Rodina a deti

Pardubický perník - stará dobrá klasika

glosterka - fotkaglosterka, 8. júla 2010

Ahojte a dobrý večer všetkým! Napadlo ma, že otvorím novú diskusiu a možno vás zaujme.

Pamätáte sa na staré dobré časy za komančov, keď sme si kupovali Pardubický perník? Bol väčší (ako tie malé a lá Permoník), krásne obliaty tmavou čokoládovou polevou, priam čiernou... a keď ste sa doň zahryzli, nádherne zachrumkala tá čokoládka...:-) hmmm Perník bol vo vnútri tmavý (taký tmavohnedý), s krásnymi dieročkami... Vo vnútri bol myslím že slivkový lekvár. Všetko to krásne a lákavo voňalo... hmmm...

Škoda, že ho teraz nemôžem nikde zohnať! Veru, stará dobrá klasika...

Neviete kde by sa dal zohnať alebo nemáte niekto z vás podobný recept?

@zareaguj


Diskusia k téme

sjuz
Môj otec chodieval časrto na služobky do Pardubíc, a vždy nám priniesol - mame veľké srdce, mne a sestre menšie, alebo chalúpku....ja som si ich odkladala, chodila som olamovať farebnú tvrdú polevu....:)) to boli časy.....
klaura
Ten perník som mala veľmi rada, čokoláda - ako píšeš - tmavá, horká a chrumkavá ... a bol oveľa väčší ako tie dnešné. :) dík za spomienku. :)
janger
Aaaah, uplne si tu chut viem predstavit, mnam, mnam. Je to skoda, ze sa take vyborne produkty vytratili.
hera
aj ja si pamätam, velmi mi chutil.Davala som ho obcas na desiatu detom do skoly a k tomu jablko .Mal rozne plnky jahodovu,malinovu,marhulovu ale najlepsia bola slivkova.Neskor ho zacali oblievat aj bielou cokoladou a ta tiez tak pekne pukala. To boli stare dobre casy.
michsamant
@glosterka , tieto perniky nam babicka nakrajala k detskej kavicke o 3 poobede, ked sme k nej chodievali cez prazdniny na obedy :)) uzasne pernicky, ktore mi pripominaju babicku :)
janazjarku
Tento perník sme tu už rozoberali raz s Miškou a vtedy som prezradila, že ho vyrábali v pečivárňach Sereď :-) možno by sa oplatilo zastaviť v tej ich podnikovej predajni však s tých čias nám ostali ešte tradičné kávenky, kakaovenky, tatranky a horalky chuť tá istá len kávenky nie sú oblečené v staniole, ale v celofáne :-) Jááj a zabudla som na Romancu a Romanetu s fajnou žltkovou plnkou !
sovka62
Ten perník stál kedysi dve koruny a ledva sme čakali, kedy nám rodičia nestihnú nachystať desiatu a dajú korunky, aby sme si ju mohli kúpiť. Kúpili sme si tento perník, ako inak? Pečivárne Sereď (teraz IDC) perníky robia, ale sú v prvom rade menšie a chýba im tá pravá chuť. Cesto je svetlejšie a pripadá mi akési mazľavé, ale aj tak občas neodolám.
sovka62
@janazjarku : veru Romanca, Romaneta (tá bolo plnená kokosom) a Princezky, to boli moje obľúbené. Niektoré sa ešte vyrábajú, kúpila som napr. Princezky, ale buď som kedysi mala lepšie zuby, alebo ich teraz robia tvrdšie,skrátka nebolo to ono.
janazjarku
@sovka62 Princezky boli dve v jednom, ale tie mi tak nechutili :-) žeby tá romaneta bola s kokosom ? hm a ja že tmavé cesto a žltok a romanca bledé cesto a čoko :-D no čo už dávno som to nechrumkala.
frezia68
