Rôzne

Paplóny

larja - bez fotkylarja, 10. júna 2019

Milé moje Varecháčky, veľmi by ma zaujímal Vás názor na to, či sa oplatí dať vyčistiť páperové paplóny a vankúše a následne dať ušiť nové. Aké máte s tým skúsenosti? Sme zvyknutí spávať pod takýmito paplónmi, mali sme už aj polyesterové ale tie časom stratili tvar a aj tie vlastnosti, ktoré mali ako nové. Poradíte mi? Všetkým ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

haji
@Larja
Přiznám se, že jsem chvíli tápala, co je páper. Překladač on line je tupý, páper nepřeložil. Přeložil - jeden jako papír, jiný našel úplné nesmysly. Tak jsem šla do mého slovensko-českého slovníku a už vím, že je to prachové peří.
Ano, po čase je dobré nechat peří pročistit a ušít nové - paplóny, vankúše. Také se na to chystám. Protože po létech užívání dojde únavy aj páper - vyčištění je na místě - dělávali jsme to i doma. Posbírali jsme všechno co šlo a odvezli na čištění a znovu ušití. Peří se vyčistí od prachu, potu a jiných nectností, nabude objem. Nová sypkovina proto, že je též opocená, zaprášená a používáním ztratilo plátno svoji strukturu a propouští jak zevnitř ven, tak naopak. Počítej s tím, že po pročištění se množství peří zmenší - vzniká odpad. To ti jistě v čistírně či sběrně personál vysvětlí. Sypkovinu si firma dává sama, je dobré se podívat a zeptat, zda mají na ukázku či výběr. Také nabízejí různé způsoby prošití kapen - nechej si poradit.
Dávali jsme čistit peří podle potřeby - maminka zavelela - a šlo se na to. Řídila se tím, že jsou kapny, polštáře slehlé a dost z nich lezou kousky peří. Určitě se to nedělá často /třeba každý rok/, ale jednou za cca 5 let i déle, podle situace, potřeby.
1x larja
kucharka
Moja mama dava paplony vycistit do cistiarne.
Ja paperove paplony a podusky periem v pracke. Je tam program na perie.... a po jednom ich tam periem. Mam pracku do 8kg, tak aj dvojity sa tam zmesti. Musim sa priznat, ze ked som paplony prvykrat vybrala mokre z pracky, skoro som odpadla, ze co som to ja nestastna urobila... perie bolo akoby v jednej “guči” a myslela som, ze sa budu musiet zahodit.
Ale po ususeni, susia sa aj 1-2 dni, bolo vidiet rozdiel. Este ich aj sem tam posuchorim a ponatriasam a su ako nove, vonave a vzdusne.
Susim ich na slnku na terase.
Hadam som trochu pomohla. Pekny den.
longova
Ano oplatí , dávala som robiť a nebanujem , treba si pozrieť ako prešívajú- najlepšie napr. štvorce, lebo dá sa kúpiť sypkovina aj v obchode a je prešitá len miestami a tam sa perie presýpa, je to síce lacnejšie ale v konečnom dôsledku horšie riešenie, bohužiaľ musela som sa poučiť na svojej chybe.
evelynba
@Kucharka (10.6.2019 13:10)

Aj ja som prala v práčke, až pokým raz sýpkovina nevydržala a vankúš sa roztrhol... :-(((( Okrem toho, že sa práčka zapchala a odmietla ďalej vypúšťať vodu a museli sme ju komplet vyčistiť, celý obsah práčky išiel so smetí, keďže to páperie sa vôbec nedalo z bielizne dostať. No a ešte najmenej mesiac som stále niekde nachádzala páperie. Proste katastrofa. Takže ja už len do čistiarne.
2x haji a larja
viera1
@Larja

