Nápoje

Orechovica od Pavasa

vierag - bez fotkyvierag, 12. augusta 2011

stačí len 5 orechov? A čo keby som skúsila teraz robiť orechovicu a keďže už orechy sú ešte zelené ale majú už škrupinu, tak by som ich rozbila a talk použila?

@zareaguj


Diskusia k téme

huck
Teraz už to nebude ono! Podmienka v starych mniškych receptoch na kvalitny orahovac je , že to musia zelene plody orecha (vo vnutri biele a makke) obrane na Petra a Pavla. Určite to ma svoje dovody.
huck
prepač - v starych mnišskych receptoch...
marianna76
u nás sa vraví, že trošku skôr na Jána. a 5 orechov je určite málo. ale ako chceš dačo do páleného, teraz môžeš mätu vyskúšať
janazjarku
Recept na chorvátsku orechovicu som nenásilne vymámila od miestneho "Ramba" :-) Orechy sa musia obrať na Jána (24.6.) do 5 litrového pohára na zaváranie, pridať cukor 1 kg a zaliať alkoholom minimálne 50 % v Chrvátsku zalievajú Lozou (vypálené víno biele , ktoré vlani nestihli vypiť Češky a Slovačky :-D) Pohár vystaviť za okno na slniečko minimálne na 2 mesiace. Na zdravie !! Ja som zase tento rok zabudla na orechy tak mi treba :-)
huck
Diskusia na temu Orechovy liker, by sa mohla vyvijat na široko na daleko. Niečo podobne ako bryndzove halušky a podobne :) Jeho priprava je bezhranična variacia na temu. Každemu je asi ten jeho vyskušany, najlepši. No, netreba sa branit novym receptom. Orechy sa maju zberat od Jana do Petra Pavla, zaleži na od zemepisnej polohy totiž je velmi doležite aby sa v vo vnutri orecha sformovalo buduce zrniečko, ktore už obsahuje aromat.oleje . Vynikajuce orechove likery robia v Chorvatsku - orahovac, Taliansku - Nocino, Francuzsku- Liqueur de noix, a Španielsku -Licor de nuez. Zaklad je ten isty, ale predsa sa rozlišuju. U nas doma datuje tradicia pripravy Orechoveho likeru asi 30 rokov. Začal ju otec, ked sa v knihe jedneho stareho slovinskeho františkana dpzvedel že je to vynikajuci liek nielen na traviaci trakt ale posilnenie organizmu. Odvtedy sa u nas pripravuje takto: Orechy sa oberu na sv. Jana (najneskor do Petra a Pavla ) . Potrebujeme: 10-12 zelenych orechov, ktore umyjeme, osušime a rozkrajame., pridame 3-4 klinčeky, kusok škoricoveho drievka, 1 vanilkovy struk, alebo vanilkovy cukor, par platkov bio citrona a par platkov bio pomaranča. Pridame 30 dkg cukru aby nebol prehnane sladky. Zalejeme 1 litrom 50% vinovice, alebo kalvadosu . Nesmie sa použit palenka ktora ma svoju intenzivnu aromu ako napr. slivovica . Zatvorime do velkeho 5 l pohara a nechame macerovat - vyluhovat minimalne 40 dni nie na priamom slnku, ktore by zničilo liečive učinky. Pohar občas potrasieme, aby sa cukor roztopil. Čim dlhšie macerujeme, tym je intenzivnejšia chut, farba a aroma. Citron nam ovplyvni farbu - liker bude svetlejši, Takže ho pridajte naozaj len dve-3 tenke platky. Po ukončenej maceracii , liker scedime, nalejeme do fliaš a odložime do tmaveho priestoru dozrievat. Najlepši je po roku, ale my ho "krstime" obyčajne už na Vianoce.
hubata
@huck - a čože si tú orechovicu nedala do receptov??? To aby som ho opisovala naslinenou inkustovou ceruzkou? Ale už aj ho daj do receptov !!!
Prosím ......
huck
@hubata , prepač, ale naschval som nechcela davat tento liker do receptov, pretože receptov na orechovy liker a na orechovicu je tu už neurekom dost. No nedalo mi , aby som sa nezapojila do diskusie od Vierag. Ak sa ti pozdava tento naš varianta našho stareho rodinneho receptu, tak si skopiruj a ulož vo Word-e.
kuchticka
@huck , alebo @marianna76 - mate niektora dobry recept na matovy liker? Ja take likery naprosto neviem pripravovat a mam tak velke mnozstvo maty!!! - rozne druhy a velmi krasnu. Nasusene na caj mam i pre susedov a ostatne musim postrihat do kompostu. Rada bych pripravila nejaky syrup, marmaladu a liker. Co este sa da z maty spravit? Budem vdacna za vasu radu.
huck
@kuhticka , bol by to naozaj strašidelne velky hriech takuto priam Bohom danu bylinku ako je mata postrihat do kompostu. Prave k voli tebe som vyhrnula rukavy a pod prioritou "surne!" šup, šup na Varechu dala recept Matoveho likera a sirupu. Prave dnes rano, som si z prechadzky z mojim havinom doniesla plne naručie maty. ... Čuduj sa svete sadnem k Vareche a vidim že a je tebe je mata stredobodom pozornosti. :) Budem rada ak sa ti podari liker , ale aj sirup je vynikajuci hlavne pre viacnasobne využitie.
bozulka
Orechovica je vynikajúca okrem iného na žaludočné problémy / pri hnačkách a kŕčoch/ skutočne pomáha.Nerobím z toho žiadnu vedu,už som to tu niekde spomínala : asi 20 ks zelených orechov /mäkká škrupina s takým soplíkom/umyté pokrájam na kolieska dám do pohára,posypek kryštál.cukrom podľa chuti,zalejem 50% akoholom asi 1 liter/hoci vínovicou tú u nás nikto nepije/ ,zakryjem plastovým viečkom a odložím do špajze.Nechám macerovať,čím dlhšie tým lepšie.Keď sa minie a niekedy zmrznú orechy tak pridám trošku cukru,zaleje a môžeme pokračovať ďalej .Mám vyskúšané 3 roky.Niekedy požujem aj plátky orechov.Aj tie pomáhajú.
kuchticka
@huck , vdaka za recepty, si zlata :-))) Hned sa idem mrknut na recepty a co najskor budem "vyvarat" doporucene dobroty.
marianna76
a okrem likéru do ktorého ide aj cukor, dávame len tak zopár vetvičiek do alkoholu nejakého priesvitného. vínovice, páleného, alebo aj do vodky.
pavas
@vierag , 5 orechov stačí, ale keď dáš viac nič nepokazíš. Keď ich dáš lúhovať do alkoholu teraz tak už nemusia obsahovať tie látky ako okolo Jána. Preto už neodporúčam začínať s lúhovaním orechov v tejto dobe ich zrelosti
vierag
Tak čo už, už mi len zostáva čakať o Jána, ale to si už určite poznačím do kalendára. Ale aj tak vďaka za skvelý recept
vierag
huck, ďakujem za recept, určite vyskúšam, ale musím čakať aby bolo čo najskôr sv.Jána