Tiež som kupovala v Pardubiciach,už len na stanici bol taký výber,že som nevedela,aký skôr kúpiť.A v meste predajňa s perníkmi,aj 5 min.sme okukávali a obdivovali,nasávali vôňu(Bože,aj teraz ju cítim,to bola nádhera) a tá chuť,mäkkučké a čokoládka chrumkavá a veru,slivkový lekvár,ale aj iné plnky.@ glosterka,veď Ty si mi vrátila krásne spomienky.....Ale ide o to:podujmeme sa niečo podobné vyrobiť doma?Najprv,nesmie byť horúčava a potom skúsim experimentovať.Má niekto recept na pardubické?
glosterka
Ahojte VŠETCI, ďakujem vám za vaše milé a zaujímavé príspevky. Som rada, že ste sa zapojili do diskusie a že ste si zaspomínali na staré dobré časy. :-)
glosterka
@sjuz ďakujem za tip na perníkové stránky. Popozerám sa, čo ta majú. Je to inak super, že robia perníky aj pre koníky - myslím čo sa týka Veľkej pardubickej. Nevedno však, či aj koníky môžu niečo také papať... Možno len kúsoček...:-)
glosterka
@janger veru, je to veľká škoda, že také výborné produkty sa vytratili. Na Slovensku ich už nedostať kúpiť... Hmmm a bola to taká úžasná, priam rozprávkovo sa rozplývajúca na jazýčku MŇAMKA...
glosterka
@klaura presne tak, bol oveľa väčší ako tie dnešné... a tie už veruže nemajú takú chuť ani vôňu... a tie Éčka čo tam dávajú... už tam nie je nič prírodné a to čo má perník mať! :-(
glosterka
@hera kebyže tak máme Arabelin čarovný prsteň a mohli by sme si takú dobrôtku vyčarovať... Ale je to krásne a voňavá spomienka... Už sa mi aj slinky zbiehajú...:-)
glosterka
@michsamant keď som zjedla celý takýto perník s kakavkom, bola som najedená celé doobedie... A bolo to zdravé. Neviem prečo, ale pripomína mi to tiež letné prázdniny...
glosterka
@janazjarku a @sovka62 ďakujem za tipy. Všetky výrobky z pečivární Sereď mi tiež pripomínajú staré detské časy... Žiaľ, teraz ani jeden z ich výrobkov nemôžem papať (aj spomínané perníčky), lebo do každého výrobku dávajú mliečne zložky. Nuž a keďže mám silnú intoleranciu laktózy, tak také už nemôžem jesť. Bývalo mi veľmi zle...:-( Ale našla som taký perník, čo nemá nič mliečne... Na starú dobrú pardubickú klasiku to však nemá! Je to obliate iba kakaovou svetlou polevou... Chýba tomu niečo... Už to nie je ono... Škoda, že sa niektoré veľmi dobré výrobky z našich predajní vytratili alebo sa prestali vyrábať!
glosterka
@frezia68 som rada, že som Ti priniesla krásne spomienky :-). To by bolo fajn, keby sa tu našiel niekto, kto má recept na niečo takéto voňavé a chrumkavé pardubické... A takýto perník upiecť - presne taký alebo podobný = tmavý, o niečo tvrdší ako tie naše slovenské... alebo jedine potom experimentovať...
babi
spomienky sú úžastné zo všetkými súhlasím, že boli mňam,mňam ,ale pamätá si niekdo aj na perník ktorý bol na strúhanie. Nebol plnený len taký prázdny tvrdý obdľžnik obdľžnik.
babi
Ta podniková predajňa v Seredi bola super. My sme chodili s deťmi a neskôr s vnúčatami na chalupu cez Sereď a vždy sme sa tam zastavili a nakúpili do veľkej škatule zásoby . Mali výborné a čerstvé veci. Teraz je už cesta nová, nechodí sa okolo, tak ani neviem či tá predajňa ešte existuje
babi
Ďakujem za ten recept už je uložený v mojej KK
glosterka
@babi pravdaže sa pamätám aj na ten perník na strúhanie. Dalo sa z neho všeličo dobré pripraviť, napr. perníková omáčka alebo kysnutý závin s perníkovou plnkou - taký robila moja teta. Mňam :-).
Podniková predajňa v Seredi by mala ešte fungovať:

