Skvelá marhuľová marmeláda fotorecept

marianne - fotkamarianne, 11. júla 2012
Skvelá marhuľová marmeláda (fotorecept)
Foto: marianne

Milá varecháčka @kolcava,ak sa nenahneváš,dovolím si tu pridať Tvoj recept na marhuľovú marmeládu z diskusie: Marhuľový džém,kde som spravila chybu? Je tak vynikajúca,že by Zobraziť celý popisMilá varecháčka @kolcava,ak sa nenahneváš,dovolím si tu pridať Tvoj recept na marhuľovú marmeládu z diskusie: Marhuľový džém,kde som spravila chybu? Je tak vynikajúca,že by ju bolo škoda nemať v receptoch.Doslova za pár minút marmeládka na svete a je výborna a má krásnu farbu....Týmto Ti za recept pekne dakujem,inú marmeládu už robiť nebudem,je geniálna.:-)

Suroviny

1 kg prezreté
1/2 kg
1/2 CL /nemusí byť/
1 CL /nemusí byť/




Postup

  1. 1

    Prezreté marhule dáme do rajnice,popučíme a necháme 10 minút od bodu varu variť na silnejšom plameni.

    Skvelá marhuľová marmeláda (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po 10 minutách pridáme cukor,premiešame a necháme dalších 10 minút odparovať od bodu varu.Dve minútky pred koncom vmiešame v 1 CL vody rozpustenú kyselinu citronovú.Necháme 2-3 minutky prevrieť.

    Skvelá marhuľová marmeláda (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ja som robila z 2 kg marhúľ,mala som 6/3dl fľaštičiek.Horúcou marmeládou naplníme poháre,šikovno uzavrieme a prevrátime hore dnom.Nesterelizujeme.

    Skvelá marhuľová marmeláda (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

