Rôzne

Mrazená cibuľa / cibuľka/

verka1 - fotkaverka1, 26. júna 2011

Ja som v Španielsku používala nakrájanú mrazenú cibuľu z obchodu. Neviem ako sa mrazí, nemáte niekto skúsenosť? Dík.

@zareaguj


Diskusia k téme

marikafil
Ja si občas zamrazím cibuľu - hlavne na jar, keď už v chaldničke dlho nevydrží a začína klíčiť - normálne ju pokrájam na drobno a podusím na oleji do sklovita - potom tým naplním takú tú starodávnu misku na ľad (hliníková s umelohmotnými prepážkami) a dám zamraziť. Po zmrazení kocky vsypem do vrecúška a pri varení si už len vyberám jednu - dve kocky.
hubata
Pór som bežne mrazila, takže sa dá určite aj cibuľka zamraziť.
betka11
@Verka1 aj my sme tak mrazili ako marikafil len sme ju vychladnutú dávali do kelímkov od veta/flory a pri varení sme vybrali/odlúpili kolko sme potrebovali,máš to už ako polotovar a nemusíš cibulu dusiť len prehreješ a dáš mäso-zeleninu,čo ideš variť,nech sa ti vydarí
evanaaa
Ja so raz v Bille len zo zvedavosti kúpila mrazenú cibuľu, ale nebola podusená, lež surová, musím sa podívať, ak ju majú, čo obsahuje zas, aké " čarodejné lektvary", že vydrží.
verka1
Evanka, ak by ti to nerobilo problém, kuk na tú v Billa, lebo ani tá v Španielsku nebola dusená ale surová no kocečky nakrájaná. A ja som z nej bežne varievala a bola v pohodke. Dík za tipy.
sovka62
@marienka44 , nemáš pravdu. Ak cibuľa zmrzne, vôbec nič sa jej nestane a ani sa nezmení jej chuť. Pokiaľ je zmrznutá, nesmie sa ňou hýbať, musí sa nechať rozmraziť tak ako zmrzla. Na družstve v Maduniciach ju kedysi celú zimu skladovali v stodole, kde mrzlo a na jar po rozmrznutí bola krásna suchá, ako zlato.
ankad
Moji susedia mrazia cibulu uz roky, vzdy sa aj mne ujde, lebo jej pestuju vela. Cerstvu cibulu nakrajaju na kocecky, nasypu do mraziacich sackov a vysaju (alebo vytlacia) podla moznosti co najviac vzduchu a hodia do mraznicky. Ked potrebujes na varenie, tak si odober kolko potrebujes, das na mast udusit a cibulka sa zacne menit akoby na cerstvu. Aj vonu aj chut ma ako cerstva. V mraznicke vydrzi cely rok.

Takto podobne sa mrazi aj cesnak: cerstvy cesnak pretlacit, rozmackat nozom a na jemne nasekat. Mensi plech vystlat foliou, nalozit cesnakom asi tak na 3 - 5 cm, rozotriet a zamrazit. Ked je zamrazeny, tvrdy, pokrajat na kocky. Rozdelit po 6 kociek, zabalit tieto do cistej folie a potom do alobalu a do mrazaku. Nejake kocky si vlozim do maleho poharika, napriklad od detskej zeleninky a takto mi to vydrzi v chladnicke, aj ked bol cesnak zamrazeny dlho, kym to nevyuzijem. Cesnak, ked sa potom da na mast alebo maslo zapenit, meni sa ako na cerstvo roztlaceny a krasne voni aj chuti.
hubata
eeee ... ja mrazím cesnak len v strúčikoch, veď to je pracné krájať ho na kocky. A strúčikov si vyberiem koľko práve potrebujem.
hviezdickaz
moja teta vzdy ked mala vela cibule robievala tak,ze ju oprazila na masti a aj s tou mastou ju dala do nejakej nadoby,napr.z masla,a ked sla varit,len vytiahla z mraziaka a zobrala tolko kolko potrebovala . A co sa tyka cesnaku,moja osobna skusenost bola taka,ze ked sme ho zamrazili len v strucikoch,tak nebol dobry,akoby uplne stratil svoju chut... najlepsia je v tomto pripade cesnakova pasta ... sice je to babracka,ale nedam na nu dopustit :D
jozefj
Cibuľu oblanžirovať , prudko ochladiť studenou vodou a dať zamraziť.
foska
Cibulu a cesnak mrazim na jar bezne, v celku. Potom celu cibulu pouzivam do polievok, do ryze... Cesnak vsade.
gubics
Mrazím len mladú cibuľku, ktorej sa mi urodí v záhrade veľa. Nakrájam ju na kolieska včetne zelenej vňate, a dávam do malých krabičiek z umelej hmoty , a bez predbežnej úpravy dávam ich zmraziť. Tým, že sú v malých dávkach,ich po vybratí dávam do čerstvých šalátov.
Niekedy som mrazila aj cibuľu, ale tú som prv po nakrájani podusila na oleji alebo popražila na slaninke, podľa toho na čo boli určené pri ďalšom varení.
Cesnak som mrazila len v jednej sezóne, očistené strúčiky v menších dávkach uložené v mrazáku, ale zdalo sa mi ako by stratili intenzívnu chuť cesnaku, preto som to viac nepraktizovala. Teraz čo sa mi urodí, časť rozdám v rodine ktorí nemajú záhradu a z časti upletiem copík a zavesím v kuchyni .
Cesnak je lepšie uložiť v soli, na 1 kg cesnaku je potrebné 20 dkg soli.
Očistený cesnak pretlačiť alebo zomlieť, rozmiešať so soľou a v malých pohároch napr. od detskej výživy uložiť na chladnom mieste. Nič s tým nie je potrebné robiť, soľ to konzervuje tak sa nepokazia. Môžu zmeniť farbu na zelenú od kovu cez ktorý sa pretlačili, ale to nie je na závadu. Pri varení už jedlo nesolím, keď tam dávam ten soľou zmiešany cesnak. (Množstvo si každý určí podľa chuti.)
sairaam
Mraziť môžeš cibuľu celú, alebo nakrájanú, nič sa jej nestane.
Ale potom ju treba nechať voľne rozmraziť, nijako to neurýchľovať. Alebo ju hodiť zmrazenú rovno do polievky.
Ja si mrazím svoju zeleninu už roky a to takto:
Načistenú zeleninu - mrkvu, petržlen, paštrnák, kaleráb,
zeler, cibuľu, cesnak, vňaťku zelerovú, aj petržlenovú -
všetko si namiešam do sáčkov na mrazenie v primeranom
množstve /aby to bolo na jeden raz do polievky/. Zamrazím
a mám na použitie až do novej zeleniny. Keď je zelenina správne zamrazená, je naozaj veľmi dobrá. Treba ju zmrazenú dávať do varenia, nerozmrazovať.