Rôzne

Nákupy, varenie a udržateľnost

kucharikodvedla - bez fotkykucharikodvedla, 21. júna 2023

Ahojte,
zamyslate sa pri vybere receptov a naslednych nakupoch, ci a ako ovplyvnuju potraviny nase zivotne prostredie?

@zareaguj


Diskusia k téme

56859_1675025533 - profilový obrázok
dr
dr
V Amerike už vyrábajú umelé mäso, tešme sa na budúcnosť.
1x bugout
farbuska
Pri nákupe potravín a následnom varení (takmer) vždy beriem do úvahy všetky aspekty chovu a pestovania, výroby alebo spracovania, dopravy, spotreby energií a vplyvy na zdravie moje aj zdravie životného prostredia. Možno to takto napísané znie trochu nadnesene a s pátosom, ale vysvetlím: moji starí rodičia aj ich rodičia a predkovia boli roľníci a aj keď by to teoreticky asi nevedeli zdôvodniť a vysvetliť, tak presne takto sa správali odjakživa: robili tak, aby nielen dochovali a dopestovali čo najviac, ale aj aby to osožilo pôde a aby ju to nevyčerpávalo, aby negatívne neovplyvnili vodu v studni ani v potoku, aby spotrebovali čo najmenej energie (či už ľudskej, zvieracej alebo neskôr so strojmi), aby boli zdraví (a aby sa zbytočne nevyhadzovalo na lekárov a liečenie), schopní pracovať a dorábať a vlastne žili podľa dnešných nárokov na zdravú výživu a zdravie vôbec: veľa čerstvej zeleniny a ovocia (len svojich dopestovaných, bez chemikálií a prídavných látok), čerstvých vajec od vlastných sliepok, mlieka od vlastných kráv a kôz, striedmo mäsa a mäsových výrobkov (v podstate len v nedeľu a možno trocha v sobotu) a teda aj minimum vyprážaných jedál, zväčša varené (takmer nespočítateľné podoby a variácie rôznych polievok a prívarkov), dusené alebo niekedy pečené a zapekané jedlá ... vlastne to všetko bolo bio podľa dnešných kritérií. Doma dorobené bývalo dosť hojne doplnené hubami a ovocím z lesov a lúk, divo rastúcimi bylinami a koreninami. Domáce bolo striedmo doplnené kupovaným: minimum sladkostí, dovážané ovocie len na veľké sviatky. K tomu všetkému hodiny a hodiny pohybu a fyzickej práce každý deň. Vrátane nedelí, lebo statok, záhradu a hospodárstvo bolo treba opatriť aj v nedeľu.
Starí rodičia mi v podstate bez veľa slov, len svojím príkladom, vštepili úctu k pôde, prírode a všetkému vôkol nás a záujem o to, odkiaľ a ako sa potraviny dostanú na náš stôl. Takže áno, pri nákupoch aj príprave sa vždy zamýšľam nad tým, odkiaľ potravina pochádza a ako sa ku mne dostala.
bugout
V prvom rade by bolo fajn sa pozrieť čo nám v obchodoch ponúkajú... Čo nám sem kamaráti z EU dovážajú... Už pár rokov sa vie o dvojakej kvalite potravín a nič sa nedeje... Výrobca nehanebne povie, že to upravuje podľa požiadaviek konkrétneho trhu a tým to končí. Požiadavky trhu znamenajú, že chceme platiť viac za menej kvalitné ako napríklad v Nemecku..