Zváž,lebo to nie je lacná záležitosť a výsledok môže byť diskutabilný.Moja mama celé roky trvala na perine,mnohokrát presýpala a perie dávala čistiť (zakaždým musela doplniť) a nakoniec som ju presvedčila a veľmi si pochvaľuje, paplón je ľahký a necíti tiažobu a keď je chorá,jednoducho vyperiem.Ostala len pri vankúšoch z peria.Posúdiť môžeš aj podľa tohto článku:  www.temponabytok.sk/blog/ako-dlho-uz-spite-pod-jednym-paplo...
haji
Jednu dobu jsem i já uvažovala o zrušení prošívanic a polštářů z peří. Zvážila jsem hlavně to, že jsem zimomřivý tvor a tak trochu staromilec. Ostala jsem při peří. Mám jednu prošívanici - tenkou, letní a pár malých polštářků z umělotin. S tím si vystačím. Pravda, klasickou peřinu už nemám, všechno jsem si nechala prošít - prošívaná deka z peří mi vyhovuje nejvíc, stejně jako péřové polštáře. A jak jsem psala hore, je potřeba čas od času nechat vyčistit a ušít znovu. Ještě poznámka: péřové deky a polštáře se nemají dávat na přímé slunce a též klepat. No, někdy to poruším, "překlepnu" a nechám vyhřát na sluníčku, ale nesmí být prudké a dlouho. Prudké slunce vysušuje peří, silné klepání je pak rozláme. Tím se snažím řídit. Jemně a s rozvahou se o své kapny a polštáře starám, větrám je a miluju. Pravda, na sídlišti se to dělá hůř, ale dá se. Doma jsme vynosili na zahradu - ale muselo být krásné počasí, i tak jeden musel hlídat - kdyby doletěla, nedejbože, bouřka. Vyvětrané peřiny nádherně voní. Přece jenom mají přírodní materiály něco do sebe. Pro mě. Nejsem alergik, mohu si takový materiál dovolit. Pamatují doby, kdy jsem s mojí babičkou chodila "drát peří", byla jsem malý cvrk. Jsem pyšná na to, že jsem zažila i tento, dnes už vymizelý obřad, důležitou práci a pospolitost našich babiček, prababiček. Srandy bylo, vyprávění různého druhu - byla jsem vždy jako vytržení a nasávala i zvyky, které dnes už pomalu nikdo nepamatuje. Všechno má svoje kouzlo. A já mám kousíček toho kouzlo stále doma a v srdci.
motyka
@H áji - krásne si to napísala. V obidvoch príspevkoch. Ja mám ten istý názor a tiež sa s perovými paplónmi a vankúšmi neviem rozlúčiť. Mám aj syntetické, ale pre mňa to nie je ono. Dávam ich len pre návštevy. Ja stále uprednostňujem pérové. V každom prípade - páperové /pérové/ pre tých, ktorí chcú viac tepla a nie sú alergickí na perie - sú lepšie ako tie "umeliny ".
@Lajra - určite sa ti to vyplatí, nechať perie vyčistiť a urobiť nové. Vydržia - pri troche starostlivosti / ako píše @H áji / aj viac ako 20 rokov. Je pravda, že musíš počítať s ďalším perím na doplnenie, alebo prikúpiť od firmy, ktorá ti to urobí a predá. Štvorce na paplónoch sú najlepšie.
U nás to - žienky, ktoré bývajú na dedinách - si po vyčistení peria - robia a šijú aj samé. Na dvore - aby si nezašpinili perím dom. Je to obrad, skoro, ako páranie peria.
Takže - určite si to daj urobiť. Keď si spočítaš náklady na "umeliny", ktoré potrebuješ vymeniť najmenej raz za 5 rokov /možno aj skôr/, tak to vyjde takmer rovnako /. Porozmýšľaj ....... Sledujem v mojom okolí, že sa mnohé rodiny znova vracajú k páperovým.
2x haji a larja
haji
Ráda nechám vydělat lidem u nás, kteří poskytují tyto služby. Také chtějí z něčeho žít. Mně zůstane moje peří, oni si vydělají naše peníze. Oboje zůstane doma. Bohatě stačí, že všechno ostatní je vozeno po zeměkouli tam a zpátky, jako by všechny dopravní prostředky jezdily na suchý vzduch.
motyka
@2010 - umelinou nazývam tie polyesterové, ktoré po 1 roku stratia tvar a stanú sa z nich handry. Moje vankúše a paplóny / z našich, doma chovaných husí/, ktoré pravidelne vetrám, presúšam, prečistím , mi vydržali už 20. rokov. A vôbec nie je perie v nich polámané, či rozmrvené.
A po vyčistení vyzerajú a voňajú, ako nové. Je ale samozrejme, že my sa každý deň sprchujeme a prezliekame do nočného prádla, takže sa tak skoro nezašpinia, lebo spať chodíme čistí. To len tie dnešné reklamy, filmy aj odporúčania bisnysu, kde sa ide spať v tých istých šatách a topánkach, v ktorých boli v práci, či na "čundri" - odporúčajú vymieňať pérové paplóny každých 5. rokov. Kto dodržiava pravidelne hygienu a stará sa o nich, tak to určite nepotrebuje. A kačacie a husacie perie je taktiež iná kvalita. Ja perové paplóny a vankúše za "umeliny" nemením. A od Amazónu ich nepotrebujem. Na dedine ešte máme svoje vlastné husacie perie.Ty rob, ako chceš, vymieňaj aj každý rok. To záleží len a len na tebe.
sovka62
Určite sa oplatí fať perie vyčistiť (@2010 paplóny z kačacieho peria sa robili aj kedysi, ale málokto ich kúpil, nie sú rovnako kvalitné ako z husacieho.
Len si treba preveriť, ako ich prešívajú. Najlepšie je, ak ak spravia tunely po celej dĺžke, do každého tunela naspodok vložia odváženú dávku peria na jedn štvorec, zatlačia dolu a prešijú. Tie, ktoré sa prešívajú na ráme v ktorom je paplón napnutý už naplnený, sú menej kvalitné. Šitím sa perie preseká a potom sa kúsky aj rok vystrkujú cez angín (sýpkovinu).
A ešte niečo k syntetickým. Keď mi diagnostikovali alergiu na perie, muselo všetko z domu. pochodila som ako vy, po roku z paplóna lunt, kupovala som ich kolom dookola. Ký som V Metre nenarazila na paplóny označené ako Štyri ročné obdobia (dva paplóny rôznej hrúbky spojené cvokmi) od firmy Tarington House. Mám ich deväť rokov, periem ich bez problémov a stále sú rovnaké, také ako boli nové. Príjemné, ľahučké, lepšie ako perina či páperový paplón, skrátka to najlepšie, pod čím som kedy spala.
kltko
Prvá vec, je rozdiel páperie a perie. Páperie je to jemnučké našuchorené (tiež niekedy označované ako prachové perie), perie to ostatné  sk.wikipedia.org/wiki/Perie#/media/S...
úbor:Parts_of_feather_modified.jpg -zjednodušene perie je označené ako 3.
Páperie je výnimočne cenné, ak ho máš to by som nevyhadzoval, ale snažil sa udržiavať čo najdlhšie. Ale aj perie je lepšie ako syntetika (teda okrem alergikov). Klasické perie bolo husie, menej používanie kačacie, extrémy sú perie niektorých severských vtákov, ale to sa objaví skôr v outdoorových bundách ako v paplónoch. Prehľad čo je čo a ako sa klasifikuje napríklad tu  www.outdoorline.sk/sk/content/paperova-bunda...
a  www.outdoorline.sk/sk/content/paperie...


