Kuchyňa a vybavenie

Nový sporák

kikushinka - fotkakikushinka, 18. septembra 2012

Pekný slnečný deň prajem,
potrebovala by som poradiť. Plánujeme kupovať nový sporák, no nevieme sa rozhodnúť akú značku. Mohli by ste mi prosím napísať, s akými konkrétnymi ste spokojné, prípadne akým sa vyhnúť?
Ďakujem :)

@zareaguj


Diskusia k téme

afataga
neviem ci myslis cely sporak, varnu dosku alebo ruru, ja mam Moru aj varnu dosku aj teplovzdusnu ruru a som velmi spokojna, keby bol plyn, tu kde byvam, chcela by som plynovu varnu dosku a ruru presne taku ako mam
babidka
Presne ako vravi @julica - co od neho ocakavas ? Najprv sa musis rozhodnut , ci chces cely sporak , alebo osobitne varnu platnu a osobitne ruru . Varne dosky su v roznych kombinaciach s 2,3,4 aj s 5 horakmi .Dokonca som nasla varnu dosku kde su 4 plynove horaky a jeden sklokeramicky .Rury su tiez rozne - od obycajnych ktore maju iba spodny a vrchny ohrev , cez teplovzdusne , s grilom/aj otacavym/ , na varenie v pare , s teplotnou sondou na pecenie masa a ich rozne kombinacie .Takze si najprv musis vyriesit tuto otazku : aky druh sporaka ? No a potom si spocitaj peniazky ktore do toho chces /alebo mozes/ investovat a vtedy uz budes vediet , medzi ktorymi znackami sa mozes rozhodovat . Ja som nedavno prerabala kuchynu a menila som vsetky spotrebice , takze som "odsedela" doslova desiatky hodin pri prehliadani internetovych obchodov a zbierala som informacie . Za sporak mozes zaplatit od 200 do 1500 € /aj viac/ a tak je naozaj z coho vyberat....
marika9
Vyhni sa sporákom talianskej výroby. Bolo to nejaké poskladané čudo z nekvalitných materiálov. Po druhej reklamácii som pochopila, že náhradné diely môžu byť ešte nekvalitnejšie. Teraz mám Moru s el. varnou platňou a el. teplovzdušnou rúrou a som veľmi spokojná. Určite by som už nechcela plynový sporák.
fany1602
ja mam beko a naozaj super!!!klasická truba na velké plechy.naozaj odporúčam aj mamu som naň nahovorila a nevie si ho vynachvaliť!!!je to plynový sporák a elektrická multifunkčná trúba dá sa vnej piecť tri plechy naraz mám to vyskúšané.
kikushinka
No, najradšej by som chcela asi celý sporák. Akurát len sa rozhodujem medzi značkou Mora a Electrolux. Ale s tým Beko-m si mi @fany dala riadneho chrobáka do hlavy.
@klaura ten tvoj vyzerá tiež fakt skvele, no viem čo sme sa natrápili s nerezovým sporákom doma u rodičov. Hlavne ja, čo mi každá mikroskopická bodečka vadí :)
A o tých talianskych som počula to isté, krajina to je síce krásna, ale .... :)
Ďakujem vám žienky, že mi pomáhate v tápaní :)
evanaaa
Teda, @2010 , taký sporák ti aj závidím! Tam by sa pieklo aj varilo iste jedna radosť. Ja som si vymieňala pred asi troma rokmi, ale ako sa povie, z blata do kaluže a radšej som si mala ponechať ten starý. V tomto nemám ani zvlášť spodný a vrchný ohrev, len dokopy, nanič. A to som hľadala poľa plechov, aby sa mi doň zmestili tie, čo som mala, radšej som si mala plechy dokúpiť a vybrať niečo lepšie.
2010
@evanaaa , pamatas si taketo? :) tieto velke sa tu volaju dedinske tak ako donedavna kazdy dedinsky dom na Slovensku mal velky sporak , potom prisla "moda" z panelakov tych krpatych sporakov lebo ine sa tam nezmestili.Ja len ze ked maju miesto kupit vacsi nie taky kde treba merat plechy a dva vacsie hrnce sa tam nezmestia.




