Rôzne

Petržlenové lístky

an3da - fotkaan3da, 27. októbra 2013

Teraz sa rozriasli a rozzeleneli, ako na jar a na každom korienku
petržlenu je obrovský krík lístkov. Ste niekto skúšali dať samé lístky
do soli do pohárov? Do zmrazovača som dávala, ale či možno aj v
soli - podobne ako mrkvu?

@zareaguj


Diskusia k téme

aroooo
no neviem či to časom nesčerná a nechytí pachuť, ja ju zvyknem pokrájať, nasypať do sáčika a do mrazničky a podľa potreby odoberám a je ok.
ubka
Škoda roboty dávať do soli , určite lepšie urobíš, ak dáš do mrazničky, lebo v soli, ako správne konštatuje @aroooo v soli sčernie a zmľandravie zostane nepoužiteľná. Toho roku som vyskúšala odštaviť a dala som aj do malých fliaš, zatiaľ vyzerá dobre, ale neviem ako bude ďalej.
perla61
Ja som tento rok porobila(podľa mojej tety), také "vechtíky" tzn :petržlenová vňať,zelerová vňaťka a kúsok papriky som zviazala a dala do mrazničky. Je to výborná pomoc,hotové rozbalím a dám do polievky.
evanaaa
Ja som umyla, osušila a dala do papierového sáčku do chladničky, kde sa mi za nejaký čas vysušila, teraz som si spravila ďalšiu dávku. Tak sa mi najviac pozdáva, sušená, ale mala som aj zamrazenú. Do soli dávam kôpor ( a mletú kápiu).
anina6
ja si robím kytičky petržlenová a zelerová vňať, zamrazím.
an3da
Tak aj ja dám radšej do mrazničky.
tweety12
Ja som dala len do mraznicky v uzatvaratelnej miske a podla potreby viberam kolko potrebujem a bud do vetvicky zaviazem alebo pokrajam.Podla druhu jedla...
Do soli davam pomletu mrkvu.
afataga
ja som dva kusy vybrala zo zahrady a presadila do vacsieho kvetinaca, mam ich v kuchyni na okne, tvaria sa, ze vsetko je v pohode, tak som zvedava, ako sa budu tvarit v zime :-)
hannah22
mne osobne sa páči viac sušenie vnatí, vnat petržlenu, zeleru a libečeku v lete priebežne suším ..... zmiešam, rozdrvím a uschovám v sklenej lahvičke, používam do polievok a omáčok.... je to bez soli ... zmrazené sú mokré a mlandravé , tuto zmes mám celoročne pri ruke na používanie spolu s koreninami .... :))
radost
po vyskúšaní sušenej vňate..mrazenej...posledné roky robím ako @afataga...presad ím dva-tri korene do črepníkov-a mám v chladnejšej izbe na okne po celú zimu..pravda-varím len pre dvoch ľudí..takže nepotrebujem veľa..miesto kvetov-zelenina..presadila som pred mesiacom aj zeler-uvidím-či sa osvedčí-ako petržlen..
ivav
aj ja postupujem ako arooo, vňať nasekám na drobno, dám do mikrot. sáčka do mrazničky a postupne odoberám.
Suseda robí ako afataga, v kvetináči čerstvá vydrží celú zimu .
lianka
Ja si robím kytičky z petržlenu a byľky zeleru zviažem,večer poumývam,nechám odkvapkať a poukladám na čistú utierku do rána osušiť, ráno zrolujem do desiatového papiera, zagumičkujem a poukladám do mikroténového sáčku, kde sa mi zmestí dvomi radmi aj 16 - 18 kytičiek. To dám do mrazáku a sú pripravené do polievok. Časť si posekám večer a nechám obschnúť do rána, to bude do plniek a knedličiek. A drobný petržlen, ktorý sa nedá čistiť ani neotrhám, ale s rýľom urobím jarok, polejem, nahusto poukladám, koreň zakryjem zeminou a môže zakoreňovať a skoro na jar mám čerstvú vňaťku, pokým nenarastie nová.
bozulka
Do soli som dala iba raz,asi pred 50 timi rokmi keď sme nemali ešte mrazničku...nechutila mi,tiež mi nechutí sušená.Ja mám veľkú spotrebu lebo mám rada zelené v jedlách.Po skúsenostiach so sáčikmi som prešla na krabičky a mrazím.Dobre sa odoberá.
Tiež dlhé roky dávam do truhlíka menšie petržleny jeden vedľa druhého,a zastrčím k nim aj zo dva tri menšie celery a mám vňaťku aj celerovú.Môžu byť umiestnené kľudne na balkone.Keď začne mrznúť zakryjem a strihám celú zimu,alebu mám na okne v kuchyni.Sem tam polejem a hotovo.Vydrťí až do novej.Na jar začnú vyrastať mladé lístky.
Páči sa mi slovenské pesto od Aleny45.To je tiež dobrý nápad,ale nie do všetkého. To sú moje skúsenosti...
jujoska
na sak nic, len som neznala zahradkarka, tak neviem, ci si len vrsteky neposadila :-)
kora
ja si robím na zimu také balíčky z petržlenových a zelerových listov a pridávam k tomu ešte pór,ktorý si na jar zasejem ale nepretŕham a ani nepresádzam,zostane malý a do tých balíčkov sa výborne hodí, na celú zimu si ich narobím 100
afataga
@jujoska ani ja nie som moc zahradkarka, pestujem len bylinky, zasadila som ich cele aj s korenom