Rôzne

Lokše

janla - bez fotkyjanla, 28. októbra 2011

Diskusia k téme

janla
Pozdravujem všetkých milovníkov LOKŠÍ. Chcem sa s vami podeliť so svojimi skúsenosťami s pečením lokší. Najprv niečo o zemiakoch vhodných na lokše. Vôbec nám nevyhovujú tzv. nové zemiaky. Cesto rýchlo redne a lepí sa. Najviac sa nám osvedčili staré zemiaky, ktoré sme mali na zimné uskladnenie (a boli zo Záhoria). Človek v meste si však v obchodných reťazcoch len ťažko vyberie a momentálne si pomáhame tak, že očistené a na štvrťinky pokrájané zemiaky trochu dosušíme v mikrovlnke. MÚKA - najviac sa nám darilo s hladkou múkou T650 nanešťastie tiež nejak vymizla z obchodov. Ako písal priateľ "sracz( šrac) " čím menej tým lepšie, tých 30 g na kg je tak maximum. NÁRADIE - zemiaky možno popučiť, pretlačiť cez lis, alebo aj zomlieť na mäsovom mlynčeku. Doska na cesto musí byť absolútne suchá ako aj valček na vaľkanie. Posúva sa Vám počas vaľkania doska po stole? Dostať kúpiť podložku pod dosku z mäkkej perforovanej gumy - vynikajúce.
Pôvod - ťažko povedať moja mama pochádzala z Pohronia, otec pochádzal z Ponitria, manželka z Pezinska, manželkina priateľka od Prievidze, jej manžel zo Záhoria a všade tam sa pečú vynikajúce lokše.
KONZUMÁCIA - každému podľa jeho chuti. A skúšali ste už na druhý deň (ak ostanú) prihriať si ich na panvici na troche masti? jaj tie pripečené okraje mňam.
Dobrú chuť !
hubata
Samozrejme keď sme zo Záhoria tak lokše milujeme či už na slano alebo so sladkými plnkami. Pre prípad že by sa niekomu nevydarili, tak stačí ich naplnené naskladať do plechu, pokvapkať mliekom a zohriať v mikrovlnke, alebo v rúre a budú mäkkučké.
No a k tým zemiakom: sú strašnéj kvality !!!! Obrovské, miestami zelené, sem-tam aj s hnedými fľakmi, bez chuti či už ich varíte, pečiete alebo smažíte, sú stále akoby nedovarené. Podľa mňa sú to choré zemiaky, akurát sú chemicky ošetrené aby vydržali, ale strašne pochybujem že nie sú zdraviu škodlivé. Bohvie čo zasa jeme a očakávam že v blízkej dobe vypukne okolo zemiakov nejaká aféra.
evanaaa
Hubata, neboj, veď máme tie fajnové z Francie, ak zavrieš oči pri ich konzumácii a pomyslíš si - chcem byť vo F..., tak sa tam ocitneš hneď... ajajaj, začínam fantazírovať, no, niekedy sa dá aj natrafiť na pekné a chutné, je dobré, keď sú označané sorty a triedy. A je jasné, že na lokše a placky len staré krumple.
No, a čo sa týka hl. múky T650, nezdá sa mi, že by ju nebolo dostať, je vždy a všade, aspoň pre mňa, keď ju hľadám. Lokše sú celoslovenské!
kuchticka
Ja sice neviem co su LOKSE, niekedy mam zmatok i z toho nazvu pirohy, halusky .....a tak iba chcem dodat, ze ja ked potrebujem zemiaky na cesto pre zemiakove knedliky, alebo zemiakove placky, vzdy pouzivam tie stare zemiaky. Raz som nemala stare, pouzila som nove na zemiakove placky (bramborak) a bolo to skutocne stale riedke, ako uviedol @janla.
kuchticka
@janla , vitaj na Vareche nas zahadny-alebo zahadna osoba. Ved uz sme velka varechacska rodina, tak sa nehanbi a povedz nieco viacej o sebe. :-)))
myalab
janla ,to fakt len 30g muky na kg zemiakov, ja by som dala 300g
sovka62
Na balíkoch so zemiakmi je okrem krajiny pôvodu a odrody uvedený aj varný typ. Na lokše (a kaše) by ste mali použiť varný typ C, ale ten sa nájde zriedka. Budete musieť vystačiť s varným typom B a asi sa Vám bude dobre orientovať podľa odrôd. Takže: odroda Agria je podľa mojich skúseností najlepšia, pochodíte aj s odrodou Marabel, tá je univerzálna, aj ako príloha, aj na kaše, aj na lokše a je jedna z najchutnejších na trhu. Môžte skúsiť aj odrodu Marena.
hubata
@sovka62 : to aby som na nákupe trávila víkendy a čítala čo sa na čo hodí? Okrem skúmania zemiakového varného typu by som si mala všímať na obale krajinu pôvodu aby som sa neotrávila, 25 druhov éčiek, vplyv alergénov na moju jemnú 57 ročnú jemnú pokožku. Do obchodu budem chodiť s notbukom a čo mi bude podozrivé tak si vygooglujem. Nemám náhodou za svoje zdanené peniaze nárok na kvalitné, bezpečné potraviny?
To dokedy zahraniční investori budú rúbať na Slovákoch drevo?

Inak oceňujem tvoje vedomosti, ale určite sú preto také že s tým robíš a mňa obyčajného spotrebiteľa štve že ak si nedám pozor donesiem si domov smradľavé mäso, syry čo mlieko ani nevideli, párky čo neobsahujú mäso, atď.....
evanaaa
V Kauflande sú často zemiaky podľa varného typu, býva aj odroda, aj spôsob použitia, mávali aj C-éčko, treba si všímať, len neviem, či je to vždy a všade, u nás väčšinou.
jeka
@sovka to máš pravdu ,že ?agria je dobrá,ale ťažko ju zohnať,unás v MI som v jari pochodila všetké obchody so zemiakmi a nikde nemali.Ja inakšie využívam na lokše zemiaky typu A,niekdy B ,typ C nepestujem
majo51
vynikajúce zemiaky kupujeme v Rakúsku majú tam na sáčkoch popísané či na puré alebo salat alebo bio. Raz sme kúpili aj tie bio,neuveriteľne krásne na pohľad rovnakej veľkosti a po uvarení škoda ich dať ako prílohu tak boli dobré ale aj ray tak drahé ale podotýkam že minimálny odpad.