Zdravá výživa

Nová kuchárska kniha, zaujímavé názory autora

pivonka - fotkapivonka, 17. marca 2012

Diskusia k téme

julica
Mne sa najviac páči toto: Každá soľ pochádza z mora. Akurát je rozdiel, že stolová soľ vyťažená v bani, sa usadila pred státisícmi rokov, keď sa v moriach čvachtali praveké živočíchy. Dnešnú morskú soľ zase získajú z morí plných splaškov, kde havarujú tankery a ropné plošiny. Môžeme si vybrať, čo je chutnejšie.

Čítajte viac: Každá soľ pochádza z mora. Akurát je rozdiel, že stolová soľ vyťažená v bani, sa usadila pred státisícmi rokov, keď sa v moriach čvachtali praveké živočíchy. Dnešnú morskú soľ zase získajú z morí plných splaškov, kde havarujú tankery a ropné plošiny. Môžeme si vybrať, čo je chutnejšie.
:)) Už som sa tu s niekým o tom prela.

babav
Zaujimave...paci sa mi filozofia pana M.M., s akou pristupuje k potravinam a vareniu ;-)
evusik
buhužiaľ ľudia radšej uveria ukričaným frázam o tom, čo všetko je zlé, čo nesmieme a naopak čo musíme jesť a pritom častokrát ide o tvrdenia ničím nepodložené a neoverené, čiže ide len o reklamu.
Teraz napr. najnovšie bijú lekári na poplach, že ľudia sa bezdôvodne prepchávajú rôznymi výživovými doplnkami, vitamínovými preparátmi a väčšinou ani nevedia čo do seba tlačia a prečo. Hlavne, že niečo užívajú, veď je to módne a pritom si často viac ubližujú ako prospievajú.
Mne sa páči celý článok a hlavne názory tohto pána, napr.

"Eskimáci potrebujú rybí tuk v chladnom pásme a netrpia zvýšeným cholesterolom. To však ešte neznamená, že ich máme napodobňovať a pridávať všade omega-3 mastné kyseliny. Ani Masajovia v Afrike nemajú príznaky aterosklerózy, pričom jedia najmä mäso a mlieko. Budeme preto ako prevenciu infarktov propagovať steaky?"
marianne69
Som rada,ze si to tu dala @pivonka.Citala som ho a je v nom podla mna kus pravdy.Ja nedam dopustit na skavarenu mast a slaninu,to mi v chladnicke nikdy nechyba,kysnute s mastou ma upne inu chut,takisto vajickam sa velmi krivdilo a takych potravin by sa este naslo....

Mna velmi zaujal aj clanok:Prekliatie Michelinovych hviezd,kde sa hovori o temnej stranke gastrononie,tiez zaujmave citanie...
pivonka
Som rada, že vás článok zaujal. @marianne , rada by som si prečítala aj článok, o Meschelinových hviezdach, ak je na internete, môžeš pridať link?
pivonka
Opravujem: Michelinových :-( Dajako mi ušiel prstoklad.
marianne69
@pivonaka mam z kniznice pozicany casopis EMMA januar 2012,idem ju v pondelok vratit, tak si ju mozes vyzdvihnut ak mas cas a chut.Str:73:-) ziskat ju je sice ako vyhrat Oscara,ale jej strata sa rovna profesionalnej samovrazde.Pise tam o tom jediny cesko-slovensky hviezdickovy sefkuchar Pavel Pospisil.A tiez pre mna ine sokujuce skutocnosti.Citala som jednym dychom.Mozno netreba verit vsetkemu,co sa pise,ale tuto by som pouvazovala,ze na tom nieco moze byt...
mimitje
Zaujímavý článok a veľmi výstižný. Ani nie tak dávno som čítala fantastickú knihu v angličtine: "Outliers" od Malcoma Gladwella. Je o výnimočnosti a podstate úspechu. A ako to súvisí s uvedeným článkom? Na začiatku knihy je skutočny príbeh jedného amerického mestečka, ktoré vzniklo niekedy začiatkom 20.storočia a vybudovali ho talianski prisťahovalci, ktorí tam žili ako jedna veľká rodina. Asi v 60-70 rokoch minulého storočia to už bolo celkom veľké a vybudované mesto. Avšak malo jednu veľkú zvláštnosť- ľudia tam umierali len na starobu- 80-90 roční a viac. Z veľkej poplúcie mesta nikto nezomieral na rakovinu, alebo na srdcovo-cievne ochorenia, ktoré v tom čase bolo najčastejšou príčinou úmrtí v Amerike, či na svete. Vedci začali skúmať, čím to je a ako je to možné. Samozrejme sa domnievali, že to bude vplyvom génov, ale to sa nepotvrdilo. Potom začali skúmať stravu týchto ľudí a opäť s prekvapením - títo prisťahovalci jedli kompletne všetko - vrátane mastného, sladkého, alkoholu, dokonca aj fajčili. Naviac, keď porovnali ich stravu, so stravou obyvateľov susedného mesta, keď bola vysoká úmrtnosť na srdcovo- cievne ochorenia, nenašli žiadny významný rozdiel. Po dlhom odbobí tohto fenoménu nakoniec prišli na to, prečo títo ľudia tak dlho žijú. Ich výnimočnosť spočívala v tom, že boli šťastní. Rodiny boli veľmi súdržné, navzájom sa stretávali a podporovali, ľudia sa na ulici všetci zdravili, vždy prehodili nejaké to slovo, navzájom si nezávideli, neohovárali sa, snažili sa navźajom si pomáhať a mať jeden v druhom oporu. Túto výnimočnú atmosféru bolo cítiť na každom kroku tohto mestečka... Niekedy tajomstvo dlhého života spočíva naozaj v spokojnosti a v živote v rovnováhe. Ak jeme všetko s mierou a snažíme sa o vnútornú rovnováhu, určite tým výrazne prispievame nášmu zdraviu.
pivonka
@mariana , ďakujem ti, vynasnažím sa dostať sa k uvedenému článku, zaujíma ma to. Na internete som to nevygúglila.
@mimitje , krásny príspevok. Tuším, že všetka zloba pochádza zo závisti. Keby sa tak dala zrušiť...
evanaaa
Aj mne sa páčil ten článok, dá sa z neho vybrať všeličo A mimochodom, páčilo sa mi, citujem: Včera som videl " slovenské " paradajky, krajina pôvodu Taliansko, priviezli Francúzi zo Senegalu......k tomu veľa slov netreba, len toľko, že zisťovať pôvod potravín a výrobkov by bolo viac ako práca detektíva. Teraz sa často zjavujú články, v ktorých sa píše o mýtoch, čo sa o čom hovorí a podobne.
irenaw
dobré, odkedy sa pamätám môj otec toto isté hovoril. ale ľudia naučení používať vlastný rozum nie sú u obchodníkov v obľube, lepší je zákazník, ktorý im reklamu zhltne aj s navijakom :-(
rybarkuchar
Priznám sa, že nemám rád polemiky o zdravej výžive. Ak si dovolí autor vyhlásiť, že toto je škodlivé a toto zdravé - urobí to spravidla na základe nejakej vzorky ľudí. Ale každý sme predsa iní, žijeme v iných podmienkach, inak na nás vplýva okolie, vyrástli sme na nejakom druhu stravy. Čo je dobré pre Teba, nemusí byť pre mňa. Jednoducho povedané, asi to nie je tak jednoduché. Držím sa však jedného – napísal to jeden z odborníkov na zdravú výživu: čo sa nesmie to sa nesmie, ale čo sa veľmi chce, to sa môže.