Varenie

Nie, toto jedlo si neprosím...!

vcelka - fotkavcelka, 16. apríla 2010

Keď som ešte chodila do základnej školy a na školské obedy, tak sa tam pravidelne na stoloch objavovala omáčka z kyslých uhoriek. Pri okienku sa vtedy neustále ozývalo: "Nie, omáčku si neprosím, stačia len suché zemiaky a kúsok mäska..."
Ja som však chodievala na repete.
Keď sme raz na návšteve (boli sme s otcom na dedine, kde odmietnuť jedlo je prakticky nemožné) dostali pľúcka na smotane, tak otec ďakoval nebesiam, že som zjedla obe porcie.
Ja ale absolútne neznášam kôpor, kôprovú omáčku, okôprované nátierky a dresingy a pod. Nedostanete do mňa žiadne plody mora; raz sa mi z nich dvihol žalúdok a to som ani netušila, čo to jem. Takže predpojatosť to nie je. Neuspeje ani nikto, kto ma chce obrátiť na zelerovú vieru (žiadne nátierky, šaláty s zelerom a pod.
Nemusím ani mleté varené mäso (tiež evergreen našej školskej jedálne), ryžový nákyp a kelový prívarok, no a na kiwi mám, žiaľ, alergiu.
A mňa by, milí vareškovia a varešnice, zaujímalo, čo Vy nemáte radi na svojom kuchynskom stole. Mohla by z toho vzísť poučná štatistika...

@zareaguj


Diskusia k téme

vcelka
Môžeš, prosím Ťa, pridať zopár slov, čo Ti na ňom najviac prekáža? To je zaujímavé, lebo niektorí ľudia (vrátane mojej škôlkárky) by sa zaň pobili... :-))
gittka
skoro všetko kysnuté cesto,ale hrozne rada ho robím
vcelka
Rovnaká otázka ako pre "vegetarianku", prečo práve kysnuté cesto?
gittka
už pohlad na akýkolvek osúch,závin alebo buchtu my spôsobuje alergiu(OBRAZNE).neviem,proste ho neznášam
vcelka
No tak ty ani na dedinu nechoď... :-))
Ja s mojou averziou voči mušliam tam ešte môžem... :-))
vcelka
Tak šup ho do veľkomesta medzi hamburgery... :-))
vcelka
Fajn, môj človek. Čo keby sme sa stretli na kávičke (teda pardón, na šniclíku...) ?
veronika353
Já jsem nikdy neměla ráda mleté maso a špenát, ale když to uvařím sama a vím, co tam dám, tak to sním.
bambitka
Ja som nikdy nemala a ani nemam rada jedla v ktorych je zeler:(
jody
ryby a hríby.... v akejkoľvek úprave a súprave... odmalička. Na hríboch mi vadí konzistencia, chuť nie, na rybách mi vadí všetko. Celá moja rodina ich miluje, nikto nevie, kto ma podhodil do kolísky... :-)
egreska
ja zjem všetko,od vnutorností až po špenát ,len čo ma mrzí ,že morskych plodov tu mame pramalo a velmi drahé...ja som sa zle narodila :-( ked sa narodím ešte raz tak dufam že to bude niekde blízko mora :-))
evas13
Nepoznám žiadne jedlo, ktoré by som nezjedla, snáď žabie stehienka. :-) Tie som zatiaľ neochutnala. Zjem všetko čo nezje mňa, alebo zo všetkých zákuskov mám najradšej rezeň.
evusik
tak ja v žiadnom prípade nemusím pľucka na smotane, neviem to racionálne vysvetliť, pritom naši to milujú a manžel varí fantasticky, to isté platí o držkovej polievke
taký špenát v klasickej forme, t.j. zemiaková kaša, volské oko, špenát nezjem ani keby ma priviazali k stoličke, ale keď si uvarím napr. kuracie závitky plnené špenátom, alebo zapekané cestoviny zo špenátom tak to sa idem doslova obžrať - strašne to ľúbim
frezia68
Ja som na tom najhoršie,lebo som v detstve ochutnala aj vyprážane žabie stehienka(mimochodom výborné) a mám veľmi rada aj kôpor,aj jeho vôňu a tiež asi všetky naše jedlá.Nemusím morské potvorky....ale to už je cudzina :-))))
hanina
Mne sa ako dieťaťu hnusil rais / ryža v mlieku/, ktorý nám maminka varievala časo. Ja som pri stole presedela aj hodinu, kým sa mi nepodarilo akosi sa zbaviť svojej porcie. Asi sa mi hnusila tá koža, ktorá sa tam utvorila / mali sme doma kravu/. pamätám si, že mi bolo na vracanie, len čo som to videla. Potom som nemohla už ani prevarené mlieko - a nemôžem dodnes. Len surové...