medulienka122
je to moja naj,,, marmeládka, ale tento rok sme nemali ani jednu marhuľku, čo mi je veľmi ľúto, asi to chce nové stromčeky, ktovie
janger
@marianka , ja nikdy neviem rozdiel medzi marmeladou, dzemom, lekvarom ;-)....Z marhul nerobievam, ale mam moc rada.
3sandra3
my máme doma tiež radi takúto marmeládu... krásne sa ti vydarila
marianne69
dakujem dievcata:-) je uzasna,dala som susedke na ochutnavku malu flasticku a to je ostrielana kucharka,hned jej polovicu vyjedla a pytala okamzite recept,krasne zhustla ma konzistenciu ako dzem @janka aj pre mna je to spanielska dedina,marmelada asi nie je taka tuha ako lekvar,si myslim:-)
hanina
Pekný recept, ja robievam na plechu, ale marhule sú dnes také drahé, že si radšej kúpim.
mamatata2
Robila som aj ja, ale s Gelfixom,tento recept sa mi páči, tak na budúce ho využijem.
sovka62
Všimla som si to v diskusii, veľmi dobre, že je recept na správnom mieste. Takýto postup nepoznám, ja deň vopred presladzujem a potom zváram po častiach. Ale toto vyzerá naozaj šikovné a marmeláda má krásnu svetlú farbu, ja mávam tmavšiu. Tak ukladám a nabudúce vyskúšam podľa tohto receptu, človek sa učí do smrti.
marianne69
@sovka aj ja som robila ako Ty,ale tohto sposobu sa uz nepustim za 1/2 hodinky je marmelada vo flasiach a chut vyborna...inu uz robit nebudem...:-)
1x ala64
sora2
Robievam podobne, len mne marhulová marmeláda po 2-3 mesiacoch začne od vrchu menit farbu - tmavne, a to uz nie je lákavý pohlad pre oči, preto ju vyhadzujem, poradte ako ju robit aby nestmavla - ďakujem
margaretka28
No a ja už som dozavárala,v pondelok ma seklo v krížoch,dnes som bola u lekára,beriem injekcie a mám ležať,fakt je ,že ani sedieť dlho nevydržím,nieto ešte niečo robiť,štastie že som z mojich marhúľ stihla džem aj kompot,aj toto stojí za vyskúšanie,ale kým budem fit,bude po marhuliach,ale odkladám recept do budúcna.
marianne69
ojoj @margaretka tak sa cim skor vykuriruj,neprijemne to seknutie,mne sa to este nestalo,ale mojej mame casto,chodila vo dva konce skrcena,tiez injekcie bravala....
babkamt
Tento rok som už varila lekvár. Spravila som 15 fliaš. Ale na budúci rok si prácu uľahčím. Uvarím ju podľa teba. Ukladám do kk.
@margaretka28 prajem skoré uzdravenie.
jaroslava31
Informácia pre janger a možno aj pre ostatné na otázku čo je čo: džem je výrobok polotuhej konzistencie vyrobený z celého kusovitého ovocia, alebo jeho šťavy, môže, ale nemusí obsahovať kúsky ovocia s prídavkom cukru na refrakciu minimálne 60° Rf.
Názov Marmeláda sa u nás nesmie používať pri výrobkoch určených do predaja, lebo EU nám to vzala a marmeláda je podľa nich len to, čo obsahuje citrusové plody. Inak je je výrobok zo zomletého ovocia jedného druhu, častejšie však je to zmes ovocia s cukrom.
Lekvár je výrobok zo zomletého jedného druhu ovocia, kde je podiel ovocia minimálne 160 g na 100 g výrobku. / ovocie sa varom odparí a tým sa dosahuje vyššia hustota. Bývalý Potravinový kodex, dnes vyhláška pozná len lekvár slivkový a šípkový.
marienka44
Ja som tiez varila z prezretych marhul za pouzitia Gelfixu pred koncom varu . Ale pridala som stavu z 1 citrona,pomaha hustnut. Je to prirodne.
vilmuska60
Tak dnes večer mi privezú marhulky, po prečítaní receptu dúfam, že budú medzi nimi i prezreté, nebudem vôbec šomrať, že boli drahé:)
sovka62
Bola som pevne rozhodnutá, že tohto roku nezávarám kompóty, ani nevarím džem. Mám dosť veľkú zásobu z minulého roku, takže stačí.
