Rôzne

Napiste varechaci o kuchyni naroda, kde prave zijete viac...

estrella - fotkaestrella, 15. februára 2013

rada by som vedela vas pohlad na stravovanie a zvyky a tradicie
tam kde prave mnohi z vas ziju, radite sa kde kupit muku, tuky a
nejake ingrediencie do jedal, aby sa dali pripravit slovenske speciality,
ale ako sa stravuju domaci? to mi chyba a chcela by som vediet, co
sa vam paci a ako to vnimate vy... napriklad v spanielsku,
anglicku,francuzsku, alebo rovno v amerike, je vas tu tolko co varite
a ziijete mimo slovenska, podelte sa s nami a popiste o tamojsich
jedlach a zvykoch, dakujem za seba a verim aj inych...

@zareaguj


Diskusia k téme

estrella
tak taka mudra som tiez, ale tam sa nic nove nedeje a preto som to napisala do diskusie, ze by bolo dobre, aby sa ozvali ludia co ziju v roznych kutoch europy a sveta, ved o to ide, to co si mi poslal mam davno precitane a pacilo sa mi to velmi...
estrella
verim, ze sa tu nikto neuraza, myslim, ze som nepovedala nic ostre, ospravedlnujem sa ak to bolo napisane nevhodne, ale mam ciste umysly. mojou diskusiou som chcela navodit atmosferu o vareni a zvykoch v regionoch o ktorych nemame ani potuchy a v serialy o svetovych kuchyniach je toho malo a nic sa tam nepridava, to co tam je je uzasne a napisane vybornou formou. skoda, ze sa nepridavaju aspon kazdy tyzden nejake nove pribehy a opisy kuchyn z roznych lokalit sveta...
hltavec
neurážajte sa prosím, takto svet nezmeníme. Keby sme boli trochu lepší tak by sme dokázali každý jeden aspoň o trošku posunúť ten náš svet k lepšiemu. Viem že je to ľahko hovoriť ale prosím odpustite si tieto priame útoky a mierte ich napríklad na členov domácnosti, susedov, mačky, policajtov a kolegov...
afataga
@hltavec este ze si nenapisal aj psov, lebo to by si ma fakt nas.... :-)
ja si myslim, ze @estrella to myslela dobre, len sa mozno nevhodne vyjadrila
babav
@estrella , napísať článok ,ktorý je prínosom pre skutočných záujemcov života a tradícii v cudzine je otázkou času a chuti jednotlivcov ,so spoluprácou redakcie . Ak máš konkrétne otázky ,môžeš sa spýtať autora článku z každej krajiny ,iste ti rad (a) odpovie .Redakcia oslovuje jednotlivcov žijúcich mimo Slovenska a nie každý je ochotný spolupracovať .
dorenika
no kedze teraz zijem sa s priatelom tak je jendo ci tu v anglicku alebo na slovensku pretoze aj tak varim to co viem a to co sa mi paci ale ked som bola rok v irsku tak tam som zila v Irskej rodine a co som aj od kamaratiek pocula vsetky rodiny robia stale dookola to iste (vsetky sme boli aupair) No tak vsetky sme sa zhodli na tom ze kazdy den MUSI byt maso,proste bez toho to nejde..moja host mum robila tieto recepty:fish pie,shepards pie,bolonske spagety,spagety s chorizim a pinoymi orechami,pecene bravcove plnene takou zvlastnou plnkou co vyzerala ako plecen a doteraz neviem co to bolo ale boli tam bylinky a cesnak,potom kura plnene petrzlenom a obalovane v slanine,rezne v bylinkach s pecenym bananom a kuracie kusky s paprikou a rajcinami usmazene alebo hamburgery,hotdogy popripade minestrone alebo pizzu (ako ona to vsetko nastastie vyrabala ale kamaratka mala taku co to kupila a len ohriela v mikrovlnke) tak to je asi tak vsetko raz som jedla chilli con carne a raz jahnaci madras :)
tiginko
@hltavec robíš si z nás srandu že? Keď si tak všímam tvoje komentáre pod mnohými receptami, tak práve najmierumilovnejšie sa nevyjadruješ, skôr nechutne...
andreac
Milí Varecháči, niekoľkým z vás, ktorí žijete v zahraničí, som sa ozvala e-mailom s prosbou o napísanie článku do nášho seriálu Svetové kuchyne. Niektorí sa mi ozvali a sľúbili, že napíšu, iní sa neozvali. Je to celkom pochopiteľné. Napísanie súvislého, pomerne dlhého textu a zozbieranie adekvátnych fotografií vyžaduje dosť času a energie. Preto každému z vás, ktorí už o svojej zahraničnej kuchyni napísali veľmi pekne ďakujeme a tým, ktorí sa ešte len chystajú písať držíme palce. Ak by sa chcel hocikto pridať, budem rada, ak mi napíšte na andrea@varecha.sk , aby som mu poslala základné informácie. Môžu to byť články o kuchyniach aj z krajín, o ktorých už bolo napísané - veď predsa každý má iné skúsenosti, zážitky, každá krajina má svoje regionálne zvyky. Môžete písať, aj keď vám kuchyňa vašej novej domovskej krajiny nechutí alebo máte nejaké negatívne skúsenosti - aspoň to bude zaujímavé a po toľkých pozitívnych zážitkoch zase inakšie čítanie. Takže píšte! Tešíme sa. Redakcia.
estrella
