Zdravá výživa

Ovsené zrno

marianne - fotkamarianne, 8. novembra 2016

Zdravím Vás,

chcela by som sa Vás opýtať milí Varecháči, či máte skúsenosť s celým ovseným zrnom v celku pri príprave jedla. Nech googlim ako googlim, všade píšu, že obal - šupa je nepožívateľná. Nie som celiatik, ale lepok, glutén mi robí vážne problémy pri inej diagnóze a som nútená sa ho definitívne vzdať. Vyhodila som ho na 3 týždne z jedálnička na skúšku a veľmi sa mi uľavilo, hlavne od bolestí. Sám o sebe ovos lepok neobsahuje, ale tým, že napríklad ovsené vločky spracovavajú v závodoch pri pšenici, raži a jačmeni, kontaminujú ho. Aj na vrecku je napísané, obsahuje lepok. Škoda by sa ovsa bolo vzdať , lebo je to liečivé zlato, veľmi mi chutí,teda zatial vločky. Už som vygooglila,že sa dajú kúpiť aj bezlepkové.
Ak máte náhodou nejaký recept alebo fintu ako pripraviť aj jedlo z celého zrna, budem veľmi vďačná za každú radu, či recept. Celé zrno nie je u nás problém kúpiť, kolegyňa mi celé vrece doniesla:-D

@zareaguj


Diskusia k téme

bubaya
Ovos musí byť zbavený pliev, má tvrdú šupku, ktorá je pre človeka nestráviteľná. Ostré časti pliev môžu dokonca spôsobiť poranenie črevnej steny. Nelúpaný ovos teda v žiadnom prípade nie, tak pozri do vreca. Dostať kúpiť ovos nahý, ktorý je zbavený vonkajších pliev, môžeš ho používať napríklad miesto ryže ako prílohu, ako časť šalátov, do polievky miesto krúpov. Ovsená múka je tiež veľmi dobrá a chutná, trochu sladkastá. Má nižšiu trvanlivosť ako pšeničná, rada zhorkne. Ja robievam aj iné obilniny tak, že ich nechám namočené cez noc, na druhý deň povarím, až sú mäkké, scedím, potom hodím na cibuľku, popražím, ochutím korením, sojovou omáčkou, cesnakom....buď ako prílohu, alebo samostatné jedlo so zeleninovým šalátom. Na sladko som ešte neskúšala. Sestra neje pšenicu, ryžu, zemiaky, tak vymýšľame všeličo z všeličoho. Tu som našla recepty, aj ja vyskúšam.  www.probio.cz/recepty/recepty-podle-surovin/recepty-z...
marianne
@bubaya Ďakujem, ryžu zbožňujem, mám ju stále uvarenú, zemiaky zjem, ale keď nie sú, nič sa nedeje:-D ...skúsim ten ovos nahý...dozvedela som sa, že pri mojej diagnóze, je lepok spúšťač...a už mi naozaj prihára, na skúšku musím lepok a kaseín vyhodiť na pol roka, uvidíme, čo to spraví...už po 3 týždňoch cítim zlepšenie a velké...neviem na čo som doteraz čakala, už raz som sa sama dostala z atopického exému, keď som min. rok nejedla nič z pšenice. Jednoducho sa nekamarátime.
bubaya
Moja sestra nemá celiakiu, ale má kopu iných problémov, doktor jej povedal, že má neznášanlivosť mliečnej a pšeničnej bielkoviny, a to je ich príčina. Doporučil vysadiť pšenicu, mlieko a mliečne výrobky. Ako vysadila pšenicu a obmedzila ostatné obilniny a zemiaky, všetko sa jej zlepšilo, dokonca jej mlieko prestalo robiť problémy a teraz môže všetko z mlieka konzumovať. Pšenicu nahradila špaldou, ale obmedzila množstvo, aj menej ryže, zemiakov. Takže ja hľadám recepty..... odporúčam aj knihu Život bez pšenice , a vyšla k tomu aj kniha receptov pre inšpiráciu.