alena45
granatír, rajčinovú polievku a plnenú papriku. Inak neviem, zjem všetko, problém mám už niekoľko rokov s krížovými alergiami. Minulý týždeň som si robila cícerovú polievku so stopkatým zelerom, dvakrát som ju zjedla a nič a tretíkrát mi tak opuchol jazyk, že som sa bála zaspať. Už sa mi to stalo s rôznymi orieškami, s mušľami, s kupovanými rajčinami, banánmi a už si ani nepamätám s čím všetkým. O pár dní si môžem hocičo z toho dať a nič. Ale to nie je o tom, že by som tieto veci nemala rada, skôr naopak, to mám medicínsky problém. Bohužiaľ. A v chladničke mám dve plechovky s milovaným ruským kaviárom a bojím sa ich zjesť.
A ešte dodám, že vekom sa moje chute veľmi zmenili, teraz milujem šalátovú polievku, zeler chrúmem namiesto orieškov, kôpor pridám všade kde môžem a v lete zjem toľko vlastnej zeleniny ako náš panelák dohromady.
alena45
a kedysi, keď mlieko bolo mlieko, som ľúbila zjesť kožu z prevareného mlieka. Dcéra si kakao vždy precedí cez sitko.
vcelka
To mi pripomína moju skúsenosť - pred mnohými rokmi som sa zúčastnila na týždňovom seminári jednej promovanej ukrajinskej liečiteľky. Bolo to vždy večer a na domácu úlohu sme museli spravidla cez deň niečo urobiť. Jeden deň sme mali prikázané jesť iba natural ryžu. Mne sa, namôjdušu, plná lyžička vždy zastavila pred ústami a ani za nič ďalej. Radšej som hladovala a odvtedy som toto jedlo volala tak ako ostatní - načúral ryža.
Zabudla som ju dať do môjho pôvodného zoznamu nenávidených jedál, resp. sa tam objavuje podobná špecialita - ryžový nákyp. Ani za nič, aj keby mal na sebe metrovú vrstvu peny a za kanister kompótu... :-)
jankamamka
neznášam ryžový nákyp, ale za také varené tvarohové guľky s opraženou sladkou strúhankou a kompótom, by som si nechala do kolena vŕtať :)
vcelka
No dobre, to je ale iná káva, tam nie je mazľavá ryža... A vôbec, jankamamka, pozerám, že Ivánka nie je ďaleko, nemáš nejaké v chladničke?
sandratamer
Neznášam lúsky a lúskovú omáčku. Brat (starší, nie ten, čo kukal do bubna práčky) bol raz jedným nemenovaným členom mojej famílie donútený túto omáčku zjesť. Zjedol, no o pár minút bola naspäť v tanieri. Už len keď si predstavím tú hnusnú mazľavú chuť na jazyku, strasie ma. Aj v závodnej jedálni ma kuchári poznali a mali pre mňa vždy pripravenú porciu zeleniny bez lúskov. Ua. Lúsky ne.
vcelka
Lúsky... ani ako polievku, ani ako prívarok, ale varené čerstvé celé jemné fazuľové lúsky s opraženou strúhankou... áno, áno, áno. A je to zaujímavé aj ťažko pochopiteľné - nadhodil to uz Evusik a jej špenátové metamorfózy - milujem mrkvu celú, nastrúhanú, surovú aj dusenú aj ako šalát s trochou pomarančovej šťavy kvôli sladkosti... len nech mi ju nikto nekrája na kolieska a na kocky a najmä nech mi to nikto nevmieša do majonézového zemiakového šalátu.
No a to mi pripomína, že nikto ale naozaj nikto nevie, čo jedlá stvárajú v našich útrobách, ako sa tam križujú, ako sa ovplyvňujú... na to ešte žiaden výživár neprišiel a asi ani nepríde. Aj keď môžu vysloviť tisíc a jednu teóriu.
michsamant
Nemam rada mlieko (hlavne ta supa na nom, len ked ju vidim pride mi zle),mliekove polievky a mliekove omacky. Nemam rada koprovu omacku, chren a presladene zakusky a kasu z ovsenych vlociek. Ale nikdy nepokritizujem jedlo, jednoducho ho slusne odmietnem (aj ked v skolskej jedalni nas teda nutili...)
