Rôzne

Opekacka,alebo barbeque???

83martin - bez fotky83martin, 20. mája 2011


Mili vareskari!skuste si zaspominat na dobu,ked ste nepoznali supermoderne grily s termometrom a dizajnom ktory vyraza dych..na dobu,ked ste sa stretavali s kamaratmi v lese a zalozili si ohen aby ste si na nom mohli opekat “sproste spekacky”,slaninku,zemiaky v pahrebe,zivansku v alobale..to ako vam obcas ten spekacok spadol z dreva a vy ste nadavali na cele bozstvo pretoze ste ho pred tim 10 minut hipnotizovali s hladnymi ocami..je dnesne barbeque krajsie???

@zareaguj


Diskusia k téme

marcy
kúzlo opekačiek v prírode si nenecháme újsť :-) Tým,že som vyrastala na dedine, často sme lozili po kopcoch najprv s dedkom,neskôr sami ....huby,maliny,jahody,černice a proviant,ktorý sa dal zjesť za surova,alebo na ohníku osmahnutý,samozrejme pod dozorom.Aj teraz si od jari do jesene robievame opekačky,kedy sedíme pod hviezdnou oblohou a počúvame šum lesa,brechot líšky,občas šuchne netopier okolo hlavy,zaspíme ako bábätka na chate....každý podľa možností a prostredia,kde žije :))
tatianafm
tiež robíme opekačky, ak je dobré počasie tak aj každý víkend......Bývame v krásnom meste, kde je veĺa zelene a kúsok od nášho domu sú "prúdy", kde je naozaj úžasne. Naposledy sme robili kotlíkový guláš, v takom tom smaltovom kotlíku na ohni.....bol mňam a kto si hneď nedal, tomu sa ani neušlo.....Deti boli špinavé ako prasiatka, ale spokojne doma "odkvecli". Som šťastná, že moje deti poznajú čaro prírody a klasických opekačiek :)
jezibabka1
milujem "obyčajné opekačky" :))))) úplne ináč to vonia a chutí, ako keď je to plánovaná bbq na plynovom grile, aj to má síce svoje čaro, ale vlastnoručne nazbierané drevo, urobený ohník a špicaté konáriky na nich špekáčiky , slaninka , cibuľka, v pahrebe zemiaky alebo živánska, okolo dobrí priatelia:))) toto je pre mňa relax:)))
marianne69
@jezibabka vystihla si to vyborne ,pre mna nic nenahradi obycajnu opekacku, ani sto BBQ,sice poslednych 6 rokov sme robili len BBQ na zahrade,lebo v Anglicku je zakazany akykolvek otvoreny ohen,ale doma na chalupe len opekacka,gril v hambe v garazi:-)))ma to inu chut....ale zase na druhej strane aj na BBQ sme sa celkom dobre nabastili a zabavili....ale pre mna i dceru jednoznacne opekacka...
bozulka
Páči sa mi,že aj dnes mladí ľudia majú radi "našu starú opekačku spred 50 rokov a vlastne stále máme radi.Len jeden rozdiel predsa vidím,mladí majú málo času...všetko sa robí v rýchosti a pohoda akoby sa stratila.Pravý oheň sa vymenil za plyn a romantika je v čudu.Nedonesiete si domov ten správny "smrad" v ošatení,vo vlasoch...Máme to šťastie,že u nás sa dá urobiť otvorený oheň,aspoň zatiaľ napr.aj "Na prúdoch pri Váhu...ako sa tu spomínalo.Ale @83martin , asi chcel počuť čomu dávame prednosť..klasike našej mladosti alebo dnešnej moderne?Nuž ja asi obidvom možnostiam -podľa potreby a situácie.
Ešte niečo...také špekáčky aké sme zažili my už sa žiaľ nerobia,To čo dnes výrobcovia vydávajú za špekáčky, nad ohňom neurobíte.Vyskúšala som veľa výrobcov a všetky sa rozpadajú.
tatianafm
@bozulka máš pravdu s tými špekáčkami, naozaj sa všetky rozpadajú, skôr sa oplatia klasické obyčajné párky. Máme taký rošt, kovovú mriežku z trúby...uložíme na kamene nad nízky ohník, na to alobal a prírodný gril je nasvete....robíme na tom aj mäsko aj zeleninku aj všetko možné.
Keďže bývame v paneláku, tak barbeque jedine na balkóne. Preto sa tešíme na víkend do prírody a naozaj prídeme poriadne vyúdený.
2010
Neviem ale podla mna su to uplne dve rozlicne cinnosti.
1- Opekacka = vylet priroda + jednoducha priprava + kamarati
2- BBQ = kedykolvek +zahrada+ terasa +priprava nad otvorenym ohnom aj komplikovanejsie.
U nas je bbq aspon raz do tyzdna lebo robit stejky na sporaku je skoro nemozne plus je spojene so zadymenou kuchynou.
julica
Ja mam najradsej mini bbq v prírode - práve kvôli tomu smradu, ktorého sa nedá zbaviť ani po osprchovaní :) pre bbq ďalšie plus, keďže ponúka iné možnosti ako špekáčik či slaninka na palici. Ale zemiaky v pahrebe sú zemiaky v pahrebe :)
