Rôzne

Marhuľový džem

aroooo - fotkaaroooo, 11. júla 2013

Zajtra idem variť marhuľový džem. Dnes mi dala suseda marhule na
lekvár, pozbierali sme v jej záhrade pod stromami, ktoré sú
obsypané marhuľami až sa lámu konáre /ak niekto z okolia má
záujem, viem sprostredkovať za veľmi výhodnú cenu/. Chcela by
som, aby výsledný produkt bol ako samotné marhule,žltučký, nie
tmavý. Variť budem klasickým spôsobom. Ona mi odporučila, aby
som očistené marhule nazasypávala cukrom a nechala presladzovať,
ale len ich po pol kg dala do hrnca,odparila, na to dala 20 dkg cukru,
dovarila a hotovo a bude vraj žltučký. Moja otázka znie, aké máte s
tým skúsenosti? Pozerala som tu pár receptov a robili ste aj tak aj
tak.

@zareaguj


Diskusia k téme

ariela6
ja ku koncu varenia davam aj trochu kyseliny citronovej a mam ho pekny žltučky nech sa ti vydari ten džem
radost
mávala som skúsenosť-že dlhým varením stmavel...posledné roky robím s Gelfixom..jzachová si krásnu farbu..a tiež sa mi páči-s pridaním rebarbory..je výborne kyselkavý...
evanaaa
Gelfix a podobné želírovacie prípravky sú dobré, urýchlujú robotu ale na druhej strane sa zasa roztekajú pri pridávaní do koláčov, závinov, ap.
aroooo
@marianne , @rennatte , robievala som ako mi radíte, lenže ja som to presladzovala, večer som načistené marhule zmiešala s potrebným množstvom cukru a na druhý deň varila, pred dovarením dala štvrť-pol kl kyselina citrónovej a na záver na špic noža pomôcka na zaváranie. Kys.citrónová to zvykne zahustiť,že sa mi robí za vareškou cestička/mama keď varila hovorila, že keď zostáva za vareškou cestička aby aj mačka po nej mohla prebehnúť, lekvár je uvarený a nepokazí sa,mala pravdu, našli sme aj 20 ročné a boli dobré, len tuhé ale keď sa rozmiešali s troškou vody a povarili, vynikajúce/ Takže tentokrát vyskúšam cukor pridávať za varenia a uvidím, ďakujem za rady.
marianne
@aroooo prave som dokoncila 16 malych flasticiek marhuloveho dzemu a doviedla som ho k dokonalosti.... na sacherku musi byt...
Robila som zo 4kg marhul na 2x.
V dvoch rajniciach:-)) som rozvarila po 2kg marhul na kasu,nechala prechladnut,potom tycovym mixerom premixovala.Povarila 10 min.Pridala 1kg cukru zase povarila 10 minut.Nakoniec vliala citronovu stavu z 1ks citron a zase povarila 10 min.Horuci dala do flias,zavieckovala a prevratila hore dnom.Zakrutila do deky a finito.Konzistencne je presne ako ma byt a chut vyborna...
havino
idem aj ja tento rok s citronovou šťavou uvariť, vždy som len kyselinu citronovu dávala. už som to včera večer písala, presne takto aj ja varím, len teda si ich predmixujem ešte pred varením, neprskám v hrnci potom už. Čo som robila pred dvomi rokmi, tak som si marhule ,ale všetko ovocie tak robím, rozmixovala ešte za čerstva, nechala aj s kúskami, tak aj varila, nech je na palacinky, vianočku a pod, časť som odobrala do fliaš a zbytok som v hrnci ručným mixerom do hladka pomixovala, na koláče aby bolo.
marianne
@havino ja ju radsej mixujem po vareni,lebo mi tam ostavaju marhulove kusky na nozoch a prave to pekne ukase vo flasi...pred varenim to vymixuje nahladko...mne ide o tie kusky na vianocke :-))
irenaw
@marianne nepridáš do receptov? stačí ako koment pri ktoromkoľvek mojom recepte, dám si do poznámky, že to tam mám, tu si to neviem uložiť
aroooo
