Ja som v Španielsku používala nakrájanú mrazenú cibuľu z obchodu. Neviem ako sa mrazí, nemáte niekto skúsenosť? Dík.
@zareagujDiskusie
- Smejkad: Polotovary 0 zatiaľ bez komentárov
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? Október 2025 624 najnovší komentár dnes 12:36
- Siskaa77: Hľadám stratený recept na kysnuté cesto s BB pudingom 4 najnovší komentár 6. októbra 2025
- Daniela15: Stratený? 0 zatiaľ bez komentárov
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? September 2025 506 najnovší komentár 16. októbra 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? Október 2025 624 najnovší komentár dnes 12:36
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? September 2025 506 najnovší komentár 16. októbra 2025
- Mdlenka: Bezodpadové varenie 4 najnovší komentár 15. októbra 2025
- Queenhaninka: Rozmery plechu 4 najnovší komentár 14. októbra 2025
- Siskaa77: Hľadám stratený recept na kysnuté cesto s BB pudingom 4 najnovší komentár 6. októbra 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? Október 2025 507 najnovší komentár dnes 12:36
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? September 2025 1 najnovší komentár 16. októbra 2025
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Babinka: Domace cestoviny - do kazdej rodiny :) 36 najnovší komentár 18. októbra 2025
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
- Janger: Sledovať líšku v nore... 243 najnovší komentár 22. mája 2024
Najklikanejšie
recepty, videá a články
-
Moje moravské koláče plnené tvarohom +fotopostup
-
Kelové bochníky s duseným mangoldom
-
Citrónovo-mangová torta s malinovým želé vkladom +fotopostup
-
Pizza, ktorá vždy chutí +fotopostup
-
Vegánsky orieškový parmezán +video
-
Bylinková pochúťka - chimichurri verde +fotopostup
-
Bezlepkové a bezlaktózové škoricové muffiny s jablkami
-
Sýty fazuľový šalát, na desiatu aj na chlebíčky VIDEO
-
Ako spraviť úhľadné, rovnako veľké fašírky či burgery? Túto pomôcku máte určite doma VIDEO
-
Jablkový koláč so škoricou VIDEO
-
Syrové tyčinky v slaninke, super tip na chuťovku z toastového chleba VIDEO
-
Slané mafiny so šunkou a s kukuricou VIDEO
-
Zvýšila vám uvarená ryža? Premeňte ju na chrumkavú posýpku do šalátu VIDEO
-
Kurací perkelt s cestovinami Ideál VIDEO
-
Sladká nálož: Išelské tortičky, bratislavské rožky aj jednoduché koláče. Najlepšie septembrové recepty pre skúsené aj začínajúce gazdinky
-
Nájdite odpoveď: Premývať ryžu pred varením alebo nie? Toto by ste mali vedieť, aby ste sa rozhodli správne
-
Jednoduché aj náročnejšie: 11 receptov na karamelové zákusky z kondenzovaného mlieka
-
Recepty na domáce lokše: Nielen zo zemiakov, ale aj ako ste ich ešte nerobili
-
TOP rebríček: Toto sú najlepšie septembrové videá. Kraľuje im 200 rokov starý recept!
-
Čo variť tento týždeň: 14 tipov na chutné obedy a večere pre celú rodinu
-
Menej práce, chuť zostáva: 7x rozlietané španielske vtáčiky, super spôsob pre pohodlných
Takto podobne sa mrazi aj cesnak: cerstvy cesnak pretlacit, rozmackat nozom a na jemne nasekat. Mensi plech vystlat foliou, nalozit cesnakom asi tak na 3 - 5 cm, rozotriet a zamrazit. Ked je zamrazeny, tvrdy, pokrajat na kocky. Rozdelit po 6 kociek, zabalit tieto do cistej folie a potom do alobalu a do mrazaku. Nejake kocky si vlozim do maleho poharika, napriklad od detskej zeleninky a takto mi to vydrzi v chladnicke, aj ked bol cesnak zamrazeny dlho, kym to nevyuzijem. Cesnak, ked sa potom da na mast alebo maslo zapenit, meni sa ako na cerstvo roztlaceny a krasne voni aj chuti.
Niekedy som mrazila aj cibuľu, ale tú som prv po nakrájani podusila na oleji alebo popražila na slaninke, podľa toho na čo boli určené pri ďalšom varení.
Cesnak som mrazila len v jednej sezóne, očistené strúčiky v menších dávkach uložené v mrazáku, ale zdalo sa mi ako by stratili intenzívnu chuť cesnaku, preto som to viac nepraktizovala. Teraz čo sa mi urodí, časť rozdám v rodine ktorí nemajú záhradu a z časti upletiem copík a zavesím v kuchyni .
Cesnak je lepšie uložiť v soli, na 1 kg cesnaku je potrebné 20 dkg soli.
Očistený cesnak pretlačiť alebo zomlieť, rozmiešať so soľou a v malých pohároch napr. od detskej výživy uložiť na chladnom mieste. Nič s tým nie je potrebné robiť, soľ to konzervuje tak sa nepokazia. Môžu zmeniť farbu na zelenú od kovu cez ktorý sa pretlačili, ale to nie je na závadu. Pri varení už jedlo nesolím, keď tam dávam ten soľou zmiešany cesnak. (Množstvo si každý určí podľa chuti.)
Ale potom ju treba nechať voľne rozmraziť, nijako to neurýchľovať. Alebo ju hodiť zmrazenú rovno do polievky.
Ja si mrazím svoju zeleninu už roky a to takto:
Načistenú zeleninu - mrkvu, petržlen, paštrnák, kaleráb,
zeler, cibuľu, cesnak, vňaťku zelerovú, aj petržlenovú -
všetko si namiešam do sáčkov na mrazenie v primeranom
množstve /aby to bolo na jeden raz do polievky/. Zamrazím
a mám na použitie až do novej zeleniny. Keď je zelenina správne zamrazená, je naozaj veľmi dobrá. Treba ju zmrazenú dávať do varenia, nerozmrazovať.