Zdravím Vás,
chcela by som sa Vás opýtať milí Varecháči, či máte skúsenosť s celým ovseným zrnom v celku pri príprave jedla. Nech googlim ako googlim, všade píšu, že obal - šupa je nepožívateľná. Nie som celiatik, ale lepok, glutén mi robí vážne problémy pri inej diagnóze a som nútená sa ho definitívne vzdať. Vyhodila som ho na 3 týždne z jedálnička na skúšku a veľmi sa mi uľavilo, hlavne od bolestí. Sám o sebe ovos lepok neobsahuje, ale tým, že napríklad ovsené vločky spracovavajú v závodoch pri pšenici, raži a jačmeni, kontaminujú ho. Aj na vrecku je napísané, obsahuje lepok. Škoda by sa ovsa bolo vzdať , lebo je to liečivé zlato, veľmi mi chutí,teda zatial vločky. Už som vygooglila,že sa dajú kúpiť aj bezlepkové.
Ak máte náhodou nejaký recept alebo fintu ako pripraviť aj jedlo z celého zrna, budem veľmi vďačná za každú radu, či recept. Celé zrno nie je u nás problém kúpiť, kolegyňa mi celé vrece doniesla:-D
www.bio-obchod.sk/produkt-3114/ovos-nahy-bioharmonie.htm...
Drogeria DM má veľký výber, alebo ja zvyknem keď som v Bystrici kupovať v TT racio www.bipo.sk/,...
majú au e-shop.
Dokonca dom nasla aj vlockovac, dobrotive nebo,prvy krat som dom pocula, ze take nieco existuje...ze vlockovac, ale palky riadne za neho, toto je ten najlacnejsi..neviem, ci ich nepretiahnem, valcekom na rezance:-))
www.obilnemlynceky.sk/sk/e-shop/produkty/vlockovace/vlockovac...
Pred nedávnom som v jednom statuse avizovala, že sa budem venovať dezinterpretáciám, mýtom, bludom, konfirmačnému biasu, ktoré sa po weboch, sociálnych sieťach na stránkach zaoberajúcimi sa jedlom šíria a vznikajú tak ,,informačné guláše“. Najprv som chcela heslovite spísať ,,hitparádu hovadín“ ale po poslednom seminári a neprehľadnej halde otázok v mojom inboxe, na ktoré nemám šancu odpovedať som usúdila, že podrobnejšie vysvetlenie k jednotlivým témam bude užitočnejšie.
Že prečo sa do toho montujem? Nie, nejde mi o verejné zdravé blaho, sebecky sa snažím hromadne odpovedať na otázky spôsobené ,,gulášom" a šetrím si čas a energiu. Veď to tu poznáte :)
Narazili ste na verdikt znalkýň a absolventiek googlovej univerzity potravín, na mamičkovských stránkach a foodblogoch, že celiatici a alergici pokojne môžu konzumovať ovos, pretože ten vlastne vôbec lepok neobsahuje? Iba sa k nemu ,,prilepil" na výrobnom páse od pšenice? Alebo od okolitých klasov pšenice? Ja hej a dokonca mám slušnú zbierku linkov a print screen-ov v inboxe. Zvlášť ocenujem invenciu stránky Čo jedia zdravé deti a tiež napríklad Tinkine recepty, kde autorka v komente posmeľuje dotyčnú, ktorej vraj vadí lepok v ovse slovami. Citujem. ,,Ono vlastne ovos je bezlepkový ale vyrábajú sa vo výrobniach, kde aj lepok, preto je tam, že môže obsahovať stopy. Ak však kúpiš certifikované kde je že nebudú známky lepku, si ok.“ Z čoho jasne vyplýva, že je ,,nebezpečný" ak sa kontaminoval cestou spracovania k zákazníkovi.
Ako to je teda s ovsom, môžu ho ľudia z neznášanlivosťou lepku?
