Foto: sovka62
Perník na strúhanie má v kuchyni mnohoraké využitie. I na Vareche sa objavili recepty, do ktorých je potrebný. Dá sa však použiť i jednoducho Zobraziť celý popisPerník na strúhanie má v kuchyni mnohoraké využitie. I na Vareche sa objavili recepty, do ktorých je potrebný. Dá sa však použiť i jednoducho na posypanie rezancov, šúľancov, na plnku do kysnutých koláčov a pod. Z obchodov sa však akosi stratil. Takže ako ho potrebujete, môžte si ho upiecť doma.
príprava
na 160 °C
Postup
-
1
Misu položíme na váhu a váhu vytarujeme, aby ukazovala nulu. Opatrne vlievame a med, kým váha ukáže 250g. Pridáme mlieko a vajce, metlou na šľahanie rozšľaháme. V druhej mise zmiešame múku, cukor a prášok do pečiva. Pridáme medovú tekutinu a vypracujeme cesto. Spočiatku pracujeme varechou, domiesime rukou.
- 2
Cesto rozotrieme na vymastený, múkou vysypaný plech. Je husté a lepkavé, takže varecha ani stierka vám asi nepomôžu. Najlepšie ho rozotriete namočenými rukami. Ak sa vám to nepodarí úplne rovnomerne, nevadí, perník sa bude strúhať, takže na vzhľade až tak nezáleží.
- 3
Upečieme vo vyhriatej rúre. Po vychladnutí vyklopíme a pokrájame na pásy. Necháme ho trochu obschnúť, nakrájame na kusy a skladujeme v plechovej nádobe, kde vydrží aj tri mesiace.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
ale dávali nám ho aj rezance, alebo perky. A tam by bol bez cukru asi málo sladký.
Ja ho asi vyskúšam bez toho cukru, možno medu pridám viac .)
tak vcerajsia oslava bola dobra a makovec s takouto medovnikovou plnkou ozaj chutil vyborne. Upiect ho je tiez lahko, takze budes u nas casto spominana, pretoze je tu viacej napadov do coho vsetkeho sa da pouzit ako prisada. a tie kupenske medovniky, ktore som jedavala z obchodu boli v tom case fajnotka sama o sebe. Dakujem Sovka a zelam vsetko dobre, hlavne zdravie.
Už len doložím, že vydrží asi tak tri mesiace, nikdy mi napr. nesplesnel.
Je výborný, domáci mi z neho poctivo ujedajú, možno na uskladnenie nezostane nič, nápad piecť ho v piatok zrejme nebol najšťastnejší :-). Aj tak mám len 1 plechovú krabicu z karlovarských oblátok a do nej sa veľa nezmestí :-). Plastové zásobnice by boli asi nevhodné, vyskúšam ak bude čo do nich dať.
Mám ešte 2 otázky – piekla si ho s upáleným karamelom namiesto cukru? Vyskúšala si recept od „ejta“ ? Ďakujem.
Mám chuť vyskúšať varený jazyk s poľskou omáčkou. Snáď na to niekedy príde vhodná chvíľa.
Dakujem za recept, si moj poklad. Pernik robim podla teba od roku 2013, kazdy rok, takze mi neda zareagovat. Troska zmeny, pouzivam celozrnnu raznu muku a pridavam aj za lyzicu holandskeho kakaa a kopcovitu cajovu lyzicku mleteho badyanu. Chut je trochu vyraznejsia, ale farba je trochu blizsie k tomu co sme v hranoloch kupovali kedysi. Neviem, ci si skusala ten karamel, ale ak ano, daj vediet, este stale to nie je celkom ono
Zuzka, ďakujem, že si vyhrabala tento recept:-) zrovna dnes som hľadala, kde som ho zapotrošila :-))
@sovka super, ze si ho zverejnila :-)
Škorica, muškátový orech, koriander, kardamón, aníz, badián, klinček, nové korenie, fenikel,
najlepšie je používať celé koreniny a trocha pre drviť v mažiari a potom zomlieť na kávovom mlynčeku .
Všetko po jednej kávovej lyžičke ,len škoricu 1,5 lyžičky.