Rôzne

Z mojej svetovej kuchyne .

stefanm - fotkastefanm, 3. decembra 2013

Vkladám tento príspevok do diskusie pretože v čast zážitky mi to nechce otvoriť fotografie . Pobavte sa !
Pozornému čitateľovi tejto stránky akiste neunikli v rubrike „Magazín“ zverejňované kulinárske opisy od členov Varechy v článkoch Zo svetovej kuchyne . Bolo ich tu , v spolupráci s členmi redakcie , spracovaných zatiaľ asi 15 a veľmi sa mi páčia . Tak som sa rozhodol , že články či už o Indickej , Austrálskej , Kanadskej alebo Holandskej , či Egyptskej gastronómii obohatím o článok , zo svetu menej známej časti zemegule , z Môjho Sídliska III . Zámerne nepíšem mesto , pretože takýchto sídlisk je v našej republike milión , a myslím si , že je to väčšinou všade rovnaké . Takže , čítajte príbeh o živote na Sídlisku ktorý vám ponúka @stefanm .





Naše sídlisko sa nachádza na samom okraji severo-západnej časti okresného mesta











a bolo vybudované v 70-80 rokoch minulého storočia . Časť , ktorej gastronomické návyky a možnosti vám tu chcem opísať , sa nachádza blízko nákupného centra , takže je tu dosť možnosti na nákupy aj iné činnosti .
Budem stručný .
Na raňajky miestny obyvatelia okrem rôzneho sladkého pečiva , lúpačiek a croissantov , zapijanych bielou kávou alebo kakaom , obľubujú čoraz častejšie párky , ktorých kvalita sa v poslednom období výrazne zlepšila a tak nechýbajú často na stoloch obyvateľov tejto časti sveta . Samozrejme , nesmie k ním ako príloha chýbať horčica a čerstvý , pálivý chren . Potom ostáva jediná možnosť ako tie párky vychutnať a to je zapiť ranným pivkom .





Gazdinky (v našej domácnosti som túto funkciu z rôznych dôvodov prevzal na seba ja ) majú v obľube nakupovať v obchodoch s mäsom kvalitné mäsové produkty . Najrozšírenejším je tu jedlo z bravčovej krkovičky využívane na rezne alebo pečené vcelku na rasci s cesnakom a podávané s opraženou , doma naloženou kapustou s hubkami a opekanými zemiakmi . Samozrejme , zapíja sa pivom !








K obľúbeným múčnym jedlám patria pirohy plnené bryndzovou náplňou , ktoré sa konzumujú v kresle pri televízore , s nohami vyloženými na taburetke a pohodlne sa zapíjajú pivom .





Nepísaným zákonom tejto štvrte je jedlo dojedať do posledného kúska a pivko dopíjať do poslednej kvapky .





Na pochutenie pri odpoludňajšej sieste sa pripravujú rôzne záviny z kysnutého cesta na ktoré má každá rodina svoj vlastný recept ktorý sa dedí z generácie na generáciu a nikomu sa neprezrádza . Zaujímavé na tom je to , že každý tvrdí , že ten jeho je najlepší . A fakt je !





Každá domácnosť je dobre zásobená potrebnými konzervovanými výrobkami pre prípad , že by z objektívnych príčin gazdiná nemohla variť . A v prípade , že sa minú aj konzervy , obyvatelia štvrte siahnu bez ostychu aj k pomoci od donáškovej služby .








Pri krátení si voľných chvíľ patrí k neodmysliteľným činnostiam pánov domácich návšteva pohostinských zariadení , ktorými sa to v tejto malej časti sídliska len tak hemží .





Sú rôzneho charakteru a zamerania . Či už vo forme kaviarne alebo reštaurácie , kde si môžete objednať klasickú Slovenskú špecialitu : Bravčový plátok mäsa s broskyňou , šunkou a syrom na šampiňónoch s hranolkami , ryžou a dvojfarebným kapustovým šalátom ,





alebo krčmy , kde si určite posedíte s priateľmi v družnej debate až do chvíle kým jeden druhému budete rozumieť čo hovorí !





Vzhľadom na to , že štvrťou preteká rieka je tu možnosť rybolovu a využitia ulovených rýb na prípravu rôznych jedál z riečnych rýb . Blízkosť lesa umožňuje zber húb a obľúbenou pochúťkou miestnych obyvateľov je v špeciálnej kukuričnej strúhanke vyprážaná bedľa .








Medzi obľúbené jedlá miestnych patrí aj doma robená parená knedľa , ktorú zvyknú podávať hlavne k segedínskemu gulášu ale aj ku klasickej českej sviečkovej na smotane .





V poslednom období prevzali do svojich rúk iniciatívu ženy a umožňujú mužom aktívne sa podieľať na domácich prácach a sebe doprajú zaslúžený oddych .








Veľmi stručne som vás oboznámil s gastro životom v mojej časti sveta a dúfam , že ste sa pobavili .
V tejto práci som použil fotografie robené výlučne mojím fotoaparátom a pokúsil som sa ich využiť pri tom aby som vás oboznámil ako sa žije na našom Sídlisku III . Ak sa vám zdá , že je v tomto príspevku veľa alkoholu tak vedzte , že je to preto , lebo som vás nechcel klamať . Žijem na východe Slovenska , tak sa nečudujte . Človek sa musí prispôsobiť . Dúfam , že ste sa pobavili a pozdravujem vás . @stefanm s manželkou .