Najviac neznasam, ked "masozravci" povedia "fuj" na zeleninu a vegetariani povedia "fuj" na maso....
darinka55
Keď som bola dieťa naša mamička nám do zeleninovej polievky vždy dala čerstvý žltok horkoťažko som to zjedla ale moje deti to baštili jedna radosť ,ani cibuľu varenú nemusím ,ale ostatné jedlá viac menej milujem.
honestka
Dnes mam rada asi vsetko.
Ale k tomu som dospela neskor, lebo ked som pri emigracii objavila tolko novych druhov jedal, na ktore som sa dlho nemohla ani pozriet,(neskor som ich jedla, alebo zacala pripravovat sama), tak som zistila, ze niet nieco ozaj zle- zalezi len od nas a iba od momentalnej chute, ze sa nam nieco nepozdava, alebo nereze vizualne...
A tento dosledok si cennim maximalne hoci su iste aj apre mna dnes veci, ktore by som nezjedla uz len podla toho co mi hovorila, alebo poslala na obrazkoch moja dcera, ktora prave precestovava Aziu, Cinu, Indiu a Afriku - tam ma par veci velmi vylakalo a hoci ONI ich povazuju za delicacy, asi by som musela zomierat hladom ich prehltnut ...
hannah22
nemám rada prevarené mlieko a šupku na ňom, a plúcka na smotane raz ma to rodič donútil zjesť a skončilo to ako popisuje Sandra, držkovú nemusím ale žabie stehienka mi chutily, takže koľko ľudkov toľko žalúdkov... :))
altyn
Ja teda fakt nemusím sladké polievky a omáčky (rajčinové a pod.) A tiež nemôžem miešať mäso s ovocím, ja viem, máte námietky že aká je to fajnotka, no okoštoval som a NIE! tieto dve veci k sebe nepatria. Teda aspoň podľa mojich chuťových pohárkov... :-)))
janadelfi
Nemusím pľúckovú na smotane a prečo? Keď som bola malá - premielala som to v ústach a stále som to nemohla prehltnúť. Po veľkom nátlaku zo strany rodičov sme (teda rodičia) museli maľovať..... už nikdy ma do jedla viacej nenútili - ani nemuseli..... inak zjem všetko :-)
2010
Ako maly chlapec som vzdy prazdninoval u babky na kopaniciach, a tam sa pilo len to "smrdlave kozie mlieko" mala ich celu armadu 10 a ja som tie prespekulovane bosorky pasaval .
Od vtedy ani ten najdrahsi kozi syr nemozem ani citit.
tinca
Tak všetko čo vy nemáte radi, ja zbožňujem granadír, držkovú pol.,pľúcka na smotane atď. Ako decko som nezjedla špenát, ale už aj ten zjem. Nemusím moc zeler a vôbec nie ryžový nákyp. Ale napr. na intráku nám robili strašne dobrý zelerový šalát a ten som zjedla.
jezibabka1
pľúcka, obličky, mozoček, držky - z toho mi je zle, len keď na to pozriem v mäsiarni :))))))))))))))))))) prieberčivá niesom, ale keď si mám vybrať, tak víťazí mäso, Ale tiež nesmie byť mastné, moju mamu som privádzala do zúfalstva, keď som ešte aj na kuracine hľadala mastné:))
vcelka
Aj na kuracine je mastné pod kožou. Opýtajte sa mojej dcéry, nepotrebuje na to ani lupu... :-))
verka1
Ahojte, zase super téma. Ja nemám rada paradajkovú polievku, lebo som ako mladá bývala pri pivovare STEIN a tam čosi vypúšťali a smrdelo to podobne. Ale všetko od paradajok ľúbim. Aj omáčky. A šošovicu tiež ee, aj keď ju moji milujú a varím ju. Len nechutnám. To že sa chute menia vekom som zistila aj ja, tekvicový prívarok som priam nenávidela a ešte s kôprom a teraz? Najobľúbenejšie jedlo. Ako dieťa som tú povestnú kožku na mlieku priam zbožňovala. Dnes už mlieko nepreváram. Kamoška mala psa a v nedeľu, keď piekli kura, dostal celú kožku, mňa skoro porantalo.No a ešte by som vedela pospomínať, ale o jedle len v dobrom, hihi.
