Rôzne

Obilninové kaše.

trencanka - bez fotkytrencanka, 21. apríla 2012

AKo varíte kaše z obilnin (myslim tym z celeho zrna)? A ktoré sú najchutnejšie a kde kupujete zrná? Ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

evanaaa
Ja jedávam pšeničnú, špaldovú a pohánkovú kašu, ale nevarím, kupujem instantné a len si ich zalejem mliekom, osladím a v mikrovlnke zohrejem, potom posypem škoricou. Aj také sú dobré. Ale počkám si na rady, ak ti sem niekto dá.
sandratamer
Ja si varím pohánku lúpanú, jem ju každé ráno už asi mesiac kvôli zdravotným problémom. Netreba ju namáčať, len prepláchnuť, za 20 minút je mäkká. Dám si ju do misky, nakrájam jabĺčko, pridám malú lyžicu medu a sušené slivky, brusnice, slnečnicové a tekvicové jadierka. Je to sýte a veľmi chutné jedlo.
nadia56
@sandratamer , ja si pohanku vecer zalejem studenou vodou, do rana je makka a potom ju zmiesam tak ako ty so susenym ovocim a semienkami, je to chutne a ma vsetky enzymy, aj ovocie a semienka namacam do maleho mnozsta vody, len tak pre inspiraciu pridavam tuto informaciu:-)
sissy
zrna s adaju kupit v eko a bio potravinach, iste su spaldove zrna, psenica klasicka aj na naklicenie je vhodna, len namocit a nechat trochu naklicit, vhodne na chlieb posypat a do cesta na chlieb, ale aj pohanku celu som videla, nemusi sa nechat napucat. cele spominane zrna sa daju zomliet na mlynceku ja som ich mlela na makovom mlynceku aj opecene ovsene vlocky, dostanes z toho jemnu muku a potom len do mlieka zavarit, osladit medom, alebo hnedym cukrom a pridam aj kravske masielko, ziadne umele tuky a mikrovlnkove zohrievanie, uvari sa rychlo...
daju sa kupit aj drvene pohanka, psenica, jacmen zrna, krupy, kukurica ap. to treba namocit, potom varit v mlieku...
sissy
trva to na makovom mlynceku dlhsie, ale ide to, da sa mliet aj na orechovom, treba mat trpezlivost a cas...
lucylee
Ja mam este dalsi super recept z lupanej pohanky. Pohanku namocime na noc do vody a rano ju mame pekne naboptnanu a makkucku. Prebytocnu vodu scedime, pridame med podla chuti, nastruhane jablcko a teple sojove mlieko. Dochutime skoricou. Je to mnam a syte. Je to recept od A. Macingovej. Tato diskusia mi pripomina, ze by som mala opat zaradit na ranajky obiloviny. Inak zo zrn sa daju robit aj uzasne salaty so zeleninou a zalievkami.
julica
No vy ste ale šikovnice, večer namáčam pohánku.
sandratamer
Čo sa týka toho varenia, nevarenia... vždy aspoň prevarím, dávnejšie tu bola diskusia o tom, že napríklad kuskus sa malým deťom neodporúča, pretože sa len sparí, a kvôli "nejakej" (tuším bola reč o salmonele) možnej nákaze je treba zrno vždy aspoň trochu prevariť.
trencanka
Dakujem za vsetky tipy na varenie. Vyskusam aj s tou namocenou pohankou, ale ju trosku prevarim, aj z toho dôvodu, aby kasa bola tepla. Dnes som kupila v zdravej vyzive nejake zrna, pohankovu lamanku....bude sa varit.
Mate niekto doma pomaly hrniec ktory môzte odporucit?
irenaw
tak tu je diskusia, kde som mala oči? koľko ďalších dobrých nápadov, ja som zatiaľ mlela na mäsovom mlynčeku vopred namočené zrno. takéto som použila do cesta na chlieb. na raňajky si varím väčšinou celé, potom sa to nelepí na hrniec a netreba 30 minút miešať a chutí mi to rovnako :-).