Zdravá výživa

Ovsenné vločky (bez múky?)

martamm - fotkamartamm, 22. marca 2015

Milí varecháči,
všimla som si tu dosť receptov, v názve ktorých sa vyskytuje slovné spojenie..."Bez múky", pričom po otvorení receptu sa v surovinách nachádzajú ovsenné vločky.
Podľa mňa je názov zavádzajúci pre ľudí, ktorí musia dodržiavať bezlepkovú diétu, veď ovsenné vločky sa robia z ovsa, ktoré je obilovinou, alebo sa mýlim? Viem, že ich môžem nahradiť ryžovými, sojovými, pohánkovými a čo ja viem ešte akými vločkami, ale to už je celkom iná chuť. Budem rada, ak pridáte svoje názory, nakoľko konkrétne ovsenné vločky mám veľmi rada, ale bojím sa ich konzumovať.

@zareaguj


Diskusia k téme

redakcia
@martamm , ovsenne vlocky obsahuju lepok. Ak najdete recept obsahujuci ovsenne vlocky a zaroven zaradeny do kategorie bezlepkove, prosim, napiste nam, prosim, opravime to.
katka78
Myslím, že je v poriadku nazvať recept "bez múky" ak doňho namiesto múky idú napr. ovsené vločky vcelku. Problém by skôr bol, ak by takýto recept nazvali "bez lepku", to už by nebola pravda.
Ide len o to, že BEZMÚČNY NEZNAMENÁ AUTOMATICKY AJ BEZLEPKOVÝ. Aby ste predišli sklamaniu, bezlepkové recepty treba hľadať v kategórii "bezlepková diéta". Tam by sa recepty s ovsenými vločkami objaviť nemali.
svedka
Súhlasím s @katkou , bez muky je skor oznacenie pre ludi, ktori uprednostňujú zdravsi zivotny styl a muku nahradzaju aj vlockami.nie je to zavadzajuce, treba hladat v bezlepkovej diete.
abul
Nie je to k téme v tejto diskusii, no možno Vás zaujme tento rozhovor :


1x abul
martamm
@katka78 , @svedka , prave, ze som na to prisla, ked som prezerala bezlepkove recepty, tam som sa stretla s pouzitim vlociek. Preluskam priebezne vsetky bezlepkove recepty a dam vediet redakcii, o ktore sa jedna, aby to opravili. Dakujem Vam za komentare, sama som doteraz pouzivala vyhradne zdravsie celozrnne muky a rozne nove suroviny, ktore nam dnesny trh ponuka, zial momentalne som na bezlepkovej strave, tak tieto musia ist bokom. Zelam Vam pohodovy nedelny vecer :)
elisticka
vazena redakcia pisete ze ked objavite recept s ovsennymi vlockami to vymazete ....ale ved ovsenne vlocky su aj bezlepkove ..dostat ich v zdravej vyzive su sice dost drahe ale su vyrabane v Nemecku ja s nimi robim pre dceru a vnuka muffiny a ine kolaciky ...
martamm
@elisticka , to je novinka pre mna, myslim, ze v tom pripade by mohlo byt v recepte napisane "ovsenne vlocky bezlepkove" :)
A dakujem za tip, popytam sa v racio vvzive :)
redakcia
@elisticka , to je pre nas tiez novinka. Avsak standardne ovsenne vlocky lepok obsahuju, takze recept obsahujuci takuto suroviny by nemal byt v kategorii bezlepkove recepty. Ak je v recepte oznacena surovina ako ovsenne vlocky bezlepkove, moze byt v kategorii bezlepkovych receptov.
marikafil
@redakcia - to naozaj? nemáte filter, ktorý by to ukázal? máme hľadať recepty a upozornovať na ich chybné zaradenie??? tstststs
martamm
@redakcia , napriklad tento recept je s vlockami, sice v texte uvadza, ze vlocky su bezlepkove, mozno aj v nazve by to bolo dobre uviest. Prosim, na aky email Vam mozem posielat pripadne recepty k oprave?
dominika118
toto je ešte lepší prípad.. ale často sa stáva, že je v recepte uvedené "bez cukru"..a recept obsahuje med, alebo sladké sirupy a pod