Rôzne

Najlepší lekvár

camembert - fotkacamembert, 5. júla 2014

Ja leto veľmi neobľubujem no jedna vec ma potešiť vie. To je varenie lekváru. Predovšetkým je to marhuľový lekvár, tá vôňa je pre mňa najlahodnejšia akú poznám. Je to pre mňa taká nostalgia.

A aký lekvár obľubujete najviac vy?

Môj rebríček:

1. Marhuľa
2. Čierne ríbezle
3. Slivka
4. Jahoda
5. Malina

@zareaguj


Diskusia k téme

jozka2
marhulovy do sucheho peciva zaiste,ale do buchiet na pare,len cernicovy doma vareny bez kostociek,domaci slivkovy na pecene buchty a pirohy,cucoriedkovy a jahodovy na chlebik a palacinky,jablkovy do caju,mam rada jablkovy vareny bez miesania a potom ostatne aky pride.Malinovy na ten nedam dopustit tak isto casto do caju ale aj vsade inde na linecke cesto a torty.
katka78
Obľúbený lekvár nemám, totiž ani moja spotreba nie je veľká. Džemy a lekváre nevarím cielene, teraz skôr len príležitostne, často od oka a v malom - pokojne hoci aj len dva poháriky. Napr.minulý rok mi známy poslal vrecko broskýň a kým sa ku mne dostali, už neboli v najlepšej kondícii (veľmi zmäkli), tak som ich použila na lekvár. Vyšli dva malé poháriky a úplne stačili, lebo podobne som k nim zúžitkovala jahody, marhule atď. U mňa je to skôr o pestrosti, než kvantite, lebo keď spravím veľa, musím rozdať, sama nespotrebujem. Mám ich však rada rôzne, aj "exotické", či kombinácie, rada skúšam nové chute. Inak práve dnes som pripravila marhule, zajtra budem variť. Už teraz sa teším na tú fantastickú vôňu! Máš pravdu @camembert , vôňa z marhuľového lekváru je jednoducho neprekonateľná :-) Možno nie každý ho má rád - čo do chute, ale vôňa.. vôňa tá je božská. :-)
smejkad
ja lekvar velmi nemusim, ale neodskriepitelne ked pridate do drobneho ovocia par lesnych malin alebo jahod, ta vona je neodolatelna :-)
laka ma skusit slivky so skoricou, alebo nieco podobne, tak uvidim, k comu sa dostanem :-)
radost
varenie slivkového lekváru v kotli vonku na dvore s príbuznými - vôňa..atmosféra-to je zážitok..doma varím džemy..to už až taký zážitok neni..je to práca..panelák v lete..ved viete..:-)
tinca
u mňa je TOP lekvár slivkový výborná chuť, široké použitie, lebo mnohé keď pozriem sú nazvané lekvár,ale nie je to lekvár, ale džem.
frezia68
Lekváre nemusím,ale džemy:marhuľový,jahodový a na piškótu pikantný viničkovo-malinový lekvár :-)
alena45
tiež je to u mňa skôr o pestrosti a moja rodina ocení najmä šípkový džem a slivkovo-bazovo-orechový. Proste také, čo len tak ľahko nekúpiš.
arasid
Tak už mám niečo navarené, jednak čerešňový a včera som dovarila trošku čisto rebarborý. Rebarbora po dažďoch bola dobrá, svieža, dobre sa varilo. Dala som do nej iba cukor, žiadnu chémiu. Rodina prišla domov, doma rozvoniavalo, vraj, mama, ty varíš jablká?
Teraz už pokukávam na mirabelky, o nejaký čas už budú bublať v kastróli. A na jeseň, hajde na šípky! Bude to drina, ale sa na to teším !
1x vini55
janara
z tmavých mirabeliek - chuť, farby, vôňa - nemá chybu !! recept je aj tu na vareche,je famózny
zdenka1009
No, mňa zajtra čaká veľká drina, mám cukrom zasypané dva vanglíky marhúl...niečo je už v komore jahodový a višňový džem...na chalupu pôjdem oberať čierne a červené ríbezle a ešte čučoriedky...ale nemyslite si, že to pojeme za jeden rok, to bude aj na tri :-)
kukulienka71
Niet nad doma pripravený lekvár, džem! tak isto ako @katka78 , u nás je to podobne, viac o kvalite ako o kvantite, aj ked minulá rok sa mi podarilo zavariť viac fliaš slivkového a marhuľového džemu, ešte aj teraz tam je na poličke asi 15 ks, aj keď som už aj porozdávala. Najviac sa míňa jahodový:-) mám v chladničke pootvárané flašky asi 6 druhov, väčšina je bez konzervantu a teraz už odkladám len do maličkých fliaš, lebo z veľkých sa ťažko míňa. Rada skúšam nové kombinácie, morušovo-citrónový, višňovo-jahodový a čerešňový s čerešňovicou sú moje tohoročné novinky. Veľmi ma to baví, stála by som pri sporáku hodiny a pozerala na ten div a nasávala fantastickú vôňu, ale treba robiť aj iné veci, takže všetko s mierou:-)
marcy
ľúbim jahodový džem na domáci chlebík s maslom ako bodku za raňajkami,pikantný ríbezľový nesmie chýbať na piškótové cesto :) varím aj hustý miešaný ( josta+ maliny ,čierne ríbezle + červené ) do buchiet na vandrovku,slivkový milujeme na lokše s makom :)
denyany
u mňa je na prvom mieste marhuľový džem, potom jahodový, slivkový lekvár a potom sú kividžem a malinový.
zizazi
@janara , pridávam sa k tebe...mirabelkový džem miluje celá moja rodina. Je kyselkavý, dobrý aj do koláčov. Máme radi aj ríbezľový ale skutočne niet nad vôňu marhuľového džemu. A natrieť si ho na teplý chlebík ..proste úžasná mňamka...
babidka
Lekvare a dzemy ja sama velmi nejedavam ale velmi rada ich varim .Nazbieram ovocie a varim o dusu spasenu :-) Jahodovy pre vnucky , cucoriedkovy pre zata , malinovy a cernicovy pre dcery , marhulovy pre vnuka ,mirabelkovy a visnovy pre manzela ....ceresnovy a ribezlovy do kolacov .Cucoriedky , maliny a cernice chodievam zbierat do nasich lesov - nie su to ziadne velke zahradne a malo aromaticke nahrady :-) A ci sa mi chce ? Ved je to taka piplacka ! Ano, chce . Je to pre mna zabava , relax .