Rôzne

Mangalica

trdlinka - bez fotkytrdlinka, 25. februára 2013

Mám možnosť za dobrú cenu kúpiť mangalicu,viete mi niekto poradiť či nie je problém pri odstranovaní srsti?Lebo oproti obyčajným prasatám alebo sviniam je podstatne ale brutálne dosť zarastená.No vyzerá ako pes čo sa týka ochlpenia.Ďakujem za každú dobrú a hlavne pozitívnu radu

@zareaguj


Diskusia k téme

afataga
no ja ti neporadim, ale nemas fotku? musi byt zlate take chplate :-)
trdlinka
áno sú zlaté ale vraj aj veľmi chutné a bez cholesterolu len neviem ako to očistíme
michael
@trdlinka no neviem ci bez cholesterolu a mangalica uz vobec nieje ten typ aby ten cholesterol nemal.. je to plemeno prasata priblizujuce sa typu domacej svinke chovanej v dobach ked este nase stare babky a otcovia chovali hlavne kvoli masti a slanine.. je to dost mastne plemeno ale zase nasi juzny susedia si ho chvalia.. dnes sa najviac uprednostnuje plemeno malo tucne.. no kto chce uz jest mastne jedlo?? hm,.
vierkadoktorka
No u nás sa opalovali slamou,alebo plynovým horakom
Keďže neexistujú prasačie depilátory alebo náplaste, zotrváva sa stále pri klasike: horúca voda a oheň. Tieto živly sa kombinujú v rôznom poradí a na ohňovú šou sa používa slama, benzínové lampy alebo plynové horáky. Očistené prasa sa rozoberá na dvore zavesené na trojnohe, na ráme alebo poležiačky na dverách, dnes na europaletách.
 www.cas.sk/clanok/135154/neobycajne-prasiatka-zo-s...


zofos
kupujem pravidelne slaninu z mangalice a je to fakt veľký rozdiel v kvalite.Hovorí sa že neobsahuje cholesterol a už spôsob voľného chovu celoročne predurčuje tieto kučeravé svinky aby žili pokojne až kým ich ...
a preto pri striedmosti treba vyskúšať mangalicu aj horehronskú slaninku ,ktorá je tiež vynikajúca.
radox1
kvalita je nespochybytelna,ale ten cholesterol je len mytus a obchodny tah.
trdlinka
/vierkadoktorka/ďakujem za radu,takže postup ako pri klasickej zabíjačke
trdlinka
už sa teším na tú slaninu aj keď mna s nej brucho bolieť asi nebude lebo moc na maso nie som ale veľmi rada doprajem tieto dobroty svojim blízkym.A veľmi rada varím,hlavne keď je z čoho.Ďakujem za komentáre všetkým.
ailuj82
Ja mám doma masť domácu z prasaťa a z mangalice, ale tá mangalicová je vraj lepšia - tvrdí to moj 4 ročný syn :)
slavnicanka
Poznám mangalicu,chovala ju kamarádka,a videla som ako sa tá svinka pásla na tráve,a že je to vraj tak.
silvi
mangalica sa spracuje dobre ale podla mojich skusenosti je na mangalici vela speku, asi 10 cm hruba slanina na ukor masa. Sie to maso je menej nezdrave ale zasa jest tolko skvarkov to chce plechovy zaludok. Odporucam klasicku šviňu
puntodadino
Jednoduche,ale trochu pracne.Zabitu svinku vlozit do dreveneho koryty,obarit a posypat- potriet praskovou kolofoniou/syn.živica/./Byvala v drogeriach/.Vziat take skrabaky,co maju na konci hacky na pazure a skrabat a skrabat. Asi to pojde aj s inym nastrojom.Treba len skusit.
To opalovanie sem prislo z vychodu,slaninka je citit dymom,ako u cigosov.Moj atec ani ine svine nechoval,ta chrbtova slanina nema konkurenciu.
akeber
Je a veľký , u nás má jeden pán prasnice dve . Kúpili sme si od neho jedno prasiatko . Zabijali sa 4 ks , 3 jeho a jedno naše . prvé sa horko ťažko očistilo a tie ostatné sa odrali .
akeber
Prvé :-) ,,,ale je to veľmi dobré mäso aj výrobky sa úplne iné ako z obyčajného prasaťa . Asi pre to že je na voľno a žrádlo má inakšiu podobu ako v chlieve .
rulik
tak ako sa robievali kedysi zabíjačky, veľa vriacej vody a dobré škrabky a na záver opáliť na slame alebo horákom letlampy,v srsti nemôže byť problém, dobrú chuť
vini55
Choval som a nie je problém so spracovaním, horák a ide to, potom horúca voda dočistiť a už len rozoberať. Mal som obyčajnú sviňu čo sa čistila horšie ako mangalica. Čistenie s kalafóniou sa používalo vo veľkovýrobe, keď by si to mal aplikovať na jednu sviňu, tak v dnešnej dobe by si za cenu kalafónie kúpila celú rozobratú.... Mäso mi príde o troch lepšie ako z bežného prasaťa, pretože mangalica sa bežne pasie a má pestrejšiu stravu, preto asi chutí trochu ináč. Nech sa darí s chovom.
trdlinka
vini55 ,to si ma potešil zajtra ideme na to už som zvedavá na tú slaninu.