Je na adrese pečivární Sereď:

Trnavská cesta 946/14
926 01 Sereď
Tel.: +421 31 7880 204

Otváracie hodiny:
Pondelok - Piatok 8.00 - 16.00

Môžeš si tam zavolať alebo mailnúť na obchodné oddelenie: obchod@idc.sk

;-)
torticka
Ahojte, toto ste mi pripomenuli jeden zážitok. Boli sme celá trieda aj s rodičmi u zubára. Boli sme tam dosť dlho a hladný, tak nám rodičia kúpili tento dobrý perník. Niektorí, čo ho zjedli, nešli na k zubárovi, lebo mali špinavé zuby.No ja som ho nestihla načať, tak som musela ísť dnu. Ale ústa neotvorila. Tak som dostala po nich a na druhý deň išiel otec so mnou. Potom som ústa otvorila.Týmto som chcela povedať, že niekedy tento perník sa lepil na zuby a našiel nejeden kaz. Ale veľmi sme ho mali radi. Škoda, že ho už nevyrábajú. Zlaté staré časy.
glosterka
@torticka máte milý zážitok z detských čias :-). Ďakujem, že ste sa s ním podelili s ostatnými. Veru, keď sa spomenú niektoré maličkosti z našej minulosti, čo všeličo sa vybaví... :-) Hlavne, že je to príjemné... Síce taká návšteva u zubára nebýva príjemná, ale tie zababrané ústočká a zúbky od tohto perníka si viem dokonale predstaviť. :-))) Čo ste mali robiť, keď ste boli už riadne vyhladovení? Kým sa vybaví celá trieda u zubára, je to aj na viac ako pol dňa... Veru, zlaté staré časy! A škoda, že ho už nevyrábajú...:-(
matzuz
Boli výborné, len so slivkovým lekvárom a boli to tie pravé pardubické perníky. Dnešné imitácie rôznych chutí sa nemôžu porovnať s nimi. Sú také malé, že v tých veľkých sáčkoch-obaloch sa stratia, treba ich hľadať a sú tvrdé akoby mali "sto rokov".
glosterka
@matzuz Presne tak, iba tie so slivkovým lekvárom mali tú jedinečnú chuť. A tie dnešné imitácie sa môžu niekam schovať. Už nehovoriac o tom, ako sa strácajú v tých veľkých obaloch, sáčočkoch... Na pohľad vyzerajú, že sú veľké, no keď ich posunieme k okraju a vidíme ten rozdiel od druhého okraja = toľké miesto, až perník v tom pláva... Takto nás klamú! Je to hanba! :-(
hannah22
dobre sa to číta a spomína, ach kde tie časy a chute súú ?? ... :)))
babi
@glosterka , ďakujem za tú iformáciu o predajni v Seredi . Z redakcie ma upozornili na recept od sovky na perník tak si ho skúsim upiecť sama. Ale ak pôjdem cez Sereď tak sa v tej predajni zastavím. Ktovie aký majú teraz sortiment. Ja som osobne milovala princesky
samanka
@glosterka mám recept na pardubický perník, ešte som ho nepiekla, ale jedla som ho, je trocha prácny, no vynikajúci. Chutí ako pravý pardubický
glosterka
@babi rado sa stalo :-). Už len niekedy vybehnúť do Serede a nakúpiť si maškrtky. Určite ich tam majú lacnejšie ako v predajniach potravín! Čo sa týka ich sortimentu, v podnikovej predajni by mali mať dosť široký výber, veď tých výrobkov majú na stránkach kopec. Princesky ešte vyrábajú ;-).
glosterka
@samanka vďaka za tip na receptík. Neviem, aké ingrediencie tam idú, ale mohla by som to vyskúšať. Nevadia mi prpľavé roboty v kuchyni.
lubjak
Skuste ochutnat pernik Bombi so slivkovou naplnou.Makkucky,vonavy, poleva chrumkava.
flemi
v ertlovskom perníku nie je mlieko, ale dá sa dostať iba (u nás) na vinobraní.........

