Rôzne

Listová zelenina - umývať alebo nie?

daniela15 - fotkadaniela15, 9. februára 2022

Keď, kúpite v obchodných centrách vo vaničkách špenát, rukolu... ako ich používate na priamy konzum či na varenie? Rovno z vaničky alebo ich najprv opláchnete?

@zareaguj


Diskusia k téme

babidka
Kupujem a zvacsa pouzivam na priamy konzum. Aj ked je na niektorom baleni napisane, ze sa moze priamo konzumovat bez umyvania, ja ich umyvam. Dam do misky na umyvanie a susenie salatov , umyjem 2-3 vodami, necham odkvapkat a potom zo zeleniny odstredujem vodu.Niekedy tu zeleninu pouzivam do teplych salatov alebo privarkov/spenat, rukolu/ ale zvacsa urobim iba citronovo-medovy nalev a urobim salat.V zime sa mi strasne ziada zelene a tak tie zelene salaty kupujem stale.Pocula som na nich uz vselico...Ale kym nam nevyrastu prve salaty v nasom sklenniku, tak sa denne napchavam kupovanymi:-)
haji
Umývám. Jediné co neumývám je salát mix různých druhů, který je nařezaný, natrhaný. Bo z toho by byla břečka.
blissofplants
@daniela15

Kedže dnes už ani voda nie je 'čistá' , neviem či má význam umývať..haha, srandujem😉
Na konzumáciu 》 umývam
Na fotenie 》 neumývam 😃 /až potom po fotení😊/
daniela15
Zvyknem tiež umývať, ale v telke ma neraz zarazí, že z krabice rovno na tanier. Už som myslela, že to preháňam. Aj keď sušenie nie je najlepšia zábava :-)
2010
Ja ano, je to pozostatok zivota v afrike kde nemali na hnojivo tak pouzivali ludske vykaly, plus davnejsie som mal do cinenia s retazcami.
frezia68
Umývam...párkrát som kúpila aj ten krájaný mix,ktorý netreba umývať ( Taliansko).Dám do sitka a premyjem 3X ,odkvapkaný zalejem nálevom z citrónu a štipkou cukru. Ale hlávkový je lepší a jasné,že sa umýva.
atina1947
Kupuji zelene v krabickach a neoplachnute bych nesnedla, namocim do vody kde je lzicka soli, ocedim a necham okapat na ciste uterce, obcas je dole usazeny pisek a neni ze soli.
haji
Tak dnes se ukázalo, jestli oplachovat. Včera jsem si oprala a rozdělila malý římský salát Little Gem na dvě části. Zůstaly listy ke středu. Dnes už jsem neprala, proč, když včera už se stalo. Haha Za odměnu se mi dostalo písku/hlíny ze záhybů. @atina1947 přesně popsané. V míse, v nálevu to není příjemné. Ale na druhé straně hurá, salát se potkal se zeminou, což je výhra.
evanaaa
Ja umývam a oplachujem všetko....pre istotu. Niekde písali, že napríklad hydinové mäso sa neumýva, tak si neviem predstaviť, keď ho kúpim či už voľne pri pulte alebo balené, aby som ho hneď použila, ako v jednej relácii o varení v TV, kde osoba, čo vari-la, vybalila mäso a šup s ním do hrnca variť polievku.....
1x kimlo
daniela15
Ach jaj, že neumývať mäso pred použitím, to moja hlava vôbec neberie. Asi by som bez umytia nedokázala mäso uvariť. :-)
zolik
Ja som umyvaci maniak. Moja prespuracka stara mama bola mega maniak na umyvanie vsetkych potravin. Najmä citrusov, bananov, melonov a pod. Mohli byt oblezene od hadov. Aj vajicka sa umyvali, lebo boli osr.te a niekedy aj pierka na tom boli prilepene. Jezisimaria, keby sa to dostalo do cesta.
Tak ja:
Umyvam, premyvam, preplachujem, vo vode kupem. Genetika nepusti. Ak by mal mat niekto z Vas pripomienky…. Na vine je prespuracka babka. Urcite nie JA.
haji
@zolik (12.2.2022 00:46)
Geny nevyčuráš. Alespoň tak se říká u nás.
bugout
Zelenina od hliny a piesku je jedna vec a to nehovorím o všelijakých postrekoch a iných veciach. Ale mäso je niečo iné. Keď si necháte u mäsiara pomliet mäso tiež ho nikto neumýva. A neviem si pomôcť, ale tepelná úprava to mäso dostatočne "dezinfikuje" a účinnejšie ako čistá voda. Ano keď je mäso evidente krvavé, alebo neviem aké je určite vhodné ho opláchnuť....
evanaaa
@bugout , tak u nás, u mäsiara, kde zvyknem kupovať občas, som si všimla, že ak si niekto kúpi mäso a dá si ho tam aj pomlieť, tak ho pred našimi očami oplachujú. Či tak robia aj inde, neviem....ale ako sa hovorí - čo oči nevidia, srdce nebolí :) ja umývam všetko, aj melón pred rozkrojením, jablká a iné ovocie pred šúpaním....
1x bugout
bugout
@evanaaa zeleninu a ovocie umývam aj ja, napríklad citróny sú vždy upatlane nejakým svinstvom, že keď ho chytím mokrou rukou to normálne cítim, že sa to rozpúšťa a som od tohto zababraný. Ale napríklad rukolu a podobné listy, keď je napísané, že je to umyté tak to znovu neumývam. A mäso niekedy opláchneme niekedy zabudnem. Ako som písala skôr pri mäse sa spolieham viac na tepelnú úpravu ako na tečúcu vodu (samozrejme sú výnimky ako tatarák)

