:-(
irenaw
Zložitá téma....
1. Vypestovať, vychovať niečo kvalitne stojí peniaze. Logika nepustí, predsa nepôjdu pod výrobnú cenu a ako môže byť taká nízka? Nejde vôbec o to, či Poliaci, či ktokoľvek.
2. Mnohí sa neštítia doviezť nekvalitnú surovinu a predávať ju pod nálepkou kvalitnejšej za vyššiu cenu. (Príklad zo života: vajcia v obale so slovenskou zástavou, vnútri poľský obsah, zemiaky dovezené z Poľska balené u nás ako naše.) Ľahko zákazníka oklamať informáciou "balené v..." (býva mikroskopickým písmom) namiesto "pôvod suroviny". Keď človek zbadá Slovensko, Česko..., (lebo toto býva veľkým písmom) kúpi.
3. Zas tie peniaze, vyprodukujú to rovnako nekvalitne (alebo kvalitne z nekvalitnej suroviny?) ale s nálepkou tuzemského dajú cenovku, že až strach.
Človek sa môže učítať, ale sú vždy popredu...Čo ma zaujíma, kde to zabalili, keď neviem ako k tomu došli! O čarovnej formulke "krajina pôvodu EU" ani nehovorím.
Už len hľadať si svojich, malých, známych a na kolenách ich uprosiť, aby sa podelili. Nielen zložitá téma, ale aj smutná :-(

irenaw
Všetky spomenuté príklady a krajiny sú ilustračné (okrem vajec a zemiakov zo života).
radost
..kedysi bol tvorca hrdý na svoj výrobok a ručil za kvalitu..
dnes je hrdý na to-ako podviedol zákazníkov a neprišli mu nato...smutné...
trencanka
Ked stat nedokaze zastavit dovoz potravin z Polska, mali by sme my spotrebitelia prestat kupovat!
jody
A ja mam rada polske vyrobky, este ma nesklamali. Tato polska averzia ma u nas dlhorocnu tradiciu :-(
irenaw
a možno ani veľmi nejde o Poľsko... koľko máme poľnohospodárov, chovateľov?... nevyvezieme aj to málo, čo vyprodukujeme, von?... inde majú svoje kvalitné produkty aj na domácich pultoch, prečo my nie?... cielene klamú, napíšu slovenský jogurt a do mliekárne vozia mlieko ktovie odkiaľ. snažia sa nás presvedčiť, že si vyberáme a pritom ide často len o nálepku... ja chcem iba vedieť, že ten syr vyrobili z poľského mlieka a kľudne nech je na pulte aj 20 druhov. ale chcem mať na pulte aj naozaj inú možnosť, nie len akože... štát na to kašle a my sa v tom "plácáme"... a možno treba obrátiť pozornosť na Poľsko, aby sme sa nad tým zabudli zamyslieť.
marianne
Je pravda,ze ja mam asi averziu,alebo skor nedoveru k polskym vyrobkom.Vydarila sa mi od nich len ta zaclona a destky kocik.Bol naozaj krasny a za polovicu ako na SVK.Taky by som zaciatkom 90-tych rokov ani u nas nekupila.Ale dve kamaradky dopadli horsie,Jedna si tam kupila prekrasnu kuchynsku linku,ale na pohlad fakt krasnu.Zllozili ju,zmontovali a po roku,este stastie,ze deti boli v obyvacke,sa im cela zrutila,rana ako z dela,vsetko porozbijene,na stene ostal len primontovany sololit.Druha dovliekla sedacku a po case tak zistili,ze sa im prelamuju opierky po bokoch.Synovi sa rozlial na jednu z nich rozlial caj,chcela to vycistit a v opierkach bol napchaty obycajny novinovy papier.Odvtedy sa uz mozno polepsili. Maju ale, peknu a dobru keramiku a sklo.To si este od nich kupim.
tetuska
ja som jedla pred 2 dňami a tak mi chutili, dúfam, že to neboli tie otrávené...
irenaw
práve mi rádio oznámilo, že 35% kontrolovaných potravín z Poľska nevyhovelo...
turistka
Z Poľska mám nejaký ten rôčik krásne, nie gýčové drevené výrobky, dodnes majú čestné miesto v domácnosti, pohľad na ne ma vždy poteší. Je to nádherná práca rezbárov. V súčasnej dobe-garníže a pri jednom sme doviezli i mäso, nič mu nechýbalo. Tiež tzv.króvky, kde ma predávačka naučila vyslovovať ,že nie króvky ,ale krúfky.
mojack
... vie niekto kolko otravy na potkanov by muselo byt v keksoch ?
BLBOST.
goralik
no mnohí by ste sa čudovali, ale v Poliaci vyvážajú do ostatných krajín odpad a v ich obchodoch ostáva kvalitnejší tovar, ktorý okrem Slovákov vo veľkom kupujú Poliaci. Ak ide o vyslovene o obchod určený pre nákupy Slovákov, tam zbierajú všetko, čo je lacné a hnusné. Preto chodím do Poľska vtedy mimo štvrtkov a soboty, kedy tam vo veľkom chodia Slováci na trh, pretože viem, že vtedy sa odpad nepredáva, ten si nechávajú na spomínané dva dni. A na trhy vôbec nechodím, je tam drahšie ako v butikoch na námestí
milad
...odkiaľ si, goralik, ak to nie je tajomstvo?
silvi
Nie je to tajomstvo, severná strana Tatier, blízko obce Lendak. a Ty?
silvi
Tiez som Goralka a nehanbim sa za to že som z Lendaku.
@goralik ty si odkiaľ?