Ale tento recept mi nedal pokoj. Včera som ho ukázala dcére, páčil sa jej a mne tiež, čím ďalej tým viac. Tak som včera poprosila známych, aby mi priniesli dobre zrelé marhule a dnes po práci som sa do nich pustila. Dnes podľa neho varí džem aj dcéra a aj jej priateľka, ktorá nám podarovala tie marhule. Takže recept sa šíri raketovou rýchlosťou.
Vykôstkovaných marhúť som mala 2,5 kg, vyšlo mi osem trojdecových pohárikov a jeden maličký.
Džem je v prvom rade krásny, nikdy som ho taký svetlý nemala a v druhom rade veľmi chutný, sladký. Zatiaľ sa mi vidí oveľa redší, ako býva ten môj, ale uvidíme, aký hustý bude po vychladnutí. Ale aj keby nezhustol, na natieranie biskvitov na zákusky bude výborný a na chlieb tiež.
Tak ďakujem obom autorkám, ste zlaté, že ste sa kvôli nám namáhali.
marianne69
No @sovka mám naozaj ohromnú radosť,že sa džem vydaril a hlavne,že chutí:-) Čo sa týka hustoty, ja ho mám hustý tak akurát,možno nezaškodí pridať trošku citronovej šťavy na záver.Ja sa chystám na Sacherovú tortu na mužové narodeniny podľa @abend asi to bol,musím pozrieť a tam určite džemik použijem...no mám radosť,že som ho tu nedávala zbytočne:-)
sisinka131
Ja robím tak isto už roky, marhule ponorným mixérom vyšľahám, pocukrujem, nechám v ľadničke do druhého dňa, varím asi 20 min.pridám kys.cictónovú, ale nedám citrón, ale jabĺčko nastrúhané, ten obsahuje pektín, ktorý nám dopomôže k stuhnutiu.
sneica
neviem ci budem varit dzem,ale receptik si ukladam lebo co ak....:)
havino
dostala som sa k receptu z diskusie, odporúčam, je teraz aktuálny, ja osobne som inak ani nerobila, ako je tento recept, odvážim si marhule, rozmixujem v mixeri na požadovanú konzistenciu, dám do kastrola so širším dnom, nech sa čo najrýchlejšie odparuje, miešam, pridám cukor, ešte odparujem, ku koncu kyselinu citronovu, do fliaš, otočím hore dnom, prikryjem dekou a hotovo. všeho všudy nech pol hod. tak isto robím aj broskyňový, ked sú broskyne,ako majú byť, dozreté na slnku, tak je džem,ako med.
mariamka
a preco ja to varim vzdy 4 hodiny a dalsie 4 drhnem hrniec??, :) tiez som bola zvyknuta presladzovat a nechat tu konzistenciu kuskov.. a pekne dotmava a dohusta.. @marianne tebe verim, ked vravis ze je skvela :),, tento rok sa ukazuje pekna uroda, urobim podla teba ..
marianne
@mariamka Po bode c.1 som ho nechala prechladnut a presla trosku tycovym mixerom,potom pokracovala ako je v postupe....a daj citronovu stavu namiesto kyseliny cirtonovej....mas to hotove coby --dup...ze 4 hodiny!! nemas lepsej roboty? ...:-))
kika1212
vieš aká som rada, že si to dala sem? Tvoj recept mám uložený, no určite od jari. Chystám sa naň na budúci týždeň a ak je to z takého množstva marhúľ, ako si uviedla v diskusii, tak som v obraze, koľko mi bude treba kúpiť. Moc, moc Ti ďakujem, už sa naň teším, drž palec. Pozdravujem a prajem pekný víkend.
marianne
@kika1212 budem drzat palce:-) ta cajova lyzicka vody,co sa uvadza v recepte nie je potrebna,a namiesto kyseliny citronovej daj stavu z citrona...Upravila by som to aj v recepte,ale neda sa tam uz dostat a editovat,kedze je to recept starsi ako 30 dni....nemas za co dakovat,budem rada,ak Ti recept posluzi a podari sa....:-)
marianne
prave som dokoncila 16 malych flasticiek marhuloveho dzemu a doviedla som ho k dokonalosti.... na sacherku musi byt...
Robila som zo 4kg marhul na 2x.
V dvoch rajniciach:-)) som rozvarila po 2kg marhul na kasu,nechala prechladnut,potom tycovym mixerom premixovala.Povarila 10 min.Pridala 1kg cukru zase povarila 10 minut.Nakoniec vliala citronovu stavu z 1ks citron a zase povarila 10 min.Horuci dala do flias,zavieckovala a prevratila hore dnom.Zakrutila do deky a finito.Konzistencne je presne ako ma byt a chut vyborna...

