Rôzne

Návrh redakcii na úpravu pravidiel

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 27. októbra 2017

Diskusia k téme

kukulienka71
Vážená Redakcia, milí Varecháči, kto je tu pravidelne, iste vidí, že pár ľudí si sem chodí ventilovať svoju zlobu, frustráciu či si len potrebuje kopnúť a ešte k tomu sa na tom výborne zabáva. Prejavuje sa to v komentároch, ktoré ubližujú hlavne autorom receptov, diskusií aj zážitkov. Pod rúškom anonymity je to veľmi ľahké. Hviezdičkovanie sa zrušilo tiež z tohto dôvodu, čo veľmi vítam. Teraz by bolo načase niečo urobiť aj s komentármi.
Vidím jedinú možnosť a to, aby sa komentáre nezjavovali hneď po pridaní, ale až po preverení redakciou. Môžete si to nazvať hoci aj cenzúrou, ktorá by mala slúžiť určite k udržaniu dobrej atmosféry na tejto stránke. Veľa používateľov aj predošlých prispievateľov nemá odvahu ani chuť čokoľvek pridávať v obave, aby nebol zosmiešnený a ponížený. Rozmohla sa zábava na úkor iných.
Redakcia má mať kompetenciu kontrolovať komentáre a na verejnosť púšťať také, ktoré majú výpovednú hodnotu k receptu (typu: robila som, je to dobrý recept, robila som, nesedelo mi to a to, chýba v surovinách to a to, lepšie je použiť inú surovinu, doba tepelnej úpravy sa mi zdá krátka/dlhá, páči sa mi využitie sezónnosti surovín, je to novinka, teším sa, že som znovuobjavila tento recept, rozširujem si obzory vďaka tomuto receptu, vyjadrenie svojho obdivu k zručnosti či vkusu autora, opodstatnená kritika pri odfláknutom recepte, zjavne nekvalitnom výsledku a pod.) alebo prispievajú k priateľskej nálade, témy zo života, rodina, domáci miláčikovia, príroda, hobby, čokoľvek, čo nám prináša radosť a chceme sa o ňu podeliť.
Určite by tu nemali byť komentáre napádajúce, zosmiešňujúce, ironizujúce a kto nie je disciplinovaný napriek upozorneniam, toho sa treba jednoducho zbaviť, nedať mu už prístup na túto stránku. V súčasnosti sa redakciou mažú len komentáre hanlivé a hrubo urážajúce, aj to niekedy dosť neskoro alebo po upozornení. Nebudem menovať, je tu viac nickov, a tisíc percent, že sa ozvú ako prví proti mne teraz. Vopred upozorňujem, že hanlivé, ironické, deštruktívne a k ničomu nevedúce komentáre budem mazať.
Nemá mať prednosť zverejnenie komentára z časového hľadiska pred jeho obsahom! Ani v prípade otázok, lebo aj na tie vie odpovedať redakcia, a to aj vtedy, ak treba kontaktovať autora kvôli položeniu otázky. Myslím, že nie je problém taký komentár poslať v upozorneniach na mail, ako to je aj teraz.
V sporných prípadoch, ak si redakcia nevie rady, kontaktovať autora, aby ten dal súhlas/nesúhlas so zverejnením komentára, je to predsa jeho recept a sme tu preto, aby sme tvorili kvalitný obsah Varechy.
Ak niekto bazíruje na pluralite názorov, nech sa páči, môže sa realizovať tak, že aj on niečo pridá a čaká reakcie, iste to bude niečo ohromné, ak vie byť tak kritický k receptom iných. Je nás tu viac, ktorí pridávajú a vedia si povedať názor aj k tomu, ak sa im niečo nepáči. Ale dá sa to slušne, v rámci toho, že sa jedná o naše skúsenosti v kuchyni, vidíme chyby, ideme si poradiť alebo upozorniť na niečo.
Dajte si otázku, načo vlastne slúžia komentáre?
Verím, že môj návrh padne na úrodnú pôdu a Redakcia aj Varecháči o ňom popremýšľajú, rozvinú, zdokonalia ho a nakoniec sa udeje zmena k lepšiemu.
Pekný deň vám želám.
petrkluc
@Kukulienka71 (27.10.2017 09:49)

Mám mnohem jednodušší návrh. Co kdyby lidé, kteří neunesou ani náznak kritiky, prostě na tenhle portál vůbec nepřispívali?