@marianne , tak to si musím niekde napísať, ja som dnes tiež "marhuľovala",najprv z tvrdších naložila 4 trojdec.poháre kompót na skúšku, ten ja nemusím, /len štipka soli a voda-pred 2 rokmi s čerešňami to bolo na nerozoznanie od normálnych s cukrom/,potom aby keď už sterilizujem,bolo v hrnci ešte miesto, tak naplnila 4 troj.dec.poháre s mojou" úrodou" uhoriek,doložila patizónom a potom ten slávny lekvár,varila som po pol kg a celé, preto sa mi to asi aj trochu dlhšie rozváralo, hoci boli skoro prezreté,ostávali väčšie ks a bála som sa aby nezostali surové, tak sa dlhšie varil a preto asi nie je taký žltý ako som chcela, ale chuťovo je ok, vyšlo 8 pohárov rôzneho obsahu.Na rozvarené som dávala 20 dkg cukor a pred dovarením 1 mokka lyž.kys.citrónová a na špic noža kys.benzoová, robila som tiež v dvoch rajniciach, v jednej sa zohrievalo,zatiaľ v druhej už finišoval, dík za radu, nebolo by od veci skopírovať to do receptov na uloženie.
marianne
dievcata skopirujem to teda,do: Skvela marhulova marmelada,mam ju v receptoch,dobre?
tinca
@aroooo , ak ti môžem poradiť ako bývalá konzervárka,ja robím takto: marhule si večer po umytí a vykôstkovaní pokrájam,polku/na 4 ks, odvážim si ich a na 1 kg marhúľ ide 60-8O dkg cukru. Ja dávam 60 dkg. Do širokého hrnca dám vrstvu marhúľ, vrstvu cukru atď a vrchná vrstva sa má zasypať najviac a zakryjeme. Čím viac cukru pridáme tým rýchlejšie džem hustne a rôsolovatie.Je to proces tzv. presladzovania.Na druhý deň pri varení džemu postupujeme tak,že do teflónovej panvice /vhodné sú aj dve/ naberieme niekoľko naberačiek,zmes necháme zovrieť,zozačiatku pod pokrievkou,potom odokryté za stáleho miešania varíme tak dlho,kým sa neprestane peniť a rôsolovacia skúška nie je pozitívna /na malom tanieriku dáme za lyžičku a musí začať tuhnúť/. Dĺžku varenia si zapamätáme a ostatné dávky varíme podľa toho. Uvarené dávky zlievame do hrnca,džem potom ešte prehrejeme,aby mal teplotu 75 st.C. Horúci plníme do pohárov po okraj tak,aby v každom bola rovnaká kusovitosť.Uzatvoríme a prevrátime hore dnom. POZOR: takto ich necháme len 1/2 hod.,potom otočíme späť,aby vzniklo vákuum a džem sa nám nekazil.
Práve mám zasypanú 1 dávku,zajtra ho idem variť. Možno ho pridám. Ja nedávam nič,jedine ak je málo kyslý trošku kyseliny citrónovej.
luss44
tento postup od @tinca ma zaujal, už som varila veľakrát marhuľ.džem, ale týmto spôsobom presladzovania ešte nie, keď sa dostanem k marhuliam, urobím džemík takto, vďaka za rcp
mojack
...zajtra mozno zoženiem marhule, poradte aka je dobra cena? Pre nas pod Tatrami kym sa dostanu z juhu tak sa predrazia, ale aj tak prosím o to čisielko :-)))
aroooo
@Tinca ,takto som robievala doteraz s presladzovaním a aj zlievaním do nerez. misy a potom plnením pohárov, ale ten sa mi zdá taký skoro hnedý, nie žltučký, a ako píšem,/už som ho robila/ s pridaním cukru pri varení býva žltulinký, no ja som dávala polky marhúľ mäkkých, niektoré boli asi trochu tvrdšie, tak som sa ich vareškou snažila rozpučiť a tým pádom sa asi varili dlhšie a nebol žltý podľa mojich predstáv, ale chuťovo je vynikajúci. @mojack , neviem po čom idú marhule inde, ale ako hore píšem suseda ich dáva za cca 60 centov a sú ozaj bio, nestriekané a pod., škoda, že nie si bližšie.
marianne
@mojack U nas (KNM) ich vozia pramo z marhuloveho sadu z Cifera a boli po 1,5 eciek.Ale uz hovoria,ze uz dozreli a viac toho roku nebude,tak neviem...tie dazde im nepomohli..
marikafil
Včera v Galante na trhu boli marhule od 50 centov do 1 eura za kilo, podľa veľkosti. ja mám tento rok vlastné a už som robila jednu dávku podľa návodu od @tinca - je krásny svetlý. A bez chémie. Len cukor a šťava z pol citróna.
frezia68
Dnes na trhu boli od 1.- - 1,6O eur ,ale neboli dosť prezreté,skôr na kompót a džem,tak už presladzujem a zajtra varím džem.Možná ešte zlacneju?
aroooo
držím palce aby sa podaril, nezabudni na kys.citrónovú alebo šťavu z citróna, ktorá to pred dovarením zahustí. Podľa mňa by mali ešte zlacnieť, všade je veľká úroda.
frezia68
Jasnačka @aroooo ,som stará škola a už by som aj varila,ale ségrička spí,tam neruším.Pekný deň Ti želám :-) a na citrón nezabudnem.