tie tescácke sú tiež bez mlieka, ale med v nich absentuje

tiež snívam o medovníkoch...nielen na Vianoce
furdica
Dámi ale ste sa roznežneli za starými dobrymi časmi Oj keby sa len perniky stratili z trhu škoda hovorit zavalil nás kapitalisticky trh a kupodivu nie dobrymi vecami veru obal stale predava je to len na nas či im to budeme kupovat alebo sa pomali ničit vyrobkami ktore nie su ani pre ludi veru radšej si upečiem sama jedn dva krat do roka dobry pernik ako kupovat tie lepence dakujem za recepty vyskušam
glosterka
Hmmm, sladké perníčky... Zlaté časy! Ozaj môžme o nich len snívať... Našla som ďalšie stránky:
www.dubea.cz/produkty.htm
@furdica , máte nejaký dobrý a osvedčený recept na domáci perník?
evina1151
Ahojte dievčatá som vo vašej vareche nová, preto vas najskor pozdravujem a chcem sa predstavit. som v kysuc mam dve deticky, a som 4roky vydata. a moj najvacši koniček je medovnikarstvo a varenie. preto sa zapajam do o pardubickych pernikoch. ja som mladsi rocnik takze si ich nepamatam vlasne som ho este neskusala. no peciem vlastne perniky a preto viem ze nie kazdy výrobok je len drahy a tvrdy ale su aj ine. ja peciem perniky uz dlho a velmi si na tom dam zalezat(robim si vlastny med, domace vajicka). zdaleka sa to nepodoba chutou na pardubicky svetom ospevovany ale na vianoce krasne vonaju, zdobia stromceka astol a chutia super. ak kocky chcete poslem vam recept na moje perniky aj fotky mojich diel. dufam ze k vam coskoro zapadnem
glosterka
Ahoj milá @evina1151 ! Vítam Ťa srdečne medzi nami! Ďakujem za Tvoje predstavenie. Máš užasný a voňavý koníček = medovnikárstvo!!! Určite všetko čo sa pripraví doma je originálne a tomu čo je v obchodoch sa nedá rovnať. Veď všade sú Éčka, stabilizátory atď. Ja som bola dnes na nákupe diétnych a hlavne nemliečnych potravín (pohoršili sa s výberom v našom TERNO Coop Jednota v ZM!). Objavila som tam ražnú múku a hneď som si predstavila také medovníčky... hmmm... @evina1151 , ty pečieš medovníčky z ražnej múky? Tie sú určite najkvalitnejšie a aj najchutnejšie. Ja zatiaľ túto múku použijem na viaczrnný domáci chlebík (baví ma skúšať a vymýšľať recepty) a potom chcem skúsiť aj domáce medovníčky. :-) Len nemám zatiaľ na ne osvedčený receptík... Pozdravujem Ťa. :-)
evina1151
recept som už pridala a určite sa nič nestane ak dáš ražnú múku, skús jej dať menej ako je v recepte budu medovničky makšie.ja osobne potrebujem medovniky tvre aby so ich mohla brúsiť a tvoriť dielka ale keď budú odokryté na stole naberú vlhkosť, rozvoňajú byt a zmeknú. ďakujem za privítanie
glosterka
@Evina1151 , si ozaj ŠIKULKA! A vidno, že Ťa to baví. :-) Kedysi som aj ja robievala medovníčky. Tí čo sa na mňa pozerali ako ich zdobím, tak nedýchali... a nechápali, ako môžem pri tom vydržať sedieť 2 hodiny...:-))) Keď nás niečo baví, sme do toho úplne zahĺbené a aj sa v tom vyžívame. :-) Viem si Ťa predstaviť ako zdobíš medovníčky... Nádhera a tá vônička šíriaca sa po celom dome... :-) Prajem Ti veľa úspechov v Tvojej záľube a veľa, veľa krásnych výtvorov, ktoré vyčaria úsmev na tvári a potešia srdiečko. KRÁSA!!!!
Ten Tvoj recept je jednoduchý a výborný! ;-) Vďaka.
betka11
glosterka skús perničky bomby ja ich tiež kupujem,mali by bbyť vhodné aj pre nás bezmliekačov ak nie tak ti napíšem medovníčky ktore pečiem a sú chutné a dosť dlho mäkke a dopíšem aj tie recepty čo som ti slúbila,vyberieš si ktoré sú pre tvoju dietu vhodné alebo si upravíš podla seba ale až po sviatkoch teraz touž nestihnem pekný večer
glosterka
Ahoj @betka11 ! Ďakujem za komentár. Perníčky Bomby som zatiaľ neskúšala. Mrknem sa na zloženie, keď pôjdem poobede do Coopu. S tými receptami sa nemusíš tak ponáhľať, to má čas. Veď sa blížia sviatky a treba toho ešte porobiť a pochystať... Teším sa na Tvoje recety, potom si z nich určite niečo vyberiem ;-). Včera som piekla mňakavú kokosovú roládu a sacherovu tortu. Som zvedavá hlavne na tú tortu, aká bude... Ako fajn, že tam nejde žiadna margarínová plnka! :-)
betka11
glosterka som sklamaná,čítala som zloženie a veru nemôžme ani ten je tam srvátka,tak neostáva nič iné iba si napiecť,ako obyčajne,prepáč za mýlnu info a prajem aj ja Tebe krásny deň a príjemné sviatky,ideme ku mame na dedinu tak sme bez pc,som rada,že som Ťa tu našla,všetko dobré
betka11
glosterka som rada,že si našla aj pre seba niečo na mlsku,práve sa chystám piecť zamatové rolády,tu som našla zaujímavý mramorový rez s jahodovou plnkou,marcipánové guličky,punčový rez a keď budem ešte vládať tak linecké a banániky ešte ráz pekný deň
glosterka
@betka11 , nemáš sa mi za čo ospravedlňovať. To sa stáva - myslíme si, že niečo môžme a keď sa mrkneme na zloženie... stačí, že je tam srvátka...:-(( Hmmm, musíme si len napiecť svoje. Betka, neviem či k vám dovážajú perníčky zn. Penam. Tie môžme!!! Sú mňamkavé. Ak nezmenia zloženie... Aj to treba sledovať... Sú to potvory. Časom zvyknú meniť zloženie ako napr. Sojakrém a horká čokoláda Figaro s višňovou náplňou. Ja si vždy pre istotu prebehnem zloženie... lebo potom tie kŕče...:-((( Ďakujem Ti za prianie. Aj ja Ti prajem príjemné sviatky. Oddýchnite si všetci na dedine! :-) Aj ja som rada, že som Ťa tu našla. Aj Tebe všetko dobré.
Som rada, že aj ty si tu našla všelijaké dobrôtky. Ja ešte neviem čo budem piecť na sviatky. Uvidím ešte... Tak papaaa :-)