Varenie

MATE RADI BRYNDZU

zvolencan - bez fotkyzvolencan, 23. marca 2016

BRYNDZA JE BIELE ZLATO, SUHLASITE???

@zareaguj


Diskusia k téme

klukodvody
Tak vážený. Jen bych Vás rád upozornil, že jsme spolu husy nepásly. Tak Bych si vyprosil, aby jste mně tituloval vole. Sice to o Vás něco vypovídá, ale buďte tak laskav a vynechte mně. Samozřejmě veškeré Vaše komentáře ignoruji, ale myslím, že to bude opět dost narušovat přátelskou atmosféru, která zde panuje.
abdul
Tak ako všade. Pri blúdení na sieťach internetových sa ničomu nedivím. Jazyk úradný a možno aj rodný dostáva facky každý deň. Smutné na tom je, že "páchateľmi" sú absolventi škôl od ZŠ až po III. stupeň VŠ vzdelania.
Admini, prosím, buď to opravte, alebo zablokujte. Oči plačú....
babucka
Niekomu robí gramatika problém,nie sme všetci rovnaký,myslím že vieme o čo sa jedná a preto si odpustime urážlivé komentáre až taká hrozná vec sa nestala.
ria52
Fakt sa na ten pravopis neda niekedy pozerat,asi chodili poza skolu ked sa ucili vybrane slova.
maska10
Od bryndze sme sa dostali az k pravopisu.Ja mam rada bryndzu aj s tvrdym aj s makym(chlebom)
rulik
neviem čo tam vidíte, v "Krátkom slovníku slovenského jazyka" je Y, tak to má správne...
kopretina
Prosím, správně se píše brynza nebo bryndza? Pro mne ať tak či tak, je to skvělá lahůdka. Takové halušky se slaninou a brynzou nemají chybu. Kalorie nekalorie. :)
luwinka
@Zvolencan , tak ty budeš nejaký špekulant , len oddnes si sa tu prihlásil a čo ty tu vypisuješ hocikomu do receptov kadejaké nezmysly o bryndzi hmm? Kto si ??a čo tu rýpeš !! Ak nemáš tu napísať slušný komentár, tak tu nepíš a strať sa stadiaľto !! Aj mne tu napísal komentár k môjmu receptu .  varecha.pravda.sk/recepty/velkonocny-cokoladovy-liker-fot...
no vôbec nie si zaujímavý , radšej pridaj recept , aj s tým čo si napiekol, alebo navaril a nie tu rýpať. Hamba !!
evanaaa
Teda, ak už kritizujete gramatiku, tiež by som trochu poopravila - správne : .....nie sme všetci rovnakí ( mn.č)., a hanba......( nie "m"). Inak, aj ja som si všimla, že tu máme vášnivého bryndziara, ktorý by bryndzu zamiešal aj do sladkých koláčov, tak prečo nepridať pár receptov, kde by ozaj pasovala, milý @zvolencan ? A nebola by príhodnejšia prezývka @bryndziar ?
@kopretina - správne je - bryndza, ale v češtine asi len brynza, myslím si.
spetkasoli
@Evanaaa (23.3.2016 21:51)

ano mas pravdu mila@Evanaaa , v cechach sa pise brynza, no je jedno ake kto napise i-y, vzdy je velmi chutna, prajem vsem krasne vellikonoce:)
bubaya
Máme radi bryndzu, a najlepšia je z Liptova.
bubaya
@Rulik (24.3.2016 08:10)

Ja viem, ale chcela som Zvolenčana trochu podštrbiť. :))) Okrem toho, ja ako 75% Liptáčka nemôžem chváliť slatinskú, kluknavskú, červenokamenskú, turčiansku.........
radox1
nech je odkial chce,len nech ju robia poriadne.ludia si priplatia za 100%-nu a su spokojni,pritom dostanu skoro cerstvy ovci syr zmiesany so solou.tento rok idem do domacej vyroby,lebo chcem naozaj bryndzu.
milad
Robím si bryndzu už niekoľko rokov sama...neporovnateľne lepšia oproti presolenej kupovanej.
radox1
u mna hlavny dovod nie je sol,ale ze ju robia z nevyzreteho syra.
radox1
este som ju nerobil,ale stánkari(aj na liptove) ma nasrali,tak kupim 2-3kg ovcieho syra a idem do toho.
na nete je dost receptov ale budem sa drzat asi takehoto.


Ako robia doma bryndzu
Doma položili ovčí syr na dosku, prikryli ho čistým obrúskom a nechali ešte dva-tri dni dozrievať. Dozrieva tak, že vypúšťa srvátku a robia sa na ňom diery ako na špongii. Je veľmi dôležité vystihnúť pravý čas, kedy syr dozrel. Keď sa zomelie ešte nedozretý, je bryndza horká a nedá sa jesť. Či už dozrel, skúša Ján Hlavienka tak, že do neho strčí paličku. Keď sa syr na ňu nelepí, znamená to, že dozrel.

„Keď ho rozrežem na polovicu, má diery ako ementál. Zvrchu ho oškriabem, odvážim, na jeden kilogram syra dám jednu polievkovú lyžicu soli a pomeliem ho na mäsovom mlynčeku s najmenšími dierkami. Potom ho ručne miesim ako chlieb až dovtedy, kým sa nelepí. Urobím naň krížik ako na chleba, zakryjem a uložím na 24 až 48 hodín do špajze.


prave vo vyzretom syre sa nachadzaju tie miliony prospesnych bakterii dolezite pre ludsky organizmus.
dost vyrobcov to robi z nevyzreteho syra koli malym skladovym priestorom a väsciemu zisku-cerstvy syr te tazsi ako vyzrety s okami.


1x reteza
altyn
Tak @luciak si včera robil reklamu a dnes pridal recept, samozrejme s bryndzou. Dobrý,aj pekne spracovanie, len škoda že zopár ľudí nas...
klukodvody
@Radox1 můžeš to prosím dát i bez fotky na recepty? Rád bych si to uložil a myslím, že nebudu sám. Díky.
evanaaa
Ja som si tiež všimla, @luciak , ten komentár od @altyn pod tvojim receptom, asi sa mu sníva o tom @zvolencan - ovi, keď stále obviňuje teba, ale nereaguje a neospravedlní sa tebe, žene......
klukodvody
Díky za rady, už je vše uložené. Jezdíme do Pavlovy Vsi a kousek je krásná koliba , tak nakoupím a udělám. Aspoň doufám, že se tam letos podíváme.