Ja som v Španielsku používala nakrájanú mrazenú cibuľu z obchodu. Neviem ako sa mrazí, nemáte niekto skúsenosť? Dík.
@zareagujDiskusie
- Mamka4: Cesnak sa kazí zavčasu, prečo? 6 najnovší komentár včera 20:52
- Haji: Co dnes vaříte? Január 2025 240 najnovší komentár dnes 02:59
- Joranza: Čím nahradiť margarín Visa 4 najnovší komentár 20. decembra 2024
- Kacia: Aké potraviny jesť na zníženie cholesterolu? 25 najnovší komentár 11. januára 2025
- Mamka4: Pštrosie vajce 2 najnovší komentár 4. januára 2025
- Haji: Co dnes vaříte? Január 2025 240 najnovší komentár dnes 02:59
- Kamilkoo: Ako môžem vyrásť aspoň tých 10 cm za nejaké mesiace 8 najnovší komentár včera 21:38
- Mamka4: Cesnak sa kazí zavčasu, prečo? 6 najnovší komentár včera 20:52
- Kacia: Aké potraviny jesť na zníženie cholesterolu? 25 najnovší komentár 11. januára 2025
- Mamka4: Pštrosie vajce 2 najnovší komentár 4. januára 2025
- Haji: Co dnes vaříte? Január 2025 179 najnovší komentár dnes 02:59
- Kacia: Aké potraviny jesť na zníženie cholesterolu? 14 najnovší komentár 11. januára 2025
- Mamka4: Cesnak sa kazí zavčasu, prečo? 6 najnovší komentár včera 20:52
- Kamilkoo: Ako môžem vyrásť aspoň tých 10 cm za nejaké mesiace 1 najnovší komentár včera 21:38
- Mamka4: Pštrosie vajce 1 najnovší komentár 4. januára 2025
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
- Janger: Sledovať líšku v nore... 243 najnovší komentár 22. mája 2024
- Bylinka: Skúste a presvedčte sa . II.časť 36 najnovší komentár 2. decembra 2023
Najklikanejšie
recepty, videá a články
- Kakaová roláda z bielkov +fotopostup
- Pirohy zo zemiakového cesta plnené slivkovým lekvárom +fotopostup
- Karamelový cheesecake s karamelovými sušienkami
- Plnené bravčové rezne podľa Gazdinky z roku 1989 +video
- Halušky s tvarohom z roku 1989 +video
- Gömbe - slané turecké múčne jedlo +video
- Domáci kurací gyros. Pozrite si tú vychytávku, ako ho upiecť v rúre! +video
- Chuťovka takmer bez práce, zato s veľkým efektom. Na Silvestra úspech zaručený! VIDEO
- Čokoládové kolieska s karamelom a so soľou VIDEO
- Rýchla cukrovinka na poslednú chvíľu? Skúste túto len z 3 surovín! VIDEO
- Poznáte tento menej namáhavý spôsob, ako používať strúhadlo? VIDEO
- Salámový šalát na Silvestra VIDEO
- To ste ešte nejedli! Upečte si skvelý slaný snack z kyslých uhoriek VIDEO
- Domáci kurací gyros. Pozrite si tú vychytávku, ako ho upiecť v rúre! VIDEO
- Úžasný receptár: Jednoduché koláče na plech, nestarnúca klasika, rýchlovky aj sviatočné rezy. Toto sú najlepšie koláče roka 2024
- Mäso na tanieri: 12 najlepších nedeľných obedov minulého roka
- TOP desiatka: Akú polievku uvariť na víkend? Odpoveď hľadajte v rebríčku najlepších polievok roku 2024
- TOP rebríčky: Najlepšie decembrové recepty, to sú Vianoce v skratke. Ktoré dva koláčiky sa vám páčili najviac?
- Sladký upgrade: 11 nových dezertov z vianočného pečiva, ktoré už doma nikoho „netankuje“
- Odnaučte sa to: Ak nechcete pokaziť jedlo, či nebodaj riskovať zdravie, toto s varechou nikdy nerobte
- Nemalo by vám ujsť: 15 najsledovanejších videoreceptov uplynulého roka
Takto podobne sa mrazi aj cesnak: cerstvy cesnak pretlacit, rozmackat nozom a na jemne nasekat. Mensi plech vystlat foliou, nalozit cesnakom asi tak na 3 - 5 cm, rozotriet a zamrazit. Ked je zamrazeny, tvrdy, pokrajat na kocky. Rozdelit po 6 kociek, zabalit tieto do cistej folie a potom do alobalu a do mrazaku. Nejake kocky si vlozim do maleho poharika, napriklad od detskej zeleninky a takto mi to vydrzi v chladnicke, aj ked bol cesnak zamrazeny dlho, kym to nevyuzijem. Cesnak, ked sa potom da na mast alebo maslo zapenit, meni sa ako na cerstvo roztlaceny a krasne voni aj chuti.
Niekedy som mrazila aj cibuľu, ale tú som prv po nakrájani podusila na oleji alebo popražila na slaninke, podľa toho na čo boli určené pri ďalšom varení.
Cesnak som mrazila len v jednej sezóne, očistené strúčiky v menších dávkach uložené v mrazáku, ale zdalo sa mi ako by stratili intenzívnu chuť cesnaku, preto som to viac nepraktizovala. Teraz čo sa mi urodí, časť rozdám v rodine ktorí nemajú záhradu a z časti upletiem copík a zavesím v kuchyni .
Cesnak je lepšie uložiť v soli, na 1 kg cesnaku je potrebné 20 dkg soli.
Očistený cesnak pretlačiť alebo zomlieť, rozmiešať so soľou a v malých pohároch napr. od detskej výživy uložiť na chladnom mieste. Nič s tým nie je potrebné robiť, soľ to konzervuje tak sa nepokazia. Môžu zmeniť farbu na zelenú od kovu cez ktorý sa pretlačili, ale to nie je na závadu. Pri varení už jedlo nesolím, keď tam dávam ten soľou zmiešany cesnak. (Množstvo si každý určí podľa chuti.)
Ale potom ju treba nechať voľne rozmraziť, nijako to neurýchľovať. Alebo ju hodiť zmrazenú rovno do polievky.
Ja si mrazím svoju zeleninu už roky a to takto:
Načistenú zeleninu - mrkvu, petržlen, paštrnák, kaleráb,
zeler, cibuľu, cesnak, vňaťku zelerovú, aj petržlenovú -
všetko si namiešam do sáčkov na mrazenie v primeranom
množstve /aby to bolo na jeden raz do polievky/. Zamrazím
a mám na použitie až do novej zeleniny. Keď je zelenina správne zamrazená, je naozaj veľmi dobrá. Treba ju zmrazenú dávať do varenia, nerozmrazovať.