Rôzne

Lucie

mahreb - bez fotkymahreb, 12. decembra 2018

Zítra je svátek Lucie - noci upije, dne nepřidá. Tak doufám, že bude mít velkou žízeň, aby ta tma začala ubývat.

@zareaguj


Diskusia k téme

haji
Chvála Bohu, na toto se dá spolehnout, že noci upije. Jaro se blíží!! Všechno nejlepší všem Luciím!
S mojou babkou jsem chodila na "draní peří" do uličky, kousek od našeho domu. Většinou to bylo každoročně ve stejném domě. Ani mě tak nebavilo to trhání peří, ale povídání a sranda, která u toho byla. Babky si daly čajík, ruce i ústa jim "jely" rychlostí blesku. No a postavy Lucií musely být. Mívala jsem z těch postav v bílém hávu docela nahnáno, nebylo vidět kdo to je, i obličej "zamúčený", bílý. A jestli se nepletu, svíce v ruce a snad velké bílé křídlo na vymetání pavučin a jiného z koutů domů. Určitě něco odříkávaly, při procházení domem.... Oh, to je tak moc dávno, že pořádně nedohlédnu detaily. Byla to zábava, která nenávratně vymizela. Alespoň u nás.
Díky za připomenutí, milá @Mahreb
evanaaa
Veru, od Lucie do Vianoc, každá noc má svoju moc ( alebo - čarovná je každá noc? možno).....Len raz som bola na dedine u starých rodičov práve na Luciu a chodili tak, ako popisuje aj @Haji , krídlom vymetali každý kút. Lucia - znamená svetlo, to boli tie sviece alebo kahance. Škoda len, že tie krásne zvyky minulosti pomaly zanikajú, mladí o nich potuchy nemajú, niekde sa ešte vyskytujú, ale väčšinou sú len nakrútené pre televízne vysielanie....ale aspoň to nám ich približuje.
evanaaa
Inak - hovorí sa - Lucia z noci upije, ale dňa nepridá.....no o také tri týždne ho pomaly bude pribúdať ( na Nový rok o slepačí krok, sa hovorí).
bubaya
Ja si z Lucie pamätám, ako sme si veštili, kto si nás vezme za ženu. To sa na Luciu o polnoci pri sviečke napísalo na 13 lístočkov - 10 mien, stará dievka, neznámy a smrť. Tie sa dôkladne poskladali, dali do krabičky a každý deň ráno sa jeden lístok vyhodil. Posledný, 13 sa otvoril na Štedrý večer. To bol ten určený ženich. Chvalabohu sa mi to nikdy nepodarilo doviesť do konca, vždy som ten lístoček tak trošku akoby nechtiac otvorila, aby sa meno dalo prečítať, Keď tam bol niekto, koho som vyhodiť nechcela, tak som ho nenápadne vrátila späť. Neviem, prečo som tie papieriky skladala, keď som do nich aj tak nazerala, mohla som si rovno 13.12 pripraviť ten jeden správny lístok, nie? Hádam si dnes lístočky spravím, po takmer polstoročí. Horšie bude nájsť 10 použiteľných kandidátov :)))))
evanaaa
Haha, tie lístočky som si aj ja písala, ale na mená sa už nepamätám, ani na výsledky...a ešte som si písala počasie každý deň = mesiac, aké bude v ten deň také by malo byť v ten mesiac, až donedávna (ale je to diskutabilné, lebo nie všade je to počasie v ten istý deň rovnaké). Na dedine sa lialo olovo aj vosk do vody, a do vázy sa dávali čerešňové halúzky, ktoré mali do Vianoc rozkvitnúť. A bolo toho viac, len už sa na to zabúda, škoda......
brano7
na Luciu gazdovia vyrábali stolčeky a keď bol hotový na vianoce gazda si ho vzal do kostola a keď si naň sadol, vtedy mal vidieť všetký bosorky. :)
2x haji a radost