Co se týče zábavy, lidská pitomost je nesmrtelná, a ano, je třeba se na tom alespoň pobavit, protože přivést někoho zcela nedotčeného rozumem k moudrosti je zpravidla nemožné.

A pro mě je mnohem důležitější upřímnost než nějaká zcela falešná přátelská nálada.
kecupicek
Myslím si, že aj kritika sa dá podať vtipne a súhlasím s Kukulienkou, že nie je potrebné nikoho urážať len preto, aby som si dokázal, aký som ja úžasný. Ešte som nič nedokázal, ale som dobrý! Pourážam všetkých dôchodcov a ostatní sa na tom ohromne bavia, veď dnes je to v móde.
kukulienka71
@Petrkluc (27.10.2017 10:03)

dakujem za názor. Prispievať treba, o tom je tento portál. Je na redakcii, aby určila priority. Či zábava na úkor druhých je znakom úprimnosti, to pochybujem.
Čo je pre teba falošné, môže byť pre niekoho úprimné a čo je pre teba úprimné, môže byť pre iného zraňujúce a dehonestujúce. Nie sme rovnakí, ale ak tu chceme spolu fungovať, musíme nájsť kompromis.
haji
Sociální baviči si vždy najdou svoji parketu, o tom nepochybuji. Pravidla nepravidla. Překračovat meze je dnes velmi aktuální. Slušnost nazveme falší - dalo by se pokračovat. Nebudu. Život je krásný, jídlo - recepty si stále budu vybírat, vařit, péct podle své chuti. Podle toho co já mám ráda, ne podle kritiky či komentů. Díky autorům za všechny recepty - dobré, špatné i výborné!
radox1
@Maxinka (27.10.2017 10:56)

nech to redakcia skusi,a potom pride na to,ze tretina novych receptov ubudne.su tu totiz osoby ktore pridavaju recepty len koli komentom,aby si precitali pochvalu.su to hlavne taki,u ktorych vidis podakovanie za komentar kazdemu samostatne a osobitne.,pritom staci zdvorilo podakovat vsetkym v jednom prispevku.
redakcia
Ahojte vsetci, dakujeme za vsetky vase nazory a navrhy. Komentare urcite neplanujeme zrusit a skusime najst nejake jasne pravidla, aby sme sa vsetci na Vareche citili prijemne. Dame vam ich coskoro vediet.

Zatial dobru chut k obedu. Inak, co ste dnes varili? :)
kukulienka71
ďakujem za príspevky. Cieľ je, myslím, celkom jasný mnohým, ide o elimináciu ubližovania cez komentáre.
Varím práve šošovicový eintopf;-)
Aj vám dobrú chuť, milá redakcia.
tomas
Ďakujeme za vaše názory. Rozhodli sme sa pristúpiť k zmene, kedže notorický vyrývači väčšinou netvoria obsah, len vyrývajú. Dnes nastane radikálna zmena pri komentovaní receptov a zážitkov. Snáď to verných Varecháčov poteší a skvalitní to obsah.
haji
@Redakcia (27.10.2017 11:17)
Karfiolové placičky. Dobrou chuť přeji všem!
radost
@Kukulienka71 (27.10.2017 10:25)

stotožňujem sa..podpisujem..
ak túžite po zlu-choďte na politické debaty..tam je tých frustrovaných..psychicky nevyrovnaných habadej..vulgárností..útokov..
zlo nerieši nič-len plodí nové zlo..
negatívne komentáre po skúsenosti môžu byť..prečo by nie..posúvajú autora i ostatných..
tak sa už teším na novú tvár Varecha.sk..:-)
redakcia
@Hadik (27.10.2017 12:15)

Ale stale to boli vulgarizmy, ktore my ani ostatni nechceme citat.
Co sa tyka Vasej novozalozenej diskusie na rovnaku temu, bola skryta z toho isteho dovodu.
hadik
@Redakcia (27.10.2017 12:23)

A čo tak sa vyjadriť k meritu mojej diskusie? Založil som znovu, ale už s cenzurovanými vulgarizmami, hádam to už bude prijateľnejšie.

