Varenie

Plynova trúba

lucka555 - bez fotkylucka555, 15. augusta 2014

Ahojte kuchárky! :)
Určite tu táto diskusia niekde bola len som ju nemohla nájsť.
Chcela by som poradiť ohľadom plynovej trúby a pečenia. Naša totižto nemá napísané stupne. Je proste maximum, stred a minimum. Ale ani o jednom stupni neviem kolko má presne *C. Najskôr som mala problem že všetko zo spodu prihorelo a zhora ešte nebolo. Obalila som rošt hrubým alobalom a nič sa mi nechcelo upiecť :D tak som ho zmenila za tenší je to lepšie ale aj tak pečiem podľa nej, podľa toho či sa mi zdá že už koláč bude lebo nie.. žiadne 180*C na 20 min u mňa neplatí. Nevedel by mi niekto poradiť ako v takej ttúbe správne piecť?

@zareaguj


Diskusia k téme

jeka
Neviem či sa ti zapína zvrchu do prava,alebo ľava,ale ak to dač vodorovne tak je to na plný plyn,číže je najväčší plameň .Ja mám už elektrickú,ale na plynovej som piekavala asi v prostriedku medzi horizontalom a vertikalom:Tiež som pripekala koláče,až som dopadla tak,že len čo som ucitíla koláč z trúby ,hned som ho šparádlom okusila či je upečený.Takýmto spôsom som prišla na to ,koľko minút ich piecť aby sa nepriškvarili(toť boli moje začiatky v kuchyni s plynovou trúbou).
1x malusa
longova
Ja som mala na spodku rúry položené pálené škridle (zo strechy) obalené v alobale a fungovalo to výborne,nepamätám že by bolo niečo spálené... teplotu som sa musela naučiť odhadom , mala som tam 1,2,3 ...na ktorom čísle som piekla napr. koláče si už nepamätám je to 18 rokov dozadu
sovka62
Ten alobal ti bude lepšie fungovať, ak ho vložíš na dno rúry. Ja som tam mávala plytký plech, ani som ho nevyberala, na nič iné som ho nepoužívala.
Kysnuté koláče som pekávala kúsok za stredom, biskvity medzi stredom a maximom, tam som pekávala aj bravčovinu. Kuraťu som zvykla vyťať maximum. Neboj sa, pár razy skúsiš a rýchlo si zvykneš, stupne ti chýbať nebudú.
1x malusa
finczi
Ja mám plynovú rúru, ale v okienku mám stupnicu od 1 do 6. Pečiem na štvorke, čo je zhruba 200 stupňov a plech mám na strede. Mäso pečiem na dolnej lište. Niekedy je rúra neodborne nastavená, alebo je podlaha krivá. staršiu rúru sme doma mali tiež plynovú a na spodok sme museli dať šamotovú tehlu, inokedy aj starší plech, aby nám jedlo neprihorelo.Chvíľu to trvá, kým si každý nájde svoj spôsob.Nedajte sa zarmútiť, že pre Vás niečo neplatí, vy sama si vyskúšate, ako to Vy chcete a dokážete. Držím palce, nech jedlo chutí!
nadia56
@lucka555 , uplne jednoducho, dnes uz kupis v obchode, domace potreby teplomer na meranie teploty v rure / existuje aj do chladnicky/ tak si taky kup a mas po probleme, ked som mala plynovu ruru, tiez som pouzivala na spodok samotove skridle na strechu a piekla dobre, daj vediet, ci si teplomer dostala kupit a ako sa ti pecie, pekny vikend ti prajem:-)
katka78
Doma sme mali rúru elektrickú, na tej som sa naučila piecť ešte ako decko, ťažko sa mi po nej zvykalo na plynovú, v mojom prvom podnájme. Všetko mi zhorelo, hlavne koláče. Nemala ani okienko cez ktoré by som sledovala dianie :-) No časom sme si na seba zvykli, zvykneš si aj ty, uvidíš :-) Treba skúšať. Opatrne hlavne s kombináciou teploty a času. TEPLOTA: Tiež som nemala vyznačené stupne, jednoducho som si rúru otvorila a plameň skontrolovala/nastavila vizuálne. Najsilnejší som využívala najmä na rýchle vyhriatie rúry a na pečenie chleba (na to bol plyn fantastický, oheň je proste oheň). Väčšinu jedál som piekla v strede rúry, teplotu (intenzitu plameňa) som si prispôsobovala podľa toho, či to bolo mäso, alebo koláč. Mäso znieslo aj silnejší plameň, koláče skôr nižší. Napríklad bábovku som robila na minime (najnižšia intenzita plameňa) a dlhšie. Piškótové cesto rozliate na plechu (čiže skôr na plochu než do výšky) som piekla tiež na minime, ale krátko. Kysnuté koláče zniesli aj o trošku viac tepla, ale nie maximum, na plyne sa totiž veci radi zospodu pripekajú, s maximom preto veľmi opatrne, pri väčšine jedál ho ani netreba. Mne sa všeobecne pri teplote osvedčilo skôr menej, aj tak ten plyn všetko pečie akosi rýchlejšie než elektrina. Takže k ČASu: Ja mám takú skúsenosť, že plyn pečie rýchlo, jednoducho ten priamy oheň v uzatvorenej rúre je aj na minime akýsi intenzívny. Preto by som ti odporučila, hlavne takto na začiatku a obzvlášť pri koláčoch, pečenie si sledovať, ja som mala na plyne vždy všetko upečené rýchlejšie ako v elektrickej rúre. Napr. bábovku, čo u našich pekávam na nízkej teplote cca hodinu, na plyne (na minime) mi už po cca 40 minútach začínala prihárať. Asi záleží aj od výkonu konkrétnej rúry, moja bola riadna pekelníčka :-) @lucka555 treba skúšať a uvidíš ako ti to čoskoro pôjde ;-). Iste nič nepokazíš, keď začneš s menším plameňom, aj ten má veľkú silu, je to jednoducho oheň.
Dobre radí aj @sovka62 s plechom, tiež to mám odskúšané, využívala som však len pri chlebíku. Keď som dala naspodok rúry starý pekáč s vodou, mohla som pokojne piecť na maxime, zospodu by nezhorel ani keby som chcela, no bez toho pekáča by bol spodok čierny už po 10 minútach - aj to mám odskúšané :-( Prajem ti nech sa ti darí :-)
lucka555
Ďakujem vám všetkým za rady. Skúsim ten teplomer (to ma nenapadlo) @ nadia56 a proste pri plynovej clovek nemoze piect mechanicky.. musim sa s nou spriatelit a pochopit jej pečenie.. :D
astheart
To je můj letitý problém! Za 15 let ve staré jsem se naučila jakžtakž, ale instalovali mi novou a zase všechno připaluji. Slyšela jsem však, že plynař může přívod plynu nějak zregulovat. Teploměr jsem si koupila, ale moc to nepomáhá, protože plynová trouba nedrží stálou teplotu. Nahřeješ na požadované stupně, vložíš plech z těstem a v okamžiku ti teplota spadne a to o hodně. Takže přidáš plyn a za pár sekund vidíš, že teplota vyletěla astronomicky nahoru. :(
merylas
Taky jsem měla problém s plynovou troubou a pečením, hlavně moučníků. Každá trouba peče trochu jinak, tak to chce vysledovat. Taky se mi zespod moučníky připalovaly, na dně trouby mám trvale plech a na něm1,5 kg soli.Čas od času sůl vyměním. Pomohlo to, ale ještě více pomohl na dně trouby kastrůlek s vodou.