ja ju radsej mixujem po vareni,lebo mi tam ostavaju marhulove kusky na nozoch a prave to pekne ukase vo flasi...pred varenim to vymixuje nahladko...mne ide o tie kusky na vianocke :-))
marianne
tu dodam na upresnenie len,ze pridala po 1 kg cukru do kazdej radnice, na 1 kg ide 0,5 kg cukru...aj po 1 citrone ,ved napokon v recepte su presne mnozstva,si vyratate pomer:-) ....
aroooo
ďakujem za doplnenie, mám ho uložený odkedy si ho sem pridala, teraz ho len presuniem z "chlievika" zaváranie do "recepty starých materí", kde mám recepty "pár excelans",/neviem ako sa to píše/, dík
kika1212
@marianka , hlásim hotovo. Marmeládu som dnes urobila, výborná chuť, farba a vôňa v celom byte. Keď marmeládu, už len týmto spôsobom. Minulý rok som takto isto robila zo sliviek a tiež bola a vlastne ešte aj je výborná.
anka246
Tak.. aj ja som varila ovocnu mar
meladu a to: slivky, hrusky, jablka
dobre som to tozvarila, vymixovala
ponornym mixerom, pridala 1 kg
cukru a varila kym to nezhustlo. Mala
som 18 poharikov 3 dcl. Je vyborny.
Musim sa naucit sem davat fotky, aby
som mohla aj ja prispiet inak nie len
diskutovat.
haji
Dnes podle tvého receptu, právě dokončeno. Do pohára dávám na dno trošku rumu, stejně tak na vrch marmelády v sklenici, kapnu do i do víčka, čistým prstíkem v rumu objedu zvnútra víčko a pokračuji na hraně sklenice. Zatočím, obrátím. Osvědčil se mi tento postup, může být i vodka. Poháre dám na utěrku a deku, zabalím. Nechám do druhého dne. Uf. Dnes to bylo neplánované. Člověk míní a maminka mění. haha Krásné marhulové dni a díky za receptík, milá @Marieanne !
marianne
@haji s tým rumom je to výborný nápad. Vďačne,som rada, že sa podaril a že si dala vedieť.. Tiež sa naň chystám.
1x haji
haji
@Marianne (6.7.2017 10:40)
Dělám podobně i u sirupu, tam ale nepřevracím sklenice, flaše, zbytečně s obsahem netřepu, abych uchovala co nejdéle tu hladinku rumíku nahoře. Málokdy někam cpu chemii - když vyloženě nemusím. S alkoholem je to bezpečnější, desinfikuje i konzervuje a zatím jsem byla vždy úspěšná. Víš sama, co to dá práce i peněz co to stojí. Proto dělám více kroků k zabezpečení konzervace. Tak ať se ti daří!
marianne
@haji počúvala som Tvoju radu a dala som trošičku rumu, tak uvidím akú chuť bude mať v sacherke
1x haji
haji
@Marianne (11.7.2017 16:20)
Ani to nepoznáš, to by jsi musela dát na kilo meruněk půl litru, aby to bylo pořádně znát. Dělala jsem ještě jednu dávku, pro velký úspěch. Krásné pozdravení! Tvůj recept mám uložený, ještě jednou díky!!
haji
@Marianne dnes jsem opět dělala marhulovú marmeládu podle tvého receptu. 3,75 kg marhulí, piplačka, byly sbírané padané, tak jsem vesele vykrajovala. Marmeláda super, maminka si pochutná. Dělala jsem dvě várky, jedna je trochu kyselejší, ale v jogurtu nebo na koláči se to ztratí. Opět fúze s rumem jak do sklenic, tak nahoru na marmeládu a do víčka. Letos si marmeláda trochu zaprskala, no to mám za to, že jsem spěchala. Výborný receptík a znovu za něj děkuji!
marianne
@Haji (16.7.2019 15:14)

mám radosť @haji , tento rok nestíham zavárať, ale ešte mi ostalo z minulého roku. Teší ma, že si spokojná:-)
1x haji
haji
@Marianne dnes repete. Včera mi přistál další kýbl marhulí, tentokrát od kámošky. No sranda. Šlo něco málo přes 2 kg na marmeládu,. Byly sice menší, trhané - něco jsem dala bokem na dozrátí a zbytek čeká v misce /bude asi koláč/. Minule jsem to "potlačila" tyčákem, dnes jsem je nacpala do kutru. Mám marmeládu trochu řidší, ale to nevadí. Přidávala jsem 2 vanilkové cukry od Vitany. Tentokrát jsem na to šla od lesa a prskání vychytala! A jasné, že jsem spolupracovala při plnění do flaš s rumíkem.
Ano, jsme spokojené obě dvě. Maminka i já. Skvelé! Recept i marmeláda!! Děkuji ještě jednou, milá @Marianne !




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia