Zdravá výživa

Morské riasy a naše zdravie

sjuz - fotkasjuz, 17. júla 2012

Pridávam, lebo sa chcem podeliť so zaujímavými informáciami.
Ja osobne mám veľmi rada riasy, rôzne druhy. Napríklad tento šalát zbožňujem :) -
s čili a sézamom:
 seaweedsaladrecipe.com



Prevzaté z dolezite.sk

Už v ďalekej minulosti, ľudia ktorí žili v blízkosti mora, považovali riasy za svoje denné jedlo. Taktiež boli konzumované riasy z jazier a riek ako potrava. V Číne napísal Sze Tsu v 6. storočí pred Kristom: „Riasy sú lahôdka, ktorá sa patrí predložiť najčestnejším hosťom“. Pred 2000 rokmi dodávali Kórejci riasy na cisársky dvor do Číny, kde boli cenené pre svoj liečebný účinok. V čínskej encyklopédii Ehr Ya sa uvádza dvanásť druhov rias, ktoré sa pravidelne konzumujú. Na ostrovoch Pacifiku má používanie rias dlhú históriu. Maorovia na Novom Zélande používali dlhú dobu karengo na polievky a šaláty. Cez druhú svetovú vojnu sa živili karengom maorský vojaci počas dlhých pochodov neúrodným stredným východom.

Taktiež vo východnej Európe sú dostatočné dôkazy konzumovania rias. Starí Kelti a Vikingovia žuvali dulsy na svojich dlhých cestách. Divoké nori riasy, laver (latinské označenie pre vodné rastliny), boli populárne od čias Rimanov. Ešte dnes sa predáva na trhoch Južného Walesu chleba – laver.
Japonci vďaka svojim dlhým a členitým pobrežím rozvinuli viac než kdekoľvek inde veľký potenciál rias v kuchyni.. Riasy sú v Japonsku natoľko populárne, že dopyt prekročil využitie bežného divokého rastu a zakladajú sa nové plantáže pozdĺž pobrežných vôd na ich ďalšie pestovanie. Súčasná produkcia nori obnáša ohromujúce množstvo 10 000 000 000 listov za rok, z ktorých Japonci konzumujú v priemere 96 listov na osobu za rok.

Množstvo výživných látok
Riasy boli veľmi cenené pre svoj vysoko podporný účinok na zdravie človeka. Štúdie, uverejnené pred krátkou dobou v Japonsku , podávajú informácie, že kde bolo konzumovanie rias vo väčšom množstve ľudia boli zdravší a žili dlhšie.

Príčiny smrti ako krvácanie do mozgu a vysoký krvný tlak boli veľmi zriedkavé. Japonské a Kórejské lovkyne perál, ktoré sa ponárajú nahé a po celý rok do značných hĺbok až do svojich 70 rokov, dbajú aby prijímali v potrave každý deň wakame, hijiky a nori. Medzi Japoncami je všeobecne známe, že pravidelná konzumácia hijiki a arame dávajú jasný vzhľad, mäkkú pokožku, lesklé a husté vlasy.

Zloženie rias na 100g konzumovaných dielov

Nori Kombu
Wakame Hijiki Arame Agar Mlieko
Vláknina g 4,7 3 3,6 13 7,1 0 0
Proteín g 35 7,3 12,7 5,6 12,1 2,3 3,5
Tuk g 0,7 1,1 1,5 0,8 1,3 0,1 3,5
Uhľovod. g 39,6 51,9 47,8 29,8 44,7 74,6 4,9
Vápnik mg 470 800 1300 1400 1170 400 118
Železo mg 23 15 13 29 12 5 stopy
Jód mg 0,5 300 25 40 300 0,2 0
Fosfor mg 510 150 260 59 150 8 93
Draslík mg nezist. 5800 6800 14700 3860 nezist. 144
Vitamín A IE 110000 430 140 150 50 0 140
Vitamín B1 mg 0,25 0,08 0,11 0,01 0,02 0 0,03
Vitamín B2 mg 1,24 0,32 0,14 0,2 0,2 0 0,17
Niacin mg 10 1,8 10 4,6 2,6 0 0,1
Vitamín C mg 20 11 15 0 0 0 1,0



V mori spočíva pôvod života. Behom miliónov rokov na základe erózie zeme sa v mori zhromažďovalo množstvo minerálnych látok, ktoré sú nevyhnutné pre život. Riasy alebo morská zelenina obsahujú asi o 10-20 % viac minerálnych látok ako pozemská zelenina, a dodávajú tie látky, ktoré potrebujeme vo väčšom množstve, ako je vápnik, železo, draslík, jód a magnézium, ale i v malých množstvách takzvané stopové prvky u ktorých je naša spotreba minimálna a sú však pre naše telo nevyhnutné.

Jód je ťažké získať z iných zdrojov ako z mora. Riasy obsahujú dostatočné množstvo jódu, ktorý zabraňuje zväčšenie štítnej žľazy. Tradične sa zväčšená žľaza vyskytuje v Anglicku vo vnútrozemí, kde ľudia nekonzumujú skoro žiadne riasy. Napriek svojej vysokej absorpcii minerálov z vody mora, neprijímajú zásadne morské rastliny škodlivé látky tak ako ryby. Kde je stupeň znečistenia vody vysoký, tam prestávajú riasy rásť. Skutočne je jednou zo špecifických vlastností rias ich schopnosť eliminovať z tela radioaktívne a ťažké kovy . Riasy obsahujú nemalé množstvo kyseliny alginovej, húževnatej tekutiny, ktorá udržuje bunky pohromade a umožňuje im žiť v okolí s konštantným pohybom tekutiny. Štúdie na univerzite v Montreale ukazujú, že kyselina alginová je schopná v ľudskom tele naviazať spojenie s jedovatými látkami a nechať ich vylúčiť prirodzenou cestou.
Riasy sú cennou potravinou pre vegetariánov. Ponúkajú mnoho výhod pre priemyselné krajiny, kde sa v súčasnej dobe vyskytuje veľké množstvo prijímania chemických potravín. Veľké množstvo minerálov má alkalizujúci efekt v krvi a systém môže vyčistiť neutralizovaním kyselín, ktoré sa vytvoria na základe moderného spôsobu stravovania.. Môžu obsahovať až o 25% viac bielkovín ako kravské mlieko, obsahujú málo kalórií, pretože obsahujú málo tuku. Svojim veľkým množstvom minerálov sa dajú zrovnať s najbohatšou pozemnou zeleninou .

Vitamíny, ktoré obsahujú : A,B,C,D3,E,K a malé množstvo vitamínu B12, ktorý sa v potravinách rastlinného pôvodu nachádza zriedka. Riasy môžu taktiež rozpúšťať tuky a nahromadené hlieny, ktoré sa v tele vytvoria pri nadmernej konzumácií mäsa, mliečnych výrobkov a iných potravín. Z výživového a zdravotného aspektu sa zdá prekvapujúce, že tieto tradičné potraviny neboli znovu objavené omnoho skôr.