sracz
Aby som nebočil od partie, tak sa pripojím aj ja. Už podľa mojej podobizne (jedno kilo krajšie ako druhé) je zrejmé, že som, slušne povedané a napísané, "všetkéhojedák". Je to pravda! až na kožku z mlieka (od detstva deckúceho do dnešných mojich 62 a niečo rokov) a varenú cibuľu => už ši vidzel harbateho psa a koňa bľuc? Aj keď na druhej strane, mliečko môžem denne ma litre a cibuľu aj ja uznávam, pri cesnačikovi princovi, za kráľovnú všetkých svetových kuchýň! Inak veľmi dobrý nápad, urobiť verejnú anketu aj na túto tému.
2010
Co som prekvapeny kolky nema radi moju pochutku fazulkovu alebo tekvicovu omacku s koprom.
A vela varechaciek sa bude cudovat ze dost casto je to moje nedelne jedlo ( oblubene) len tak s vajickom a varenymi zemiakmi.
babidka
v zivote som neochutnala drzkovu polievku a ani to do smrti neplanujem .uz len pomyslenie na drzky u mna vyvolava triasku .moja mamka ju varievala , ale vtedy som utekala z domu k babke , lebo mi to ohromne smrdelo ....:-) no a dalsie - nezjedla by som surovu ustricu a vadi mi aj pozerat na niekoho ako ich hlta . Inak som ochotna aspon ochutnat vselico aj netradicne - hlavne ked neviem co to vlastne je :-)))))
hkbarbie
no tak ja mam rada vsetko, vzdy sa poriadne nadlabnem, mam rada vsetky druhy svetovych kuchyn, ale najradsej zo vsetkeho mam pecene kurca s hranolkami a vsetko v com je smotana. Kedze moja milovana mamicka @babidka nas vzdy krmila iba jedlom, ktore nam chutilo (tazko bolo odolat jej kucharskemu umeniu) a nikdy nas nenutila jest (stacilo, ze raz mi zjedla vsetko z taniera, ked som vymyslala, vraj som mala 2 roky ci kolko, a odvtedy som stihla vzdy vsetko zjest skor ako prisiel zralok :-) ) Jedine co neznasam je, ked je v jedle obrovske mnozstvo mleteho cierneho korenia. To ma vtedy ide rozhodit od zlosti a hlavne mi je z toho do placu, lebo mi to fakt nechuti :-)
hkbarbie
@babidka ale ryska v japonskej polivke s rezancami ti bars nechutila :-) asi preto, ze si vedela co to je :-)
vegetarianka
@vcelka na granadire mi prekáža asi všetko...mám rada cibuľu, zemiaky, cestoviny aj sladkú papriku, ale nie takto dokopy...a hlavne ma to v škôlke učiteľka donútila zjesť, a to radšej nemala robiť...doteraz si pamätám, ako zle to dopadlo
cistinka
Nezjem jedlá, kde sa používa kupované lečo nakrájané na nechutné tvrdé kusy a sterilizované zelené lúsky (fazuľkové struky), sterilizovanú tvrdú mrkvu a hendý zeler... jednoducho to nedostanem cez hrdlo ďalej .......... zlé spomienky. Ďalej nekonzumujem ryby a plody mora, kozľacinu, nutrie, baraninu, zajace, králiky a iné veveričky....
michsamant
@vegetarianka , mna tak donutila ucitelka zjest mliekovu salatovu polievku...mala to aj na topankach...
Pripajam sa k nazoru,ze drzky nikdy ochutnat nechcem.
vcelka
Varešnice, neblíáznite, inšpirovali ste môjho manžela, že by si strašne rád dal držkovú polievku. Tak som ho schladila tou šalátovou polievkou. Zmienka o nej mu razom zatvorila žalúdok...:-)
akive
Je zaujímavé, ako nás poznamenajú udalosti z detstva, ja som sa ako malá povracala z vtáčieho mlieka, lepšie povedané z bielkových gombolcov, čo plávali v žĺtkovom kréme. Ten mi chutil. Odvtedy som toto jedlo obchádzala oblúkom.
bozulka
No musím sa pridať aj ja-nemala som rada veľa jedál,ale čo nemám rada celý život je varené mlieko s kožou,a ešte pľucka na smotane hoci srdiečko alebo jazyk môžem.Ale je pravda,že vekom sa chute menia.Ryby milujem,ale mám problémy so žralokom,to mi pripomína neviem prečo akoby som jedla psíka alebo mačku.Čiže ako ľudožrútka.Ešte problém s ústricami a možno rôznou chrobačou a plazy.Všetko ostatné som si časom obľúbila-šalátovú omáčku,chrenovú,dnes žiadny problém.Ešte som zabudla na surové vajíčko.Ale nemám problém keď robím koláč a vyšlahané vajíčko s cukrom rada olizujem.Neviem prečo sú takéto rôzne chute a antichute,že čo jeden miluje druhý nemôže ani cítiť.
