Rôzne

Lieh

evelynba - bez fotkyevelynba, 17. septembra 2019

Milé Varecháčky, milí Varecháči, chcela by som Vás poprosiť o radu. Viem, že nasledujúca téma nie je až tak presne varecháčska, ale neviem, kam sa obrátiť a preto sa obraciam na Vás. Zistila som totiž, že ste tu na Vareche fajn komunita, sú tu ľudia so znalosťami z najrôznejších oblastí a mnohí z Vás vždy radi pomôžu a poradia.
Ak je to vôbec možné, rada by som vedela, ako sa dá rozoznať konzumný lieh od liehu, nevhodného na konzumáciu. Už som aj googlila, ale nič relevantné som nenašla. Pri vypratávaní domu po nebohých svokrovcoch sme totiž v pivnici našli zopár fliaš, svokor na ne síce starostlivo napísal že lieh, ale nenapísal aký. A už sa ho, žiaľ, nespýtam. Nechcem to len tak apriori vyhodiť, veď ak by bol konzumný, dali by sa z neho urobiť nejaké dobré likériky pre širokú rodinu, mám pár dobrých receptov, nakoniec, aj tu na Vareche nejaké sú. Na druhej strane by som nerada niekomu uškodila na zdraví.
Vie mi, prosím, niekto poradiť ? (Samozrejme okrem rady, že treba vypiť a uvidím. :-))) ) Ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

mamec
Ako laik to zistiť neviete. Potrebujete labák s príslušným vybavením. Keď bola tá metanolová aféra, tak kontrolovali ľuďom fľaše a dokonca bez ich otvorenia.
tomeska
Ja si myslím, že ide o lieh - špiritus alebo denaturák (jedno a to isté) , ako sa to volalo v davnejších časoch. Vzniklo to pri pálení slivovice . Na hodnoty slivovice okolo 50% sa to riedilo vodou. A kto chcel(ak to bolo možné) tak si pár litríkov nechal neriedených. To má od 60 % grádov navrch. .Normálne sa to pit nedá, ale využitie to má rozne. Tak možná i svokor niečo podobné urobil. Skús ovonat,či tam nepoznáš nejaké ovocie, alebo vezmi vzorku do lekárne.Tam by mohli poradit. Oni lieh predávajú, i s ním pracujú. m.
haji
Rozhodila bych sítě a hledala vystudovaného chemika, laboranta, učitele chemie. Přece jenom mají více informací a zkušeností. Laických testů jsem na internetu pár našla, ale tady jde o zdraví. Ještě mě napadá líh využít jinak /čištění apod./. Nedávná metanolová kauza byla dost poučná.
afataga
Ak je to denaturak, ten trochu smrdi, pridava sa do neho nieco, teraz si neviem spomenut co, aby ho ludia nepili, pouziva sa v priemysle, alebo aj doma napr. na cistenie okien miesto okeny. Ale metanol asi podla aromy nezistis. Tak ma napadlo, dat vzorku do labaku, napr. na hygienicku stanicu.
kvakac
Ja sa ťa spýtam - pálil svoker pálenku? Odpoviem sám ak áno je to výskoček. To je to prvé čo vnikne pri pálení. To nejde na konzumáciu. Odkladá sa to na boľavé rany pre zvieratá, hlavne nohy. Ja to po dedinách hľadám pre koňa. Tak isto sa to používa na opaľovanie od páperia pri zabíjaní hydiny. No rozhodné by som to nepoužil na konzumáciu. Z toho sa dá oslepnúť. Môžeš to použiť ak ťa bolia nohy miesto Voltarenu.
rela
Súhlasím s @kvakacom. Robievala som z toho výluh z byliniek ale iba na vonkajšie použitie!
evelynba
Ďakujem Vám všetkým za rady, skúsim, ako mi radí @Haji rozhodiť siete, popýtam sa aj v lekárni a tak podobne. Paradox je, že mám švagra farmaceuta, ale asi 1200 km ďaleko. Ale skúsim sa aj jeho opýtať aspoň po telefóne. Trochu ma posunula @Atafaga (ďakujem), mala som práve dilemu, či to nie je denaturák, ale toto vôbec ničím necítiť, vonia to (resp. nevonia) úplne čisto, asi ako vodka. A prosím, @Atafaga , čím resp. ako asi smrdí denaturák? @Tomeska , necítiť tam ani ovocie, nič. Tým odpoviem aj Tebe @Kvakac , nie, svokor nikdy nepálil. Skôr mám dojem, že by to mohlo pochádzať z fabrických zdrojov (napr. nejaký liehovar), svokor mal ešte za socíku rôzne kontakty, asi v zmysle "já na bráchu, brácha na mně" alebo Mládkovej pesničky Zkratky :-))) No a keďže tie fľaše svokor starostlivo odatoval a všetky sú ešte z 80. rokov, tak rozmýšľam nad tým, či by tam mohol hroziť metanol, pokiaľ to nie je domáci "čierny" lieh, vo výrobe boli vtedy veľmi prísne normy. Tak neviem. No niečo skúsim. No a ešte vám poviem, čo mi poradil jeden kamarát - daj vypiť nejakému noťasovi z ulice a keď tam bude aj na druhý deň, je dobre. :-)))
afataga
@evelynba (19.9.2019 08:14)

Teda lahsiu otazku nemas? :-), ako mam opisat zapach? No skratka tak, ze ked ovonias, ani ta nenapadne sa z toho napit, alebo ochutnaj kvapku, to prezijes a ak je to odporne, hned to vyplujes, je to denaturak. Ale aj ten sa doma zide ako technicky lieh. Ak to nie je odporne, uz len ten labak kvoli metanolu.
1x rulik
helica
Nemám síce potvrdené, ale vraj to funguje. Nalej trochu liehu na tanierik a zapál. Pravý lieh horí na modro a metylalkohol na oranžovo. Tak to robievali domáci pálenkári. Inak by som určite požiadala laboratórium o pomoc.
rulik
špiritus a denaturák nie je to isté ako sa tvrdí vyššie, že sa to tak volalo voľakedy, denaturák smrdí len priemyselne vyrábaný, na začiatku a na konci pálenia vzniká metanol, ktorý sa nekonzumuje ale dá sa využiť na iné účely, do liehu či už etanolu alebo metanolu, ktorý nebol určený na konzum sa pridávalo určité množstvo benzínu aby zápach odradil prípadného konzumenta(nie vždy to bolo účinné
lorak40
@helica (19.9.2019 18:26)

Toto môžem potvrdiť.Je to pravda.Ešte jedna rada.Vypláchni si ústa tým liehom,len tak zvlhčiť podnebie a jazyk a potom si potiahni z cigarety.Keď pocítiš sladkú chuť tak to nekonzumuj.Mám to overené
evelynba
Ešte raz ďakujem všetkým, niečo už vymyslím, aj na základe vašich rád. V najhoršom to vyhodím, čo už. Zdravie je prednejšie. Pekný víkend prajem.
rulik
škoda vyhadzovať, v najhoršom zriedené použi do ostrekovačov v aute, nezamrznú Ti okná

mamec
Spomienka z mladosti. Matka objavila pár podozrivých fliaš, vraj "hruškovice". Keďže ich nechcela len tak vyliať, rozhodla, že ich použijeme miesto Okeny. Pri druhom okne to už bolo celkom veselé.
paradis1
Aj svokru by sa dalo do toho zaliať, určite by sa nepokazila