Rôzne

Marhuľové kôstky - spracovanie

alena45 - fotkaalena45, 16. apríla 2021

Sestra z Moskvy poslala rôzne orechy a medzi nimi aj pražené marhuľové kôstky. Hľadala som na nete, ako by som ich vedela spracovať, ale nenašla som. Kôstky sú pokryté bielym práškom slanej chuti, aj jadrá tak chutia. Zrejme boli namáčané v soľnom roztoku. Sú puknuté v jednom mieste a je potrebné ich otvárať nožíkom, niečo ako keď otvárate mušľu. No času dosť, marhule tohto roku znovu zmrzli a taaaak som sa tešila !

@zareaguj


Diskusia k téme

janamaria
Alena opytaj sa sestry a potom napis.urcite bude vediet naco sa pouzivaju.mna tiez zaujaly tie kostky.
haji
Použití bude obdobné jako u pražených neloupaných slaných pistácií. Snack u telky a nebo po vyloupání použít jako např. slané buráky. Nasekat a posypat pečivo před upečením, přidat do těsta, různých slaných kaší a nebo do zeleninových salátů, pomazánek.
Zpočátku bych s množstvím konzumovaných jader byla opatrná /případná alergie/. Přidávám odkaz na článek, který zmiňuje také hořká meruňková jádra, která jsou tak trochu kontroverzní.  www.bylinkovo.cz/merunkova-jadra/...

Tiše závidím, já bych si u telky zahrála na veverku a určitě bych přešvihla doporučený počet jadérek.
alena45
tie jadrá sú výborné, nie sú také tvrdé ako mandle a sú jemne slané, preto si myslím, že kôstky boli máčané v slanom roztoku pred pražením. Sestra ich kúpila na trhu, tiež netuší, ako sa pražia. Vôbec som sa neobmedzovala v ich konzumácii, takisto ako kedysi, keď sme boli malé deti. Keď sme začali rozbíjať kôstky, nevedeli sme prestať ich potom jesť.
cuketa
Ako deti sme tie kôstky roztlkali a vyjedali. Po čase som sa dočítala, že obsahujú kyanovodik a nesmú sa konzumovať. Asi pred 14 rokmi bola konzumácia týchto jadier odporúčaná onkologickým pacientom - a tak to aj platí naďalej. Niekde som zachytila, že to nazvali vitamín B alebo azda K 17 ?
alena45
a ja som počula, že kôstky marhúľ, ktoré riadne dozrejú sú v poriadku. Moje domáce neboli ani trochu horké. Jeden rok som ich nechala vysušiť, rozbila, jadrá pomlela a použila namiesto mandlí do vianočného pečiva. Rozdiel nikto nepoznal. Akurát, že to bolo pracné. Hej, o tom vitamíne som počula, ale obsahujú ho aj jadrá jabĺk napríklad. Proste jadierka treba jesť.