marianne
@bubaya presne toto sa aj mne stalo. Vedela som, že s pšenica mi nerobí dobre, ale kašlala som na to, veď som sa až tak neprežierala, doobeda som si dala pečivo alebo kúsok koláča. Tiež nemám celiakiu, ale jedna blogerka z Nového Zelendu s ktorou máme spoločny problém mi pomohla a treskla ma po hlave a otvorila oči. Lepok+ mliečný kaseín vedia zavariť. Ona sa vyliečila.
rulik
asi nepoviem nič nové, obilniny by sa nemali kupovať v záhradkárskych predajniach, lebo tam bývajú morené pred plesňami a škodcami pred výsevom, ja som kúpil nahý ovos v Ezo predajni, možno aj u Bylinkára by mohli mať, robil som ho tak ako pšenicu ako prílohu
marianne
@rulik asi jej to vrece s ovsom vrátim:-)) isto je zo záhradkárských potrieb, ďakujem, zajtra prešmírujem obchody za nahým ovsom:-)
marianne
Dm navštevujem často, kupovala som tam hlavne mungo,adzuki ,práškové c, ale mrknem dnes aj na vločky,ktoré som doteraz kupovala v potravinách...
rulik
@Marianne vracať jej vrece nemusíš, len sa spýtaj či je priamo zo zberu alebo bolo ošetrené, len tam asi máš tie plevy a s nimi to asi nepôjde
jozka2
Marianne,cely ovos aj so supkou mozes nechat fermentovat a pit iba tu stavu ,je to pracne,ale stoji to za namahu.Vygoogli fermentovane potraviny
rulik
@Marianne pozrel som ten vločkovač, vyzerá pekne, ale bude to asi makačka, mám podobnú skúsenosť: cez prázdniny sme chodievali k starej mama na dedinu, kde sme mali aj veľkú záhradu, raz sme naoberali asi 40-50kg(L) ríbezlí a bolo ich treba prehnať takým mlynčekom na odšťavenie, z jednej strany ide šťava a z druhej taká akoby klobáska šupiek a zrniečok(skoro ako psí exkrement), kto to neskúsil, nevie aká je to drina, to bola naozaj zaslúžená šťava, už ani neviem načo bola určená, či na sirup alebo víno, no a toto bude asi niečo podobné, ten valček na rezance bude asi lepšie riešenie
egresik
k tomu ci ovos obsahuje lepok Vam odporucam precitat: z facebookovej stranky : Terapia jedlom:
Pred nedávnom som v jednom statuse avizovala, že sa budem venovať dezinterpretáciám, mýtom, bludom, konfirmačnému biasu, ktoré sa po weboch, sociálnych sieťach na stránkach zaoberajúcimi sa jedlom šíria a vznikajú tak ,,informačné guláše“. Najprv som chcela heslovite spísať ,,hitparádu hovadín“ ale po poslednom seminári a neprehľadnej halde otázok v mojom inboxe, na ktoré nemám šancu odpovedať som usúdila, že podrobnejšie vysvetlenie k jednotlivým témam bude užitočnejšie.
Že prečo sa do toho montujem? Nie, nejde mi o verejné zdravé blaho, sebecky sa snažím hromadne odpovedať na otázky spôsobené ,,gulášom" a šetrím si čas a energiu. Veď to tu poznáte :)