Ovos patrí do skupiny tráv, konkrétne do čeľade Poaceae. Táto skupina zahrňa druhy Triticeae /pšenica, jačmeň,raž/ a Aveneae /ovos/ a práve tieto dve čeľade spôsobujú zdravotné problémy populácii s celiakiou a alergiou na obilniny. Zrno obilnín pozostáva z 55–75 % škrobu, 7–20 % bielkovín, tuku, vlákniny, popoloviny a 12 až 15 % vody. Kým škrob je zastúpený v centrálnej časti zrna, bielkoviny v takzvanej aleurónovej vrstve tenkej vrstve pod jeho povrchom. Lepok-glutén je bielkovinovým komplexom, ktorý možno v 70 % etanole rozdeliť na frakciu v etanole rozpustnú /prolamíny/ a nerozpustnú /gluteniny/. Patogénne sú pre osoby s celiakiou obe frakcie, ale obzvlášť prolamíny. Prolamíny sú zasobné bielkoviny endospermu zrna zvyčajne tvoria 30-50 % z celkového obsahu bielkovín /pšenica, jačmeň, raž/ U ovsa je obsah prolamínov 5-15%. Bielkoviny obilnín sú klasifikované obyčajne na základe rozpustnosti. Albumíny vo vode, globulíny v roztokoch solí, prolamíny v alkohole a gluteníny v zriedených roztokoch kyselín a zásad. U každej čeľade sa glutén - lepok nazýva inak. Raž má sekalín, jačmeň hordeín, pšenica gliadín a ovos avenín. Čiže aj u ovsa bielkovinový komplex obsahuje lepok avenín a ďalšie bielkoviny Ave s1/prolamín, avenín, expanzín/, Ave s 4. Expanzíny sú proteíny zodpovedné za skríženú alergickú reakciu medzi obilninami a trávami.
Ovos obsahuje teda prolamínové frakcie, i keď s nižšou molekulovaou hmotnosťou ako špalda či pšenica. V ovse boli tiež detegované alergénne peptidy /reakcia s polyklonálnou protilátkou/. Pri testoch sa používajú monoklonálne a polyklonálne protilátky. Pri monoklonálnej protilátke boli zaznamenané reakcie iba s prolamínmi pšenice, raže, jačmeňa ale u polyklonálnej, ktorá má viac väzobných miest pre rozpoznanie epitopov bielkovín, poukazuje na pravdepodobnosť vzniku krížových reakcií. Preto niektorí autori uvádzajú, že ovos môže byť tolerovaný celiatikmi a neindukuje imunitnú reakciu. Do úvahy sa však berú štúdie, kde sa u pacientov s celiakiou pozorovala atrofia klkov čreva a prítomnosť T-buniek reaktívnych voči avenínu.
V závere zhrniem ochorenia, ktoré glutén spôsobuje:
• Autoimunitné ochorenia ako celiakia, gluténová ataxia, dermatitída
• Alergické ako potravinová alergia, astma, kontaktná urtikária, námahou indukovaná anafylaxia po konzumácii múk
• Gluténová senzitivita
Ako vidíte je na mieste opatrnosť i keď ovos býva tolerovaný mnohými ľuďmi s hore menovanými ochoreniami, nemôžu ignorovať fakt, že obsahuje v texte spomenuté zložky. Je tiež na mieste aby sa dámy dovzdelávali a naštudovali si to k čomu sa vyjadrujú. Osobne by som bola radšej ak by všetci mohli konzumovať ovos, pretože ide o vynikajúcu dietetickú potravinu s mnohými benefitmi /vláknina, glukány, minerály, vitamíny skupiny B/ a každá neuvážená reštrikcia ochudobňuje jedálniček. Hlavne v prípade zdravého človeka, ktorý si po dobre mienených radách na internete, vysadí lepok len tak preventívne :)
P.S.
V blogu, ktorý pre nedostatok času dokončím neskôr, uvediem samozrejme zdroje a rozšírenie o jednotlivé druhy obilnín, obsah lepku a niečo ,,lopatisticky“ k diagnostike alergií a intolerancií.
Toto je on, si predstav,že ho ešte vyrábajú:
www.mall.sk/mlynceky-kavu/lodos-rucni-mlynek-na-kav...
Nie som celiatik, ovos určite nevynechám, raz za čas ho risknem, lebo má viac plusov ako mínusov a moja diagnóza sa s ním bude musieť jednoducho vysporiadať, má smolu.