@zareaguj


Diskusia k téme

andreac
@stefanm , ďakujeme za Váš príspevok do seriálu Svetové kuchyne! Dobre Vám to píše, Váš humor je skvelý a fotky vtipné. Nech Vám to vydrží! Želáme pekný advetný čas!
methi
Joooj Stefan, slzy mi tecu od smiechu :DDD Dakujem ti, ze si sa podelil o toto, lebo keby si sa nepodelil, o moc by sme prisli (uplne vazne!) Pozdravujem a tesim sa na tvoje dalsie zazitky. Lebo take mas len ty ;)
jakamaka
Mne sa najviac páčia tie "konzervy " Zlatý bažant :):):):):):) Dobre zásobená špajza :):):):):)
sovka62
Veru tak, svetová, lebo (pre mňa) najlepšia na svete. Čím som staršia, tým viac mi chutí klasika, celkom ma už prešla chuť vyvárať a jedávať exotiku, hlavne nie z toho, čo sa predáva u nás. Ak som vo svete, ochutnám typické jedlo z domorodých surovín, ale to je už o inom.
V tvojom meste som asi nikdy nebola, ale žije sa vám tam fajne, tak na zdravie!
radost
celkom ako u nás...!!
5 000 občanov a viac ako 20 pohostinných miest..či krčma sa to zove..??
aký ten svet je malý...:-)
všetky ponúkané gastrodobroty by sme si s mužom u vás dali..
škoda-že ste nás nepozvali...
nech ti to píše a varí...
jerica
@stefanm , bolesť mi krivý ústa, pri čítaní Tvojej svetovej kuchyne, ako sa mi zrazu ústa začali vyškierať až do hlasitého smiechu, z kancelárie príde ku mne pracovník (moja polovička) nedalo mu čo sa deje, veď pred chvíľou bolo skoro do plaču a tu smiech až na ulicu, ej či si mi spravil hneď radosť, až sa mi slzy od smiechu kotúlali po líci. Predstavovala som si hned pri zhliadnutí mapky, kde to máš , to Tvoje kulinárske kráľovstvo, Prostejovská je mi dobre známa, preto živo si viem predstaviť kde je Tvoj útulný príbytok. Ďakujem za úsmevnú terapiu :-)
julica
:) a moj atradičná vyrývačná otázka - nezdá sa vám fľaškové pivo chutnejšie?
rulik
@stefanm na Sídlisku III, Tomášikova 2 mám rodinu, nebude to toto mesto?
jerica
@julica , pozdravujem Ťa, čo keby si pridala návrh o čo je lepšie fľaškové, možno by sme sa aj pobavili :-)
njdevil
ta spajza nema chybu...aj ja CHCEM ZLATY BAZANT!!!!....v plechovke, ci vo flasi, mne je to jedno, len, aby bolo!!!
arasidka
no... fľaškové, či "konzervované"... ja osobne si myslím, že chlapom najviac chutí "čapované", lebo nejde len a len o pivo, ale aj to ,s kým ho pijú a kde...Chlap pri tom potrebuje slobodu, voľnosť , a kde inde, ako vo svojej obľúbenej krčmičke ?
violetacamorova
Štefan ďalší výborný článok zo série svetových kuchýň a veru táto je aj môjmu srdcu najbližšia. Nech žije Prešov!!!
julica
@jerica , nuž, lepšie je, necítiť plech, možno pri niektorých značkách to neplatí, napríklad pri Plzni či Budvare áno. Ale tažšie vláčiť na sídlisko, to hej.
tomas
veľmi pekné :) mohli ste to poslať do redakcie a možno by sme to dali do magazínu na Silvestra :)
kecemis
Stefan, velmi pekny a poucny clanok, ktory dokazuje , ze aj Slovensko sa uz zaradilo medzi svetove kuchyne. Som rad, ze si sa rozhodol touto cestou zviditelnit Slovensko na kulinarskej scene. A snad sa vo svete poucia od teba a zacnu zakladat nudzove sklady pivnych potravin vo svojej domacnosti, ako si to ukazal. Ved smad je omnoho horsi ako hlad. Nech zije Presov.
jerica
@julica , ďakujem, si zlatá, ja nevymením nealko bažantíka, za žiadne flaškové, hoc je to chlapská téma o pive, ale poznám kočky, čo milujú a nedajú dopustiť na pivko kvalitného "čapáka" .
@stafanm gratulujem: k milému a podnetnému príspevku, idem si zlomiť nechet pri otváraní plechovice (sardinky).
viera1
Priznám sa,že som v živote nepila pivo-žiadne.V nedeľu som piekla kurča a la kačka a 3dl čierneho piva išlo do výlevky.Aj by som si zašla "na pivo" do miestneho podniku v rámci dobrých susedských vzťahov,ale mne aj pach piva vadí.Závidím (v dobrom).
hubata
Píšeš o cudzej kuchyni, tak na ilustráciu si sem dal aj foto cudzej manželky v cudzej posteli? Alebo posteľ je tvoja a manželka cudzia?
Alebo ty si na pive a z postele si odskočil sused?

Mňa keby si takto odfotil a zavesil na varechu, tak už som vdova........
eviana
No milý @stefanm , dávno som sa tak nezasmiala, ďakujem za krásny príspevok aj za smiech, čo si mi ním spôsobil :)
hannah22
ako vždy velmi vtipne napísané, smejem sa, dakujem .... :))
babkamt
Príjemné čítanie, dobre som sa pobavila ,teším sa na ďalšie tvoje príspevky.
babav
@stefanm , zasluzis si velku pochvalu ...tvoja kuchyna sa vo svete nezahanbi.
Ak je zena sikulka ,moze byt muz sikuliak?Ak nie , mam na mysli ,ze si sikovny,vtipny a talentovany chlap ,s jedinecnym pohladom na zivot ;-).