niniatko
@2010 my ešte taký máme :) samozrejme, že máme aj normálny v jednej kuchyni a v druhej máme tento a tam sa vždy varí vo veľkých hrncoch, lekváre a každú nedeľu sa tam varí pre psov :)
fany1602
môžeš mi veriť že je perfektný a ani cena nebola zlá stál 299 eur.a hlavne že sa mi tam dajú dať staré klasické plechy lebo do iných sa nezmestia!!!a aj to je úsporné že sa tam dá piecť viac plechov.teraz už aj môj manžel vidí že som si vybrala správne.treba sa naň pozrieť a uvidíš sama.
marcy
mám Ardo s veľkými plechmi( mám veľký nerezový pekáč,čiže objem je veľkorysý,perfektným otáčavým systémom grilu,je teplovzdušná,má trojsklo a som spokojná :)
klobaskadomaca
Klaura, ja mám ten sporák už asi 3 mesiace a som maximálne spokojná, je super že nemá šírku 50 ale až 60cm, takže je rovnako široký ako digestor
abdul
Mora. Kamarát z detstva - opravár plyno a podobných čertovín poradil jednoznačne keď spm zháňal pre mamu. Vraj aj náhradné diely nie sú problémom.
evanaaa
2010, samo, že si pamätám, vlastne, mám dojem, že v 50 rokoch ani iné neboli. A varilo aj pieklo sa tam akoby to boli dnešné, až na to, že ak nebolo čím kúriť, tak sa ani nevarilo, hehe.
sovka62
@2010 , ty si pridal obrázok sporáka mojich snov. Presne taký by som chcela, ale tu som taký veru v ponuke nevidela. Tak mám sklokeramickú dosku, veď dobrú, len je na nej málo miesta. Keď sa zídeme celá rodina (13 ľudí a už nám pribúdajú partneri vnúčat, takže niekedy 16), musím doslova čarovať a plánovať, čo tam kedy šupnem.
A ten druhý na pevné palivo je presne taký, aký som práve objednala na víkendovú chalupu, tá je momentálne v rekonštrukcii a všetko tam bude na pevné palivo, varenie, telo, aj kúpanie. Žiadny plyn, nebudeme drevo nosiť do hory, ale z hory, tá je od chalupy 5 minút cesty. Už sa teším ako budem na tých platniach piecť lokše.
havino
ja mam MORA, tiež som spokojná, sklokeramickú dosku samostatne, mám dobre horáky, teda kruhy, dva čo sa dajú zväčšiť,alebo zmenšiť, podla spodku hrnca, ale tiež, ako @sovka píše, veru ked nás je viac,aj väčšie hrnce sú a na bok posunúť sa nedajú, rúru mám teplovzdušnú oproti doske vo výške očí, čiže nesklánam sa do nej, vstavaná
@2010 no teda tak taký sporáčik mať, čo si link pridal, oj, aj malá rúra, aj velká, aj horákov vela, bože už len tak miesto a dom mať na to prisposobený
ale aj ten na obrázku je parádny, u rodičov ho majú do dnes v letnej kuchyni, ten už prežil domácich zabíjačiek a aké teplúčko vie vyrobiť, radosť pri ňom sedkať, čajík na krajíčku ohrieva stále , to boli časy detstva veru
2010
@sovka62 , mne sa zda ze je medzera v zasobovani na Slovensku je hromada barz jakych malych , pritom tam zeny stale varia pecu , zavaraju su za sporakom a tlacia sa dakde v kute ? zda sa ze muzi nevaria tak moc , hned by bolo k dostaniu velke sporaky pritom ich vyrobcovia robia ( a ja nemyslim na komercne profesionalne). Ja tiez nepojdem na dalsi nerezovy stacil jeden, pekny smaltovany :)



sovka62
@2010 , tak takýto akýsi som videla pred štyridsiatimi rokmi v Záhrebe, v dome kde sme spali po ceste k moru. Hneď ma očaril, varila som pre šesť ľudí, my dvaja, tri deti, svokra a toto by pre mňa bolo ideálne.
Máš stopercentnú pravdu, zásobovanie viazne. Za tých štyridsať!!!! rokov sa tu v obchodoch nič podobné neobjavilo. Možno ich mali pre profesionálnych kuchárov (na čom by varili v reštaurácii), a ako si napísal, muži nevaria, tak ženy mali smolu.
A veru je krásny, ešte aj ten dizajn sa mi veľmi páči.
zolik
Ten je krasny, po podobnom som, od kedy mam vlastnu domacnost vzdy tuzila. Len najprv nebolo miesto, potom peniaze a teraz ked tieto dva predpoklady splnene su, uz su deti z domu. Ja mam v jednom byte klasicku keramicku varnu platnu a zvlast elek. trubu z Ikei (slusna cena aj dizajn, len gombiky sa mi zdaju slabe, mam strach, ze mi niekedy zostane jeden v ruke) a tu mame vsetky spotrebice zn. ZUG, domaca svajciarska vyroba. Som s nimi velmi spokojna. ALE ten "sporhel je tichy uzas". Urcite rozumna investicia, ked varis pre viac ako 2 ludi, zavaras, vypekas atd. Jedine co z vlastnej skusenosti a aj skusenosti mojich kamaratok neodporucam su tzv. varne ostrovy. Vyzera to super, ale clovek sa dookola nabeha jak blbec. Prajem vsetkym varechacom pekny vecer.
johanen
www.univerzalnykamen.sk ...skvelá vec na čistenie
petranovak
Dobrý den,
s přítelem jsme si zakoupili novou chatu téměř u hranic se Slovenskem, ale není vybavená, a jedna z nejdůležitějších věcí kterou bych tam potřebovala, je sporák s troubou, jenže se v tom nějak nevyznám, mohl by mi někdo prosím poradit?:) Nejlépe na plyn. Děkuji, Petra