Rozmanitosť druhov
Morské riasy patria k tým najstarším formám života na zemi. Počas dlhého vývoja sa v ich oceánskom prostredí relatívne málo menilo, preto si zachovali svoju jednoduchú prirodzenosť. Na rozdiel od pozemských rastlín je ich forma podstatne nediferencovaná. V každej rastline sa ukazuje len minimum rozdielnych typov bunečných tkanív. Aj keď majú „listy“, „stonka“, „koreň“ rôzny vzhľad, je ich bunečné zloženie stále rovnaké. „Korene“ neprijímajú živiny, ale slúžia výhradne k ukotveniu rastliny. Potrava je priamo prijímaná povrchom rastlín z morskej vody a rastlinou je premenená na organické látky. Napriek svojej jednoduchej primitívnej prirodzenosti majú morské rastliny množstvo foriem. Všetky morské riasy obsahujú chlorofyl. K fotosyntéze dochádza podľa zodpovedajúceho množstva a kvality prenikajúceho svetla. Čím je hlbšie more, o to prenikne menej slnečných lúčov. Kvalita svetla sa taktiež mení. V hĺbke viac než 10 metrov sa vo vode absorbuje dlhovlnné svetlo (červené svetlo) a preniknú len krátke vlny (zelené a modré svetlo). Tento fenomén vysvetľuje farby mora. Klasifikácia rias sa prevádza za pomoci farby zelenej, hnedej a červenej. Normálne rastú zelené riasy v povrchových vodách, červené vo vodách hlbších a hnedé medzi tým. Súvislosť medzi hĺbkou a farbou mora je ale všeobecná a nie je bez výnimiek. Morské rastliny na rozdiel od pozemských rastú bujne v studených vodách i cez studené ročné obdobie. Tropické druhy sú obyčajne malé, žijú oddelene a podobajú sa tráve. V studených oblastiach mora rastú veľmi bujné lesy s veľkým množstvom druhov. Zbierajú sa medzi zimou a jarou aby sa využil ich bujný rast. Všetky časti rastliny sú použiteľné. Taktiež rovnaké druhy rias z rôznych častí sveta môžu mať rozdielnu kvalitu. Napríklad kombu zo Severnej Ameriky alebo z Európy je obyčajne tuhšia v štruktúre a má drsnejšiu chuť než kombu z Japonska , ktorá je jemnejšia a sladšia. Príčina je v tom, že vody oceánu sú rôzne. Žiadna z obidvoch druhov kombu však nie je lepšia. Sú len rôzne. V našich krajinách sa v súčasnej dobe vyskytuje asi dvanásť rôznych druhov rias, ktoré majú veľmi rozdielnu chuť a farbu. Vyskytuje sa dusle-korenená, červená, s chuťou minerálov, jemná, šťavnate zelená nori, wakame a rafinovane sladká kombu. Máme pevné želé z agar-agaru neutrálnej chuti a po mineráloch chutnajúcu carragheen. Sú hladké „niťky“ arame a veľmi aromatické čierne hijiky. Jedlá s riasami, kombinované so správnymi prísadami a starostlivo pripravené môžu plnohodnotne obohatiť náš tanier.

Tradičná potravina pre budúcnosť
More je jednou z najväčších rezerv potravín. Tradičné spoločnosti si toho boli vedomé. Mi s tým však počítame málo. So stúpajúcou preľudnenosťou a stúpajúcim nedostatkom potravín, z dôvodu intenzívne používanej a živín pozbavenej pôdy je ukľudňujúce vedieť o bohatej úrode, ktorá leží ukrytá po dĺžke pobrežia. Japonci v posledných rokoch rozšírili plochy na pestovanie smerom von na more, aby mohli zabezpečiť stúpajúci počet obyvateľov. Keby sa toto rozširovanie uskutočňovalo na celom svete, mohlo by to mať dlhodobo zachraňujúci účinok pre ľudstvo.

Skladovanie
Riasy sa obyčajne dostanú kúpiť v sušenej forme, čo je ideálne pre dlhodobé uskladnenie . Pre udržanie optimálneho stavu po ich otvorení je najvhodnejšie ich uskladniť vo vzduchotesnej uzavretej fľaši. Špeciálne nori sa musia uskladňovať na veľmi suchom mieste, aby sa zachovala aróma. Preto nenechávame otvorené balíčky. Vysoko cenená nori sa predáva v Japonsku vždy v zapečatených krabičkách. Firmy s dobrým menom dávajú veľký pozor na to aby bol zredukovaný podiel vlhkosti rias pred zabalením. Tak by nemalo prísť k problémom. Ak by vám niekedy riasy zvlhli tak ich usušte v trúbe pri miernej teplote. Príležitostne pri skladovaní sa tvorí na povrchu biela vrstva.. Toto sú obyčajne kryštály soli, ktoré vystúpili pri zmene teploty na povrch. Môžeme ich jednoducho pred použitím zotrieť. Pre svoju relatívne nízku váhu a dobrú skladovateľnosť sú riasy ideálne aj pri cestovaní. Keď budeme cestovať, môžeme si zobrať vždy niekoľko sáčkov, špeciálne z tých druhov, ktoré sa dajú ľahko pripraviť, aby sme mohli vyrovnať extrémne potraviny ,s ktorými sa stretneme.
Ak si zbierate riasy sami, alebo dostávate dodávky čerstvých rias, tak ich opláchnite v studenej vode a položte na chladné miesto alebo do chladničky. Zostanú tak dlho čerstvé ako zelená pozemná zelenina. Môžu sa sušiť na slniečku alebo na teplom suchom mieste.