Narazili ste na verdikt znalkýň a absolventiek googlovej univerzity potravín, na mamičkovských stránkach a foodblogoch, že celiatici a alergici pokojne môžu konzumovať ovos, pretože ten vlastne vôbec lepok neobsahuje? Iba sa k nemu ,,prilepil" na výrobnom páse od pšenice? Alebo od okolitých klasov pšenice? Ja hej a dokonca mám slušnú zbierku linkov a print screen-ov v inboxe. Zvlášť ocenujem invenciu stránky Čo jedia zdravé deti a tiež napríklad Tinkine recepty, kde autorka v komente posmeľuje dotyčnú, ktorej vraj vadí lepok v ovse slovami. Citujem. ,,Ono vlastne ovos je bezlepkový ale vyrábajú sa vo výrobniach, kde aj lepok, preto je tam, že môže obsahovať stopy. Ak však kúpiš certifikované kde je že nebudú známky lepku, si ok.“ Z čoho jasne vyplýva, že je ,,nebezpečný" ak sa kontaminoval cestou spracovania k zákazníkovi.

Ako to je teda s ovsom, môžu ho ľudia z neznášanlivosťou lepku?

Ovos patrí do skupiny tráv, konkrétne do čeľade Poaceae. Táto skupina zahrňa druhy Triticeae /pšenica, jačmeň,raž/ a Aveneae /ovos/ a práve tieto dve čeľade spôsobujú zdravotné problémy populácii s celiakiou a alergiou na obilniny. Zrno obilnín pozostáva z 55–75 % škrobu, 7–20 % bielkovín, tuku, vlákniny, popoloviny a 12 až 15 % vody. Kým škrob je zastúpený v centrálnej časti zrna, bielkoviny v takzvanej aleurónovej vrstve tenkej vrstve pod jeho povrchom. Lepok-glutén je bielkovinovým komplexom, ktorý možno v 70 % etanole rozdeliť na frakciu v etanole rozpustnú /prolamíny/ a nerozpustnú /gluteniny/. Patogénne sú pre osoby s celiakiou obe frakcie, ale obzvlášť prolamíny. Prolamíny sú zasobné bielkoviny endospermu zrna zvyčajne tvoria 30-50 % z celkového obsahu bielkovín /pšenica, jačmeň, raž/ U ovsa je obsah prolamínov 5-15%. Bielkoviny obilnín sú klasifikované obyčajne na základe rozpustnosti. Albumíny vo vode, globulíny v roztokoch solí, prolamíny v alkohole a gluteníny v zriedených roztokoch kyselín a zásad. U každej čeľade sa glutén - lepok nazýva inak. Raž má sekalín, jačmeň hordeín, pšenica gliadín a ovos avenín. Čiže aj u ovsa bielkovinový komplex obsahuje lepok avenín a ďalšie bielkoviny Ave s1/prolamín, avenín, expanzín/, Ave s 4. Expanzíny sú proteíny zodpovedné za skríženú alergickú reakciu medzi obilninami a trávami.
Ovos obsahuje teda prolamínové frakcie, i keď s nižšou molekulovaou hmotnosťou ako špalda či pšenica. V ovse boli tiež detegované alergénne peptidy /reakcia s polyklonálnou protilátkou/. Pri testoch sa používajú monoklonálne a polyklonálne protilátky. Pri monoklonálnej protilátke boli zaznamenané reakcie iba s prolamínmi pšenice, raže, jačmeňa ale u polyklonálnej, ktorá má viac väzobných miest pre rozpoznanie epitopov bielkovín, poukazuje na pravdepodobnosť vzniku krížových reakcií. Preto niektorí autori uvádzajú, že ovos môže byť tolerovaný celiatikmi a neindukuje imunitnú reakciu. Do úvahy sa však berú štúdie, kde sa u pacientov s celiakiou pozorovala atrofia klkov čreva a prítomnosť T-buniek reaktívnych voči avenínu.

V závere zhrniem ochorenia, ktoré glutén spôsobuje:
• Autoimunitné ochorenia ako celiakia, gluténová ataxia, dermatitída
• Alergické ako potravinová alergia, astma, kontaktná urtikária, námahou indukovaná anafylaxia po konzumácii múk
• Gluténová senzitivita

Ako vidíte je na mieste opatrnosť i keď ovos býva tolerovaný mnohými ľuďmi s hore menovanými ochoreniami, nemôžu ignorovať fakt, že obsahuje v texte spomenuté zložky. Je tiež na mieste aby sa dámy dovzdelávali a naštudovali si to k čomu sa vyjadrujú. Osobne by som bola radšej ak by všetci mohli konzumovať ovos, pretože ide o vynikajúcu dietetickú potravinu s mnohými benefitmi /vláknina, glukány, minerály, vitamíny skupiny B/ a každá neuvážená reštrikcia ochudobňuje jedálniček. Hlavne v prípade zdravého človeka, ktorý si po dobre mienených radách na internete, vysadí lepok len tak preventívne :)
P.S.
V blogu, ktorý pre nedostatok času dokončím neskôr, uvediem samozrejme zdroje a rozšírenie o jednotlivé druhy obilnín, obsah lepku a niečo ,,lopatisticky“ k diagnostike alergií a intolerancií.
marianne
@rulik no čo už, tak to väčšinou v živote chodí, že veci ktoré za to stoja , vyžaduju námahu..:-) mám taký ešte starý komunistický mlynček na kávu asi 40 ročný- ručný a chodím si kupovaať do mall.sk kilové balenie kávy Lavazza. Vždy si pomeliem iba toľko na kávu a poviem Ti najlepší turek na svete. Vláčim ho aj na dovolenku v prípade prvej pomoci, lebo čo ja viem obúchať peňazí v kaviarňach škoda reči, aj toť naposledy som prekávovala, ale milujem rannú kávičkuv prístavoch,kaviarne milujem jednoducho....
Toto je on, si predstav,že ho ešte vyrábajú:
 www.mall.sk/mlynceky-kavu/lodos-rucni-mlynek-na-kav...
marianne
@egresik , vďaka Ti za naozaj vyčerpavajúcu odpoveď:-)

Nie som celiatik, ovos určite nevynechám, raz za čas ho risknem, lebo má viac plusov ako mínusov a moja diagnóza sa s ním bude musieť jednoducho vysporiadať, má smolu.