tomeska
Z listovky kupujem iba čínskú kapustu, tú neumývam. Hlávkový šalát, ak ešte nemám svoj , ten umývam. ostatné neberiem. Nepadly mi do noty. Ale taký postreh o čistote zelene v sáčkoch... Moja sestra si nechala urobit' mošt z jabl'k. Doma prebrala poumývala nachystala pekne do bedničiek. ,a ideme. Jablká jej vysypaly do nádrže so špinavou vodou ,kde predtým oplachovaly nejaké špinavé rovno zo zeme. Myslím,že keby šlo tie jablká odtial vybrat' ,tak ich po jednom povyberá. No prekúsla to. A že listovky sa umývajú pod prúdom a nie máčajú vo vode, si nerobím ilúzie. Takže asi tak moj názor o umývaní potravín.
mirop
@zolik (12.2.2022 00:46)

umyvaj kludne aj banany, ale u vajec by som bol opatrny... tie mozes umytim paradoxne poskodit, kontaminovat...
1x bugout
mamec
@mirop (14.2.2022 05:56)
Toto som o umývaní vajec aj ja počula. Vraj sa nemajú umývať pod vodou, lebo sa môžu baktérie z povrchu škrupiny dostať pórmi dnu a vraj je bezpečnejšie ich utrieť vlhkou handičkou. Hlava mi to neberie! To akože pri tom utieraní sa to dnu nedostane? Samozrejme, že keď je vajce znečistené, tak ho pred použitím umyjem!
1x mirop
mirop
@mamec (14.2.2022 10:37)

pred pouzitim ano, inak je to nevhodne. Skrupina ma ochranny film, ktory zabranuje prieniku cohokolvek dovnutra, umyvanim sa znici a kontaminacii nic nestoji v ceste
lucka555
Pri umyvani mäsa vznika aerosol, ktorý môže byť kontamitnovaný baktériami z mäsa. Tie sa pri bežnom tepelnom spracovaní zničia, ale vo forme aerosolu dopadnú na kuchynskú linku, umývadlo, odkvapkávač a pre citlivých jedincov, detí môže byť nebezpečný..