Príprava
Suché riasy po namočený podstatne zväčšia svoj objem, preto sú veľmi úsporné v spotrebe. Jednotlivé druhy vodu rozdielne absorbujú. Množstvo, použitie rias určujeme na základe skúseností a súčasne podľa konštitúcie, kondície, veku, pohlavia a zdravotného stavu človeka.
Postup pri varení rias: Vlhkou handričkou zotrieme soľ, pod tečúcou vodou opláchneme a namočíme s dostatočným množstvom vody aby mohli napučať. Doba namáčania je rozdielna pre rôzne druhy rias. Vodu z namočených rias si môžeme ponechať na ďalšie použitie. Keď je voda veľmi slaná, zmiešame ju s čerstvou vodou. Namočené morské riasy sa najlepšie krájajú ostrým nožom na drevenej doske. Riasy sa dobre krájajú japonským nožom na zeleninu.

Varenie
Makrobioticky variť je umenie – je to prostriedok na premenu energie a kvality potravín. Technika spočíva v kontrolovanom používaní kľúčových elementov: ohňa (teplo), vody, soli, tlaku a času. Kvalita ohňa je dôležitá. Priami živý plameň plynu je lepší ako elektrická energia. Hrnce z hliníka sú síce lacné, ale nie sú ideálne na varenie, pretože tento kov je mäkký a ľahko podlieha ku korózii vplyvom kyselín obsiahnutých v potravinách, čo kazí arómu potravín.

Najlepšie hrnce pre ľahké a rýchle varenie sú z nerezu alebo smaltované. Smaltovaná liatina, alebo keramika sa dobre hodia na pomalé a dlho trvajúce procesy varenia. Pri varení dávajte prednosť dreveným pomôckam. Ich neutrálne vlastnosti sú v súlade s vôňou potravín a sú menej rušivé ako kov. Ak potrebujete niečo rozdrviť tak za použitia suribashi ( keramická miska s trecími stenami a paličkou z dreva), alebo ručným mlynčekom, sú viac v súlade s riasou ako elektrický mixér.
Niektoré druhy rias sú po krátkej dobe namáčania už natoľko jemné, že sa môžu konzumovať bez varenia. Druhé zase potrebujú ľahký spôsob úpravy, ako je blanžírovanie, alebo dusenie. Iné zase musia byť dlho varené, opečené alebo povarené. Ľahké povarenie dáva potrave energiu, ktorá má skôr rozpínavejší charakter, čo sa hodí na jarné a letné jedlá. Dlhšie varenie dáva energiu, ktorá má predovšetkým sťahujúce pôsobenie, čo sa hodí na jesenné a zimné jedlá.

Varte s morskou zeleninou a bude to práve tak pestré ako varenie s pozemskou zeleninou.

 www.planetafood.sk/product/sk/Odkial-prichadzaju-riasy...




Čítajte viac:  dolezite.sk/Odkial_prichadzaju_riasy_157.html#ixzz2...

@zareaguj


Diskusia k téme

honestka
velmi dobra informacia @sjuz.
susene Seaweed, Chlorellu a Spirulinu mame v beznom jedalnicku tiez.
bozulka
Nemám veľké skúsenosti s riasami,ale už viac rokov používam riasy napr.do ryže a veľmi to chutí.
@sjuz , zaujímavý článok aj doporučenia.Stiahla som si aby som mohla čítať postupne,naraz sa mi nedá.
jerica
mňa riasy postavili na nohy !! doporučujem !! viem o čom píšem:-)