ANDREAC presne o to mi slo, aby nevahali a napisali varechaci svoj pohlad na kuchynu krajiny v ktorej ziju, aj tak sa chcem podakovat DORENIKE za slova a zazitky v Irsku, ja osobne nemam tolko zazitkov z kuchyne inych krajin, ale milujem kuchynu spanielska, kde som s manzelom bola na dlhsich dovolenkach, tapas a paella je púre mna bozske jedlo, paci sa mi mimoriadne talianska kuchyna, kde sme boli na navsteve v talianskej rodine na obed v umbrii, jedia viac chodov a vzdy tam je cestovina najroznejsich tvarov s paradajkovym zakladom, nechyba prosciutto a porchetta - pecene prasiatko, maju ho v kazdom meste, dava sa to do bagiet so zeleninou a remoladou. milujem sladke, Spanieli maju churros, obdoba nasich sisiek, namacaju to do horkej cokolady, jedli sme to v mercado na rambli, velky trznica, kde to zije a vsetci sa tam s chutou napchavaju, cerstvo pripravenymi specialitami tamojsieho trhu, rybami, ovocim, tapasom, sklada sa z bagiet opecenych pokvapkanych olivovym olejom a k tomu si mozte vybrat jamon-sunka, rozne mlete maska, olivy, ancovicky, bacalao, solena treska, susene paradajky, syr ap. jete na co mate chut, malo, alebo vela...zo sladkeho este som zabudla je vyborny turron- vyzera ako cokolada, velkostou, len hruba, je to bielok a v nom zomlete mandle a med, alebo cukor.Teraz tam pridavaju aj kokos, cele mandle, lieskovce a rozne prichut, v potravinach maju tejto dobroty na vyber z desiatok druhov, jeden lepsi ako druhy. Nechyba aj znama specialita katalansky krem, iste poznate co to je, zltkovy krem so zapekanym karamelom, byva v malych keramickych mistickach - hnedych, lahodka. Je toho vela cim ma ocarila spanielska kuchyna, milujem tuto krajinu...
afataga
@dorenika ta kura plnena petrzlenom znie dost hrozne :-) no uzila si si, konecne teraz mozes varit co chces a ako chces a myslim, ze ti to ide dobre :-)
zuzik01
ja zijem na Cypre a bola som oslovena redakciou uz dva krat. Problem je ako pise Andrea v tom, ze to chce vela casu zoskladat fotky a napisat stredne dlhy clanok. V mojom pripade je problem v tom, ze cypercanom chuti prave skor slovenska kuchyna, pripadne aj ine, kedze ich kuchyna pozostava predovsetkym z masa - hlavne bravcoveho a jahnacieho, ktore sa upravuje bud na grile (teda vacsinou) alebo v omackach, ktorych zaklad je vacsinou rovnaky a to cervene vino. Vacsina jedal chuti akosi rovnako a skoro do vsetkych sa pridavaju rovnake korenia - vela maty priepornej, skorice (ano aj do masa) a oregana. Ich slavne "souvlaki" co je grilovane maso rozneho druhu na spajli, im chuti najviac neochutene a nemarinovane, t.j. len sol a citron. Su samozrejme jedla, ktore chutia vacsine turistov, ale dokonca aj tie su v restauraciiach upravovane na "turisticke chute". Uvidime, mozno sa mi casom podari dokopat k nejakemu clanku...
astheart
No, ja nevím...... Nezdá se vám, že jste se do estrelly opřeli někteří zcela zbytečně? Napsala jen, co by si přála. A to se snad může, ne?
elixir
Tiež som bola oslovená a aj niečim prispejem, zjari to tu všetko ožije, tak sa s drahým vydáme na kulinársku púť :)
yana
Ja som sa tiez najprv zasmiala na jej komentari, ze taka mudra je aj ona. Presne to iste by aj mne vyletelo. Holt chyba pisaneho prejavu, ked chyba vyraz v ociach..... Kulinarske bohatstvo zapadnej Kanady spociva v predmrazenych siskach od Tima Hortna, z ktorych ma vzdy natiahne, zemiakovej kase, ktora ma byt kanadskym vynalezom (kde k tomu prisli nase stare mamy?????) a beaver tales, ktore prudko pripominaju langose, len ich tu posypali skoricovym cukrom.
No ale vazne, hovadzie v Alberte je asi najlepsie na svete, kravky su vonku cely rok, mozno je to tym. Takze steak len tak slahnuty na panvicu a dochuteny az potom (ak vobec) je proste super. Ale kanadosi maju aj tak na seed-dial pizzu, chinese food, asian village a este vas budu presviedcat, ze to kanadska kuchyna.
michsamant
Ale ved sa nikto neurazil :) Ja som myslela, ze pani je mozno nova na Vareche a ten serial nepozna.
estrella
chcem sa vam vsetkym podakovat, za slova a ochotu zapojit sa do diskusie... verim, ze sa dockam vacsej bezprostrednej pisomnej formy od mnohych z vas a oslovenych tiez, ktori nemaju cas, aby to zacali realizovat, zaujemcov by bolo, co by si to radi precitali...
ankad
to kde zijes @Yana.... odkedy kulinarske bohatstvo Kanady spociva na predmrazenych siskach Tim Hortona, zemiakovej kase, alebo na beever tales??? ....to je aky zart?..... zapadna Kanada ma najbohatsiu medzinarodnu kuchynu. Bola si napriklad vo Vancouveri ?, ... je o com pisat. Redakcia aj mna oslovila, prilozim clanky o Torotne, Calgary a Vanocuveri. Zoberie to nejaky cas, su aj ine povinnosti.