Ale som presvedčená o tom,že keby išlo o život tak človek urobí aj to, čo by za normálných okolnosti nikdy nedokázal.
sjuz
tak - ako tu tak čítam, vychádza mi jedine to mlieko s kožkou..:), inak "ľúbim" všetko, čo ste tu spomenuli...
vcelka
Keď tak pekne píšete, vareškovia a varešnice,
napadlo mi rozšírenie témy o prapodivné obľúbené jedlá. Ja, napríklad, milujem kuracie-slepačie beháky. Najprv si ich musím pod pultíkom zohnať v hydinárni. Potom sa s nimi babrem v umývadle, keď režem preč zablatené, stvrdnuté kúsky kuracieho chodidla (niekedy tam nie sú a mám uľahčenú prácu). Uvarím ich, rozložím na tácku a rad za radom obrypujem, až som od ucha k uchu celá ulepená. A šťastná. Zdôvodňujem si to tým, že mi možno chýba v tele nejaké želatina, alebo čo. No a mám to po mame, behákové hody si dipriavame ako dámsku jazdu...
vcelka
hkbarbie, co je to ryska v japonskej polievke?
zdezda
tú kožku na prevarenom kravskom mlieku som ani ja nemala v obľube, no počas prázdnin som chdievala k mojej milovanej babičke(veľmi múdrej a sporovlivej), a ona ma naučila, že je to to najlepšie z mlieka, dávala mi ho na tmavý chlebík a tak som si to obľúbila, že mi to chýba, lebo v Blave ťažko zoženiete čerstvé mlieko, no a môj, tiež už nebohý tatino:(, varieval nedeľné polievky,zakedy sme my baby boli v kostole, tie variebal zo špikových kostí a keď sme prišli, vítal nás už s teplým špikom na chlebíku s trochou soli, už 3 roky som to žiaľ nejedla, no ale nerobievam žemľovku, videla som akým nechutným spôsobom ju robili v šk.jedálni/ v špinavých otlčených kýbloch vo vode máčali staré pečivo/ ani moje deti ju nepýtajú, inak zjem takmer všetko, miesto držiek dávam do držkovej hlivu
gittka
@vcelka ,aj ja milujem beháčiky.ked sme sa zobrali s mojim mužom,odmietal jest polievku,v ktorej sa varila táto dobrota.ale časom si zvykol a teraz beháky delíme spravodlivo na dve časti!!!
alena45
gittka, dnes sme mali polievku z kačacích drobov a sú tam aj tie beháky, no ale s blankami. Aj to sa je? Zvyknem to vyhodiť.
gittka
@alenka ja mám rada aj kačacie,ale tie majú trocha inú chut ako kuracie a papám aj blanky
hannah22
to je ale fajná téma , dobre som si počítala a zisťujem s radosťou že nie som sama s mojimi fujj ... :))
hkbarbie
@vcelka :-) ryska v japonskej polievke je nieco na sposob kuracej alebo hovadzej polievky s hrubsimi rezancami, v ktorej plava grilovany rezen. Podava sa to individualne pre kazdeho vo vacsej miske a je to sice japonska polievka, dava sa tam aj sojova omacka a co ja viem co vsetko, ale na prvy pohlad to vyzera ako nasa slovenska kuracia polievka s rezancami a predstav si, ze by ti v nej plaval vyprazany alebo grilovany rezen :-)
evanaaa
Je pravda,že rokmi sa chute menia a tiež sa vraví,že človek(a tým aj jeho chute) sa menia každých 7 rokov.Ja som v mladosti nemohla jesť paradajkovú polievku ale omáčku ano,teraz zjem aj tú polievku.A granatír ľúbim od detstva.Niekedy sa sdpo mienky viažu na určité jedlo achute,ktoré by pri vhodnej úprave boli iné ako si ich pamätáme.Napr. pri granatíri väčšina ľudí si uvarí zemiaky a tie zmieša s cestovinami ale správny gr. sa varí tak,že zemiaky (surové) sa nakrájajú nadrobno a dusia sa na cibuľke poprášenej mletou paprikoi do mäkka ,na miernom ohni ,často sa miešajú aby neprihoreli,prípadne sa môžu trocha podliať vodou ale len málo,aby s toho nebola kaša.Soľ ,príp. trocha korenia podľa chuti.Myslím,že zjem skoro všetko,čo som vyskúšala a čo nie,musím ochutnať.Ale hlavne záleží ako som spomínala na spôsobe úpravy jedla.