PS: Týmto jednaním len potvrdzujete, že máte rozdielny meter na rôznych užívateľov.
redakcia
@Hadik (27.10.2017 12:30)

Odpoved najdete pod Vasou diskusiou.
PS: Napiste nam, aky meter by sme si mali najst na Vas? Dlhy, kratky, klukaty? :)
buchtabuchta
Tak píííp ľudia, to nemôžete písať bez vulgarizmov? Ja by som všetky tie píííp pííííp poslala do píííp pííííp a tam by sa mohli píííp pííííp........a je vymalováno.
tomas
Nové pravidlá sú aktívne. Redakcia založí nové fórum, kde vysvetlí podmienky.
tomas
@Kukulienka71 (27.10.2017 09:49)

Zatiaľ sme urobili prvý krok. Príspevky budú môcť pridávať iba aktívni používatelia Varechy, ktorí už predtým prispeli niečim poriadnym.

V druhej fáze budeme inšpirovaní vašim nápadom "Redakcia má mať kompetenciu kontrolovať komentáre a na verejnosť púšťať také, ktoré majú výpovednú hodnotu k receptu" - to síce nevieme spustiť operatívne dnes, lebo to je na viac dní, ale to bude ďalší krok.

Verím, že to skvalitní úroveň diskusií. Diskusie sú ostatne problémom takmer na celom internete. A neexistuje jediné správne riešenie.

Mnoho ľudí si v diskusiách kompenzuje svoj život (hlavne na politických weboch), a zároveň konkurencia rada vyháňa používateľov z Varechy. My sa k takému kroku nikdy neskloníme. Veríme, že pozitívnymi zmenami dokážeme urobiť ľuďom pozitívne prostredie pre recepty a varenie.
slavka2012
Nuž, práve som zistila, že nemôžem pridať pod recept v rámci diskusie fotografiu jedla v mojom prevedení, pretože za posledné 3 roky som neuverejnila 3 recepty...jednoducho nemám čas fotiť a opisovať recepy, ktore sú je na vareche už zverejnené, podla nich varím či peciem a s autorom som sa občas rada podelila o radosť napríklad z podareneho jedla či koláča, pripadne požiadala o radu...
Mám to chápať tak, že pravidelne prispievajúci môžu byt aj vulgarni a občasne prispievajúci najmä v rámci diskusie dostali ban en bloc, aj keď je väčšina z nich slušná? žeby kolektívny trest? Nie je to náhodou diskriminácia?
radox1
a mohli by ste vratit spät hviezdickovanie,ale nie anonymne.
afataga
@Tomas (27.10.2017 13:39)

7. Používateľ môže po registrácii využívať služby Varecha.sk vrátane uverejňovania textu, fotografií, obrázkov a ďalšieho obsahu (ďalej len "obsah"), ktoré nie sú rozpore so zákonmi SR a podmienkami poskytovania služby.

Potom by ste mali upravit aj bod 7 Podmienok, vidim v tom rozpor.
tomas
@Slavka2012 (27.10.2017 13:44)

1. zväčšíme limit na 3 recepty, počas celej histórie Varechy (čiže nie za 3 roky). A ešte nájdeme spôsob ako toto aktivujeme aj ďalším ľuďom. Len musíme vymyslieť nejaký automatický spôsob.

2. NIE, to znamená, že NIKTO nemôže byť vulgárny. Tomu dáme BAN. A z našich skúseností sú v 99% prípadoch sú vulgárni ľudia, ktorí NIKDY nepridali žiaden recept, a len si sem chodia niečo kompenzovať urážkami.
tomas
@Afataga (27.10.2017 13:55)

áno môže pridávať obsah, ale niektoré veci mu budú dostupné až neskôr. ale preformulovať to môžme.