Rôzne

Pečenie chleba v peci

deniska54 - bez fotkydeniska54, 27. augusta 2012

Dobrý deň,
chcela by som recept na domaci chlebík pečený v peci ak má niekto skusenosti prosím poradte mi ja som sa pokušala viackrát o pečenie
a chlebík je stále tvrdý a velmi hustý

@zareaguj


Diskusia k téme

medulienka122
deniska54, nie pečenie v peci je problém, ale napíš recept, podľa ktorého robíš, my máme na Vareche niekoľko skvelých odborníčok, ktoré ti podľa rcpt., poradia, kde sa stala chyba...
sovka62
@nadia56 , ďakujem. Pripomenula si mi detstvo u našej milovanej starkej. Ona už síce nosievala chlebík v ošatkách piecť k pekárovi, ale na to bol presný harmonogram, kto, kedy a koľko chlebíkov môže priniesť do pece. Pre našu starkú to boli dva veľké, hádam štvorkilové, chleby dva razy do týždňa. Lenže keď sa nás v domčeku čo mal len kuchyňu a jednu izbu ocitlo na prázdninách naraz aj šesť vnúčat, chlebík nestačil a starká museli piecť v peci umiestnenej na dvore v šopke. Škoda, že vo videu neuviedli ako dlho pec kúrili a chýbala mi tam i skúška, či je pec správne vyhriata. Starká vždy odhrnuli žeravé uhlíky do strán a do pece vhodili za hrsť múky. Ak zostala bledá, bola pec vyhriata málo a bolo treba ešte prikúriť, ak zhorela, kúrilo sa pridlho a pec sa musela nechať trošku vychladnúť. Ale zväčša to trafili, mali to v ruke i oku a múka ostala pekná, svetlohnedá a mohlo sa sádzať. Najviac sme milovali osúchy zo zvyškov cesta, ktoré tak ako na videu piekli prvé, ešte pred chlebíkom. S mletými škvarkami alebo bravčovou masťou to bola pochúťka,a akú som nikdy viac nejedla.
evanaaa
Pozrela som, " akosatorobi", zaujímavé, trošku sa mi zdali tie pecníky ploché, ale aj tak by som ich chcela ochutnať a cítiť tú vôňu......
@margaretka , ona asi v rúre ovláda pečenie, ale chce piecť v peci, preto sa pýta. Ináč, ja som len raz piekla a zle to dopadlo, xixixi.
deniska54
margaretka28 pečenie v rure som skušala ale manžel spravil pec tak chcem vyskušať ako sa to robilo volakedy
deniska54
ďakujem všetkym ktori na mňa reagovali.medulienka122 recept podla ktoreho som to robila: 1kg hladkej múky T650,1lyžička soli,1lyžička octu,1lyžička rasce,1 kocka kvasníc 42gr.,2 uvarené zemiaky a teplá voda asi2,5dc.Najprv som nechala vykysnuť kvasnice asi 15min. pridala som múku,soľ,ocot,rascu,postruhane zemiaky a pridavala vodu a miesila asi pol hodiny,nechala kysnuť na teplom mieste asi 1hod.ked som cesto vyberala tak som ho dala do košika znovu podkysnuť asi 15min.a dala do pece piecť pri teplote 250st.a piekla 1.50min
medulienka122
asi je málo tej vody /podľa mňa/, ženičky - pekárky - posúďte a raďte:-)! Neviem posúdiť, lebo nepoznám pečenie v peci, myslíš, že teplota 250 st. nie je veľa? škoda, že sa ti neozvali naše odborníčky...
deniska54
prosím odborníčky ozvite sa a poradte,dnes idem skusiť znovu skusim dať viac vody ale bojim sa že cesto bude riedke a splasne sa držte mi palce
rybarkuchar
Už rok pečiem chlieb v klasickej peci. Ak Ťa to uspokojí, tak prvé chleby nestáli za veľa. Časom nájdeš ten správny grif. Chce to len skúšať a skúšať. Hodne záleží na múke, droždí, teploty pece, hustote cesta. ... Neboj sa experimentovať, nakoniec ten Tvoj recept bude najlepší.
deniska54
rybarkuchar ďakujem za povzbudive slova dnes som znovu skušala skutočne to bolo lepšie chlebík sa dal aj jesť aj bol pekne mäkký ale nebol moc dvihnutý,pri premiesťnovaní cesto vždy splasne,neviem prečo? ale aj tak ťa prosím o ten tvoj receptík ktorý máš už odskušany,skutočne to chce len skušať a skušať
hanee
pecies 1 hodinu a 50 minut??? na 250? ved to musis vybrat na kamen uschnute. Ja mam v trube max 220 a ked peciem hodinu, uz je tmavotmavy .o)
deniska54
dnes som piekla 1hod.pri220 a bol dobry akurat mi trochu splasol neviem stale prečo
rybarkuchar
Zvykne spľasnúť, keď je redšie cesto. Skús zamiesiť trochu hustejšie. Ja po vykysnutí premiesim cesto 2x. Druhý krát už robím bochníky a dávam ich na okrúhle plechy na ktorých sa pečie. (Nechce sa mi vymetať pec dočista, tak som kúpil plechové formy) Pec má vtedy tak 200 stupňov. Nepečiem dlhšie ako 45 min. Keď som hovoril o "svojom" recepte, myslel som tým hlavne hustotu cesta. Inak prísady sú väčšinou rovnaké. Ak pridávaš zemiaky, tak uvariť deň dopredu - je to fakt, vyskúšal som, je to rozdiel.
deniska54
rybarkucha tiež som myslela že treba asi hustejšie cesto,dobrá rada zemiaky den dopredu ďakujem
ivetanekucharka
Prosim o radu ku danej teme.pouzivam uplne rovnaky recept na chlebik len spolu s vlaznou vodou pridam troska vlazneho mlieka .tiez som bojovala so splasnutim ale uz som to vychytala -skratila som cas a zrazu nesplasol.avsak mam iny problem a teda , ze nemam ziadne oka.je vonavy chrumkavy , ale velmi hutny skor ako buchta zlta ale chyba mu taka ta vlhkost a lahkost.moze to sposobit , ze pridam na 1kg nuky az 3 zemiaky alebo to mlieko?
lenuckaaa
@Ivetanekucharka (1.7.2017 21:44)