altyn
Ježibabka- čo sú to tie"hadí vocásky" a kde na ne chodíš, priamo, sama, do lesa a či k babke korenárke- čarodejke?
vcelka
@hkbarbie , prosím Ťa, a čo znamená tá "ryska" (je to s mälčeňom?),
@zdezda , osolený špik na chlebíku, to je dobrota nad dobroty a my s mamou potom obrýpeme ešte aj tie kosti od želatinových blaniek navrchu...
honestka
k "fuj behacikom" sa pridavam- ten nazov sa mi velmi paci!

Nahovoril ma na ne raz moj farmar u ktoreho kupujeme hydinu.
Dovtedy sa mi to hnusilo, lebo bezne sa to predava v cinskych restauraciach ako specialita, a nevedela som sa na to ani kuknut...
Zacala som to jest kvoli tej glejovine (problemy s klbom) a teraz sa o to tiez s manzelom delime statocne, ale najradsej ich varim v polievke so zeleninou, kedy dostanu velmi dobru chut.
Ako hovorim, pred par rokmi nemozne... dnes- specialitka ako aj vela tych morskych potvor co sme sa tu naucili konzumovat.

Spikove kosti a vobec vsetky tie "odhodene kosti" od rebierok ci inych kosti v obchode kupim osobitne, porozdelujem a varim v masovych polievkach a tiez do stipky objeme tu glejovku...
Ked to niekedy jedavala v zavodnej jedalni moja bohata kolegyna, ktora prebrzdila svet krizom-krazom, tak som to nevedela pochopit, preco si to vzdy pytala extra a nie radsej to "vysusene hovadzie masko" ... dnes viem aj ja co je dobre!

A som nesmierne rada, ze chute sa menia! Ktovie co vsetko dobre ma este caka....
babidka
@vcelka , ryska je po zemplinsky rezen...:-) ale o tom / a inych cudnych azijskych jedlach / napisem niekedy prispevok do "zazitkov"...:-))
@michsamant , ani ja nemam rada olivy a veruze ich pekne z kazdeho jedla vyberam ...:-) co tesi mojho manzela lebo ich ma velmi rad :-) a pekne ich z mojho taniera povyjeda...

vcelka
Olivy... to tiež nemusím, ale proti namierenej pištoli by som ich zjedla bez mihnutia oka :-))
Pripomínajú mi však ďalšiu gastronomickú skúsenosť.: mali sme čierneho pouličného kocúrika (8 rokov) a susedia vo vedľajšom vchode mali takého istého mladšieho (volal sa Čaro - ak sledujete Varechu, mili Čarovci , ozvite sa!). No a ten tak miloval olivy, že keď sa im zatúlal - počas prechádzky popri panelákoch - tak ho mohli domov nalákať len na olivy. Hocikedy prišiel na návštevu k nášmu kocúrovi a jten ho vždy ponúkol, ako inak, olivami... Ale dával prednosť zeleným. Myslím, že pán Brehm by sa zbláznil.
alena45
Gittka, skúsila som, no už nebudem. Moja stará mama jedla aj tie beháky, aj hlavu sliepky, tak možno niekedy skúsim radšej kuracie. Teraz všade zháňam chvostíky. Kamarátka mi povedala, že polievka s chvostíkom je oveľa delikátnejšia. No nikde ich nemôžem dostať.