Druhá vec, sú rôzne čistenia.
Dosť sa popísalo o vypraní - áno, funguje a skutočne to schne dlho, takže horúce letné dni sú na sušenie vypraného paplóna vhodné. Takéto pranie odstráni pot a rozpustnú špinu.
Niečo podobné sa udeje aj v bežnej chemickej čistiarni.
Ale priemyselné čistenie peria je o inom. Pri používaní sa perie postupne drobí, láme, až na jemný prach. Ak je kvalitná sýpkovina, veľa z tohto prachu von nevyjde (ani pri praní). A tento prach už ani veľmi nehreje a keď je ho veľa, tak paplón / perina prestáva byť našuchorený, ale stáva sa "ťažký". Tu nastupuje priemyselné čistenie, ktoré vzduchom vyfúka prach z peria a ostane opäť ten našuchorený podiel. Samozrejme, že z peria ubudne, takže treba mať nachystané na doplnenie. Bežne je strata okolo 15 - 25%, ale v extréme (staré, dlho používané periny) aj viac. Avšak takéto zásadné čistenie stačí robiť raz za 15 - 20 rokov. Ono v rovnakom intervale je už väčšinou vhodné aj obšúchanú a pomaly púšťajúcu sýpkovinu vymeniť.
Samozrejme, keď sa bude používať nová sýpkovina, treba si dobre vybrať (čím hustejšia, tým lepšia) cs.wikipedia.org/wiki/Sypkovina...

A ako už bolo spomenuté, pri paplóne je lepšie členenie na oddelené komory, aby sa perie nezhromaždilo v jednom rohu.
1x larja