Zajtra idem variť marhuľový džem. Dnes mi dala suseda marhule na
lekvár, pozbierali sme v jej záhrade pod stromami, ktoré sú
obsypané marhuľami až sa lámu konáre /ak niekto z okolia má
záujem, viem sprostredkovať za veľmi výhodnú cenu/. Chcela by
som, aby výsledný produkt bol ako samotné marhule,žltučký, nie
tmavý. Variť budem klasickým spôsobom. Ona mi odporučila, aby
som očistené marhule nazasypávala cukrom a nechala presladzovať,
ale len ich po pol kg dala do hrnca,odparila, na to dala 20 dkg cukru,
dovarila a hotovo a bude vraj žltučký. Moja otázka znie, aké máte s
tým skúsenosti? Pozerala som tu pár receptov a robili ste aj tak aj
tak.
varecha.pravda.sk/recepty/skvela-marhulova-marmelada-foto...
varecha.pravda.sk/recepty/marhulovy-dzem-fotorecept/30489...
Robila som zo 4kg marhul na 2x.
V dvoch rajniciach:-)) som rozvarila po 2kg marhul na kasu,nechala prechladnut,potom tycovym mixerom premixovala.Povarila 10 min.Pridala 1kg cukru zase povarila 10 minut.Nakoniec vliala citronovu stavu z 1ks citron a zase povarila 10 min.Horuci dala do flias,zavieckovala a prevratila hore dnom.Zakrutila do deky a finito.Konzistencne je presne ako ma byt a chut vyborna...
Práve mám zasypanú 1 dávku,zajtra ho idem variť. Možno ho pridám. Ja nedávam nič,jedine ak je málo kyslý trošku kyseliny citrónovej.
Staci si najist nejakeho zahradkara podla lokality aka komu vyhovuje.
hospodyne.mojerecepty.sk/2009/02/merunkovy-dzem/...