stefanm
ja nemám rád sardínky a paštéky....a ešte nemám rád keď ma niekto "núti" niekde na oslave alebo hlavne na svadbách jesť 3x v noci.kedy ja jem 3x v noci???a ešte o pol druhéj nad ránom donesú tú fantastický voňajúcu plnenú kapustu-holúbky a ja to už nevládzem jesť a nadávam si prečo som sa prejedol zákuskov .....a ešte nemám rád tú "slovenskú špecialitku"" - tri druhy mäsa,kopec mastných hranolkov,mazľavá ryža a presolený dvojfarebný kapustová šalát na ktorom tóni kúsok neumytéj paradajky.to máme skoro na všetkých "pracovných" oslavach a podujatiach.tak toto nemusííím.
vcelka
Ešte si, milý stefanm, zabudol na rez šalátovej uhorky a k tomu koliesko pomaranča, ktoré zvykne tróniť na tom kapustovom šaláte - to je akože punc svetovosti a modernosti...
stefanm
...a ešte je dobrý aj ten plátok mäsa a na ňom 1/2 broskyne a roztopený syr.Prílohy sú tie isté ako vždy.U nás na východe koliesko pomaranča dávaju len pred vianocami.Ako niekedy mandarínky.Ale už sa to zlepšuje pretože minule boli tie hranolky "zúbkované".
vcelka
prsia po kráľovsky - takto sa volá to s broskyňou...
Už to veľmi ani nevídať, no ale niekde to možno ešte len dorazilo... :-))
jezibabka1
@altyn ( znova som len na sekundu na vareche) v rozprávke "Princezna ze mlejna" ju varila ježibaba, tak som si to požičala:)))))))
gittka
alenka to hovädzie chvostíky?lebo tie sú super a aj mäsko z nich.
vcelka
Ozaj, ešte mi zišla na um podivuhodnosť zvaná biskup (teda hydinová riťka). Zbožňujem beháky, ale trtol nie. A manžel zase naopak. Ako je to možné, jedno "svinstvo" áno, druhé nie...
babidka
@jezibabka , a nechces ist do Ciny ? tam ti "hadi vocasky" kludne predaju v kazdej lekarni a aj na trhovisku :-)))) a aj susene zralocie plutvy, susene muchy , zive zaby , prasok z mandragory....vsetko co spravna jezibabka ma mat v spajzi:-)))))))
alena45
Gittka, to je jedno aké, nemajú ani hovädzie ani bravčové. Takže ešte stále neviem posúdiť. Ja neviem čo s tými chvostami robia !
gittka
Alenka bravčové moc nie sú do polievky.skôr tak do kapusty,ale tie hovädzie.normálne si my spravila chut...
gittka
alenka,neviem či pozerávaš v telke bez servítky.tam nedávno jeden pán varil polievku z hovädzieho chvosta a všetci z nej boli hepy...
delikatesa
neznášam sušené hrozienka kdekoľvek!!!ale čerstvé hrozno milujem :-)) no a bez cibule sa tiež zaobídem,takisto koložvárska kapusta určite si ju nikde nedám.
vcelka
Bez cibule akejkolvek? Teda aj surovej, upraženej (na zemiakovej kaši, napríklad), polovarenej (v živánskej alebo na špízoch)... ?
delikatesa
:-)) a moja mama zas ,vraj ako môžem variť bez cibule :o( no tak isto ako s cibuľou .-)
58vlasta
Morské potvory a príšery vôbec nemusím, ostatné? Skôr by mali predo mnou zatvárať chladničky, špajze, komory a hlavne plné hrnce... Na hríby sa už veľmi teším. Ozaj, viete, čo znamená ,,vegetarián"? Je to staré indiánske slovo, znamená ,,zlý lovec". :-)
zitar
Mne nechutí kombinácia mäso a kompót. K mäsu má byť poriadny pikantný šalát, uhorka, alebo niečo podobné.
A to povestné kuracie s broskyňou, to tiež nemusím.
sandratamer
Mäso a kompót alebo ovocie môžem kedykoľvek. Počas víkendov vo Svätom Jure u rodiny ešte ako dieťa si pamätám misy plné vyprážaných kurčiat, zemiaky na cibuľke a obrovská misisko uprostred stola, kde za chodu "prilievali" stále ďalšie a ďalšie kompóty. Čím väčšia "zmeska", tým viac chutilo. Najčastejšie to boli boli malé čerešne, potom srdcovky, slivky, marhule a ríbezle...

A ešte jedna príhoda... Moja babička, keď už na tom bola veľmi zle, mohla jesť len kašovitú stravu. Okrem jedla pre ňu som vtedy robila aj kuracie zapekané s broskyňou a syrom. Oči jej skoro vybehli, keď videla, čo máme na tanieroch, tak som jej jednu porciu nakrájala na mini-pidi-kúsočky.. Ťažko zabudnúť na jej šťastný výraz v tvári keď to jedla...