vladkaku
... ja práve špekulujem, že celý týždeň sme sa hnali, tešili sa na víkend, že urobím niečo totálne šibnuté, lebo špekáčiky sú už pripravené, batožina v aute a prší... chalupa volá a ja mám hlad akurát na slaninku a nič iné nechcem... Tak zase urobím to, čo som robila, keď bolo dieťa malé a chcelo v daždi opekať? Otvorím "jotulky" a na paličke to tam šupnem. Ešte sú chalupy studené, tak sa hodí zakúriť, čo poviete, toto asi nie je veľmi romantikuš :-( ???
hubata
Jasnačka že opekačka! Tam sa každý sám obslúži, opečie si ako chce, nakvapká si kam chce a tiež smrdí ako chce. Opekačku v Anglicku istotne zaviedlo moje krsniatko a malo s tým veľký úspech v časoch keď robila operku. Anglické deti, ani anglické babky to ešte nevideli - poznali len slušňácku grilovačku v džínsoch, ale opekačku v teplákoch nie! No najväčším prekvapením pre nich bolo že toust (t.j. slovenská topinka) sa dá urobiť aj nad ohníkom nielen v elektrickom toustovači.
vcelka
Áno, opekačka je paráda, ale fakt to chce staré dobré aspoň trochu poctivé špekáčky, slaninu... Keď to nie je, je po opekačke...
vcelka
Áno, opekačka je paráda, ale fakt to chce staré dobré aspoň trochu poctivé špekáčky, slaninu... Keď to nie je, je po opekačke...
vcelka
Áno, opekačka je paráda, ale fakt to chce staré dobré aspoň trochu poctivé špekáčky, slaninu... Keď to nie je, je po opekačke...
vcelka
Vidíte, opakovanie - matka múdrosti. Prečo to tam nabehlo trikrát...? Dúfam, že to admin upraví a pri tej príležitosti zmaže aj tento príspevok, keď stratí opodstatnenie...
hubata
hihi, @vcelka - asi zato že poctivé špekáčky a slaninu už nedostaneš....
alexola
opekačka (klobása, slaninka) na ražňoch alebo v smaltovaných miskách (klobása, slaninka, zelenina, kuracina) v murovanom "ohnisku" pri dome, s domácimi paradajkami, cibuľou, paprikou; s jasnou oblohou, pukajúcim ohníkom a doprovodom cvrčkov!
kuchticka
Samozrejme, stanovanie a opekanie vecere v prirode ma svoje kuzlo, ktore som si uzila za slobodna VELA. Grilovanie doma na terase v teplych dnoch je zasa nieco ine. Ked nam pridu deti iba na vikend, pokazde grilujeme vonku na terase - naco zapinat trubu a smradit doma? Takto grilujeme skoro kazdy vikend, lebo na stanovanie sa nedostaneme. Grilujeme iba na uhlikoch s pridanim dreva s ovocnych stromov. Chutnejsie, ako na plynovom grile.
babidka
mne je to jedno !:-)))) ja zjem vsetko:-)))))Ked sme kupili nas dom , bol niekolko rokov neobyvany a kuchyna vlastne ani "nebola".Prve tyzdne sme tam chodievali sami , potom s architektom a uvazovali co-kde-ako -kedy-za co:-) No a k veceru som nakladla na dvore ohnik, nastokla nieco jedle na palicky a bola opekacka :-)Co sa nedojedlo putovalo zabalene a schovane vo vedierku do pivnice aby bolo "nabuduce"...aj bolo , ked to neobjavili potkany ci susedovie macky :-))))))) teraz vecer robievame na zahrade opekacky a nedelne obedy /obcas/ ako BBQ....
2010
ako som raz pisal cina sa na normalnom elektrickom sproraku spravit neda a my sme prerobili kuchynu, sklenna doska , kamen no jednoducho nevhodna na varenie , len na lestenie ..takze aj vcera ficalo bbq aj dnes fici pridali sme trosku ovocneho dreva a grilovane makrely boli lepsie nez z prvej triedy restiky.
PS: Ked bbg treba aj poklop aby sa dalo piect a udit.
83martin
dakujem za komentare..pre mna opekacka znamena perfektne spomienky na detstvo.vzdy si rad zaspominam na to ako sa cela rodina zisla na zahrade ujovho domu,urobili si ohen a cely vecer sa nechali od neho krasne udit.a bbq?bolo to pred cca.2 tyzdnami,ked som zazil svoje posledne..a to si budem pamatat navzdy.pieskova plaz,hviezdna obloha,sumiace more,30 mladich ludi z celeho sveta ktori miluju zivot..kazde z tichto veci ma svoje caro..dokonca aj nacancana bbq:-}
hubata
@83martin - ukončil si to veľmi peknými slovami: stačí mať pár dobrých priateľov, aby bol mier a všetci sme mali čo jesť - čo si môže človek viac zaželať?