Určite podľa mňa 3 zemiaky na 1 kg múky je veľa, preto je hutný, stačí jeden. Samozrejme zemiak má byť uvarený a potom nastrúhaný do cesta. Okám prospieva dobré premiesenie - spracovanie cesta pred kysnutím.
haji
@Ivetanekucharka (2.7.2017 06:04)
Mohu doporučit recept od @Kukulienka71  varecha.pravda.sk/recepty/chlebik-od-mamicky/52474-recept...
Nikdy mi nesplasol, krásně nakysnul, vždy bez potíží upečeno, výborné chuti. Základ múka T650 a zbytek různé druhy múky, případně i celou váhu múky len T650. Bod 5. ve vzpomínaném receptu - nechávála jsem kysnút 40 minut ne v misce, ale v ošatce. Pak šup do kastrolu a kysne znovu, dalších 30 minut. Vše podle receptu, postupu, jen bod 5 v ošatce. Když nemáš ošatku, jde dát na namúčenú utěrku do velkého cedníku /mám takovú velkú misku na nožkách s dierkami/:  cedniky.heureka.cz/cednik-na-salat-bily-prumer-26-cm_2/#....
Ale není to nutné, je to můj výmysel. Recept je ověřený a funguje. Vyzkúšaj, držím pěsti!
haji
Dovětek: obecně se doporučuje mouku provzdušnit - nejen na chlleba, koláče, prostě provzdušnit. Je v pytlíku utlačená a tak jí to udělá dobře. Už jsem slyšela názor, že to není k ničemu. No nech. Mouku přes síto osívám nerada, z duše nerada, ale dělám to. Možná jen pro lepší pocit. Ale je to logické. Dostane se do ní vzduch, změní se její souměrné rozvrstvení v celku a následně v těstě. Kyslík podporuje kvašení, souměrná konzistence mouky a pak těsta podpoří dobrý výsledek. Proto mouku těsně před použitím osívám přes jemné síto.