Máme to asi v génoch, skrátka ovocie a mäsko môže byť..
vcelka
Aj manžel sa pridáva (najradšej má k mäsku marhuľový kompót) a môj milovaný ocinko na nebeskej hostine tiež určite baští kúsok kuriatka s kompótom...
Ale ja som so Zitarkou rovnaká krvná skupina - uhorky, zeleninové šaláty, pikantnosti, nakladané cibuľky, usoplené hríby... ozaj, to je tiež zvrátenosť, ktorú milujem - čím sú usoplenejšie, tým lepšie :-)
sandratamer
Soplove hriby su najvacsia delikatesa. Netreba k nim nic. Len vidlicku na lovenie v zavaraninovom pohari :-)
vcelka
No ale určite nie všetci by s tým súhlasili...:-) čo poviete, vareškovia a Varešnice?!
bozulka
Tak to je jedno z mála vecí čo nemôžem.Keď náhodou hríbiky osoplejú tak ich musím ocediť alebo ich potom darujem susedom.Ale beháky,trtolky,bravčové paprčky,moje milované olivy,je jedno zelené lebo čierne,ale zelenšie trošku viac.Veď všetko je veľmi zdravé-paprčky na kolagén,ktorý je dobrý nielen na kĺby,ale aj na krásnu tvár,a Gréci keď chodili na roboty dostávali 4 ks oliv a krajec chleba na celý deň,vraj to má toľko výživnývh látok.
1x analu
vcelka
Prídem si po tie osoplené huby, keď sa zastavím v Piešťanoch... :-))
A na oplátku prinesiem olivy, to fakt nemám rada.
babinka
fuuuj - som najcastejsie hovorila na kelovy privarok a kukuricnu "zamesku", zboznujem koprovku, uvareny paprikovy bocik este teply - taky trasuci sa, ktory sa da natriet na chlebik - mnam, esteze to tu nedostat a tak sa moje cholesterolcata asi ukludnili >). Jedli ste niekedy egresovu omacku? Kto to videl ci ochutnal, povedal fuuuuj, ale ja som ju na posedenie zjedla plny hrniec a varievala som si cely rok, aj z kompotu :)
vcelka
@babinka ; Egrešová... to znie zaujímavo, k čomu sa to podáva? Milujem totiž egrešový lekvár, čo tiež mnohí nemusia...
babinka
ja som ho najcastejsie mala ako studeny dezert, ale malokedy bol studeny, nakolko som ho schlamstla este za tepla:). Tu som nasla recept na egresovu omacku, ale to nie je ta "moja". Egrese (akekolvek kysle, ak kompot, tak trosku citrona pridat) sa uvaria vo vode s pridanim cukru podla chuti a zavislosti na kyslom - trva to iba velmi kratko, hned pukaju a obsah sa zahustuje. Len co zacne vriet, obvarim v tej mase sneh z bielkov, ktory pridavam po lyziciach a vytvaraju sa take mracna kopovite. Potom do toho pridam vymiesane zltka s maizenou alebo zlatym klasom ak dve az tri a kratko povarim. Pekne sa da aranzovat do poharov ci misiek a spodna cast je zltozelenkasta omacka a navrchu plavajuce bielka-oblaciky. Mozno bielka prizdobit cokoladou - ale to uz pre mna nebolo, ja som jedla priamo z hrnca,lebo nikto sa k tomu nechcel ani priblizit :)
peliska
Takze od zakladky mam fobiu z rezancov s makom,tie skolske boli hrozne.A plody mora mam rada iba v akvariu.Inac zboznujem obycajne dedinske jedla;zemiaky s mliekom,pirohy,placky,macanku,halusky tvarohove aj bryndzove,a zeleninove huste polievky.A najviac mam rada vselijake privarky nad ktorymi moje deti gulaju ocami.
peliska
A este jedna rada pre tych ktori neznasaju drzkovu polievku.Skuste ju urobit z kuracich zaludkov /zuzikov/.Tie nesmrdia a netreba ich ani predvarit a cedit.Tiez som ju nikdy nechcela jest a odmietala som ju aj varit./manzel ju zboznuje/ Tato mi celkom chuti.Postup je taky isty ako s originalom teda s drzkami.